Tην ανακάλυψη των αρχαιότερων ανθρώπινων αποτυπωμάτων που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Βόρεια Αφρική και τη νότια Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα ομάδα αρχαιολόγων.
Οι πατημασιές, που χρονολογούνται πριν από 90.000 χρόνια, βρέθηκαν σε μια παραλία στο Larache του Μαρόκου από μια πολυεθνική ομάδα με επικεφαλής τον Moncef Essedrati, καθηγητή έρευνας και διευθυντή εργαστηρίου στο γαλλικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Βρετάνης.
«Ανάμεσα στις παλίρροιες, είπα στην ομάδα μου ότι πρέπει να πάμε βόρεια για να εξερευνήσουμε μια άλλη παραλία», δήλωσε ο Essedrati στο Live Science. «Εκπλαγήκαμε όταν βρήκαμε το πρώτο αποτύπωμα. Στην αρχή, δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για αποτύπωμα, αλλά στη συνέχεια βρήκαμε περισσότερα ίχνη».
Χρησιμοποιώντας χρονολόγηση οπτικά διεγερμένης φωταύγειας, μια πρωτοποριακή μέθοδο που καθορίζει την τελευταία έκθεση συγκεκριμένων ορυκτών στη θερμότητα ή το φως του ήλιου, η ομάδα του Essedrati μπόρεσε να προσδιορίσει ότι πριν από περίπου 90.000 χρόνια, μια πολυμελής ομάδα Homo sapiens περπάτησε στην παραλία με την ήπια κλίση.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, ρίχνουν φως σε μια συλλογή 85 πατημασιών σε δύο μονοπάτια, που αποδίδονται σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους της Εποχής των Παγετώνων, οι οποίοι καλύπτουν διάφορες ηλικιακές ομάδες, από παιδιά και εφήβους έως ενήλικες.
Παρά τη συνεχιζόμενη διάβρωση που απειλεί τη μακροζωία του αρχαιολογικού χώρου στο Larache, οι πατημασιές πιθανώς διατηρήθηκαν λόγω της ευνοϊκής διάταξης της παραλίας, των συνθηκών κύματος με καλό καιρό και της εμβέλειας των παλιρροιών.
Οι ερευνητές στοχεύουν τώρα να αποκαλύψουν γιατί η ομάδα της εποχής των παγετώνων βρισκόταν στην παραλία μέσω περαιτέρω αναλύσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης διαφόρων σπηλαίων κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της Larache.
Πηγή: Cnn.gr