Στις 30 Νοεμβρίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη συναντήθηκε με την Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 του Πεκίνου. Την υπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά την διάρκεια των αγώνων, κ. Ha Zirong. Η κ. Ha «εξέφρασε την χαρά της υποδεχόμενη την εκπρόσωπο του Πολιτισμού της Ελλάδας, χώρα με ιστορία χιλιάδων χρόνων, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων» και ενημέρωσε την κ. Μενδώνη ότι τον προσεχή Μάρτη θα επισκεφθεί την Ελλάδα αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής προκειμένου να συζητήσει για την προετοιμασία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Αγώνων του Πεκίνου, το 2022.
Η κ. Ha αναφέρθηκε και στη δήλωση του Κινέζου Προέδρου κ. Xi Jinping κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα για τη σημασία που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την Κίνα και για τους τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναφέρθηκε ακόμη στην ταχεία πρόοδο για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και αθλητικών κέντρων. «Επιδιώκουμε τη μεγίστη προβολή των αγώνων, είπε. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε οι νέοι μας να αντιληφθούν το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων. Στόχος μας είναι τουλάχιστον 300 εκατομμύρια νέων Κινέζων να πάρουν μέρος».
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην σημασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 και στην ευκαιρία που προσφέρουν για εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας. «Εκτός από το αθλητικό γεγονός, είπε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες σηματοδοτούν την κοινή μας πολιτική βούληση για την προώθηση της ανάπτυξης, της ειρήνης, της ιδέας της Εκεχειρίας και της διεθνούς συνεργασίας. Η Ελλάδα προσβλέπει στην άφιξη αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 τον Μάρτιο του 2020 και στην συνεργασία μαζί μας και με τον υφυπουργό Αθλητισμού καθώς και με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η επιλογή ως κτηρίων διοίκησης της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα πρώην βιομηχανικό χώρο, στην μεγαλύτερη πρώην χαλυβουργική μονάδα της Κίνας, Shougang, καταδεικνύει πώς ο πολιτισμός και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να μεταμορφώσει και να αναπλάσει μια ολόκληρη περιοχή δίνοντάς της ζωντάνια και όραμα, προωθώντας την ιδέα της περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης και ενός καλύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη τόνισε τις προσδοκίες όλων και φυσικά της Ελλάδας, μετά τους επιτυχέστατους Αγώνες το 2008, για ακόμα πιο επιτυχείς χειμερινούς Ολυμπιακών Αγώνων το 2022 στο Πεκίνο».
Εκτενώς αναφέρθηκε η υπουργός και στην σημασία πολιτιστικών δράσεων με ελληνική θεματική και συνεισφορά, όπως η ψηφιοποίηση της ελληνικής ολυμπιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, προοπτική που συζητήθηκε και κατά την συνάντησή της με την Κρατική Διοίκηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 27 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε την σημασία έναρξης σχετικών διαβουλεύσεων με την αποστολή -πιθανώς τον Ιανουάριο του 2020- στην Αθήνα κινεζικής τεχνικής με σκοπό την επίλυση των όποιων προβλημάτων πριν από τον Μάρτη που θα έρθουν τα στελέχη της Επιτροπής, στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Τμήματος ΜΜΕ των Αγώνων και Αναπληρωτής Διευθυντής της Επιτροπής για την Τελετή Έναρξης και Λήξης των Αγώνων του 2022, κ. Chang Yu, «εξέφρασε την χαρά και την υποστήριξή του στο εγχείρημα ψηφιοποίησης της Ολυμπιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας ότι ίδιος θα εξετάσει δυνατότητες ενσωμάτωσης σχετικού ψηφιακού υλικού από την Ολυμπία τόσο σε συναφείς τελετές των Αγώνων του 2022 όσο και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους». Ο κ. Chang αναφέρθηκε σε επαφές για το ίδιο θέμα που έχουν γίνει με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα (Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας) με ομάδα επιστημόνων από το διάσημο Πολυτεχνείο Tsinghua και με το ΕΜΠ (Τμήμα φωτογραμμετρίας).
H κ. Μενδώνη καλωσόρισε την προοπτική παρουσίασης της ελληνικής πολιτιστικής Ολυμπιακής κληρονομιάς με ψηφιακά μέσα σε σημαντικούς χώρους και εκδηλώσεις, αλλά πρωτίστως στην τελετή Έναρξης των Αγώνων του 2022. Υπογράμμισε την σημασία της ολοκλήρωσης των σχετικών επιστημονικών, τεχνικών και θεσμικών προϋποθέσεων, με την συνδρομή ελληνικού επιστημονικού δυναμικού του ΥΠΠΟΑ, για την ευόδωση του εγχειρήματος και την δημιουργία ενός άρτιου, ορθού επιστημονικά και ολοκληρωμένου αποτελέσματος.
Εκτός από τη δράση ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε και στην έκθεση τεχνουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η κινεζική πλευρά ενθουσιάστηκε με την πρόταση της υπουργού υπενθυμίζοντας την επιτυχέστατη ανάλογη έκθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 στο πλαίσιο πολιτιστικών δράσεων του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα.