Κοινωνικό μέρισμα λίγο πριν το Πάσχα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ορισμένα νοικοκυριά, καθώς η ακρίβεια σαρώνει το καλάθι της νοικοκυράς και τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε ορισμένα νοικοκυριά πριν το Πάσχα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αν η ονομασία θα είναι κοινωνικό μέρισμα ή κουπόνι 100 ευρώ για τρόφιμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ωστόσο η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη λύση του επιδόματος, καθώς η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ωστόσο το σενάριο ενός έκτακτου επιδόματος στα ευάλωτα νοικοκυριά παραμένει στο τραπέζι.
Το πιθανότερο σενάριο είναι για κουπόνι 100 ευρώ, ενώ μετριέται το κόστος με διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία προβλέπουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Ο χρόνος εκδήλωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας.
Σημειώνεται ότι το Πάσχα του 2019 είχε επανέλθει η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.
Το μοντέλο εφαρμόστηκε διαφορετικό τα Χριστούγεννα, και προέβλεπε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» 250 ευρώ σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ανεξέλεγκτα κινούνται οι τιμές
Ανεξέλεγκτα κινούνται οι τιμές στην εγχώρια αγορά και οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, αλλά και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Καταγράφεται έκρηξη του κόστους για φυσικό αέριο 154,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2021. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανατιμηθεί κατά 36%, καύσιμα και λιπαντικά κατά 21,6%.
Ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 56,7%. Αυξήσεις άνω του 15% καταγράφονται σε αρνί κατσίκι (17,6%), ελαιόλαδα (15,4%), πατάτες 12,3%.
Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.
Η εξέλιξη των τιμών τον Γενάρη του 2022 έναντι του Γενάρη του 2021 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
5,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.
7,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
22,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
3,0% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
11,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
1,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Πηγή: iEidiseis.gr