Απαιτούνται περισσότεροι Μηχανικοί για τους ελέγχους
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ανωτέρων στελεχών του ΟΑΣΠ διεξήχθη το ενημερωτικό σεμινάριο «Προσεισμικός έλεγχος και Επεμβάσεις σε Υφιστάμενες Κατασκευές» που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με στόχο την επιμόρφωση των μηχανικών, στο πλαίσιο του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτηρίων. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε. Ηλείας, ενώ ανάλογο σεμινάριο διοργανώθηκε στην Πάτρα και ακολουθεί η Ζάκυνθος.
Κύριο θέμα, ήταν ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, ο οποίος υλοποιείται απ’ τον ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που θα δώσει μια πλήρη εικόνα για το πρώτο επίπεδο ασφάλειας των δημοσίων κτηρίων, αλλά και για τις ανάγκες παρεμβάσεων που πρέπει να δρομολογηθούν όπου χρειάζεται ή απαιτείται.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε μια διεξοδική ενημέρωση των Μηχανικών για τα δεδομένα και τη μεθοδολογία των προσεισμικών ελέγχων, καθώς και για τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.
Βαγγέλης Καραχάλιος - Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: “Να μπούνε περισσότεροι Μηχανικοί στο Μητρώο
Την ικανοποίησή του για την έκβαση του σεμιναρίου, εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος, με δηλώσεις του στο ilialive.gr, επισημαίνοντας τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που βγήκαν αλλά και τις κινήσεις που ήδη έχει δρομολογήσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.
“Εκτιμώ ότι το σεμινάριο πήγε εξαιρετικά και όλοι οι ομιλητές έδωσαν πολλές ουσιαστικές πληροφορίες και γνώσεις για το τόσο σημαντικό εγχείρημα για την ασφάλεια των πολιτών.
Το συμπέρασμα όμως που βγήκε είναι, ότι έχουν μπει λίγοι Μηχανικοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αυτό είναι δυσάρεστο. Ένας από τους λόγους, είναι το χαμηλό κόστος ανά τετραγωνικό που δίνεται στους Μηχανικός. Επίσης υπάρχει ένας φόβος σε πολλούς για την ευθύνη που καλούνται να πάρουνε. Να διευκρινίσουμε όμως ότι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος είναι ένας οπτικός, μακροσκοπικός έλεγχος. Δεν μπαίνουμε στη λογική του να πούμε αν ένα κτήριο έχει σεισμική επικινδυνότητα ή όχι. Κάνουμε μια πρώτη αποτύπωση.
Εγώ αυτό που έχω να πω στους συναδέλφους είναι, να μην φοβηθούν. Πρέπει να γίνει αυτή η αποτύπωση και αν προκύψει το οτιδήποτε σε επόμενο στάδιο υπεύθυνοι είναι ο ΟΑΣΠ ή οι κύριοι των κτηρίων για τις επόμενες ενέργειες. Εμείς παροτρύνουμε τους Μηχανικούς να ενταχθούν στο Μητρώο ώστε να ξεκινήσει η απογραφή των δημοσίων κτιρίων” καταλήγει ο κ. Καραχάλιος και υπογραμμίζει ότι ακόμη δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ Ελλάδας πότε τελικά θα μπούνε οι εγγεγραμμένοι Μηχανικοί στο πεδίο για να κάνουνε τις αυτοψίες στα δημόσια κτήρια, με προτεραιότητα τα σχολεία.
Απαραίτητο το “Θωρακίζω κατ’ οίκον”
Εκτός απο τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια, η συζήτηση των συμμετεχόντων επεκτάθηκε και στους ελέγχους των ιδιωτικών κατασκευών. “Έχουμε πάρει από τις 26 Φεβρουαρίου μια πρωτοβουλία και έχουμε στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΤΕΕ Ελλάδας κ. Στασινό και στον ΟΑΣΠ παροτρύνοντάς τους να ενεργοποιηθούν ώστε αυτή τη στιγμή να ενεργοποιήσουμε την πολιτεία για να γίνει πράξη το “Θωρακίζω κατ’ οίκον”, να επεκταθούμε δηλαδή και στις ιδιωτικές κατασκευές. Να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες να θωρακίσουν αντισεισμικά τα ακίνητά τους” συνεχίζει ο κ. Καραχάλιος, ο οποίος και στη δημόσια τοποθέτησή του τόνισε: “Είναι ανεπίτρεπτο η ελληνική πολιτεία και το κεντρικό ΤΕΕ να έχει προκρίνει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ως προαπαιτούμενο για την μεταβίβαση ή ενοικίαση ακινήτου και να μην έχουμε έναν πιστοποιητικό τρωτότητας, στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει τί είδους ακίνητο παίρνει, αν έχει στατική επάρκεια τί είδους προβλήματα ή βλάβες έχει, πόσο παλιό είναι...Τα έχουμε βάλει στη δημόσια συζήτηση και περιμένουμε απαντήσεις”.