Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στην επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Στις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την ενεργειακή ακρίβεια, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της Αθήνας, καθώς θα επηρεάσουν και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Το σχέδιο της Κομισιόν κινείται σε τέσσερις άξονες που προβλέπουν κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος ξεμείνει από φυσικό αέριο το χειμώνα, μείωση της ζήτησης και ως ύστατο μέτρο την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν
Η πρόταση για πλαφόν διχάζει την ΕΕ. Υπέρ της πρότασης τάσσεται η Ελλάδα και ακόμη 14 από τις συνολικά 27 χώρες. Μεγάλη είναι η αντίσταση χωρών του Βορρά και κυρίως της Γερμανίας, που προκρίνει εθνικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
Το «καλό» σενάριο είναι να συγκεραστούν οι αντιδράσεις και βρεθεί μια κοινή λύση που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και σε περίπτωση αδιεξόδου θα κινηθεί μονομερώς, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
«Η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης με ρεαλιστικούς χειρισμούς και χωρίς να εξαντλεί τα εθνικά εφόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που οι «27» δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσω επιδοτήσεων.
Ενόψει του χειμώνα εξετάζεται η κατάρτιση ενός νέου, επικαιροποιημένου πακέτου στήριξης που θα δίνει έμφαση στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στην επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ή η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τέτοια μέτρα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα «φτάσουν» στον καταναλωτή ή θα εξανεμιστούν στη διαδρομή από την παραγωγή στα ράφια των καταστημάτων. Ειδικά για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η κυβέρνηση απαντά ότι υπερτερεί το όφελος που αποδίδει στα δημόσια έσοδα.
Η «μάχη» στις Βρυξέλλες
Αυτή την ώρα πάντως, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνουν στη «μάχη» που θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους ηγέτες που συντάσσονται με την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εταίρους τους πως απαιτούνται συνολικές και ενιαίες λύσεις.
Δίνοντας τον τόνο, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, πως οι λύσεις δεν βρίσκονται σε εθνικές στρατηγικές.
«Δεν είναι οι εθνικές στρατηγικές αυτές που πρέπει να υιοθετήσουμε, αλλά η ευρωπαϊκή στρατηγική», τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Les Echos και πρόσθεσε ότι «οι εθνικές πολιτικές θα δημιουργούσαν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Πηγή: Cnn.gr