Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 07:22

ΤΕΕ Ηλείας: Η παραλιακή οδός θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού - Από το Κουνουπέλι έως τη Σπιάντζα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η πρόταση του ΤΕΕ Ηλείας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Ως μέγιστο αναπτυξιακό έργο για την τουριστική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου συστήνει το ΤΕΕ Ηλείας την κατασκευή-ολοκλήρωση της παραλιακής οδού, η οποία ουσιαστικά συνδέει όλο το παραλιακό μέτωπο , από το Κουνουπέλι έως την Σπιάτζα. Αυτή ήταν η πρόταση του ΤΕΕ Ηλείας, στα στελέχη της πολυεπιστημονικής ομάδας του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει αναλάβει, την εκπόνηση της μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

«Το έργο είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί σε 3 έως 5 χρόνια. Αποτελεί κύριο οδικό άξονα ο οποίος δεν πρέπει να αγνοηθεί στην μελέτη του ΕΠΣ , σχέδιο που όπως έχει αναφερθεί θα ισχύει για πάνω από 30 χρόνια» σημειώνει στην πρότασή του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας
Χρήστος Γεωργακόπουλος. Επιπλέον, τονίζει ότι με τη χάραξη των τουριστικών ζωνών ,η πρόταση του ΤΕΕ περιλαμβάνει την επέκταση-στήριξη της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, τον καθορισμό ζωνών ήπιας αγροτοτουριστικής ανάπτυξης με στόχο την διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, τον καθορισμό ζωνών προστασίας του περιβάλλοντος, επαναπλημμυρισμό λίμνης και άλλες παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Κρίσιμος παράγοντας στην ισορροπία δόμησης θα αποτελέσει ο καθορισμός οικισμών που δεν έχουν οριοθετηθεί με ή χωρίς πολεοδόμηση, η κατάργηση των ακτινών των 800μ. και η επέκταση κρίσιμων για την περιοχή παραλιακών οικισμών οι οποίοι εμφανίζουν σημάδια
κορεσμού. Τεράστιας σημασίας αντικείμενο της μελέτης θα πρέπει να αποτελέσει ο καθορισμός ζωνών με χρήσεις χονδρεμπορίου (logistics)- αποθήκευσης και διανομής (ΚΑΔ), χρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουν χώρους υποδοχής αποτελώντας ταυτόχρονα
σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 09:23

Σχετικά Άρθρα

  • Εκλογές ΤΕΕ: Πρώτη δύναμη στην Ηλεία ξανά η ΔΗ.ΣΥ.Μ. - Αυξημένη προσέλευση Μηχανικών στις κάλπες
    Εκλογές ΤΕΕ: Πρώτη δύναμη στην Ηλεία ξανά η ΔΗ.ΣΥ.Μ. - Αυξημένη προσέλευση Μηχανικών στις κάλπες

    Στόχος της επόμενης ημέρας η ανάκαμψη του κλάδου

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Η Δημοκρατική Σύμπραξη Μηχανικών (ΔΗ.ΣΥ.Μ) αναδείχτηκε για πέμπτη φορά, πρώτη δύναμη στην Ηλεία, στις εκλογές των Μηχανικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδας/ΤΕΕ Ν.Ε. Ηλείας, η ΔΗ.ΣΥ.Μ πήρε συνολικά 104 ψήφους, η ΔΚΜ 83, η Ε.Α.Κ. 23 και η Πανεπιστημονική Κίνηση 19 ψήφους.

    Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χθες Κυριακή, με ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση στο εκλογικό τμήμα του Νομού, στο μικρό συνεδριακό κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας. Ένα μεγάλο ποσοστό Μηχανικών προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει για το Περιφερειακό Τμήμα, την Κεντρική Αντιπροσωπεία , τις επιστημονικές επιτροπές και τα πειθαρχικά όργανα (τοπικό και κεντρικό).

    Tee Ekloges 3

    Για το διακύβευμα της επόμενης ημέρας των εκλογών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να αυξηθούν τα ενεργά μέλη στο νομό. “Να δουλέψουμε, να συνεργαστούμε ούτως ώστε τα παιδιά μας, οι επιστήμονες που παράγει αυτός ο τόπος να επιστρέψουν στη βάση τους και να βοηθήσουν για ένα καλύτερο αύριο. Η συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές, μας κάνει αισιόδοξους. Το ευχάριστο είναι ότι καταφέραμε να ενισχύσουμε το ρόλο του ΤΕΕ στην τοπική κοινωνία και οι μηχανικοί ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους”. Αναφορικά με την πορεία του κάδου, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι διαφαίνεται μια άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας, με την ελπίδα να παραμείνει και να αυξηθεί.

    “Φαίνεται ότι υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας και ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα. Περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση γιατί δυστυχώς μετά την οικονομική κρίση, όποτε πηγαίνει να ανακάμψει ο τομέας, εμφανίζεται κάτι άλλο, όπως πανδημία, ενεργειακή κρίση κ.α.”

    Tee Ekloges 2

    Την ικανοποίησή του για την αυξημένη προσέλευση μηχανικών στην εκλογική διαδικασία εξέφρασε και ο Πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Παναγόπουλος. “Βλέπω σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις πολλά νέα παιδιά. Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε μια προσέλευση κάτω του 50%, φέτος είναι πολύ πιο πάνω και αυτό είναι θετικό.Όσον αφορά στα προβλήματα του κλάδου, είναι πολύ έντονα και αυτά απορρέουν απο την υποστελέχωση των ΥΔΟΜ, την έλλειψη όλων των ειδικοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα και να βοηθήσουν στις μελέτες και γενικά στα έργα ώστε να έχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση από το ΕΣΠΑ. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι προσλήψεις έχουν ελαχιστοποιηθεί” τονίσει ο κ. Παναγόπουλος και προτείνει στις προκηρύξεις που βγαίνουν να μοριοδοτείται η εντοπιότητα για την καλύτερη διαβίωση των μηχανικών. “ Σε προκηρύξεις που γίνονται, έρχονται πολλοί συνάδελφοι απο άλλα μέρη και δεν μπορούν να επιβιώσουν με τον μισθό τους. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση στην εντοπιότητα”.

    Tee Ekloges 4

    Tee Ekloges 5

  • Εκλογές ΤΕΕ: Ψηφίζουν την Κυριακή οι Πολιτικοί Μηχανικοί
    Εκλογές ΤΕΕ: Ψηφίζουν την Κυριακή οι Πολιτικοί Μηχανικοί

    Με την ιστορική επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων του ΤΕΕ συμπίπτουν οι φετινές εκλογές των Μηχανικών της χώρας που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαίου. Στην Ηλεία, οι κάλπες θα στηθούν στο μικρό συνεδριακό κέντρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Ηλείας (ισόγειο). Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 08.00 και θα ολοκληρωθεί στις 19.00.

    Συνολικά θα στηθούν πέντε κάλπες, αφού εκτός από το Περιφερειακό Τμήμα, οι μηχανικοί θα πρέπει να ψηφίσουν για την Κεντρική Αντιπροσωπεία για τις επιστημονικές επιτροπές και τα πειθαρχικά όργανα (τοπικό και κεντρικό).

    Οι παρατάξεις που συμμετέχουν στη εκλογική διαδικασία στο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδας είναι η ΔΗΣΥΜ που αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής στην περιφέρεια με πρόεδρο τον Βαγγέλη Καραχάλιο, η ΔΚΜ και είναι επικεφαλής του πανελλήνιου ΤΕΕ με πρόεδρο τον Γιώργο Στασινό, η Ενωτική Αριστερή Κίνηση , η Πανεπιστημονική, η Κοινότητα Μηχανικών, οι Μηχανικοί και η ΑΝΕΜΗ.

    Φωτογραφία: Freepik/EyeEm

  • Ξεκίνησαν τα διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου
    Ξεκίνησαν τα διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου

    Με το “σταγονόμετρο” οι αιτήσεις συμμετοχής των πολιτικών μηχανικών

    της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν τα διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου για τους μηχανικούς που θα πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες στα δημόσια κτίρια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία Πιστοποίησης Επάρκειας, για την εγγραφή τους στο Μητρώο Μηχανικών Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των πολιτικών μηχανικών είναι ιδιαίτερα μειωμένο καθώς οι αιτήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα δεν ξεπερνούν τις 18 για 300 δημόσια κτίρια σε όλη την Ηλεία.

    Με το σταγονόμετρο γίνονται οι αιτήσεις των Μηχανικών για τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο, πρόγραμμα που υλοποιείται απο τον ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο θα δώσει μια πλήρη εικόνα για το πρώτο επίπεδο ασφάλειας των δημοσίων κτιρίων, αλλά και τις ανάγκες παρεμβάσεων που πρέπει να δρομολογηθούν όπου χρειάζεται ή απαιτείται.

    Όπως δηλώνει στο ilialive.ge ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, “Δυστυχώς το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής είναι μειωμένο. Μέχρι την διεξαγωγή του σεμιναρίου στην Ηλεία για τον Προσεισμικό Έλεγχο-πριν τρεις βδομάδες περίπου- μόλις 18 μηχανικοί είχαν υποβάλλει την αίτησή τους. Ακόμη και οι συνάδελφοι που παρακολούθησαν το σεμινάριο παροτρύνθηκαν, γιατί δεν είχαν υποβάλλει όλοι αίτηση, και πιστεύω ότι ανέβηκε ο αριθμός, όχι όμως στα επιθυμητά επίπεδα. Το σίγουρο όμως είναι, ότι αυτή τη φορά ο Πρωτοβάθμος Προσεισμικός Έλεγχος θα πραγματοποιηθεί, γιατί η συμμετοχή του ΤΕΕ στο πρόγραμμα αποτελεί την εγγύηση ολοκλήρωσής του, ανεξάρτητα με το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των αυτοψιών”.

    Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια

    “Τα διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα. Θα διεξαχθούν πέντε κύκλοι διακδικτυακών σεμιναρίων και αμέσως μετά ακολουθούν εξετάσεις για να λάβει ο μηχανικός την Πιστοποίηση Επάρκειας και να εγγραφεί στο Μητρώο Μηχανικών Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου” εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος. “Το ότι κάποιος έκανε την αίτηση δεν σημαίνει αυτομάτως ότι εντάσσεται στο μητρώο. Μεσολαβούν εκπαίδευση και εξετάσεις”.

    Φωτογραφία: Freepik/EyeEm

  • ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: Με ενδιαφέροντα συμπεράσματα το σεμινάριο για τον προσεισμικό έλεγχο στον Πύργο
    ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: Με ενδιαφέροντα συμπεράσματα το σεμινάριο για τον προσεισμικό έλεγχο στον Πύργο

    Απαιτούνται περισσότεροι Μηχανικοί για τους ελέγχους

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ανωτέρων στελεχών του ΟΑΣΠ διεξήχθη το ενημερωτικό σεμινάριο «Προσεισμικός έλεγχος και Επεμβάσεις σε Υφιστάμενες Κατασκευές» που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με στόχο την επιμόρφωση των μηχανικών, στο πλαίσιο του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτηρίων. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε. Ηλείας, ενώ ανάλογο σεμινάριο διοργανώθηκε στην Πάτρα και ακολουθεί η Ζάκυνθος.

    Κύριο θέμα, ήταν ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, ο οποίος υλοποιείται απ’ τον ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που θα δώσει μια πλήρη εικόνα για το πρώτο επίπεδο ασφάλειας των δημοσίων κτηρίων, αλλά και για τις ανάγκες παρεμβάσεων που πρέπει να δρομολογηθούν όπου χρειάζεται ή απαιτείται.
    Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε μια διεξοδική ενημέρωση των Μηχανικών για τα δεδομένα και τη μεθοδολογία των προσεισμικών ελέγχων, καθώς και για τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

    Βαγγέλης Καραχάλιος - Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: “Να μπούνε περισσότεροι Μηχανικοί στο Μητρώο

    TEE seminario 2

    Την ικανοποίησή του για την έκβαση του σεμιναρίου, εκφράζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος, με δηλώσεις του στο ilialive.gr, επισημαίνοντας τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που βγήκαν αλλά και τις κινήσεις που ήδη έχει δρομολογήσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

    “Εκτιμώ ότι το σεμινάριο πήγε εξαιρετικά και όλοι οι ομιλητές έδωσαν πολλές ουσιαστικές πληροφορίες και γνώσεις για το τόσο σημαντικό εγχείρημα για την ασφάλεια των πολιτών.

    Το συμπέρασμα όμως που βγήκε είναι, ότι έχουν μπει λίγοι Μηχανικοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και αυτό είναι δυσάρεστο. Ένας από τους λόγους, είναι το χαμηλό κόστος ανά τετραγωνικό που δίνεται στους Μηχανικός. Επίσης υπάρχει ένας φόβος σε πολλούς για την ευθύνη που καλούνται να πάρουνε. Να διευκρινίσουμε όμως ότι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος είναι ένας οπτικός, μακροσκοπικός έλεγχος. Δεν μπαίνουμε στη λογική του να πούμε αν ένα κτήριο έχει σεισμική επικινδυνότητα ή όχι. Κάνουμε μια πρώτη αποτύπωση.

    Εγώ αυτό που έχω να πω στους συναδέλφους είναι, να μην φοβηθούν. Πρέπει να γίνει αυτή η αποτύπωση και αν προκύψει το οτιδήποτε σε επόμενο στάδιο υπεύθυνοι είναι ο ΟΑΣΠ ή οι κύριοι των κτηρίων για τις επόμενες ενέργειες. Εμείς παροτρύνουμε τους Μηχανικούς να ενταχθούν στο Μητρώο ώστε να ξεκινήσει η απογραφή των δημοσίων κτιρίων” καταλήγει ο κ. Καραχάλιος και υπογραμμίζει ότι ακόμη δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ Ελλάδας πότε τελικά θα μπούνε οι εγγεγραμμένοι Μηχανικοί στο πεδίο για να κάνουνε τις αυτοψίες στα δημόσια κτήρια, με προτεραιότητα τα σχολεία.

    Απαραίτητο το “Θωρακίζω κατ’ οίκον”

    Εκτός απο τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια, η συζήτηση των συμμετεχόντων επεκτάθηκε και στους ελέγχους των ιδιωτικών κατασκευών. “Έχουμε πάρει από τις 26 Φεβρουαρίου μια πρωτοβουλία και έχουμε στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΤΕΕ Ελλάδας κ. Στασινό και στον ΟΑΣΠ παροτρύνοντάς τους να ενεργοποιηθούν ώστε αυτή τη στιγμή να ενεργοποιήσουμε την πολιτεία για να γίνει πράξη το “Θωρακίζω κατ’ οίκον”, να επεκταθούμε δηλαδή και στις ιδιωτικές κατασκευές. Να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες να θωρακίσουν αντισεισμικά τα ακίνητά τους” συνεχίζει ο κ. Καραχάλιος, ο οποίος και στη δημόσια τοποθέτησή του τόνισε: “Είναι ανεπίτρεπτο η ελληνική πολιτεία και το κεντρικό ΤΕΕ να έχει προκρίνει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ως προαπαιτούμενο για την μεταβίβαση ή ενοικίαση ακινήτου και να μην έχουμε έναν πιστοποιητικό τρωτότητας, στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει τί είδους ακίνητο παίρνει, αν έχει στατική επάρκεια τί είδους προβλήματα ή βλάβες έχει, πόσο παλιό είναι...Τα έχουμε βάλει στη δημόσια συζήτηση και περιμένουμε απαντήσεις”.

    TEE seminario 3

    TEE seminario 4

    TEE seminario 5

  • Ολοκληρώνεται το μητρώο των πολιτικών μηχανικών που θα ξεκινήσουν προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία της Ηλείας
    Ολοκληρώνεται το μητρώο των πολιτικών μηχανικών που θα ξεκινήσουν προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία της Ηλείας

    Πρόεδρος ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος «Αυτή τη φορά ο σεισμός μας συμπεριφέρθηκε καλά…»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Πιο αναγκαίος και επιτακτικός κρίνεται ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων και δη των σχολικών εγκαταστάσεων μετά και την πρόσφατη, διπλή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Ηλεία (5,7 & 5,6 Ρίχτερ) την περασμένη Παρασκευή 29/3. Το μητρώο των Πολιτικών Μηχανικών που θα διενεργήσει τους ελέγχους ολοκληρώνεται και οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν σύντομα, αμέσως μετά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

    Το προσεχές διάστημα, ολοκληρώνεται το μητρώο των Πολιτικών Μηχανικών που θα διενεργήσουν τους ελέγχους, σύμφωνα και με το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ενημερωτικά σεμινάρια-ημερίδες προς τους επιστήμονες από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπου θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση και επιμόρφωση σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτήρια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ανωτέρων στελεχών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Στον Πύργο, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου.

    «Σταθήκαμε τυχεροί»

    Μιλώντας στο ilialive.gr ο πρόεδρος του ΤΤΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, τονίζει ότι ο τελευταίος σεισμός, λόγω της συμπεριφοράς και των χαρακτηριστικών του, δεν προκάλεσε ζημιές (τουλάχιστον σημαντικές). Ωστόσο εκτιμά πως ο προσεισμικός έλεγχος θα αναδείξει προβλήματα σε δημόσια κτήρια που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

    «Με τον τελευταίο σεισμό, δεν είχαμε σημαντικές ζημιές. Βέβαια ο σεισμός μας συμπεριφέρθηκε καλά. Ήταν σε μεγάλο βάθος και παρά τη διάρκειά του, δεν είχε μεγάλη επιτάχυνση. Ακόμη και σε κτήρια που θα μπορούσαν να εμφανίσουν προβλήματα λόγω της διάρκειας, δεν είχαμε περιστατικά. Σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε λίθινους μανδρότοιχους, όπως στη Ζαχάρω. Ήταν τέτοια τα χαρακτηριστικά του σεισμού που σταθήκαμε τυχεροί. Μπορεί με αυτό το σεισμό να μην αντιμετώπισαν θέμα τα σχολεία, κάποια όμως είναι προβληματικά και θα διαπιστωθούν από τους μηχανικούς στους ελέγχους που θα ακολουθήσουν. Αυτά τα κτίρια θα μπούνε σε προτεραιότητα για τον δευτεροβάθμια έλεγχο που θα προβλέπει και τον βαθμό παρεμβάσεων» τονίζει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «Ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων» του ΟΑΣΠ, έχουν καταχωρηθεί από τους αρμόδιους φορείς τα δημόσια κτήρια και από τους Δήμους όλα τα δημόσια σχολεία, καθώς τα εκπαιδευτικά κτήρια βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα για έλεγχο.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι από το 1985, με την βελτίωση του αντισεισμικού κανονισμού τα κτήρια, έχουν επιδείξει αντοχή. Ωστόσο η ανησυχία παραμένει για παλαιότερα κτίρια που υπάρχουν πολλά στην περιοχή μας. «Η στατική επάρκεια των κτηρίων που έχουν ανεγερθεί μετά το 1985 και με τις τότε προδιαγραφές δείχνουν μια καλή αντισεισμική συμπεριφορά. Υπάρχει όμως και μεγάλο κτιριακό απόθεμα πριν το ‘83 που θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο και εκεί ίσως ανακαλύψουμε προβλήματα που θα θέλουν άμεση επέμβαση. Να μην εκπλαγούν δηλαδή οι Δήμοι, αν μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, θα πρέπει να εκκενωθούν κτήρια για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Εκτιμώ ότι θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων έξι μήνες σχεδόν μετά την έναρξή τους», καταλήγει.

    * Φωτογραφία αρχείου

  • ΤΕΕ Ηλείας: Θλίψη για την απώλεια του συνταξιούχου Τοπογράφου Μηχανικού Παναγιώτη Αρβανιτόπουλου
    ΤΕΕ Ηλείας: Θλίψη για την απώλεια του συνταξιούχου Τοπογράφου Μηχανικού Παναγιώτη Αρβανιτόπουλου

    “Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ.Ελλάδος για την απώλεια του συνταξιούχου Τοπογράφου Μηχανικού Παναγιώτη Αρβανιτόπουλου”

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το σύνολο των μηχανικών του Νομού , θρηνεί σήμερα για την απώλεια του συνταξιούχου συναδέλφου Τοπογράφου Μηχανικού, Παναγιώτη Αρβανιτόπουλου.

    Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1951 και απέκτησε το δίπλωμα του Τοπογράφου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στην περιοχή μας και τον Πύργο ήρθε στις αρχές του 1980 και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ζαχάρω.

    Αγαπημένος συνάδελφος και φίλος ο οποίος στάθηκε δάσκαλος για πολλούς νέους τοπογράφους της περιοχής μας. Εξαιρετικός επιστήμονας και πρωτοπόρος για την εποχή του στις νέες τεχνολογίες. Εμπνευστής των ΣΧΟΟΑΠ πάνω στα οποία εργάστηκε με πάθος με αποτέλεσμα την προκήρυξη πλήθους πολεοδομικών σχεδίων για το Ν.Ηλείας στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

    Ήταν άνθρωπος σπάνιου ήθους και φιλόζωος με την πραγματική έννοια της λέξης. Το Δ.Σ. και τα μέλη της Ν.Ε.Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους συγγενείς και οικείους του.

    Το Δ.Σ.
    Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας
    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτ.Ελλάδας

  • Ηλεία: “Καμπανάκι” από ΤΕΕ και προϊσταμένους για τις τεχνικές υπηρεσίες του νομού
    Ηλεία: “Καμπανάκι” από ΤΕΕ και προϊσταμένους για τις τεχνικές υπηρεσίες του νομού

    Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων της Ηλείας αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Σύσσωμοι οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών μαζί με το συνδικαλιστικό τους φορέα που είναι το ΤΕΕ, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί.

    Οι υπηρεσίες αυτές στηρίζουν όχι μόνο τον τομέα των έργων και κάθε αναπτυξιακής προοπτικής που προέρχεται από εκεί, ενώ σε αυτές στηρίζεται και ο τομέας της πολιτικής προστασίας.

    “Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και σύσσωμο το διευθυντικό προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών και ΥΔΟΜ του νομού, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την διαμορφωμένη κατάσταση διάλυσης των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων της Ηλείας καθώς και των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων Πύργου, Αμαλιάδας και Ζαχάρως” ξεκινά η κοινή ανακοίνωση.

    “Υπηρεσίες στις οποίες στηρίζεται το σύνολο των υποδομών , η πολιτική προστασία αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, έχουν εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία. Ειδικότερα τα 13 τελευταία χρόνια , η απουσία προσλήψεων, οι συνταξιοδοτήσεις και η γήρανση του υφιστάμενου προσωπικού, η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού, η απουσία εκπαίδευσης, ο πολλαπλασιασμός των αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με την απουσία νομικής κάλυψης και πλήθος άλλων προβλημάτων έχουν οδηγήσει σε «έμφραγμα» τις προαναφερόμενες υπηρεσίες.

    Ταυτόχρονα το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ λόγω του χρονοβόρου της διαδικασίας αλλά και της απουσίας κινήτρων έχει αποτύχει παταγωδώς.

    Ξεκινάμε από σήμερα, την υποβολή υπομνημάτων με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές διεκδικώντας άμεσα την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών προς το συμφέρον της Ηλείας και των πολιτών της.

    Δηλώνουμε ότι στην προσπάθειά μας θα χρησιμοποιήσουμε ότι μέσο διεκδίκησης διαθέτουμε και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας” καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ν.Ε. Ηλείας Χρήστο Γεωργακόπουλο και τους προϊσταμένους ή αναπληρωτές προϊσταμένους των διευθύνσεων τεχνικών υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας και των εφτά δήμων του νομού και των υπηρεσιών δόμησης δήμων Πύργου και Ήλιδας.

    Image by Freepik

  • Η ΤΕΕ ΝΕ Ηλείας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νέο φορολογικό νομοσχέδιο
    Η ΤΕΕ ΝΕ Ηλείας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία της Τετάρτης 22-11-2023 για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικότερα στις διατάξεις που αφορούν την τεκμαρτή φορολόγηση των εισοδημάτων των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

    Καλεί δε όλα τα μέλη της να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2023 σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

    Απέναντι σε αυτό το άστοχο και άδικο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχουμε αντιτάξουμε συγκεκριμένες προτάσεις όπως :

    Α)την επαναφορά των “Ελαχίστων Αμοιβών μηχανικού” που καταργήθηκαν πριν 12 έτη

    Β) την εφαρμογή ενιαίας φορολόγησης με έσοδα-έξοδα(όλα τα έσοδα - όλα τα έξοδα λειτουργικά και διαβίωσης)

    Γ) τη μείωση του ΦΠΑ παροχής υπηρεσιών σε λογικά πλαίσια για όλους τους επιστημονικούς κλάδους

    Ημίμετρα τα οποία στοχεύουν μόνον στην πρόσκαιρη άντληση φόρων, εξαντλώντας στην πράξη τις μικρές επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής , δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση-διαβούλευση ενός αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch