Εξαιρετικά σημαντικές συζητήσεις με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κων/νο Τσιάρα για θέματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη και τους δικηγόρους είχε τις προηγούμενες ημέρες η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
Στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκε το ζήτημα της πλήρους επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, η οποία τέθηκε υπό αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας προκαλώντας σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ενημερωθεί για τις προτάσεις των δικηγόρων σχετικά με τον τρόπο επανόδου των δικαστηρίων στην κανονικότητα, αλλά και για τα προβλήματα που εκτιμούν ότι θα προκύψουν το επόμενο διάστημα τόσο στον τομέα της ασφαλούς από υγειονομικής απόψεως επαναλειτουργίας, όσο και στον τομέα της διεκπεραίωσης της δικαστηριακής ύλης που έχει συσσωρευτεί από την πολύμηνη αναστολή των δικών.
Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της οικονομικής ενίσχυσης των δικηγόρων από την πολιτεία λόγω της ουσιαστικής διακοπής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, την οποία ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκρινε ως κατώτερη των περιστάσεων και των συνθηκών που βιώνει ο κλάδος. Από τη μεριά τους ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εξέθεσαν με αναλυτικό τρόπο στον κ. Τσίπρα όλα τα σχετικά θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο παρουσιάζοντας με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και στην καθημερινότητα της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, που μετείχε στη συνάντηση ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που η δικαιοσύνη έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα και στη μετά covid εποχή, που συνδέονται με τη ραγδαία είσοδο των νέων τεχνολογιών και σε αυτόν τον τομέα και τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που επέρχονται στη νέα αυτή ψηφιακή εποχή. Έθεσε επίσης το ζήτημα της θεσμικής και λειτουργικής οχύρωσης της δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν στο μέλλον ανάλογα προβλήματα από νέες υγειονομικές κρίσεις. Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Καλογήρου και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ιδίου υπουργείο κ. Γιώργος Σάρλης.
Στη συνάντηση, επίσης με τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα συζητήθηκε το σχέδιο του υπουργείου για την επανεκκίνηση των δικαστηρίων αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, καθώς και η αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων που έχουν προκληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο κ. Τσιάρας γνωστοποίησε στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής την πρόθεση του υπουργείου από τις 10 Μαΐου να υπάρξει ολική επαναλειτουργία των δικαστηρίων (με την επιφύλαξη των ποινικών υποθέσεων) και χωρίς τους δικονομικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, πάντα όμως μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Θεώρησε επίσης εύλογο το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων για λήψη πρόσθετων υγειονομικών μέτρων ασφαλείας στους χώρους των δικαστικών μεγάρων και την ένταξη όλων των λειτουργών της δικαιοσύνης στις ομάδες εκείνες που πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
Επίσης συζητήθηκε επί μακρόν το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων για επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ενταλμάτων πληρωμής των δικηγορών που έχουν παράσχει τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της παροχής νομικής βοήθειας προς δικαιούχους του προγράμματος και για το οποίο ο υπουργός αναγνώρισε πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, οφειλόμενες σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες του συστήματος. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας έθεσε στον κ. Τσιάρα το θέμα της περαιτέρω αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι ξεκινούν μετά τις 13-5-2021, λέγοντας ότι στην παρούσα συγκυρία και μετά από δύο αλλεπάλληλες κρίσεις μακράς διαρκείας (οικονομική και υγειονομική) θα πρέπει να παρασχεθεί πρόσθετος χρόνος στους οφειλέτες για διακανονισμό των κάθε είδους οικονομικών υποχρεώσεών τους.
Ο κ. Τσιάρας όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη δυνατότητα αυτή εξαιτίας του ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2019. Δεσμεύτηκε όμως να αντιμετωπίσει νομοθετικά τα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων του ν. Κατσέλη και εισαγωγής των σχετικών υποθέσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στη συνάντηση αυτή μετείχε ακόμη ο υφυπουργός κ. Γιώργος Κώτσηρας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης.