Στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα «κλείδωσε» χθες η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Με την απόφαση, οι επιχειρήσεις και καταναλωτές μπορούν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο όριο που τέθηκε για περισσότερες από 3 συνεχόμενες ημέρες, κρατώντας έτσι σε συγκρατημένο επίπεδο την τιμή του καυσίμου.
Το πλαφόν αποτελεί «ανάσα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετώπισαν συνέπειες στην ενεργειακή ακρίβεια μέσα στο 2022 και πλήρωσαν το φυσικό αέριο ακριβότερα έως και 90%, συγκριτικά με το ανώτατο όριο που ορίστηκε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά τη λήξη του χθεσινού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, κοινοποίησε ένα αποκαλυπτικό γράφημα με το ποσοστό αυτό.
Σύγκριση της τιμής των 345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Αυγούστου με την τιμή - πλαφόν στα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον παραπάνω πίνακα «φαίνεται καθαρά ότι εάν είχε εξαρχής υπάρξει συμφωνία, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά που διανύουμε και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά, τα οποία καταβάλαμε λόγω της μη ύπαρξης πλαφόν».
Πώς θα λειτουργεί το πλαφόν - Πότε ξεκινά η εφαρμογή
Όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., η ενεργοποίηση του πλαφόν θα γίνεται αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τρεις ημέρες τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ημερομηνία ισχύς από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Αρχικά δεν θα ισχύει για τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας.
Από τις 31 Μαρτίου 2023 προβλέπεται η εφαρμογή του για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση των ESMA και ACER.
Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα έχει διάρκεια ισχύος ενός έτους και θα ενεργοποιείται υπό δύο προϋποθέσεις. Όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες και εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ.
Οι τιμές στο συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια (180 ευρώ και 35 ευρώ) για τρεις ημέρες ώστε να ενεργοποιηθεί.
Μετά την ενεργοποίηση του, ο μηχανισμός θα βρίσκεται σε εφαρμογή για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες. Ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται αυτόματα αν τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες οι τιμές κυμαίνονται κάτω από τα 180ευρώ / MWh.
Ο μηχανισμός διόρθωσης θα μπορεί να παύσει ανά πάσα στιγμή εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κηρύξει «έκτακτη ανάγκη» σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Πότε θα επιτρέπεται η αναστολή του μηχανισμού
Η αναστολή του θα επιτρέπεται σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου. Η Κομισιόν θα είναι σε θέση να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού με τον ACER να παρακολουθεί συνεχώς τις αγορές.
Η αναστολή του θα επιτρέπεται εάν η ζήτηση αυξηθεί κατά 15% σε ένα μήνα ή 10% σε δύο μήνες, εάν οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή εάν ο όγκος συναλλαγών στο TTF υποχωρήσει αισθητά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε χθες τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας των Βρυξελλών, για την επιβολή πλαφόν στην τιμή των 180 ευρώ για το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο υιοθετήθηκε από την Ευρώπη». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Μάχη» πριν το «πράσινο φως»
Σκληρή μάχη προηγήθηκε χθες Δευτέρα πριν τη τελική συμφωνία για το πλαφόν, καθώς η πρόταση τέθηκε δύο φορές σε ψηφοφορία. Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο αντέδρασαν ζητώντας να περάσει η πρόταση με συναινετική διαδικασία και όχι ψηφοφορία. Ισπανία και Βέλγιο κατηγόρησαν τη Γερμανία πως δεν θέλει συμφωνία με αποτέλεσμα η τσεχική προεδρία να αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά.
Πηγή: Ιefimerida.gr