Περιβάλλον

Σχεδόν 1.000 πουλιά σκοτώθηκαν πέφτοντας σε γυάλινο κτήριο του Σικάγο

Σχεδόν 1.000 πουλιά σκοτώθηκαν πέφτοντας σε γυάλινο κτήριο του Σικάγο

Το μεταναστευτικό ταξίδι είχε αιματηρή κατάληξη.

«Ήταν σαν χαλί από νεκρά πουλιά κάτω από το παράθυρο» λέει ο ορνιθολόγος Ντέιβιντ Ουίλαρντ, ο πρώτος που είδε το μακάβριο θέαμα έξω από εκθεσιακό κέντρο στο Σικάγο.

Συνολικά 963 μικρά μεταναστευτικά πτηνά σκοτώθηκαν πέφτοντας στα τζάμια του McCormick Place Lakeside Center διάρκεια μιας βροχερής μέρας την περασμένη Πέμπτη.

«Στα 40 χρόνια που παρακολουθώ το γίnεται στο McCormick Place Lakeside Center δεν έχουμε ξαναδεί κάτι που πλησιάζει αυτές τις διαστάσεις» είπε στο Associated Press ο Ουίλαρντ, ο οποίος αν και συνταξιούχος φροντίζει τη συλλογή πουλιών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Φιλντς» του Σικάγο και ελέγχει τη γύρω περιοχή για νεκρά πτηνά.

«Μια συνηθισμένη νύχτα θα είχαμε μηδέν έως 15 [νεκρά] πουλιά. Ήταν μια σοκαριστική απόκλιση από ό,τι είχαμε συνηθίσει» είπε.

Το σβήσιμο των φώτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Το πρόβλημα της πρόσκρουσης πτηνών είναι γνωστό σε κάθε αμερικανική πόλη. Μελέτη της αμερικανικής Υπηρεσίας Ιχθύων και Άγριας Ζωής εκτιμούσε το 2014 ότι 365 έως 988 εκατομμύρια πτηνά σκοτώνοντας πέφτοντας σε κτήρια κάθε χρόνο.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για μικρά μεταναστευτικά πτηνά που πετούν στη διάρκεια της νύχτας για να αποφύγουν τους θηρευτές και τις ατμοσφαιρικές αναταράξεις. Τα είδη αυτά συχνά προσανατολίζονται με βάση τα άστρα και μπερδεύονται από τα νυχτερινά φώτα.

Στο Σικάγο, τα εκατοντάδες πτηνά που βρέθηκαν νεκρά, συνολικά 33 διαφορετικά είδη φαίνεται ότι έπεσαν θύματα ενός συνδυασμού παραγόντων: η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών τα είχε εμποδίσει να ξεκινήσουν το μεταναστευτικό ταξίδι προς το νότο, μέχρι που ένας ούριος βόρειος άνεμος εμφανίστηκε για να δώσει το σήμα της εκκίνησης την περασμένη Πέμπτη.

Η πρωινή βροχή ανάγκασε τα σμήνη να κατέβουν σε πιο χαμηλό ύψος και να πέσουν τελικά στα παράθυρα του τριώροφου κτηρίου.

Επιπλέον, τα φώτα είχαν μείνει αναμμένα εκείνο το βράδυ λόγω έκθεσης που πραγματοποιούταν στο συνεδριακό κέντρο.

Το σβήσιμο των φώτων μέχρι τις πρωινές ώρες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και περίπου 50 ακόμα πόλεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα «Τα Φώτα Σβήνουν», το οποίο λάνσαρε το 1999 η ορνιθολογική εταιρεία «Όντομπον».

Εκπρόσωπος του McCormick Place δήλωσε ότι το εκθεσιακό κέντρο συμμετέχει στο πρόγραμμα και σβήνει τα φώτα όταν δεν χρειάζονται. Διατηρεί επίσης καταφύγιο πτηνών έκτασης 24 στρεμμάτων.

Το 2020, το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγο ενέκρινε νέους κανόνες που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία των πτηνών σε νέα κτήρια, όπως την τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στα τζάμια. Μέχρι σήμερα όμως οι κανόνες δεν έχουν τεθεί σε ισχύ.

«Είναι ένα παράξενο κτήριο» σχολίασε ο Ουίλαρντ για το εκθεσιακό κέντρο. «Όταν χτίστηκε, ο κόσμος δεν λάμβανε υπόψη την ασφάλεια των πτηνών. Ακόμα δεν την λαμβάνουν υπόψη στην αρχιτεκτονική».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup