Ύστερα από την πρόσφατη επίσκεψη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσιο Σταμενίτη, παρουσία του Ηλείου υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου, το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης για την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας παραμένει στο επίκεντρο.
Πλέον, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας επανέρχεται με αίτημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ζητώντας να μειωθεί το πλαφόν της παραδοτέας ποσότητας σταφίδας σε 80 κιλά ανά στρέμμα, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να λάβουν την αναγκαία συνδεδεμένη ενίσχυση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό, οι αγρότες για να δικαιούνται ενίσχυση ύψους 37 ευρώ ανά στρέμμα, πρέπει να παραδώσουν τουλάχιστον 150 κιλά προϊόντος ανά στρέμμα. Όμως, η παρατεταμένη ξηρασία και η μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων δυσχεραίνουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, με κυρίαρχο πρόβλημα την ανομβρία, έχουν δημιουργήσει πρωτοφανείς δυσκολίες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου η σταφίδα καλλιεργείται σε επικλινείς και μη αρδευόμενες εκτάσεις, όπως αναφέρει ο Συνεταιρισμός.
Ο Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας στην επίσημη επιστολή του προς τον υπουργό επισημαίνει την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του Κανονισμού χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, προκειμένου να μειωθεί το ελάχιστο όριο στα 80 κιλά ανά στρέμμα καλλιέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν περισσότεροι παραγωγοί να λάβουν τη χρηματική ενίσχυση, η οποία είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα της παραγωγής και τη διατήρηση της καλλιέργειας των κτημάτων τους.
Η παρέμβαση αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας, καθώς χωρίς την αναπροσαρμογή των όρων ενίσχυσης, πολλοί παραγωγοί διατρέχουν τον κίνδυνο να απωλέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Η απώλεια αυτή θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση και θα αποθάρρυνε τη συνέχιση της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας, ενός παραδοσιακού προϊόντος με μακρά ιστορία στην περιοχή.
Οι σταφιδοπαραγωγοί αναμένουν την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αίτημα, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση των καλλιεργειών τους και να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής σε αυτό το κρίσιμο αγροτικό προϊόν της χώρας.