Ο Σπύρος Μπεράτης, δεν έγραψε απλά ιστορία… Ήταν η ζωντανή ιστορία του ραδιοφώνου, ήταν η ζωντανή ιστορία ενός τόπου, που αγάπησε, μιας κοινωνίας που τον αγάπησε και που ο ίδιος υπηρέτησε με κάθε τρόπο. Είτε δημιουργώντας το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας κάπου στις αρχές του 1950 (1952), είτε παλεύοντας να φτάσει το σήμα της τηλεόρασης που ήταν τότε στα σπάργανα στην πόλη του για να απολαμβάνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας περισσότεροι συμπολίτες του, είτε ως δήμαρχος Αμαλιάδας αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, είτε καταγράφοντας ασταμάτητα μέσα από το μεγάλο φωτογραφικό του αρχείο, στιγμές αυτής της κοινωνίας.
Έφυγε το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών και βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και μια ολόκληρη κοινωνία που τον τίμησε και τον αγάπησε, ίσως όσο κανέναν άλλο για την προσφορά του.
Ο Σπύρος Μπεράτης με τη σύζυγο και συνοδοιπόρο της ζωής του απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Μάκη, το Θοδωρή, τη Λίλα και την Κωνσταντίνα. Οι δύο γιοι του ήταν αυτοί που γοητεύτηκαν περισσότερο από τις παντοτινές ραδιοφωνικές ανησυχίες του πατέρα τους και πήραν τη σκυτάλη.
Πριν μια εβδομάδα, έλαβε και τη μέγιστη τιμή από την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ελλάδας. Σα να περίμενε αυτή τη στιγμή, τιμήθηκε και παράλληλα ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης έγινε και επίσημα μέλος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ελλάδας, ενώ η Ένωση ανέλαβε και την εποπτεία του Μουσείου του Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Ήταν σα να παρέδωσε τη σκυτάλη, του δημιουργήματος του, που στήριξε έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.
Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στις 11.30 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Τρύφωνος.
Η ιστορία
Το 2018 όταν οργανωνόταν το Μουσείο του ραδιοφώνου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Σπύρο Μπεράτη…
Σας μεταφέρουμε αυτά που είχαμε καταγράψει τότε…
“Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ξεκινά ουσιαστικά την πρώτη του εκπομπή, με την ιδιώτη Σπύρο Μπεράτη, το 1952. Όμως ο ίδιος έκανε μια προετοιμασία ετών για να φτάσει σε αυτή τη στιγμή.
Λίγο μετά την απελευθέρωση ο Σπύρος Μπεράτης, ζούσε στην Καλαμάτα. Στο σπίτι του οι Γερμανοί στον πόλεμο είχαν επιτάξει κάποια δωμάτια. Εκεί φεύγοντας άτακτα άφησαν πίσω τους έναν ραδιοφωνικό δέκτη της εποχής. Αυτή ήταν η αφορμή να ασχοληθεί και να αγαπήσει τα ηλεκτρονικά είδη. Η αγάπη αυτή μεγάλωσε, ωρίμασε και δημιούργησε την ιδέα του ραδιοφωνικού σταθμού.
Η πρώτη απόπειρα έγινε ενώ ο Σπύρος Μπεράτης είχε μετακομίσει στην Χαλκίδα (ο πατέρας του ήταν διευθυντής της ΕΤΕ). Εκεί ο σταθμός λειτούργησε λίγες ημέρες… Η οικογένεια του Σπύρου Μπεράτη εκείνη τη χρονιά μετακομίζει στην Αθήνα. Οι επαφές με τους Αμαλιαδίτες της πρωτεύουσας ενίσχυσε την ιδέα.
Το επόμενο καλοκαίρι ο Σπύρος Μπεράτης στήνει το σταθμό στο σπίτι του στην Αμαλιάδα. Ένας φίλος του θέλοντας να διαδώσει το νέο στην πόλη, πήγε στο καφενείο του Ζαφειρόπουλου (στη θέση του Ρετρό στον πεζόδρομο) που είχε ραδιόφωνο. Όταν ρύθμισε τη συχνότητα, ο ιδιοκτήτης του καφενείου κόντεψε να έρθει στα χέρια με τον φίλο, γιατί πίστευε ότι του έκανε πλάκα, όταν άκουσε στο ηχείο “Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας”… Αυτή όμως ήταν η απαρχή για μια λαμπρή πορεία στους 1620 χιλιόκυκλους καλύπτοντας τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από την Καλαμάτα έως και την Πάτρα, και τα νησιά του Ιονίου από τη Ζάκυνθο έως και την Κέρκυρα.
Ο Σπύρος Μπεράτης και το ραδιόφωνο του, “κυνηγήθηκε” πολύ και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ακόμα και πολιτικά μέσα, για να παραμείνει ζωντανός ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας. Υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκε να ξηλώσει τα πάντα για να γλιτώσει τα χειρότερα… Όμως ο σταθμός είχε γρήγορα ξεπεράσει τα στενά όρια της Αμαλιάδας και της Ηλείας, “ταξιδεύοντας” στα μεσαία και είχε συνδέσει την πόλη με τους ανθρώπους της όπου κι αν βρίσκονταν στην Ελλάδα.
Το εγχείρημα σε κάθε περίπτωση ήταν δύσκολο για να διατηρηθεί με έναν άνθρωπο και λίγους φίλους… Έτσι υπήρξε η ιδέα της δημιουργίας ενός συλλόγου με την επωνυμία «Όμιλος Φίλων Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας», που θα αναλάβει την λειτουργία του σταθμού, με τον Σπύρο Μπεράτη να πρωταγωνιστεί. Το 1955 λαμβάνει μια επίσημη νομική μορφή ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας και ξεκινά μια νέα φάση της λειτουργίας του.
Το μεγάλο βήμα όμως γίνεται στις 22 Δεκεμβρίου 1959, οπότε και εντάσσεται στο δίκτυο του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, αποκτώντας επίσημη μορφή και νομιμότητα. Είχαν περάσει είκοσι χρόνια από την πρώτη δημιουργία ραδιοφώνου στην Ελλάδα… το 1938 από τον Ιωάννη Μεταξά.
Μια πρωτιά του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας ήρθε το 1966 και επισημοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα… Ο Σταθμός εξέπεμψε για πρώτη φορά στα FM στις συχνότητες 91 και 97,9 MHZ, προσφέροντας στον ακροατή καλύτερη ποιότητα σήματος…
Όμως ο Σπύρος Μπεράτης, δεν έμεινε μόνο στο ραδιόφωνο. Μόλις αναπτύχθηκαν από την ΕΡΤ ο τηλεοπτικός σταθμός και δημιουργήθηκε και στην Πάτρα στούντιο, η Ηλεία και η Αμαλιάδα, δεν είχαν σήμα. Όμως η αγάπη του για το χώρο, έφερε το σήμα στην περιοχή, αγοράζοντας ο ίδιος τον αναμεταδότη και στήνοντας το δίκτυο των κεραιών…
Το επόμενο βήμα είναι η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του κτιρίου του σταθμού στο σημείο που βρίσκεται σήμερα… Οι προδιαγραφές είναι υψηλές, με μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της Ελβετικής Ραδιοφωνίας…
Στα χρόνια που δημιουργήθηκε αλλά και μετέπειτα το κτίριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας, έχει χαρακτηριστεί ως υπόδειγμα για την χρήση που κατασκευάστηκε…
Στην πιο πρόσφατη περίοδο της ιστορίας του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας το 1993 περνά στην ιδιοκτησία του δήμου Αμαλιάδας τότε… Από το 2009 αναφέρεται ως ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ) και ξεκίνησαν όλες οι διεργασίες για την αλλαγή του διακριτικού τίτλου από το RSA σε «Ήλιδα» πάντα στους 91,1 στα FM…"