Μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων ανάμεσα στην Αρχαία Ολυμπία και την πόλη Ναράχα της Ιαπωνίας- Θα επιστρέψουν στην γη και θα φυτευθούν στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα
Οι σπόροι ελιάς, μόλις επιστρέψουν στην Γη θα φυτευτούν τόσο στην Φουκουσίμα όσο και στην Ολυμπία. Τα αιωνόβια δέντρα θα μεγαλώνουν εκεί και θα θυμίζουν την ελπίδα που πάντα υπάρχει μετά από μια καταστροφή αλλά και την αέναη υπεραιωνόβια σχέση του δέντρου της ζωής με την ειρηνική συμβίωση των λαών. Μήνυμα διαχρονικό που και φέτος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνονταιστην Ιαπωνία, εκπέμπεται από την αρχέγονη γη της Ολυμπίας. Η φλόγα της αναγέννησης δίπλα από την φλόγα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ως μέρος ενός επίσημου έργου στο πλαίσιο το οποίου στέλνονται σχετικά μηνύματα ευγνωμοσύνης από Ιάπωνες αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στον κόσμο και αναμνηστικά αντικείμενα στο διάστημα από τις πληγείσες πόλεις, αποφασίσαμε να στείλουμε σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ιαπωνία σπόρους ελιάς από την Ελλάδα που συμβολίζουν την ειρήνη από την Αρχαιότητα ως υπόσχεση αμοιβαίας μελλοντικής συναδέλφωσης.
Όταν οι σπόροι επιστρέψουν στη Naraha από το διάστημα αυτό το μήνα, πρώτα θα γίνει η φύτευση τους και ελπίζουμε να τους μεταφυτέψουμε στο εγγύς μέλλον στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων μας ανταλλαγής. Συγκεκριμένα, ελπίζουμε να οικοδομήσουμε μία σχέση φιλίας με τον δήμο της Ολυμπίας, όπου γίνεται η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας και να την επισκεφθούμε κάποια μέρα, καθώς η Νάραχα είναι η πόλη, από όπου ξεκίνησε η Ολυμπιακή λαμπαδηδοδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020. Επιπλέον, θέλουμε να διατηρήσουμε την στενή μας σχέση με τους Έλληνες στην Ιαπωνία και να προχωρήσουμε σε διάφορες δραστηριότητες ανταλλαγής μέσω της ανάπτυξης αυτών των σπόρων ελιάς όταν επιστρέψουν από το διάστημα.».
Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ιαπωνία, Κωνσταντίνος Κακιούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κιβωτός στην οποία όλοι ζούμε, έχει ανάγκη από ένα σημάδι ειρήνης. Xάρις στην πρωτοβουλία του Δήμου Ναράχα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και με την ευγενική υποστήριξη της Goutis Estate, η ελιά θα μας έρθει από το διάστημα. Το πιο ωραίο σύμβολο συνεργασίας, συναδέλφωσης και ειρήνης. Συνδυασμός ευγνωμοσύνης από την Ιαπωνική πρωτοβουλία “ARIGATO” Host Towns, συνεργασίας των δύο δήμων και τεχνολογίας, φέρνει το διάστημα πιο κοντά, ή μάλλον εμάς πιο κοντά στ’ αστέρια.».
Πέρασε ένας αιώνας από τότε που οι πρόγονοι των δημιουργών της GoutisEstate φύτεψαν τις πρώτες ελιές στην ιστορική γη της Ολυμπίας, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Ένα κλαδί ελιάς ήταν το έπαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ιερό δένδρο της θεάς Αθηνάς που οι καρποί του έγιναν συνώνυμο της υγείας και της ευεξίας παράγει ένα ξακουστό παρθένο ελαιόλαδο. Πριν από μερικά χρόνια, μια παρέα ανθρώπων που δεν ξέχασαν την παράδοση αποφάσισαν να φυτέψουν κι άλλες ελιές από ποικιλίες που ήδη κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου κερδίζοντας χρυσά μετάλλια σε διαγωνισμούς στο Βερολίνο, το Τόκιο και την Νέα Υόρκη. Σε χώρες που είναι δύσκολο να κατακτήσεις το γούστο στη γεύση και να κερδίσεις τους πλέον φημισμένους γευσιγνώστες του πλανήτη το ελληνικό ελαιόλαδο και ιδίως οι παραγωγοί που έχουν επενδύσει στις πιο σύγχρονες μεθόδους εξαγωγής του, απογειώνουν τις παραδοσιακές ποικιλίες τηρώντας πιστά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Ο panel leader του διεθνή διαγωνισμού του Βερολίνου, Μανώλης Σαλιβαράς (στη φωτογραφία), τονίζει τα εξής: «Η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά ανόδου για τα ποιοτικά Ελληνικά ελαιόλαδα. Υπήρξαν αρκετοί παραγωγοί που βελτίωσαν το επίπεδο των προϊόντων τους και κάποιοι που έφτασαν στην κορυφή της κατηγορίας ισάξια με κορυφαίους διεθνείς παραγωγούς.».
Στο Τόκυο, φέτος τον Απρίλιο αναμετρήθηκαν 27 ελαιοπαραγωγές χώρες. Μεταξύ των 811 δειγμάτων τα 105 ήταν ελληνικά. Κατάφεραν να πάρουν 19 χρυσά και 58 ασημένια μετάλλια, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο πρόεδρος της ένωσης σομμελιέ ελαιολάδου της Ιαπωνίας, Toshiya Tada, σε δηλώσεις του για το ελληνικό ελαιόλαδο, αναφέρει: «Υπάρχει μια απίστευτη πρόοδος στην ποιότητα των Ελληνικών ελαιολάδων τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, οι νέοι παραγωγοί που ηγούνται στον χώρο, φαίνεται να ωθούν τους παραδοσιακούς παραγωγούς να παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα. Σήμερα μπορούμε να βρούμε πολύ ενδιαφέρουσες γεύσεις από την Κορωνέϊκη όπως και από άλλες τοπικές ποικιλίες, κάτι το οποίο είναι συναρπαστικό για τους καταναλωτές όλου του κόσμου.»
Ανάμεσα στους παραγωγούςτων τελευταίων ετών, ξεχωρίζουν τα προϊόντα της εταιρίας Goutis Estate, η οποία διέπρεψε κερδίζοντας στους κορυφαίους διαγωνισμούς του κόσμου, στην κατηγορία qualityawards, δύο πλατινένια και τριάνταχρυσά μετάλλια, ανάμεσα τους και το BestofGreece 2020 στον διαγωνισμό του OliveJapan. «Αυτή η επιτυχία οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των θετικών προδιαγραφών που προκύπτουν από την παράδοση η οποία συνδυάστηκε με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Το πάθος μας για την ποιότητα απεδείχθηκε ο πιο ασφαλής οδηγός στον δρόμο της επιτυχίας. Ακολουθούμε ένα αυστηρό πρόγραμμα διαχείρισης, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής διατροφής με στόχο την ποιότητα και την ιδιαιτερότητα της γεύσης. Αυτό εκτίμησαν οι δύσκολοι κριτές και αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας ως τώρα.», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της GoutisEstate.
Ο κ. Μανώλης Σαλιβαράς
Οι καινούργιοι καλλιεργητές, απόγονοι ανθρώπων του μόχθου της ίδιας εκείνης γης αποφασίζουν να προχωρήσουν με βάση τα πρότυπα που ακολουθούν οι προηγμένες χώρες στη συγκεκριμένη καλλιέργεια και θέλουν, όχι απλώς να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο, αλλά εάν είναι δυνατόν να το ξεπεράσουν. Και τα καταφέρνουν. Μετά από πολλή μελέτη και αμέτρητες συσκέψεις με τους γνώστες του αντικειμένου, καθώς εξάσκηση των γνώσεων αυτών στα χωράφια, σήμερα δρέπουν τους καρπούς των κόπων τους. Ο Νικόλαος Χ. Λαμπρόπουλος, επικεφαλής του τμήματος Strategy and Quality Assurance της εταιρείας: «Από την ημέρα που φυτέψαμε τις ελιές, πριν από πολλά χρόνια, ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα, με καθοδήγηση από τους καλύτερους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στην καλλιέργεια της ελιάς, όσο και στη διαδικασία της ελαιοποίησης.Τα διεθνή κορυφαία βραβεία είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας. «Οι ποικιλίες της ελληνικής ελιάς δεν έχουν πλήρως ανακαλυφθεί, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο πολυγραφότατος ερευνητής γεωπόνος κ. Γιώργος Κωστελένο