Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας: Μεγάλη η ανταπόκριση για το self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Εντάσσονται σύντομα στο σύστημα όλα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και στην Ηλεία η εξέταση του self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πολλοί είναι οι δικαιούχοι που ήδη έχουν λάβει το ενημερωτικό sms για την παραλαβή του τεστ, ωστόσο όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, αν και το δικαιούνται, θα πρέπει να περιμένουν λίγες ημέρες ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων στο σύστημα, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, Σπύρος Λιβαδάς.
«Το πρόγραμμα πηγαίνει εξαιρετικά καλά με μεγάλο ενδιαφέρον των δικαιούχων. Υπάρχει όμως μια μικρή αστοχία καθώς δεν έχουν ενταχθεί ακόμη όλα τα ΑΜΚΑ στο σύστημα, παρά μόνο όσων έχουν άυλη συνταγογράφηση. Έρχεται ο κόσμος να παραλάβει το self-test και δεν μπορούμε να τους το δώσουμε. Είναι ένα προσωρινό πρόβλημα καθώς όπως μας έχουν πληροφορήσει είναι θέμα ημερών να τακτοποιηθεί». εξηγεί στο ilialive.gr ο κ. Λιβαδάς. «Σύντομα όλοι οι δικαιούχοι, θα πληροφορηθούν είτε από τα ΜΜΕ είτε από τους φαρμακοποιούς τους το πότε θα μπορέσουν να παραλάβουν το τεστ».
Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Αν κάποιος είναι εκτός αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να το αγοράσει μόνος του και το κόστος ανέρχεται στα 5 ευρώ.
Στον αντίποδα του θορύβου που έχει ξεσπάσει τις προηγούμενες σχετικά με τα αποτελέσματα των πρώτων τεστ, ο κ. Λιβαδάς εμφανίζεται καθησυχαστικός και προτρέπει τους δικαιούχους του προγράμματος να κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση.
«Το self test είναι πολύ καλό γιατί ανιχνεύει αίμα στα κόπρανα, το οποίο μπορεί να προέρχεται από καρκίνο αλλά και από οτιδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος βγαίνει θετικός, δεν χρειάζεται να ανησυχήσει σε πρώτη φάση αλλά χρειάζεται να επισκεφθεί τον ιατρό του και να προχωρήσει σε περεταίρω εξετάσεις γιατί μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό. Αυτό το πρόγραμμα έχει προηγηθεί ήδη σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Θα «τρέξει» για έναν χρόνο περίπου και ο σκοπός είναι να ενταχθεί στην καθημερινότητα. Δηλαδή κάθε δύο χρόνια να επαναλαμβάνεται ώστε να προλαμβάνουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ο τρίτος σε αιτία θανάτου» καταλήγει ο κ. Λιβαδάς.
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI