Θέμα χρόνου αποτελεί η κήρυξη -επισήμως- της ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων διάσωσης στη γειτονική
Τουρκία, θέτοντας τέλος τόσο στο μορατόριουμ μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όσο και στην περίοδο ανοχής απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο,
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επόμενη ημέρα των πληγεισών περιοχών.
Σε μια πρώτη γραμμή άμυνας, αλλά και απόδοσης ευθυνών, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το κυνηγητό των εργολάβων, καθώς ο αριθμός των νεκρών θα αποτελέσει ένα «ζοφερό ορόσημο» της τουρκικής Ιστορίας, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Κατά το Τουρκικό Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης SAKOM, οι θάνατοι ξεπέρασαν χθες τους 31.643, πλησιάζοντας τον αριθμό των 32.962 πολιτών, οι οποίοι είχαν χαθεί στο φονικό σεισμό του 1939, με αρκετούς Τούρκους πολίτες να εγκαλούν δημοσίως πλέον την κυβέρνηση για έλλειψη κατάλληλης αντισεισμικής προστασίας.
Στο στόχαστρο των τουρκικών Αρχών έχουν τεθεί 163 άτομα του κατασκευαστικού κλάδου στη γειτονική χώρα, ενώ οκτώ έχουν συλληφθεί και 48 βρίσκονται υπό κράτηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Κατά το ίδιο πρακτορείο, οι οκτώ που συνελήφθησαν τελούν εν αναμονή της δίκης, τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τις εισαγγελικές Αρχές, αλλά άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η λίστα με τα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται. Η αίσθηση, πάντως, ότι οι συλλήψεις θα ενταθούν είναι κάτι περισσότερο από διάχυτη στη γειτονική χώρα, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης περιμένουν το πέρας των ερευνών, για να ξιφουλκήσουν κατά του Ερντογάν.
Επισκεπτόμενος χθες το Ντιγιαρμπακίρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ γνωστοποίησε ότι πραγματοποιούνται παράλληλες δικαστικές έρευνες σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, λέγοντας πως «μερικά από τα κτίρια είναι 30 ετών, άλλα είναι παλαιότερα, άλλα 20 και μερικά χτίστηκαν πιο πρόσφατα, επομένως οι δήμοι μας έχουν αυτές τις πληροφορίες». Και πρόσθεσε: «Οι έλεγχοι υπόκεινται στην αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών και οι εισαγγελείς μας διενεργούν έρευνες για να προσδιορίσουν ποιος εμπλέκεται σε αυτές τις κατασκευές».
Μετάθεση ευθυνών
Για αρκετούς αναλυτές, η
καταδίωξη των εργολάβων υποδηλώνει μια πρώτη προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες της, όταν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με «το χειρότερο γεγονός των τελευταίων 100 ετών σε αυτήν την περιοχή», σύμφωνα με τον επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών
Μάρτιν Γκρίφιθς. Ιδίως όταν οι σεισμοί που προηγήθηκαν, αυστηροποίησαν σημαντικά τους οικοδομικούς κανονισμούς, τουλάχιστον θεωρητικά, με την κυβέρνηση να ελέγχεται τώρα ως προς την αδυναμία επίβλεψης της εφαρμογής των μέτρων αντισεισμικής προστασίας.
Ενώ ο σεισμός και οι μετασεισμοί του αποτελούσαν «ένα πολύ ισχυρό γεγονός που θα αμφισβητούσε ακόμη και κτίρια που συμμορφώνονται με τον κώδικα», η κλίμακα της ζημιάς δείχνει ότι τα κτίρια δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας, τόνισε στο CNN o Γιασεμίν Ντιντέμ Ακτάς, λέκτορας στο University College του Λονδίνου, συμπληρώνοντας πως «αυτό που βλέπουμε εδώ σίγουρα μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτά τα κτίρια και μπορεί να είναι ότι δεν σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τον κώδικα εξαρχής ή η υλοποίησή τους δεν σχεδιάστηκε σωστά».
Οι προεκλογικές αμνηστίες
Σε αυτό το κλίμα, προστίθεται η κριτική προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις «αμνηστίες» που φέρεται να παρείχε η κυβέρνησή του σε σειρά από εργολάβους, επιτρέποντας την ολοκλήρωση κατασκευαστικών έργων, χωρίς αυτά να πληρούν τους απαραίτητους όρους αντισεισμικής προστασίας. Με δεδομένη τη ροπή της κυβέρνησης Ερντογάν προς την μαζική και ταχεία ανοικοδόμηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι «αμνηστίες» αποτέλεσαν κατά κόρον το όχημα αναπαλαίωσης ή ανακατασκευής παλαιών κτιρίων, που είχαν κατασκευαστεί ερήμην των προδιαγραφών του οικοδομικού κώδικα.
Σύμφωνα με το CNN, η τελευταία «αμνηστία» προς τους εργολάβους δόθηκε το 2018 κι ενώ ήταν σε γνώση της κυβέρνησης ότι περισσότερο από το 50% των κτιρίων στη χώρα δεν πληρούσαν τον οικοδομικό κώδικα. Μια ακόμη παράμετρος που έρχεται μοιραία στο φως είναι η χρονική στιγμή της παροχής κάθε φορά αμνηστιών, καθώς αυτή συνέπιπτε με τις κάθε φορά προεκλογικές περιόδους, λειτουργώντας ως κίνητρο για την επιλογή της ψήφου. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαίνοντα ρόλο στην καταστρατήγηση του οικοδομικού κανονισμού φέρεται να έχουν διαδραματίσει και οι τοπικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το δεύτερο στόχο της κυβέρνησης, κατηγορούμενοι για αμέλεια ή διαφθορά.
When a local rescue team found university student Kerem Cetin under rubble in Turkey's Hatay, the earthquake victim immediately asked them to save his cat before pulling him out pic.twitter.com/WmwQC4csT2
— Reuters (@Reuters) February 8, 2023
Αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση
Στην ίδια κατεύθυνση, ειδικοί περιγράφουν το μέγεθος της καταστροφής ως «ανθρωπογενές», δηλαδή ως αποτέλεσμα της παράβασης των οικοδομικών όρων και όχι αναγκαστικά ως συνέπεια της
ισχύος του σεισμού, εξέλιξη η οποία θα ενταχθεί ανάμεσα στα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, στην επανεκκίνηση της κριτικής της προς τον Ερντογάν, τις επόμενες μέρες.
Μετά την παύση λόγω πένθους, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, που διερευνούν ακόμη το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας στις Προεδρικές εκλογές, αναμένεται να εντείνουν την αντιπολιτευτική πίεση προς τον Τούρκο Πρόεδρο, παρότι πηγές και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εκτιμούν ως βέβαιη την καθυστέρηση των εκλογών της 14ης Μάϊου.
Με εδραία την πεποίθηση ότι ο σεισμός θα μπορούσε να μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για εκλογές έως τις 18 Ιουνίου, απώτατο χρονικό όριο της θητείας Ερντογάν. Και αυτό, γιατί η περαιτέρω παράταση της θητείας του απαιτεί τροποποίηση του συντάγματος με σύμφωνα τα 2/3 της τουρκικής Βουλής για να εγκριθεί, δηλαδή 400 βουλευτές, όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 333 βουλευτές και καμία πτέρυγα της αντιπολίτευσης δεν μοιάζει διατεθειμένη να προσφέρει το «φιλί της ζωής» στον «Σουλτάνο», παρατείνοντας την προεκλογική περίοδο.
Από την μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει αφήσει τον παραμικρό υπαινιγμό αναφορικά με τις εκλογές, αλλά οι επιτελείς του φροντίζουν η παρουσία του να είναι καθημερινή και αδιάλειπτη στην τουρκική τηλεόραση παρηγορώντας σε ζωντανή μετάδοση τους επιζώντες. Μπροστά στην πιθανότητα ο Ερντογάν να αναστρέψει το εις βάρος του κλίμα, για «υποχρέωση διεξαγωγής της ψηφοφορίας» κάνουν λόγο πηγές της αντιπολίτευσης, ενώ η Μεράλ Ακσενέρ φέρεται να πιέζει έντονα για εκλογές τον Ιούνιο, δηλώνοντας πως «οι κάλπες δεν μπορούν να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, αλλά θα πρέπει να γίνουν στις 18 Ιουνίου», χωρίς τελικά να αποκλείεται η τελική απόφαση να ληφθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ DENIZ TEKIN