Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 13:58

Ουσίες, οθόνες και social media κλονίζουν την ψυχική υγεία των εφήβων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι έφηβοι που κάνουν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και υψηλότερα επίπεδα χρήσης ουσιών

Δεν ξεφεύγουν από την όλο και μεγαλύτερη επίπτωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας τα παιδιά και οι έφηβοι. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες είναι πολλαπλές, αφού οι διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε μέσα σε αυτές, αρκετά συχνά τα μικρότερα μέλη τους.

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει ότι οι μισές από το σύνολο των ψυχικών διαταραχών που θα εκδηλωθούν στην ενήλικη ζωή ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται.

Επίσης, η πρώιμη έναρξη της χρήσης ουσιών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης και άλλων προβλημάτων κατά την ενήλικη ζωή, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι επηρεάζονται δυσανάλογα από τη χρήση ουσιών σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Η προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο είναι, επίσης, αιτία προβλημάτων ψυχικής υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ που περιλαμβάνει νεότερα ευρήματα για τις συνήθειες των εφήβων στην Ευρώπη, αναδεικνύεται η ανάγκη για καθοδήγηση των εφήβων προς μια πιο υγιή χρήση των οθονών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία – η χώρα μας συμμετείχε μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) – πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εφήβων διεθνώς (33% στην Ελλάδα) αναφέρουν συνεχή καθημερινή επαφή με φίλους ή άλλους στο διαδίκτυο, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμα υψηλότερο μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών (44%, 44% και στην Ελλάδα). Επίσης, ένας στους 9 (11%) εμφανίζει σημάδια προβληματικής ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (13% στην Ελλάδα), αφιερώνει δηλαδή πολλές ώρες σε αυτά, δυσκολεύεται να ελέγξει τη χρήση τους και βιώνει αρνητικές συνέπειες από αυτήν. Τα κορίτσια αναφέρουν προβληματική ενασχόληση σε υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια (13% έναντι 9% διεθνώς, 16% και 10%, αντίστοιχα στην Ελλάδα).

Παράλληλα, το ένα τρίτο (34%) των εφήβων παίζει καθημερινά ηλεκτρονικά παιχνίδια, με περισσότερους από έναν στους 5 (22%) να παίζουν (όταν παίζουν) για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα (20% στην Ελλάδα, αν και τα δύο αυτά ποσοστά δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα). Σχεδόν ένας στους 8 (12%) εφήβους διεθνώς είναι σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε υπερδιπλάσιο ποσοστό τα αγόρια έναντι των κοριτσιών (16% έναντι 7%, δεν υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα για την Ελλάδα).

Η ίδια έκθεση ορίζει την προβληματική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα πρότυπο συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που μοιάζουν με εθισμό. Αυτά περιλαμβάνουν την αδυναμία ελέγχου της χρήσης τους, το έντονο αίσθημα «στέρησης» όταν οι έφηβοι δεν μπορούν να συνδεθούν σε αυτά, την παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων υπέρ της χρήσης τους και την το να έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Η αύξηση της προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις. Προηγούμενη μελέτη στα δεδομένα της ίδιας έρευνας διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που έκαναν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και υψηλότερα επίπεδα χρήσης ουσιών, σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους με μη προβληματική ή καθόλου ενασχόληση με αυτά.

Επιπλέον, η προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συσχετιστεί με ξενύχτι και συνεπώς μικρότερη διάρκεια ύπνου, δυνητικά επηρεάζοντας τη συνολική υγεία και την ακαδημαϊκή επίδοση των εφήβων. Διαχρονικά, η προβληματική χρήση αυξάνεται και εάν η τάση αυτή συνεχιστεί θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αντίστοιχα, δεν είναι δύσκολο η ενασχόληση του εφήβου με το ηλεκτρονικό παιχνίδι να εξελιχθεί σε προβληματική, με αρνητικές συνέπειες για την ψυχοκοινωνική υγεία. Μια προηγούμενη μελέτη με τα δεδομένα της ίδιας έρευνας που εξέτασε την προβληματική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε πέντε χώρες βρήκε ότι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, συχνότερες αναφορές σε ψυχολογικά συμπτώματα και χαμηλότερα επίπεδα υποστήριξης από συνομηλίκους.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 12:31

Σχετικά Άρθρα

  • Εξαπατήθηκε στα social media από άγνωστη που του «πούλησε» έρωτα και... του πήρε 20.000 ευρώ
    Εξαπατήθηκε στα social media από άγνωστη που του «πούλησε» έρωτα και... του πήρε 20.000 ευρώ

    Μια σοκαριστική υπόθεση παρουσιάζει σήμερα η εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» του Mega.

    Μέσω των social media, μια άγνωστη «πούλησε» έρωτα σε έναν άνδρα, με σκοπό να του αποσπάσει μεγάλο χρηματικό ποσό.

    «Την γνώρισα μέσω ‘TikTok’. Mου συστήθηκε ως χορεύτρια και την αποδέχτηκα. Είχαμε καθημερινή επικοινωνία για ενάμιση χρόνο. Μιλάγαμε μόνο με μηνύματα. Τρώγαμε πάντα μαζί, ακούγαμε μουσική μαζί. Ήθελε να κάνουμε παιδιά. Μου έλεγε ‘μου λείπεις, σε θέλω’».

    Όπως λέει ο ίδιος:

    «Με έπεισε να επενδύσω χρήματα σε πλατφόρμα δήθεν με μεγάλο επιτόκιο. Ξεκίνησα με μικρά ποσά και έφτασα να επενδύω περίπου 20.000 ευρώ. Κατάλαβα ότι είναι απάτη όταν μου έστειλε μήνυμα ένας άλλος εξαπατημένος. Επιχείρησα να κάνω ανάληψη και με μπλόκαρε. Άλλαξα τις τραπεζικές κάρτες γιατί ήταν αποθηκευμένες στην πλατφόρμα».

    «Έπαθα κατάθλιψη, πήγα σε γιατρό και ξεκίνησα φαρμακευτική αγωγή», σημειώνει.

    Μιλώντας στο MEGA η δικηγόρος του θύματος, Άννα Μαρία Φίλιππα, ανέφερε πως δεκάδες πολίτες έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης.

    «Το πρόβλημά μας είναι να δικαιωθούμε αστικά από την τράπεζα που άφησε και δέχτηκε εντολές πληρωμής προς άγνωστους δικαιούχους χωρίς να ελέγξει νομιμοποιήσεις, χωρίς να τις καταστήσει ύποπτες και τις εκτέλεσε άμεσα», είπε.

    Μιλώντας για το θέμα, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λέει:

    «Το φαινόμενο της ‘ρομαντικής απάτης’ έχει εμφανιστεί την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι εξαπατώνται συναισθηματικά, δεν έχουν διάθεση να το καταγγείλουν. Η ‘ρομαντική απάτη’ απαιτεί τεχνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι δράστες δεν βιάζονται, γνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι η μόνη παρακαταθήκη για τις ανθρώπινες σχέσεις».

    Απατεώνας από τη Νιγηρία εμφανίστηκε ως… Έλληνας μουσικός

    «Η τελευταία υπόθεση που είχαμε ήταν προ ημερών. Μία κυρία είχε ερωτευτεί έναν Έλληνα μουσικό, που της έχει πουλήσει έρωτα στο διαδίκτυο. Δεν είναι μουσικός, ανακαλύψαμε ότι είναι απατεώνας από τη Νιγηρία. Μόλις σταμάτησε να του δίνει χρήματα, αυτός εξαφανίστηκε», είπε στο MEGA ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του ελληνικού CSI.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»
    Πόσες μέρες τον μήνα χάνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη – 3 tips «απεξάρτησης»

    Tα social media και η κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχική υγεία των ατόμων που κάνουν βαριά χρήση, συμπεραίνει μια νεότερη δημοσκόπηση

    Η εξάρτηση από την οθόνη, είτε πρόκειται για την κατάχρηση των social media είτε για ατελείωτες αναζητήσεις στο διαδίκτυο θα έχει το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα: όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο ψηφιακό περιεχόμενο, τόσο χειροτερεύει η ψυχική μας υγεία. Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα από την Talker Research, που διεξήχθη εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, πρόκειται για πολλές ημέρες τον χρόνο.

    Η έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης νιώθει ότι χάνει τρεις ημέρες τον μήνα καταναλώνοντας διαδικτυακό περιεχόμενο, ήτοι 36 ολόκληρες μέρες μέσα σε ένα χρόνο κυλούν με ανεξάντλητο scrolling, streaming και υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική στους νεότερους. Οι Αμερικανοί της γενιάς Ζ (14 έως 29 ετών) εκτιμούν ότι χάνουν περίπου πέντε ημέρες τον μήνα.

    Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης για της τάσεις στην κατανάλωση ψηφιακών μέσων ήταν τα αισθήματα ενοχής που κατατρύχουν τα άτομα με αλόγιστη χρήση, με τον μέσο συμμετέχοντα να αναφέρει τουλάχιστον τρία κύματα ενοχής τον μήνα. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ανάφεραν έξι περίπου ώρες κατανάλωσης περιεχομένου την ημέρα και επτά η πλειοψηφία εκείνων από τη γενιά Ζ.

    Αισθήματα ενοχής

    Για όσους ανέφεραν «πολύ κακή» ψυχική υγεία, ο χρόνος τους μπροστά στις οθόνες έφτανε τις περίπου έξι ημέρες τον μήνα, με έναν στους πέντε (19%) να φτάνει τις 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα. Συγκριτικά, όσοι ανέφεραν άριστη ή καλή ψυχική υγεία σπαταλούν τις λιγότερες ημέρες, μόλις 2,7.

    Σε σχέση με τις ενοχές από την υπερκατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου, είναι συχνότερες στους συμμετέχοντες της «πολύ κακής» ψυχικής υγείας, τους οποίους θα επισκεφθούν περίπου επτά φορές τον μήνα. Σχεδόν οι μισοί από το δείγμα της έρευνας (42%) παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται πως χάνουν το μέτρο και το παρακάνουν, ενώ το 36% ανέφερε ότι η διάθεσή τους χαλά «συχνά» από κάτι που είδαν ή διάβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι συμμετέχοντες της γενιάς Z ήταν πιθανότερο να δηλώσουν υπερ-καταναλωτές ψηφιακού περιεχομένου, όπως διαπιστώθηκε από το 66% που αισθάνονται έτσι. Τα άτομα με «πολύ κακή» ψυχική υγεία είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν τακτικά το TikTok (38%) και να χαζεύουν στο τηλέφωνό τους ενώ παρακολουθούν κάτι στην τηλεόραση (46%).

    Συμβουλές για λιγότερη χρήση social media

    Ο Δρ Sham Singh, ψυχίατρος με εκπαίδευση στο Harbor UCLA, προσφέρει τρεις χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνου που δαπανάται στην οθόνη και την άμβλυνση των αισθημάτων ενοχής.

    1. Δημιουργήστε «ζώνες χωρίς τεχνολογία». «Η δημιουργία καθορισμένων περιοχών στο σπίτι όπου η τεχνολογία είναι απαγορευμένη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, κάνοντας το υπνοδωμάτιό σας ζώνη χωρίς τεχνολογία, προωθείτε την καλύτερη υγιεινή ύπνου και τη χαλάρωση, χωρίς περισπασμούς από ειδοποιήσεις και οθόνες. Ομοίως, η δημιουργία μιας τραπεζαρίας χωρίς τεχνολογία ενισχύει τις ουσιαστικές συνομιλίες και την οικογενειακή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτοί οι σκόπιμοι χώροι μειώνουν τον χρόνο στις οθόνες, ενθαρρύνουν πιο υγιείς αλληλεπιδράσεις ή βοηθούν στο να απολαύσετε ήσυχες στιγμές».
    2. Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό: «Πριν πιάσετε το κινητό σας, σας συμβουλεύω να κάνετε μια παύση και να θέσετε έναν σαφή στόχο για τη χρήση του. Αναρωτηθείτε τι θέλετε να πετύχετε, είτε πρόκειται για έλεγχο μηνυμάτων, διερεύνηση ενός θέματος ή απάντηση σε ένα email. Αυτή η πρακτική ενθαρρύνει μια πιο συνειδητή προσέγγιση της τεχνολογίας, βοηθώντας σας να αποφύγετε την παγίδα της άσκοπης περιήγησης. Έχοντας έναν σαφή στόχο, παραμένετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας και μειώνετε την πιθανότητα να αποσπαστείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες περισπάσεις».
    3. Σκεφτείτε τι περιεχόμενο καταναλώνετε: «Η τήρηση ενός ημερολογίου των εμπειριών σας με διάφορους τύπους περιεχομένου μπορεί να είναι μια αποκαλυπτική πρακτική. Αφού καταναλώσετε κάποιο περιεχόμενο, είτε πρόκειται για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδησεογραφικά άρθρα ή βίντεο, αφιερώστε μια στιγμή για να καταγράψετε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Νιώσατε έμπνευση, ενημέρωση ή εξάντληση; Αυτή η ανασκόπηση σας βοηθά να διακρίνετε ποιο περιεχόμενο εμπλουτίζει τη ζωή σας και ποιο μπορεί να μοιάζει με χάσιμο χρόνου. Με την πάροδο του χρόνου, θα αναπτύξετε μια πιο σαφή εικόνα των προτύπων κατανάλωσης περιεχομένου, επιτρέποντάς σας να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές για το τι θα παρακολουθήσετε στο μέλλον».
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • DW: Η εφηβεία αρχίζει όλο και νωρίτερα - Επιστήμονες εξηγούν γιατί
    DW: Η εφηβεία αρχίζει όλο και νωρίτερα - Επιστήμονες εξηγούν γιατί

    Τα παιδιά αρχίζουν την εφηβεία όλο και νωρίτερα, ιδίως τα μοναχοπαίδια, υποστηρίζει μελέτη.

    Όταν οι γονείς γίνονται ξαφνικά «ενοχλητικοί», οι απόγονοί τους βρίσκονται μάλλον στην εφηβεία, αναφέρει με χιούμορ η ελληνική έκδοση της εφημερίδας Deutsche Welle.

    Τότε είναι που ο οργανισμός παράγει περισσότερες ορμόνες του φύλου: οιστρογόνα και γεσταγόνα στα κορίτσια και τεστοστερόνη στα αγόρια.

    Αυτές προκαλούν σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι φυσιολογικές - όπως και η ανάγκη να αποστασιοποιηθούν από τους γονείς. Εξωτερικά, οι ηβικές τρίχες αναπτύσσονται και στα δύο φύλα. Το στήθος των κοριτσιών μεγαλώνει, ακολουθούμενο από την έμμηνο ρύση. Οι φωνές των αγοριών σπάνε, οι όρχεις και το πέος τους μεγαλώνουν και εκσπερματώνουν για πρώτη φορά.

    H εφηβεία έρχεται νωρίτερα σήμερα

    Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μικρότερη ηλικία σήμερα απ' ό,τι στο παρελθόν. Μια μελέτη έδειξε ότι το 2013, η εφηβεία στα κορίτσια άρχιζε κατά μέσο όρο σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι το 1977. Τα αγόρια τείνουν επίσης να φτάνουν στην εφηβεία νωρίτερα, αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι τόσο σαφή, όσο για τα κορίτσια.

    Μόλις τον 19ο αιώνα οι νεαρές γυναίκες στην Ευρώπη είχαν την πρώτη τους έμμηνο ρύση στην ηλικία των 17 ετών, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 περίπου στα 13 έτη. Σήμερα, ο μέσος όρος στη Γερμανία είναι 12,8 έτη, αναφέρει η Μπετίνα Γκόλκε, επικεφαλής του Παιδιατρικού Ενδοκρινολογικού Τμήματος (KEDAS) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης στη Γερμανία.

    Το αυξημένο βιοτικό επίπεδο θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Υπό καλύτερες συνθήκες, οι απόγονοι ίσως να μεγαλώνουν νωρίτερα. «Ωστόσο, η εφηβεία δεν αρχίζει με την πρώτη έμμηνο ρύση, αλλά με την ανάπτυξη των μαστών», τονίζει η επιστήμονας.

    Γιατί όμως ο χρόνος αυτός μετατοπίστηκε μπροστά κατά περίπου ένα χρόνο μέσα σε μόλις τέσσερις δεκαετίες; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι' αυτό και δεν μπορούν να αποδειχθούν με σαφήνεια όλοι.

    Υπέρβαρα παιδιά και πανδημία

    Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα παιδιά μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία. Στον λιπώδη ιστό τους παράγεται περισσότερη από την αγγελιοφόρο ουσία λεπτίνη και αυτό δίνει σήμα στον εγκέφαλο να ξεκινήσει η εφηβεία.

    Το γεγονός ότι τα παιδιά κινούνταν λιγότερο και πάχυναν θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους σημαντικά περισσότερα κορίτσια πέρασαν πρόωρη εφηβεία κατά τη διάρκεια της πανδημ ίαςτου κορωνοϊού. Πρόκειται για την ανάπτυξη εξωτερικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών στα κορίτσια πριν από την ηλικία των οκτώ ετών και στα αγόρια πριν από την ηλικία των εννέα ετών.

    «Επιπλέον, είχε αλλάξει ολόκληρος ο τρόπος ζωής, όπως ο ρυθμός ημέρας-νύχτας, τα παιδιά είχαν περισσότερο ψυχοκοινωνικό στρες και περνούσαν περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή - και το μπλε φως, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ζώα, έχει επίδραση στις ορμόνες.

    Χημικές ουσίες που επηρεάζουν την εφηβεία

    Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι χημικές ουσίες από το περιβάλλον μας επηρεάζουν την εφηβεία. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το φυτοφάρμακο DDT οδηγεί σε πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας. Ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως φθαλικές ενώσεις, παραμπένες και άλλες φαινόλες, είναι επίσης ύποπτες ότι προκαλούν την εφηβεία νωρίτερα, ιδίως στα κορίτσια.

    Η παγκόσμια τάση να ξεκινά η εφηβεία όλο και νωρίτερα έχει αναπτυχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να εξηγηθεί από γενετικές αλλαγές.

    Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς ουσίες ευθύνονται γι' αυτό. Και αυτό διότι: «Υπάρχουν πολύ περισσότερες από 100 διαφορετικές ουσίες, που θα μπορούσαν να είναι πιθανές αιτίες, όπως έχουν δείξει τα πειράματα σε ζώα - και είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα ολόκληρο φάσμα ουσιών». Επιπλέον, υπάρχει πάντα το ζήτημα της δόσης: μια ποσότητα που εξακολουθεί να θεωρείται ακίνδυνη στα πειράματα σε ζώα θα μπορούσε σίγουρα να έχει επιπτώσεις στα παιδιά.

    Τα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στις ορμόνες - και επομένως και στην έναρξη της εφηβείας. Για παράδειγμα, κορίτσια και αγόρια εμφάνισαν πρόωρη ανάπτυξη του στήθους μετά τη χρήση προϊόντων λεβάντας. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι 65 αιθέρια έλαια περιέχουν ορισμένες ουσίες που έχουν ορμονική επίδραση στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ανάπτυξη του στήθους επιβραδύνθηκε σε όλα τα παιδιά όταν διακόπηκαν τα αρωματισμένα προϊόντα.

    Τα προϊόντα σόγιας έχουν επίσης ορμονική επίδραση. Η σόγια περιέχει τα λεγόμενα φυτο-οιστρογόνα, δηλαδή φυτικές ουσίες, που είναι παρόμοιες με την ανθρώπινη ορμόνη οιστρογόνο - όπως ακριβώς και η μπύρα.

    Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η επίδρασή τους στην έναρξη της εφηβείας. Ωστόσο, σε μια μελέτη, γυναίκες που είχαν τραφεί με πρωτεΐνη σόγιας ως βρέφη ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο και πιο σοβαρά προβλήματα εμμήνου ρύσεως. Η Γερμανική Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής συμβουλεύει επομένως να μη χορηγείται στα βρέφη διατροφή με βάση τη σόγια ως πρότυπο.

    Τα μοναχοπαίδια περνούν νωρίτερα την εφηβεία

    Και κάτι άλλο φαίνεται να επηρεάζει την έναρξη της εφηβείας: Κατά μέσον όρο, τα μοναχοπαίδια περνούν την εφηβεία νωρίτερα από τα παιδιά με αδέλφια, ετεροθαλή ή θετά αδέλφια, όπως δείχνει μια μελέτη από τη Δανία.

    Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι κατά τη μεταβίβαση των οικογενειακών γονιδίων, τα μοναχοπαίδια δεν μπορούν να βασιστούν στα αδέλφια. Έτσι ο οργανισμός τους προτιμά να βασίζεται στη δική του αναπαραγωγική ικανότητα σε νεαρή ηλικία.

    Πηγή: DW - Ιefimerida.gr

  • Πώς να ενημερωνόμαστε από τα social media και την ίδια ώρα να προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία
    Πώς να ενημερωνόμαστε από τα social media και την ίδια ώρα να προστατεύουμε την ψυχική μας υγεία

    Τα social media είναι γεμάτα με βία, ακραίο πόνο και θάνατο. Υπάρχει τρόπος να είμαστε ενεργοί πολίτες αλλά παράλληλα να προσέχουμε τον ευατό μας;

    Ο πόλεμος, η βία και ο θάνατος δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αυτό που είναι καινούργιο είναι η 24ωρη πρόσβαση σε ζωντανές, κοντινές λήψεις από τη φρίκη. Τα social media μας τροφοδοτούν με βίντεο απύθμενου πόνου και στη συνέχεια, τρία δευτερόλεπτα αργότερα, με φωτογραφίες από τα brunch και τα καινούρια ρούχα των ινφλουένσερ (και μη).

    Οι αντιφάσεις της καθημερινής μας ζωής, καθώς βλέπουμε συνεχώς βίντεο με τραυματισμένα σώματα και νεκρά παιδιά, και το επόμενο λεπτό παρακολουθούμε ανθρώπους που λένε στην κάμερα τι αγόρασαν από το σούπερμάρκετ για να φάνε, είναι μια αλλόκοτη εμπειρία και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε.

    Πώς μπορούμε να παραμείνουμε ενεργοί, να ενημερωνόμαστε, να μιλάμε και να παίρνουμε θέση, προστατεύοντας παράλληλα την ευημερία μας; Μπορεί να νιώθουμε εγωιστές αν θέλουμε να προστατεύουμε τη δική μας ψυχική υγεία στο πλαίσιο όσων συμβαίνουν σε άλλους, αλλά είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

    Το περιοδικό Dazed, σε ένα άρθρο που υπογράφει η Chloe Laws, απευθύνθηκε σε ειδικούς ώστε να μας δώσουν μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να είμαστε ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί αλλά παράλληλα να προφυλάσσουμε τον ευατό μας.

    Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές που έδωσαν.

    Πράξεις

    Η διοχέτευση του θυμού και της θλίψης σε δράση είναι χρήσιμη και θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο απελπισμένοι. «Ένα τρομακτικό κομμάτι της [υπερ] έκθεσης είναι η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό», λέει ο Arash Javanbakht, MD, ψυχίατρος και συγγραφέας, ο οποίος είναι διευθυντής της Κλινικής Έρευνας για το Στρες, το Τραύμα και το Άγχος στο Wayne State University. «Το άγχος και το στρες αναδεύουν πολλή ενέργεια. Η θλίψη, το άγχος, ο θυμός και η απογοήτευση μπορούν να διοχετευτούν σε δράσεις όπως η συμβολή σε δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων, ο εθελοντισμός για τη βοήθεια των θυμάτων και ο ακτιβισμός για να πειστούν οι πολιτικοί να κάνουν το σωστό».

    Όρια

    Η Dr. Lara Wolfers, ειδικός της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αντιμετωπίσουν το άγχος, λέει ότι είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεση όπου είναι δυνατόν. «Το να αναζητάτε συνεχώς ενημερώσεις για παγκόσμια ζητήματα μάλλον δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία. Έτσι, μπορεί κανείς να περιορίσει την έκθεση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας – ίσως το βράδυ πριν από το δείπνο ή το πρωί πριν από την εργασία μπορεί να είναι καλές στιγμές για να εστιάσει κανείς στο τι συμβαίνει στον κόσμο. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπάρχουν και ώρες της ημέρας χωρίς ειδήσεις κατά τις οποίες μπορεί κανείς να εστιάσει σε άλλα πράγματα και να είναι σε θέση να αποστασιοποιηθεί».

    Δραστηριότητες

    «Αφιερώστε χρόνο για να μελετήσετε τα συναισθήματά σας και μην τα αγνοείτε», συμβουλεύει ο Javanbakht. «Να θυμάστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα της θλίψης, του φόβου και της απογοήτευσης είναι φυσιολογικές ανθρώπινες αντιδράσεις σε τέτοιες τρομερές αντιξοότητες. Στη συνέχεια, πάρτε μια ανάσα κάνοντας δραστηριότητες που μπορούν να τραβήξουν πλήρως την προσοχή σας και να σας απομακρύνουν από τις φρικιαστικές καταστάσεις. Μην αισθάνεστε ένοχοι [αν θέλετε] να διασκεδάσετε, είναι εντάξει ακόμη και αν οι άλλοι υποφέρουν. Η θλίψη σας δεν θα τους βοηθήσει. Μην σταματάτε τις συνήθεις δραστηριότητες της ζωής σας που σας κρατούν υγιείς», λέει.

    *Με πληροφορίες από: Dazed

    Πηγή: In.gr
  • Telegram: Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αγαπούν οι εγκληματίες
    Telegram: Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αγαπούν οι εγκληματίες

    Διάδοση Deep fake υλικού, χρήση από εγκληματικές συμμορίες και ηλεκτρονικά σκλαβοπάζαρα είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που λατρεύεται παγκοσμίως για την εμπιστευτικότητά του

    «Μια νέα εποχή ανταλλαγής μηνυμάτων» (a new era of messaging). Αυτό είναι το moto του Telegram, της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων που διαφημίζει την ικανότητα κρυπτογράφησης και αυτοκαταστροφής των προσωπικών συζητήσεων των χρηστών της. Όντως, το Telegram είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στον κόσμο, η οποία εγκωμιάζεται για την εστίασή της στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ από την έναρξή της το 2013, έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.
    Ωστόσο, η φήμη της δεν είναι καθόλου άσπιλη. Ενώ ορισμένοι την χαιρετίζουν ως προπύργιο της ελευθερίας του λόγου και της ιδιωτικής ζωής, άλλοι την επικρίνουν ως εργαλείο που εκμεταλλεύονται εξτρεμιστές, εγκληματίες και όσοι στοχεύουν να αποφύγουν την κυβερνητική παρακολούθηση.
    Υπάρχουν κατηγορίες ότι φιλοξενεί από «υπόγειες αγορές» για εγκληματικές συμμορίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέχρι για χρήση της για σκλαβοπάζαρα από το ISIS. Αποτέλεσμα αυτών είναι πολλές χώρες να την έχουν απαγορέψει, ενώ τα ιδρυτικά και διευθυντικά της μέλη να βρίσκονται συχνά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Πρόσφατα ωστόσο, η εφαρμογή αποφάσισε να δώσει δεδομένα χρηστών της στις αρχές, παρακάμπτοντας τον εμπιστευτικό της χαρακτήρα και δημιουργώντας μια μεγάλη, μαύρη τρύπα γύρω από το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.
    Η ίδρυση του Telegram

    Η Telegram ιδρύθηκε από τους Ρώσους αδελφούς Pavel και Nikolai Durov. Ο Pavel Durov, ο διευθύνων σύμβουλος και το πιο δημόσιο πρόσωπο της Telegram, έκανε αρχικά αίσθηση στον κόσμο της τεχνολογίας ως ιδρυτής του VKontakte (VK), της μεγαλύτερης πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, που συχνά περιγράφεται ως το αντίστοιχο του Facebook. Το VK γνώρισε τεράστια επιτυχία υπό την ηγεσία του Durov, αλλά η άρνησή του να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ρωσικής κυβέρνησης για τα δεδομένα των χρηστών και τη λογοκρισία, οδήγησε στην εκδίωξή του το 2014. Ως απάντηση, ο Durov έστρεψε την προσοχή του σε ένα νέο εγχείρημα: το Telegram.

    Η εφαρμογή βγήκε τον Αύγουστο του 2013 και σχεδιάστηκε για να είναι μια δωρεάν, ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σε αντίθεση με το VK, η έδρα του ήταν εκτός Ρωσίας για να αποφύγει την παρέμβαση των ρωσικών αρχών, ενώ εισήγαγε χαρακτηριστικά όπως κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα και μυστικές συνομιλίες, που την έκαναν ελκυστική εναλλακτική λύση στις mainstream πλατφόρμες.

    Η απήχηση του Telegram έγκειται στο μοναδικό αυτό μείγμα χαρακτηριστικών ιδιωτικότητας και ευκολίας χρήσης. Η εφαρμογή προσφέρει κρυπτογραφημένα μηνύματα, ομαδικές συνομιλίες με έως και 200.000 μέλη, κλήσεις φωνής και βίντεο, κοινή χρήση αρχείων, ακόμη και τα δικά της bots. Το χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι οι μυστικές συνομιλίες της, οι οποίες προσφέρουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματα είναι ορατά μόνο στον αποστολέα και τον παραλήπτη. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ορίσουν τα μηνύματα να αυτοκαταστρέφονται μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας.

    Η ελευθεριακή φιλοσοφία του Pavel Durov, η οποία δίνει έμφαση στην ατομική ελευθερία και την ελάχιστη παρέμβαση των κυβερνήσεων, στηρίζει το ήθος του Telegram. Ο ίδιος μάλιστα, έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι ο στόχος του είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου η ιδιωτικότητα έχει προτεραιότητα και όπου καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει λογοκρισία. Αυτό το ποικίλο σύνολο χαρακτηριστικών λοιπόν, σε συνδυασμό με τη στάση του Durov κατά της λογοκρισίας, έχει τροφοδοτήσει την ταχεία εξάπλωση του Telegram, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες από το 2024.

    Αντιπαραθέσεις και ισχυρισμοί: Telegram

    Ενώ το Telegram εξυμνείται για τα χαρακτηριστικά προστασίας της ιδιωτικής ζωής του, έχει επίσης ασκήσει σημαντικές επικρίσεις και έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια των ετών. Κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και επικριτές έχουν κατηγορήσει το Telegram ότι αποτελεί καταφύγιο για παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της παραπληροφόρησης.

    1. Μια πλατφόρμα για εξτρεμιστές

    Ένας από τους πιο επίμονους ισχυρισμούς κατά του Telegram είναι ότι έχει γίνει καταφύγιο για εξτρεμιστικές ομάδες, όπως το ISIS, οι λευκοί ρατσιστές και τα ακροδεξιά κινήματα. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ήταν μεταξύ των πρώτων μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων που εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων του Telegram για να συντονίζουν επιχειρήσεις, να στρατολογούν μέλη, να οργανώνουν σκλαβοπάζαρα, και να διαδίδουν προπαγάνδα. Καθώς άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, κατέστειλαν μέτρα κατά του τρομοκρατικού περιεχομένου, οι εξτρεμιστές μετανάστευσαν στο Telegram λόγω των πιο χαλαρών πολιτικών του για τη συγκράτηση του περιεχομένου.

    Η χρήση του Telegram από το ISIS έγινε ιδιαίτερα εμφανής το 2015 και το 2016, όταν η εφαρμογή βρέθηκε επανειλημμένα να φιλοξενεί κανάλια και ομάδες που διανέμουν προπαγανδιστικά βίντεο, εγχειρίδια κατασκευής εκρηκτικών και μηνύματα στρατολόγησης. Το Telegram αντέδρασε αφαιρώντας κάποιο περιεχόμενο και κανάλια που σχετίζονταν με την τρομοκρατία, αλλά η φήμη του ως πλατφόρμα εξτρεμιστικής δραστηριότητας είχε ήδη ριζώσει.Εκτός από τις τζιχαντιστικές ομάδες, ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το Telegram για ανασύνταξη. Στον απόηχο της εξέγερσης του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021, το Telegram είδε επίσης έξαρση της δραστηριότητας από ακροδεξιές ομάδες όπως οι Proud Boys και οι υποστηρικτές του QAnon, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να αποφύγουν την παρακολούθηση από άλλα, πιο ελεγχόμενα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    2. Έγκλημα στον κυβερνοχώρο και παράνομες δραστηριότητες

    Η ανωνυμία και η κρυπτογράφηση του Telegram το έκαναν επίσης ελκυστικό για εγκληματίες του κυβερνοχώρου και χάκερ. Οι πωλητές του dark web χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να πωλούν ναρκωτικά, όπλα, πλαστά νομίσματα και κλεμμένα δεδομένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Telegram χρησιμοποιείται ως αγορά παράνομων αγαθών ή ως φόρουμ για τη συζήτηση εγκληματικών επιχειρήσεων. Παράδειγμα τα ισχυρά εγκληματικά δίκτυα στη Νοτιοανατολική Ασία που χρησιμοποιούν εκτενώς την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, σύμφωνα με έκθεση του του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC). Επιπλέον, το deepfake υλικό εξακολουθεί να ευδοκιμεί στο Telegram, με πολλά bots να «αφαιρούν τα ρούχα» από τις φωτογραφίες γυναικών και άλλα να ισχυρίζονται ότι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν εικόνες ανθρώπων σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις.

    3. Αντίσταση στις κυβερνητικές απαιτήσεις

    Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ασκήσει πιέσεις στην Telegram να συμμορφωθεί με τους νόμους τους, ιδίως όσον αφορά τα αιτήματα παροχής δεδομένων και τη συγκράτηση περιεχομένου. Το 2018, η Ρωσία επιχείρησε να απαγορεύσει την Telegram αφού ο Durov αρνήθηκε να παράσχει στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών. Το Telegram απέφυγε την απαγόρευση για δύο χρόνια πριν η Ρωσία τελικά άρει τον περιορισμό, αναγνωρίζοντας ότι η εφαρμογή ήταν πολύ δύσκολο να αποκλειστεί αποτελεσματικά.

    Ομοίως, το Telegram έχει συγκρουστεί με κυβερνήσεις στην Ινδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, αντιμετωπίζοντας συχνά κατηγορίες ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στην πλατφόρμα του. Ο Durov έχει αντισταθεί σταθερά στις απαιτήσεις για backdoors ή δεδομένα χρηστών, επικαλούμενος τη δέσμευση της εταιρείας για προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αυτή η στάση έχει τοποθετήσει την Telegram ως υπέρμαχο των ψηφιακών δικαιωμάτων, αλλά και ως μια πλατφόρμα που αντιστέκεται στη λογοδοσία.

    Ωστόσο, ο ίδιος συνελήφθη στο Παρίσι τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε εγκληματική δραστηριότητα στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης σεξουαλικών εικόνων παιδιών. Μετά τη σύλληψή του, ο Durov, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος έξω με εγγύηση, δήλωσε ότι η εφαρμογή θα παραδώσει τις διευθύνσεις IP και τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών στις αρχές που υποβάλλουν νομικά αιτήματα. Είπε επίσης ότι η εφαρμογή θα αφαιρέσει ορισμένες λειτουργίες που έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης για παράνομες δραστηριότητες.

    Οι εξτρεμιστές κρύβονται πίσω από την κρυπτογράφηση

    Ένα από τα βασικά ζητήματα γύρω από τη χρήση του Telegram από εξτρεμιστές είναι το ίδιο το χαρακτηριστικό που κάνει την πλατφόρμα ελκυστική για τους απλούς χρήστες: η ισχυρή κρυπτογράφησή του. Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο διασφαλίζει ότι κανείς, ούτε καν το ίδιο το Telegram, δεν μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενο των ιδιωτικών μηνυμάτων. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τις διωκτικές αρχές να παρακολουθούν ή να υποκλέπτουν την επικοινωνία μεταξύ εγκληματιών ή τρομοκρατών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

    Ενώ άλλες κρυπτογραφημένες πλατφόρμες, όπως το WhatsApp ή το Signal, έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια κριτική, τα μεγάλα δημόσια κανάλια του Telegram, τα οποία δεν κρυπτογραφούνται με τον ίδιο τρόπο όπως τα ιδιωτικά μηνύματα, έχουν προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας. Οι εξτρεμιστικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν δημόσια κανάλια για να μεταδίδουν προπαγάνδα ή να στρατολογούν οπαδούς, ενώ βασίζονται σε κρυπτογραφημένες ιδιωτικές συνομιλίες για να διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις. Κυβερνήσεις και επικριτές υποστηρίζουν ότι η κρυπτογράφηση του Telegram παρέχει κάλυψη σε τρομοκράτες και εγκληματίες, καθιστώντας το έναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής αντιτείνουν ότι η υπονόμευση της κρυπτογράφησης θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή όλων των χρηστών, όχι μόνο των κακοποιών.

    Η εξέλιξη του Telegram από μια απλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων σε μια παγκόσμια πλατφόρμα τόσο για νόμιμη όσο και για αμφιλεγόμενη χρήση αντανακλά τις ευρύτερες εντάσεις μεταξύ της ιδιωτικής ζωής, της ελευθερίας της έκφρασης και της ασφάλειας στην ψηφιακή εποχή. Ενώ η δέσμευση του Pavel Durov για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την αντίσταση στον κυβερνητικό έλεγχο έχει κερδίσει τον θαυμασμό πολλών, έχει επίσης καταστήσει το Telegram στόχο κριτικής λόγω της κατάχρησης της πλατφόρμας από εξτρεμιστές, εγκληματίες και διακινητές παραπληροφόρησης. Καθώς λοιπόν η πλατφόρμα συνεχίζει να αναπτύσσεται, η πρόκληση να βρεθούν τρόποι για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της από όσους επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις ελευθερίες της για επιβλαβείς σκοπούς, είναι μεγάλη. Κάπως έτσι, το Telegram μας υπενθυμίζει ότι η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας μπορεί τελικά να είναι δίκοπο μαχαίρι.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση
    Πέντε αλλαγές που φέρνει η πτώση της θερμοκρασίας σε σώμα και διάθεση

    Ειδικοί παρουσιάζουν τις πέντε πιο συχνές επιπτώσεις του κρύου στην υγεία και την ψυχική διάθεση και συστήνουν τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους

    Οι μικρές πτώσεις που σημειώνει η θερμοκρασία σηματοδοτούν το -αργοπορημένο τα τελευταία χρόνια- τέλος του καλοκαιριού και μας προετοιμάζουν για τις αλλαγές που προκαλεί ο ψυχρότερος καιρός στον οργανισμό μας, επιδεινώνοντας προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας είτε προκαλώντας διαταραχές στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

    Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων μίλησαν στην Independent για τις πέντε αλλαγές που πρέπει να αναμένουμε με την πτώση του υδραργύρου.

    1. Τριχόπτωση

    Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας λειτουργεί σαν ένα μικρό σοκ για το τριχωτό της κεφαλής και τα θυλάκια, επιταχύνοντας την τριχόπτωση, σύμφωνα με τον Δρ. Anil Sharma, ο οποίος εξηγεί ότι «το καλοκαίρι, οπότε οι ημέρες είναι μεγαλύτερες, αυξάνονται οι τρίχες που εισέρχονται στο τελογενές στάδιο (φάση ανάπαυσης) του κύκλου τους και στη συνέχεια θα πέσουν περίπου τρεις μήνες αργότερα». Κατά τη μετάβαση στους ψυχρότερους μήνες, η τριχόπτωση γίνεται εντονότερη καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει θερμότητα.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Ο Δρ Sharma συστήνει αυξημένη φροντίδα για το τριχωτό της κεφαλής, που περιλαμβάνει μασάζ για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος με χρήση ειδικών ορών που περιέχουν συστατικά όπως το εκχύλισμα Centella Asiatica, που βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος, ή το γαλακτικό οξύ, που επιτρέπει την ήπια απολέπιση του τριχωτού.

    Προσοχή και στη διατροφή, από την οποία δεν πρέπει να λείπουν τα πολλά φυλλώδη σκούρα λαχανικά, αυγά και λιπαρά ψάρια, για να διασφαλιστεί η επάρκεια του οργανισμού σε αναγκαία θρεπτικά μικροστοιχεία, όπως οι βιταμίνες D και Β12 και ο σίδηρος για τη φερριτίνη.

    2. Πεσμένη διάθεση και ενέργεια

    Για πολλούς ανθρώπους, η απότομη αλλαγή του καιρού μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (Seasonal Affective Disorder – SAD) που, σύμφωνα με τον Δρ Jon Van Niekerk, μπορεί να μοιάζουν με τα καταθλιπτικά, όπως χαμηλή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος, ευερεθιστότητα, πεσμένη λίμπιντο και μειωμένη ενέργεια.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Εάν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και ο περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους, δεν αποδειχθούν αναποτελεσματικές για τη βελτίωση της διάθεσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στη διαχείριση τυχόν σχετιζόμενων επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

    3. Πόνος στις αρθρώσεις

    Πόνος και δυσκαμψία είναι οι βασικές επιπτώσεις του ψυχρότερου καιρού στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με τη ρευματολόγο Δρ. Veena Patel, οι πιθανότερες εξηγήσεις περιλαμβάνουν τις αλλαγές στον αρθρικό χόνδρο, έναν λεπτό, μαλακό και ελαστικό υμένα που ομαλοποιεί την τριβή μεταξύ των αρθρώσεων και ο οποίος γίνεται παχύτερος τον χειμώνα, είτε η πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης που οδηγεί σε διαστολή και διόγκωση των μυών και των τενόντων.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συνιστά την τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών, η έλλειψη της οποίας «έχει συνδεθεί με παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, τα κατάγματα του ισχίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και τη διαχείριση του χρόνιου πόνου» εξηγεί η Δρ Patel, επισημαίνοντας ότι λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, κρόκοι αυγών και εμπλουτισμένα τρόφιμα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή.

    4. Ξηροδερμία

    Η ξηροδερμία είναι εξαιρετικά συχνή κατά τους ψυχρούς μήνες, καθώς μειώνεται η υγρασία του αέρα και μαζί και αυτή του δέρματος, εξηγεί η γιατρός και αισθητικός Δρ Leah Totton. «Δεν είναι μόνο ο κρύος αέρας που μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία, αλλά και όταν είναι ανοιχτή η θέρμανση, η οποία ξηραίνει την ατμόσφαιρα, καθώς και τα ζεστά ντους» προσθέτει. Το πρόσωπο και τα χέρια είναι οι πλέον ευαίσθητες περιοχές, ενώ η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να εκδηλωθεί με «μπαλώματα», αίσθηση σφιξίματος, φαγούρα, σκασίματα, ερυθρότητα και ευαισθησία, εξηγεί.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ειδικός συστήνει χρήση καθαριστικών με αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, και αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κατά τη διάρκεια του ψύχους. «Τα απαλά προϊόντα είναι κλειδί για τον χειμώνα, φορέστε γάντια όταν βγαίνετε έξω για να προστατεύσετε τα χέρια από την ξήρανση, προφυλάξτε τα χείλη με ένα lip balm ή βαζελίνη και κρατήστε τα ενυδατωμένα» καταλήγει.

    5. Άσθμα

    Ο κρύος αέρας μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τα αναπνευστικά προβλήματα, μέσω της συστολής των αεραγωγών και την πυροδότηση της φλεγμονής. «Η ξηρότητα του κρύου αέρα κάνει τη βλέννα πιο πηκτή, καθιστώντας δυσκολότερη την αποβολή της και αυξάνοντας τα συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια» αναφέρει.

    Πώς αντιμετωπίζεται: Η ίδια συστήνει την κατανάλωση ροφημάτων με το βότανο Βερμπάσκο (φλόμος) και συμπληρώματα από κυστεΐνη NAC (N-acetylcysteine) για την υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων. Για πάσχοντες από άσθμα, υπενθυμίζει ότι πρέπει να έχουν πάντα τα εισπνεόμενα τους μαζί, να αποφεύγουν κλειστούς χώρους και συνωστισμούς και, αν εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλη επιστημονική έρευνα για δομές & παροχές ψυχικής υγείας στην Π.Δ.Ε.
    Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μεγάλη επιστημονική έρευνα για δομές & παροχές ψυχικής υγείας στην Π.Δ.Ε.

    Άννα Μαστοράκου : Οι μεγάλες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα εκτοξεύουν τα ποσοστά στις ακούσιες νοσηλείες - Χρ. Γιαννικούλης: Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Στην καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας, των λειτουργιών, των κενών και των ελλείψεων με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της υπάρχουσας εικόνας και με στόχο την διεκδίκηση δημιουργίας νέων δομών, προχωρά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας που συστάθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιπεριφεριάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου. Η έρευνα της Επιτροπής διεξάγεται και στους τρεις νομούς,. με το πόρισμα για την Αχαΐα να έχει ήδη ολοκληρωθεί, και να ακολουθούν σύντομα η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία. Η εικόνα του γειτονικού νομού, είναι αποκαρδιωτική, και όπως τονίζει παρακάτω η κ. Μαστοράκου, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων που έχει, ανάλογη, ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση σε δομές και περίθαλψη στην Ηλεία.
    Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας υπενθυμίζει την ανάγκη υποστήριξης των ασθενών με ζητήματα ψυχικής υγείας. Δυστυχώς όμως τα ευρήματα στην περιοχή μας έχουν ένα συνταρακτικό αρνητικό πρόσημο: η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας οδηγεί στην επιδείνωση της υγείας του ασθενούς με αποτέλεσμα οι ακούσιες νοσηλείες –με ό,τι συνεπάγονται, να έχουν εκτοξευτεί, ανησυχητικά στα ύψη. Αυτό φανερώνουν οι αριθμοί στην Αχαΐα, και ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια και η Ηλεία.
    «Συστάθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας με σκοπό να αποδώσει ακριβώς τί κενά υπάρχουν σε δομές στην Δυτική Ελλάδα με τη συμμετοχή ψυχιάτρων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. Ζητήσαμε και υπομνήματα από συλλόγους ψυχικής υγείας γιατί θέλαμε και την άποψη των ασθενών» σημειώνει στο ilialive.gr η κ. Μαστοράκου. «Το πόρισμα για την Αχαΐα ήταν συνταρακτικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δευτεροβάθμιας. Οι ακούσιες νοσηλείες φθάνουν στο 87,4% όταν πανελλαδικά ανέρχονται σε 43,5% και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 20%. Για την Ηλεία αναμένουμε τα πλήρη στοιχεία από την διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά από την πρώτη εικόνα που έχουμε είναι πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

    Το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας»

    mastorakou

    Τι σημαίνουν τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών; Στέρηση πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιουργεί, ως συνέπεια, μεγάλη ζήτηση δευτεροβάθμιων υπηρεσιών αλλά με καταναγκαστικό τρόπο. «Ουσιαστικά, όταν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακούσιων νοσηλειών θεωρείται ότι υπάρχει παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ασθενής που αναγκάζεται με εισαγγελική εντολή να προσέλθει στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να έχει τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας που να τον κρατούν σε μια σχετική λειτουργικότητα και να μην εξαναγκάζεται να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές κλινικές. Δημιουργείται το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, όπως το ονομάζουν οι ψυχίατροι. Επιπλέον, βάσει επιστημονικών δεδομένων οι ψυχικά ασθενείς πρέπει να νοσηλεύονται , τουλάχιστον 26-28 ημέρες. Επειδή όμως η ζήτηση υπηρεσιών είναι τόσο μεγάλη, η νοσηλεία είναι πιο μικρής διάρκειας και δεν επιτυγχάνεται ο θεραπευτικός στόχος» καταλήγει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ.

    Διεκδίκηση νέων δομών ψυχικής υγείας

    Ο σκοπός της ερευνητικής δράσης από την ΠΔΕ είναι να χαρτογραφηθούν όλες ελλείψεις, να εισαχθεί σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποτυπωθεί ένα κοινό αίτημα διεκδίκησης δομών και λειτουργιών για την φροντίδα ασθενών με ψυχικά νοσήματα, που να αντιστοιχούν στον πληθυσμό. «Η ΠΔΕ έχει αδικηθεί πάρα πολύ από τις προκηρύξεις του Υπουργείου, σχετικά με τις δομές ψυχικής υγείας» σημειώνει η κ. Μαστοράκου. « Βγαίνουν προκηρύξεις, με προγράμματα και δομές που όμως δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Και αναλογικά με τον πληθυσμό μας, οι δομές είναι υπερβολικά λίγες».

    Χρήστος Γιαννικούλης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας: «Η ψυχική υγεία ο πιο κρίσιμος τομέας της υγείας»

    Giannikoulis 1

    Την άμεση αναγκαιότητα ενίσχυσης της ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝ Ηλείας, τονίζει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ελλείψεις δομών στο νομό. «Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αφενός λόγω της υποστελέχωσης των ψυχιατρικών υπηρεσιών του Γ.Ν.Ηλείας. Υπηρετούν μόλις τρεις ψυχίατροι όταν για την λειτουργία της Ψυχιατρική Κλινικής μόνο θα απαιτούνταν κατ΄ ελάχιστον πέντε, οι οποίες επιπλέον επιβαρύνονται με τη νοσηλεία περιστατικών από άλλες περιφερειακές ενότητες οι οποίες στερούνται αντιστοίχων ψυχιατρικών κλινικών. Αφετέρου, λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδα για την ψυχική υγεία, αφού στην Ηλεία δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην. Συνεπώς απαιτούνται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με ενίσχυση της ψυχιατρικής κλινικής Γ.Ν.Ηλείας όπως και της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας αλλά και ίδρυση επιπλέον ψυχιατρικών κλινικών στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της συνολικής υγείας του πληθυσμού» καταλήγει ο κ. Γιαννικούλης.

    Φωτογραφία: rysak

  • Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ
    Η ψυχική υγεία των εργαζομένων προτεραιότητα του ΠΟΥ

    Ολοκληρωμένες δράσεις ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με στόχο να εξαλειφθεί το στίγμα στην εργασία και οι παράγοντες που καθιστούν τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα προβληματικά

    Στην «ψυχική υγεία στην εργασία» είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η άρρηκτη σχέση που συνδέει την ψυχική υγεία με το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεδομένου ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει στο εργατικό δυναμικό, ο αντίκτυπος της εργασίας -θετικός ή αρνητικός- στην ψυχική υγεία είναι καθοριστικής σημασίας.

    Σε συνεργασία με πολλούς φορείς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναδεικνύει την ανάγκη για ασφαλείς και υποστηρικτικούς χώρους εργασίας, που προστατεύουν και προάγουν ενεργά την ψυχική ευεξία.

    Βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι ότι η ευημερία και η εργασία είναι έννοιες αλληλένδετες. Ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον δεν είναι απλώς μια ωραία συνθήκη, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας. Μια θετική εργασιακή κουλτούρα ενισχύει την ευημερία και τη σταθερότητα, ενώ οι τοξικές συνθήκες εργασίας μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία και να μειώσουν την παραγωγικότητα.

    Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και υποστηρίζονται στην εργασία τους, τείνουν να είναι πιο αφοσιωμένοι, παραγωγικοί και ικανοποιημένοι. Από την άλλη, οι κακές συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων και του υψηλού στρες, μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία, μειώνοντας την ικανοποίηση από την εργασία και την αποδοτικότητα.

    Οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε πολυάριθμους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία, όπως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η έλλειψη εργασιακού ελέγχου, οι χαμηλοί μισθοί, η εργασιακή ανασφάλεια και οι ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, η έκθεση στην παρενόχληση, τις διακρίσεις και τα άκαμπτα ωράρια επιδεινώνουν περαιτέρω αυτές τις προκλήσεις, επηρεάζοντας τη συνολική ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία υποστηρικτικών και παραγωγικών χώρων εργασίας.

    Συνέπειες που ξεπερνούν τα άτομα

    Οι ειδικοί τονίζουν, μάλιστα, ότι οι συνέπειες ενός προβληματικού εργασιακού περιβάλλοντος επεκτείνονται πέρα από το άτομο. Η κακή ψυχική υγεία οδηγεί σε μειωμένη απόδοση, αυξημένες απουσίες και υψηλότερη εναλλαγή προσωπικού. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάθλιψη και το άγχος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο, που κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

    Εργασία χωρίς αποκλεισμούς

    Το στίγμα και οι διακρίσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια ή να διατηρήσουν την εργασία τους ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ευαισθητοποίηση και η προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας σχετικά με την ψυχική υγεία μπορεί να συμβάλει στην άρση αυτών των εμποδίων, προωθώντας μια κουλτούρα συμμετοχικότητας και κατανόησης στο χώρο εργασίας.

    Οι δράσεις των εργοδοτών αποτελούν κυρίαρχο και αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης των ζητημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον. Η παροχή εύλογων διευκολύνσεων, η οργάνωση υποστηρικτικών συναντήσεων, η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας και η δημιουργία ασφαλών χώρων για ανοιχτό διάλογο μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον. Η εκπαίδευση των διευθυντών για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση μιας υποστηρικτικής εργασιακής κουλτούρας.

    Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία πολιτικών που προλαμβάνουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία, προάγουν την ευημερία και δημιουργούν υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα. Επενδύοντας σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και ενισχύοντας τη νομοθεσία που προστατεύει την ψυχική υγεία στην εργασία, δημιουργείται η ελπίδα για ένα βιώσιμο και υγιές εργατικό δυναμικό.

    Τα άτομα μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της δικής τους ψυχικής υγείας. Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, η αναζήτηση υποστήριξης από έμπιστους συναδέλφους ή επαγγελματίες υγείας και η συνεχής παρακολούθηση της ψυχικής υγείας αποτελούν κρίσιμες στρατηγικές αυτο-φροντίδας.

    Η δέσμευση του ΠΟΥ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στην εργασία μέσω των ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης του. Με την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σε ευρύτερες πολιτικές υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνικές πολιτικές, ο ΠΟΥ στοχεύει στη μείωση του στίγματος, την αύξηση της πρόσβασης στη φροντίδα και τη δημιουργία ασφαλέστερων και πιο συμμετοχικών χώρων εργασίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού προσφέρουν σαφείς συστάσεις για την προώθηση της ψυχικής υγείας, την πρόληψη των καταστάσεων ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των ατόμων στο εργατικό δυναμικό.

    Καθίσταται, λοιπόν, ζωτικής σημασίας όλοι οι εμπλεκόμενοι -κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενοι και κοινότητες- να αναλάβουν δράση για τη δημιουργία χώρων εργασίας που προστατεύουν και προάγουν την ψυχική ευημερία. Τα ασφαλή και υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα όχι μόνο ενισχύουν την ατομική παραγωγικότητα, αλλά συμβάλλουν και στη συνολική κοινωνική ευημερία. Ας καταστήσουμε την ψυχική υγεία προτεραιότητα σήμερα για ένα υγιέστερο και πιο παραγωγικό αύριο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο