Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να ευθύνεται για τους εφιάλτες σας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Είτε προσπαθείτε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε είτε βρίσκεστε ήδη σε μια κατάσταση που τα μάτια σας είναι μισόκλειστα, κάθε βράδυ μπαίνετε στον πειρασμό να «σκρολάρετε» στο κινητό σας; Στους περισσότερους από εμάς συμβαίνει να μην μπορούμε να αποσυνδεθούμε ούτε τη νύχτα από την μικρή μας αυτή συσκευή που τείνουμε να έχουμε ανά χείρας για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας, έτσι έχει πλέον συνηθίσει.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως το να είμαστε προσκολλημένοι σε μια οθόνη δεν μας κάνει καλό και ειδικά πριν τον ύπνο, μπορεί να μας προκαλέσει στρες και να σαμποτάρει την ποιότητα της ξεκούρασής μας.
Μάλιστα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Psychology υποστηρίζει ότι το να περνάμε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικούς εφιάλτες.
Η ερευνητική ομάδα κάνει λόγο έναν νέο τύπο κακών ονείρων (social media-related nightmares) που πηγάζει από το άγχος και τις ανησυχίες των διαδικτυακών μας εμπειριών. Αυτοί οι εφιάλτες συχνά περιστρέφονται γύρω από θέματα αδυναμίας, απώλειας ελέγχου και θυματοποίησης στο πλαίσιο των αλληλεπιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εφιάλτες που σχετίζονται με τα social media λειτουργούν, επίσης, ως στρεσογόνοι παράγοντες, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου των χρηστών και προκαλώντας ενδεχομένως αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιπλέον, το έντονο φως που προέρχεται από τις οθόνες (του κινητού, του τάμπλετ ή της τηλεόρασης), γνωστό και ως «μπλε φως», μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση, διαταράσσοντας τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης.
Καλύτερη ψυχική υγεία και ποιοτικός ύπνος σε 1 εβδομάδα
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική τους υγεία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ μελέτησαν 154 ανθρώπους, από 18 έως 72 ετών, που ήταν καθημερινοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά από μια εβδομάδα, παρατήρησαν ότι μειώθηκαν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης των συμμετεχόντων στην μελέτη.
«Η χρήση των social media είναι τόσο συνηθισμένη που πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε για πολλές ώρες χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της έντονης χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίδραση», τονίζουν.
«Φυσικά», προσθέτουν, «για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να ελαττώσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει».