Στο «σφυρί» έβγαλε χθες η τράπεζα Πειραιώς μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού εννέα συνολικά ακίνητα της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ για χρέη που ανέρχονται στο ποσό των 3.765.870 €.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε συμβολαιογραφείο της Αμαλιάδας ενώ την ίδια στιγμή έξω από το γραφείο, βρίσκονταν μέλη της ΟΑΣΗ διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός.
Το ύψος των προσημειώσεων των ακινήτων, προς τη τράπεζα Πειραιώς φτάνει το ποσό των 17.000.000€.
Ο Πρόεδρος ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης εμφανώς αγανακτισμένος ανέφερε ότι: «Σήμερα βγαίνει στο σφυρί η περιουσία της Ένωσης Ηλείας-Ολυμπίας και όχι αυτών που τη διοικούν τόσα χρόνια, ούτε των κυβερνήσεων που έφτασαν τα πράγματα ως εδώ. Είναι η περιουσία, ο ιδρώτας, το αίμα, τα όνειρα των αγροτών που εδώ και πολλές δεκαετίες έφτιαξαν μια μεγάλη περιουσία, για το καλό τους υποτίθεται, και τους την αρπάζουν μέσα από τα χέρια με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, με συνοπτικές διαδικασίες. Καλέσαμε τους αγρότες να έρθουν εδώ και να μην αφήνουν να τους παίρνουν τα πάντα έτσι χαλαρά… Αρχικά τους πήραν τον ΑΣΟ, τον διέλυσαν, μετά πήραν την Αγροτική Τράπεζα και μαζί τις περιουσίες των αγροτών. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να στηρίξει τους αγρότες και να δώσει την περιουσία στους αγρότες και όχι στις Τράπεζες. Να φτιάξει συνεταιριστικό σύστημα σαν αυτό που προτείνουμε που να ανήκει στους αγρότες, να τους στηρίξει με φτηνά εφόδια, με αφορολόγητο πετρέλαιο. Καταγγέλλουμε όλη αυτή την προσπάθεια, καταγγέλλουμε και αυτούς που φάγανε και διέλυσαν τις Ενώσεις και τις κυβερνήσεις».
Από την πλευρά του ο Διονύσιος Μπουρλός (αγρότης, μέλος ΟΑΣΗ) τόνισε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, όχι για να εμποδίσουμε έναν ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αλλά για να δείξουμε στους συνάδελφους αγρότες ότι έπρεπε να βρίσκονται εδώ, όπως όσοι είχαν υπηρετήσει τους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις θα έπρεπε να είναι εδώ, γιατί πολλοί από αυτούς είναι υπεύθυνοι. Δεν θα έρχονταν εδώ για να τους κρίνουμε, αλλά για να συμπαρασταθούν στην ιστορία των αγροτών, γιατί όπως ένας λαός που δεν σέβεται την ιστορία του είναι καταδικασμένος να χαθεί, εστί και οι αγρότες. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι συμβολική πράξη, η ιστορία όμως ξεκινά από παλιά, από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη που το 1990 κατήργησε την ΚΗΔΕ και από εκεί φάνηκε καθαρά η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων προκειμένου να απαξιώσουν και τους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις και τα πάντα. Σήμερα λοιπόν πέφτει η αυλαία για όλες αυτές τις μονάδες τις οποίες οι πρόγονοί μας δημιούργησαν και φυσικά έχει άμεσο αντίκτυπο στην γενιά που έρχεται, η οποία βλέπουμε πως δε μπορεί να επιβιώσει στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές να αλωνίζουν στο χώρο. Ας συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι έχει έρθει το τέλος τους και οι κυβερνήσεις εάν θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν το θέμα θα πρέπει να δουν τι προϊόντα θα παράγουμε και πως θα τα εξάγουμε και πως θα επιβιώσουμε».