Τεχνολογία

Ανησυχία για το Temu – Κατηγορείται ότι αγοράζει τα προσωπικά μας δεδομένα

Ανησυχία για το Temu – Κατηγορείται ότι αγοράζει τα προσωπικά μας δεδομένα

«Ένα κινητό με εφαρμογή Temu δεν είναι ασφαλές», επισημαίνουν οι ειδικοί στον χώρο της τεχνολογίας.

Ένα από τα πιο δημοφιλή e-shop στην εποχή μας είναι το κινεζικό Temu για το οποίο, όμως, εντείνονται οι ανησυχίες καθώς κατηγορείται ότι αγοράζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» του MEGA, oι αναζητήσεις που αφορούν το Temu στη χώρα μας, άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα Ιουλίου, κατάφεραν να ξεπεράσουν την Amazon τον Σεπτέμβριο και τη Shein τον Οκτώβριο. Μάλιστα, μόνο στην Ευρώπη, τον Ιανουάριο του 2023 η εφαρμογή μετρούσε 60.000 μηνιαίους ενεργούς χρήστες και μέχρι τον Οκτώβριο εκτοξεύτηκαν και έφτασαν να είναι 51 εκατομμύρια.

Κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα μας

Αμερικάνικη εταιρία ανάλυσης κατηγορεί το Temu ότι μας κατασκοπεύει και χρησιμοποιεί επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά, η εφαρμογή συμβουλεύεται τις φωτογραφίες μας, τα μηνύματά μας και παρακολουθεί τις κινήσεις μας.

Επίσης, αναλυτές αναφέρουν πως «είτε η εφαρμογή τα διατηρεί και τα χρησιμοποιεί για να αρχίσει πιο στοχευμένες καμπάνιες και για να πάρει περισσότερες παραγγελίες είτε τα μεταπωλεί σε άλλες εξωτερικές εταιρείες». Από την πλευρά του, το Temu απαντά ως εξής: «Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία του απορρήτου και είμαστε διαφανείς σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης δεδομένων μας».

Την ίδια στιγμή, υπεύθυνοι της εταιρίας υποστηρίζουν ότι προτεραιότητά τους δεν είναι το κέρδος, αλλά σημειώνουν το εξής: «Προτεραιότητα είναι η απόκτηση πελατών. Μπορούμε να φανταστούμε ότι μακροπρόθεσμα το Temu θα μπορούσε να είναι αυτό που ονομάζουμε μια υπερ-εφαρμογή η οποία θα προσφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών».

Βέβαια, ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του «Internet Now!», έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για το Temu, λέγοντας: «Η εφαρμογή ζητάει έγκριση για να παρακολουθεί τα πάντα. Μπαίνει στο κινητό, το εγκαθιστάς και λέει πως "εάν το στείλεις σε φίλους σου, θα πάρεις έκπτωση". Στέλνοντάς το, όμως, είναι σαν να στέλνεις το Predator. Η πλατφόρμα μπορεί να δει τις φωτογραφίες σου, τα δεδομένα σου, την τοποθεσία και ζητάει και ανοιχτό μικρόφωνο. Εάν το εγκαταστήσετε και περάσετε με την κάμερα μπροστά από ένα συγκεκριμένο προϊόν, τότε θα μας στείλει ειδοποιήσεις για αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος από το Temu. Ένα κινητό με εφαρμογή Temu δεν είναι ασφαλές».



Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup