Ελλάδα

Βόρεια της Κύπρου το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Προσχεδιασμένη προσπάθεια αιφνιδιασμού της Τουρκίας ή ξαφνική αντίδραση;

Βόρεια της Κύπρου το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Προσχεδιασμένη προσπάθεια αιφνιδιασμού της Τουρκίας ή ξαφνική αντίδραση;

Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα βόρεια της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το οποίο η Άγκυρα έβγαλε στη θάλασσα νωρίτερα του αναμενόμενου σε μία προσπάθεια να αιφνιδιάσει τις ελληνικές Αρχές, καθώς πριν από λίγα 24ωρα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει έρευνες στις 9 Αυγούστου.

Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» που πλέει σε βαθιά ύδατα είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η χώρα. Πήρε το όνομά του από έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic το πρωί της Κυριακής έχει σταματήσει ανάμεσα στις νότιες ακτές της Τουρκίας και στην Κύπρο.

θέση γεωτρύπανου
θέση γεωτρύπανου
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που ήδη από χθες το βράδυ επιβεβαίωσαν την έξοδο του γεωτρύπανου είναι σε επιφυλακή και παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Μιλώντας στο OPEN ο Διεθνολόγος κύριος Σταθακόπουλος σχολίασε ότι τέτοιες κινήσεις είναι αναμενόμενες από την πλευρά τις Τουρκίας και δεν μας αιφνιδιάζουν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, το γεωτρύπανο θα προχωρήσεις περαιτέρω και μάλιστα εκτίμησε ότι θα το συνοδεύουν πολεμικά πλοία όπως έγινε δηλαδή το θερμό καλοκαίρι το 2020.

«Είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι και ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να εκδηλώσει αυτά τα οποία εργάζεται. Όμως αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, δεν θα πρέπει να την πατήσουμε σαν τον "Πέτρο με τον λύκο”».

Από την πλευρά του ο Υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος επεσήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι αν θα συνοδεύεται από φρεγάτες, τότε θα στείλουμε και εμείς», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί μία περίοδο δοκιμών πριν αρχίσει να κάνει γεωτρήσεις. «Θα πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε δικαιοδοσία της περιοχής», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου. Αναφορικά με την τοποθεσία της πρώτης του γεώτρησης, ο Τούρκος υπουργός είχε πει πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά σίγουρα «αποστολή του θα είναι η Γαλάζια Πατρίδα. Εξετάζονται 5-6 σημεία και ένας από αυτά θα επιλεγεί», είχε δηλώσει, χωρίς να αποκλείει την Ανατολική Μεσόγειο.

Η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τον έντονο διάλογο που είχαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται ότι η κυρία Μπέρμποκ που νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ενώ παρομοίωσε τον τουρκικό αναθεωρητισμό με τον ρωσικό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ φάνηκε να χάνει προς στιγμήν την ψυχραιμία κατηγορώντας την κυρία Μπερμποκ για «μεροληψία». Την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Παρίσι όπου άκουγε νέα μηνύματα στήριξης υπέρ της Ελλάδος αυτή τη φορά από την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Ακόμα δεν έχει γίνει λοιπόν σαφές αν η έξοδος του γεωτρύπανου αποτελεί μια προσχεδιασμένη κίνηση της Άγκυρας που ήθελε να αιφνιδιάσει ή μία αντίδραση στις δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup