Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, τονίζοντας πως υπάρχει επάρκεια σε γενόσημα φάρμακα. Παρά τη μεγάλη έξαρση των εποχικών ιώσεων, της γρίπης αλλά και του κορονοϊού, η επάρκεια φαρμάκων είναι εξασφαλισμένη, σημείωσε.
Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη έξαρση των ιώσεων, αλλά πρόσθεσε πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης του ΕΣΥ.
Αναφορικά με την επάρκεια στα φάρμακα σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στο μεγαλύτερο κομμάτι των ελλείψεων έχουμε γενόσημο φάρμακο».
Αναφορικά με την λίστα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο υπουργός σχολίασε ότι «για την διευκόλυνση των πολιτών δώσαμε στη δημοσιότητα όταν δεν βρίσκεται επώνυμο brand, ποιο γενόσημο μπορεί να αναζητήσει. Στο 80% με 90% αυτά υπάρχουν όσον αφορά στα αντιβηχικά, τα αντιπυρετικά και τις αντιβιώσεις».
Εν συνεχεία δήλωσε ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στα εισπνεόμενα, γιατί η πρώτη ύλη είναι από τις χώρες της Κίνας και της Ινδίας και δεν αρκεί η δική μας παραγωγή για να καλύψει τις ελλείψεις. Μια μεγάλη επώνυμη φαρμακευτική βιομηχανία έφερε 90.000 για να τα διαθέσει στην αγορά, αλλά εκεί δεν έχουμε γενόσημα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας
«Από το καλοκαίρι που μας πέρασε επειδή γνωρίζαμε ότι υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα λόγω του ενεργειακού και της μειωμένης παραγωγής λόγω κορονοϊού, είχαμε πάρει μέτρα για τα φάρμακα που ήταν σε έλλειψη. Μάλιστα τα προστατεύσαμε από τις μειώσεις μέσω του clawback», ανέφερε.
Για τις ενστάσεις των φαρμακοποιών που σημειώνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, ο υπουργός Υγείας, σχολίασε: «Με τα μέτρα τα οποία πήραμε, δεν έχουμε πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα Χριστούγεννα είναι μικρότερη παγκοσμίως η παραγωγή. Ήδη από σήμερα τροφοδοτείται η αγορά. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και θα υπάρχει, όμως, όπως έχουμε πει από τις επόμενες δέκα ημέρες θα φαίνεται ομαλοποίηση. Θα υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία πρόσβασης» συμπλήρωσε.
«Σας το λέω γιατί κι εγώ δύο παιδιά έχω, κατανοώ τις ανησυχίες. Δεν υπάρχει λόγος και ανάγκη να στοκάρει κανείς φάρμακα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βάλει πλαφόν. Οι όποιες ελλείψεις στην αγορά συνεχώς θα αντιμετωπίζονται», συνέχισε.
Ερωτηθείς για τα ράντζα στα νοσοκομεία, είπε ότι « δεν ήταν κάτι που έπαψε να υπάρχει. Η έξαρση στις παιδιατρικές ιώσεις, έρχεται σαν επιχείρημα για την πίεση. Οι παιδιατρικές κλίνες είναι στο 50%, και μάλιστα είναι 60% λιγότερο από ότι πέρσι τέτοια εποχή. Όταν έρχονται 300 άτομα σε ένα νοσοκομείο, υπάρχει μια αναμονή. Στο θέμα των εισαγωγών, επειδή δίνονται θεραπείες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
«Το θέμα των ΜΕΘ είναι διαχρονικό, στα παιδιατρικά. Στα προγράμματα που έχουμε θέλουμε να αναπτύξουμε τέτοιες κλίνες. Επειδή υπάρχει η έξαρση, έχουμε τη δυνατότητα διακομιδών για τις περιοχές που δεν έχουν παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ ή κοντά τους», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις ΜΕΘ γενικά, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Στις ΜΕΘ γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την επάρκεια. Το λεκανοπέδιο έχει επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα παραχωρήθηκαν επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά έχουμε 1.100 ΜΕΘ. Σήμερα έχουμε 128 άτομα διασωληνωμένα από COVID, πέρσι τέτοια ημέρα είχαμε 654».
«Δεν λέω ότι πάντα υπήρχαν ράντζα για να το δικαιολογήσω. Δεν πρέπει να υπάρχουν. Ράντζα κάθε νοσοκομείο αναπτύσσει στην εφημερία. Το θέμα είναι όταν τελειώνει η εφημερία, να πηγαίνει ο κόσμος σε κανονικές κλίνες. Στα μεγάλα νοσοκομεία που θέλει να πάει ο κόσμος παρατηρείται το φαινόμενο. Αυτά τα νοσοκομεία τα ενισχύουμε σε κλίνες και πριν από την εφημερία τους θα υπάρχει υποστήριξη από μικρότερες δομές. Θα μας βοηθήσει το ΝΜΤΣ και ιδιωτικές κλίνες σε αυτό. Δεν θέλω να ωραιοποιώ καταστάσεις. Τη στιγμή της εφημερίας όταν έρχονται 800 άτομα, θα υπάρξουν και ράντζα και ταλαιπωρία, δυστυχώς», πρόσθεσε.
Πηγή: Ethnos.gr