«Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί» σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως «αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα στήριξης». Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr τονίζει πως από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή ανακτώνται 2,69 δισ. ευρώ και υπογραμμίζει πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για τα υπερκέρδη στον κλάδο της προμήθειας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει πως «οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν ενότητα και αποφασιστικότητα» και υπογραμμίζει πως «η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες». Παράλληλα αναφέρεται στις κινήσεις που γίνονται, προκειμένου «μέχρι το 2030, η Ελλάδα να μετατραπεί σε βασικό κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Στη συνέντευξη του ο Κώστας Σκρέκας εστιάζει και σε μια σειρά προγραμμάτων που τρέχουν ή θα τρέξουν το προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρεται στο σχέδιο για την εγκατάσταση περισσότερων από 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών, έως 10 KW, στις στέγες ενώ τους επόμενους μήνες θα εκκινήσει ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με ηλιακούς.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί»
Η συζήτηση για το πλαφόν μεταφέρεται από τη μία Σύνοδο στην άλλη, καθώς διατηρούνται οι αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες. Τελικά, υπάρχει περιθώριο να βγει λευκός καπνός;
Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στην εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής για την ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα προειδοποιούσε για την ανάγκη κοινών πολιτικών, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, λαμβάνοντας διαρκώς ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρώτος, τον περασμένο Μάρτιο, την πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σήμερα, η πλειοψηφία των εταίρων μας στηρίζει την πρόταση της Ελλάδας.
Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Άμεσα, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν, καθώς οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να δράσει. Και αυτό αποδεικνύει πως οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν ενότητα και αποφασιστικότητα.
Στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, θα επαναλάβουμε τις ισχυρές πιέσεις για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης που θα έχει θετικές επιπτώσεις - σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο - για τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, ωστόσο μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το χειμώνα. Στο δυσμενές σενάριο μίας νέας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αύξηση της επιδότησης;
Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, κρατώντας τις τιμές της ενέργειας σε προσιτά επίπεδα. Κατά καιρούς επανέρχεται το ερώτημα που εσείς και σήμερα θέτετε, αλλά η ίδια η πραγματικότητα, δίνει την απάντησή της: Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, για όσο χρειαστεί. Αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα στήριξης.
Προχωρήσατε σε έναν μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής και τώρα έρχεται τροπολογία για τα υπερκέρδη στον κλάδο της προμήθειας. Πως ακριβώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός ;
Μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην ηλεκτροπαραγωγή κρίθηκε ως απολύτως επιτυχής, καθώς ανακτώνται 2,69 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ η Ελλάδα κέρδισε και την ευρωπαϊκή αναγνώριση καθώς η Ε.Ε. τον καθιέρωσε ως επίσημο Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Η Κυβέρνηση δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδήσει. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει προχωρήσει σε φορολόγηση των υπερκερδών σε ποσοστό 90%, στον κλάδο της παραγωγής. Με αυτό το σκεπτικό προέκυψε και ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερκερδών στην προμήθεια. Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε τροπολογία στη Βουλή για το νέο αυτό μηχανισμό.
Ωστόσο δεν είναι μόνο το φλέγον θέμα των τιμών που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας. Υπάρχει περίπτωση το χειμώνα να οδηγηθούμε σε στοχευμένες διακοπές ρεύματος;
Αν και μαίνεται ένας συμβατικός και ενεργειακός πόλεμος, που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειές του, η Κυβέρνηση με έναν πολυεπίπεδο σχεδιασμό, θωρακίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Διπλασιάσαμε την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας, εντάσσουμε και την «Πτολεμαίδα 5» στη λιγνιτική παραγωγή, υλοποιούμε κρίσιμες υποδομές που ενισχύουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και, το σημαντικότερο όλων, στρέφουμε αποφασιστικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως στο ρυθμό ένταξης ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες). Εταιρείες σε όλο τον πλανήτη εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, συνεκτιμώντας σε αυτή τους την απόφαση πρώτον την πολιτική σταθερότητα και δεύτερον αναγνωρίζοντας την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της Ελλάδας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα και η Ε.Ε. προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό ποιες κινήσεις γίνονται για να αποτελέσει η χώρα μας ενεργειακό κόμβο ;
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και η ενδυνάμωση των συνεργασιών μας με γειτονικές χώρες, θωρακίζουν την επάρκεια εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόσφατα ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB. Παράλληλα, στοχεύουμε στο να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας και των σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να ολοκληρωθούν. Ταυτόχρονα, προωθούμε ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο αλλά και με την Αυστρία και τη Γερμανία που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη σταδιακή μας απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Σκοπός μας είναι, μέχρι το 2030, η Ελλάδα να μετατραπεί σε βασικό κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ποια «πράσινα» προγράμματα θα τρέξουν το επόμενο διάστημα για να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον αλλά και να εξοικονομήσουν χρήματα ;
Προτεραιότητά μας, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, παραμένουν οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα δώσουν τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν σε σταθερή βάση τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Τον Ιούνιο του 2022 ξεκίνησε το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, με το οποίο 170.000 συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 40% και να εξοικονομήσουν ετησίως ακόμα και πάνω από 300 ευρώ. Άμεσα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιπλέον 200.000 νέοι ωφελούμενοι, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ενώ τελικός μας στόχος είναι πάνω από 400.000 συμπολίτες μας να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές τους. Πριν λίγες ημέρες, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», το πρόγραμμα που εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική κοινωνικής στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!». Με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, δίνουμε οικονομικά κίνητρα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εγκατάσταση περισσότερων από 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών, έως 10 KW, στις στέγες με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν, με σχεδόν μηδενικό κόστος ενώ τους επόμενους μήνες θα εκκινήσει ένα πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσίφωνων, με ηλιακούς.
Ποιο είναι το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ;
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις απέδειξαν την ικανότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να τις διαχειρίζονται με επάρκεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εθνικό συμφέρον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο. Στις πολύ δύσκολες μέρες που ζει όλη η Ευρώπη, το κρίσιμο για τη χώρα μας είναι να ισχυροποιεί το ρόλο της, να διευρύνει τις συμμαχίες της και να συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, ώστε τα οφέλη της να διαχέονται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους πολίτες. Η χώρα σε αυτή την επικίνδυνη συγκυρία δεν αντέχει πειράματα και αυτοσχεδιασμούς. Χρειαζόμαστε σταθερή, ικανή και ισχυρή κυβέρνηση για να περάσουμε με ασφάλεια τα αχαρτογράφητα νερά που ανοίγονται μπροστά μας. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν τη μόνη και σίγουρη επιλογή πως δεν θα ρισκάρουμε όσα με τόση δυσκολία και κόπο πέτυχαν όλοι οι Έλληνες, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν ολέθριες πολιτικές που ζημίωσαν τη χώρα. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν το 2023.
Πηγή: ethnos.gr