Περιβάλλον

Σκοτώνοντας τα ζιζάνια με ηλεκτρισμό: Η νέα «πράσινη» μέθοδος - απάντηση στα φυτοφάρμακα;

Σκοτώνοντας τα ζιζάνια με ηλεκτρισμό: Η νέα «πράσινη» μέθοδος - απάντηση στα φυτοφάρμακα;

Η πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόζεται ήδη στην Αγγλία

Σε ένα χωράφι στην Αγγλία, τρία ρομπότ έχουν μια μυστική αποστολή: να βρίσκουν και να σκοτώνουν ζιζάνια πριν την σπορά.

Τα ρομπότ -που φέρουν το όνομα Τομ, Ντικ και Χάρι- ανέπτυξε η εταιρεία Small Robot Company με σκοπό των καθαρισμό των χωραφιών με ελάχιστη χρήση χημικών και βαρέων οχημάτων.

Η startup εργάζεται πάνω στα αυτόνομα ζιζανιοκτόνα από το 2017 και τον Απρίλιο λάνσαρε τον Τομ, το πρώτο της εμπορικό ρομπότ το οποίο ήδη δρα σε τρεις βρετανικές φάρμες. Τα άλλα δύο ρομπότ βρίσκονται ακόμη σε προγενέστερο στάδιο και υποβάλλονται σε ποιοτικούς ελέγχους.

Σε πλήρη χρήση των συστημάτων τους, εκτιμάται ότι οι γεωργοί θα μπορούσαν να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 40% και τη χρήση χημικών μέχρι και 95%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, έξι εκατομμύρια μετρικοί τόνοι φυτοφαρμάκων διακινήθηκαν παγκοσμίως το 2018, αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το σύστημά μας επιτρέπει στους αγρότες να διασώζουν τα εξαντλημένα, κατεστραμμένα εδάφη τους από τη λύση των χημικών», λέει ο Ben Scott-Robinson, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Small Robot.

Για την εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας, η Small Robot συνεργάστηκε με μία άλλη βρετανική startup, τη RootWave.

«Δημιουργεί ένα ρεύμα που περνάει από τις ρίζες του φυτού μέσω του εδάφους και στη συνέχεια επιστρέφει, το οποίο καταστρέφει εντελώς το ζιζάνιο», λέει ο Scott-Robinson. «Μπορούμε να πάμε σε κάθε μεμονωμένο φυτό που απειλεί τα φυτά της καλλιέργειας και να το αφαιρέσουμε».

«Δεν είναι τόσο γρήγορο όσο θα ήταν αν ψεκάζατε ολόκληρο το χωράφι», λέει. «Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρέπει να πάμε μόνο στα μέρη του χωραφιού όπου βρίσκονται τα ζιζάνια».

Φυτά που είναι ουδέτερα ή ωφέλιμα για τις καλλιέργειες μένουν ανέγγιχτα.

Εκτός από τη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών, η Small Robot φιλοδοξεί να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους και τη βιοποικιλότητα.

«Αν αντιμετωπίζετε ένα περιβάλλον διαβίωσης σαν μια βιομηχανική διαδικασία, τότε αγνοείτε την πολυπλοκότητά του», λέει ο Scott-Robinson. «Πρέπει να αλλάξουμε τη γεωργία τώρα, διαφορετικά δεν θα υπάρχει τίποτα για να καλλιεργήσουμε».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup