Κόσμος

Χιλή: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών με αυξήσεις - Αυξήθηκαν οι νεκροί

Χιλή: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών με αυξήσεις - Αυξήθηκαν οι νεκροί

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εισηγείται ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η οργή μεγάλου μέρους των πολιτών και να δοθεί τέλος στη συνεχιζόμενη κοινωνική έκρηξη, τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που μαίνονται επί πέντε ημέρες κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους -κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Αρχών- στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο αρχηγός του Κράτους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθεί κατά 20% η κατώτερη σύνταξη, καθώς και ότι θα «παγώσει» η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος σε τόνο θεαματικά διαφορετικό σε σύγκριση με εκείνο της Κυριακής, όταν εμφανίστηκε αδιάλλακτος έναντι των διαδηλωτών και διατράνωσε πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «ισχυρού», «αδυσώπητου», οπωσδήποτε «εχθρού».

Ο Πινιέρα αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπατριώτες του, έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη νωρίτερα την Τρίτη στο Σαντιάγο.

Ο Χιλιανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως δεν είχε προβλέψει την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλούσε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, του μεγαλύτερου της Λατινικής Αμερικής, που εξυπηρετεί περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

«Αναγνωρίζω αυτή την έλλειψη διορατικότητας και ζητώ συγγνώμη από τους συμπολίτες μου», είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ, λίγη ώρα πριν από το χθεσινό προεδρικό διάγγελμα, προανήγγειλε την αλλαγή πορείας: «ο πρόεδρος άκουσε με πολλή προσοχή τις διαφορετικές προτάσεις (των κομμάτων της αντιπολίτευσης) και θα απευθυνθεί πολύ σύντομα στο έθνος για να προτείνει ένα κοινωνικό πρόγραμμα», είπε.

Ο Πινιέρα συγκάλεσε προχθές Δευτέρα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να αναζητηθεί ο δρόμος προς την έξοδο από την κρίση και να συζητηθεί ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο».

Ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης, που άσκησε την εξουσία τρεις φορές μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας το 1990, ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να πάρει μέρος στο συμβούλιο των πολιτικών στο προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα.

«Θεωρούμε ότι ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος και επείγει, αλλά πρέπει να είναι ανοικτός, και νομίζουμε ότι η πρόσκληση του προέδρου δεν εκπληρώνει αυτόν τον όρο», εξήγησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, ο Μανουέλ Μονσάλβε.

«Η Χιλή δεν είναι μόνο τα κόμματα, είναι και η κοινωνία, ο κόσμος που δεν μπορεί να αποκλείεται από τη συζήτηση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», εξήγησε.

Και άλλα κόμματα, που συμμετέχουν στη συμμαχία Φρέντε Άμπλιο (Ευρύ Μέτωπο, κεντροαριστερά) ή ανήκουν στη ριζοσπαστική αριστερά, κι εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο από το 2017, επίσης αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο συμβούλιο.

Στους 15 οι νεκροί

Την Τρίτη, ο απολογισμός των νεκρών στα βίαια επεισόδια, τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες αυξήθηκε σε 15. Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης και 11 άλλοι σε πυρκαγιές και λεηλασίες, ιδίως σε πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας γνωστοποίησε ότι δύο από τους νεκρούς των επεισοδίων στη Χιλή ήταν κολομβιανοί υπήκοοι, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές της Χιλής, τουλάχιστον 239 πολίτες έχουν τραυματιστεί, καθώς επίσης και 50 αστυνομικοί και στρατιωτικοί, ενώ 2.643 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup