Περιβάλλον

Παράλληλη αποκατάσταση: H καινοτόμος περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται στη Χαλκιδική

Παράλληλη αποκατάσταση: H καινοτόμος περιβαλλοντική πρακτική που εφαρμόζεται στη Χαλκιδική

Η περιοχή της Χαλκιδικής είναι γνωστή στους περισσότερους ως ένας τουριστικός προορισμός με υπέροχη φύση και παραλίες. Ωστόσο, φημίζεται ιστορικά και για κάτι που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν, καθώς διακρίνεται για μια μακρά μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων. ..

Η περιοχή της Χαλκιδικής είναι γνωστή στους περισσότερους ως ένας τουριστικός προορισμός με υπέροχη φύση και παραλίες. Ωστόσο, φημίζεται ιστορικά και για κάτι που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν, καθώς διακρίνεται για μια μακρά μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων.

Πώς αυτή εξελίσσεται μέχρι σήμερα ώστε να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος;
Για την Ελληνικός Χρυσός, η οποία λειτουργεί και εκσυγχρονίζει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (ενεργά μεταλλεία Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, έργο Σκουριών) στη ΒΑ Χαλκιδική, η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συνώνυμη με τον σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί. Η υπεύθυνη πολιτική της εταιρείας για το περιβάλλον βασίζεται στη διαρκή προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και αντανακλάται σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης με 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλη την περιοχή, η τεχνολογία ξηρής απόθεσης για την ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση μεταλλευτικών καταλοίπων, καθώς και η παράλληλη αποκατάσταση γης με την επαναφορά του φυσικού τοπίου στην αρχική του κατάσταση.

Kokkinollakkas__251_
Υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με επαναφορά της γης

Δομικό στοιχείο στον σχεδιασμό των έργων της εταιρείας είναι η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης. Δηλαδή εργασίες που εξυγιαίνουν τη γη και την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση, όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός επένδυσε από την πρώτη μέρα στην αποκατάσταση περιοχών όπου υπήρχε μεταλλευτική δραστηριότητα σε παλιότερες εποχές, πριν από τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή.

Στην Ολυμπιάδα, ολοκληρώνεται η πλήρης αποκατάσταση από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης δραστηριότητας. Ήδη έχουν απομακρυνθεί 2,6 εκ. τόνοι μεταλλευτικών καταλοίπων της περιόδου 1976-1995, ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.

Στο Στρατώνι, η αποκατάσταση της περιοχής «Καρακόλι» αποτελεί πλέον «case study» στις σπουδές περιβάλλοντος, αφού αποτυπώνει την επιτυχημένη διαχείριση ενός χώρου απόθεσης μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του. Χάρη στα πρότυπα αυτά έργα το τοπίο αναβαθμίστηκε, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση και προστατεύτηκε το τοπικό οικοσύστημα.

Χειροπιαστό παράδειγμα παράλληλης αποκατάστασης είναι ακόμα η δημιουργία μιας τράπεζας φυτών, σε μια περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, έκτασης 150.000 τ.μ., όπου καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών, τα οποία ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό από το μεταλλείο Ολυμπιάδας και χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της πολιτικής και μέσα από τις πρακτικές αυτές, η Ελληνικός Χρυσός μεριμνά για την πλήρη περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής και δεσμεύεται για μία βιώσιμη και υγιή μετα-μεταλλευτική εποχή.

Περισσότερα για τις περιβαλλοντικές δράσεις της Ελληνικός Χρυσός στην ΒΑ Χαλκιδική μπορείτε να δείτε εδώ.

Skouris__384_

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup