Όταν ο Don Lyons, διευθυντής μιας αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία των θαλασσοπουλιών, επισκέφτηκε για τις ανάγκες του έργου του μια μικρή κοιλάδα σε νησάκι της Ιαπωνίας, διαπίστωσε έκπληκτος μια ντόπια ποικιλία ρυζιού που οι Ιάπωνες αποκαλούσαν «ρύζι κορμοράνου».
Το όνομα δεν προερχόταν από το μέγεθος, το χρώμα ή την περιοχή προέλευσής του, ούτε ήταν κόλπο του μάρκετινγκ. Είχε πράγματι να κάνει με κορμοράνους, με τις ακαθαρσίες των κορμοράνων συγκεκριμένα, που χρησιμοποιούνταν ως λίπασμα στους συγκεκριμένους ορυζώνες.
Οι κορμοράνοι φώλιαζαν στα δέντρα γύρω από τις λιμνούλες που άρδευαν τις καλλιέργειες και οι ντόπιοι τους τάιζαν με μικρά ψαράκια που είχαν βάλει στους ταμιευτήρες.
Το φαγητό δεν ήταν δωρεάν. Οι κορμοράνοι το ξεπλήρωναν με τα περιττώματά τους, πλούσια σε άζωτο και φώσφορο, που μέσω των λιμνών κατέληγαν στους ορυζώνες, τονώνοντας τις σοδειές.
Διαβάστε περισσσότερα στο Newsbeast.gr
Photo by Philippe Oursel on Unsplash