Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί ήδη το εργαλείο των διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπιστούν κρυφά εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία - Πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει και η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mydata ενώ θα αξιοποιηθεί και η τεχνητή νοημοσύνη
Tο έναυσμα για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με επίκεντρο μια σειρά παρεμβάσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς επτά στους δέκα συνεχίζουν να δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ, θα δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το πακέτο των παρεμβάσεων για την περιστολή της φοροδιαφυγής που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Η ΑΑΔΕ κάνει διασταυρώσεις
Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί ήδη το εργαλείο των διασταυρώσεων μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να εντοπιστούν κρυφά εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.
Με τους ελέγχους αυτούς η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εντοπίσει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και παράλληλα να στείλει το μήνυμα ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Οι πρώτες διασταυρώσεις αφορούν σε 3,8 εκατ. φορολογούμενους που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι τον Νοέμβριο.
Οι ελεγκτές άρχισαν να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, τις επιστροφές φόρου που έχουν λάβει, τα έξοδα που εμφανίζονται στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους και κυρίως τις δαπάνες διαβίωσης.
Ο επόμενος κύκλος ελέγχων
Ταυτόχρονα. όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, γίνεται προετοιμασία για τον επόμενο κύκλο ελέγχων, βάζοντας στο στόχαστρο όσους ελεύθερους επαγγελματίες έσπευσαν να δηλώσουν πάνω από 10.000 ευρώ, προσδοκώντας να περάσουν κάτω από τα ραντάρ της εφορίας.
Η σύγκριση 2021- 2022 δείχνει ότι γύρω στους 35.000 φορολογούμενοι πέρασαν το κατώφλι των 10.000 ευρώ, αλλά είναι προφανές ότι ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί σε αυτούς.
Οι έλεγχοι θα αφορούν στις δαπάνες που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2022 για το φορολογικό έτος 2021 και συγκεκριμένα εάν αυτές που δηλώθηκαν ή εκείνες που τεκμαίρει η εφορία ότι πραγματοποιήθηκαν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Οι παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Από τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2021 που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες, αναδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δις. ευρώ όταν ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.
Η Κομισιόν έχει διαπιστώσει επίσης ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν κατά το δοκούν αποδείξεις για τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και μόνο αν πιεστούν από τον πελάτη.
Ελεγχος στις δαπάνες που εκπίπτουν
Παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στον έλεγχο των δαπανών, οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους με αποτέλεσμα να περιορίζουν την φορολογική επιβάρυνση, ενώ οι παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με κίνητρα προς τους επαγγελματίες που συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να δηλώνουν τους πραγματικούς τζίρους στην εφορία.
Πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει και η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mydata, με τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέων εσόδων και εισοδημάτων.
Μεταξύ όσων σχεδιάζονται είναι:
- Ο περιορισμός της δυνατότητας έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα. Θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από το εισόδημα μόνο οι δαπάνες – έξοδα που εγγράφονται στα myDATA.
- Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών.
- Αύξηση των φορολογικών ελέγχων, ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.
- Η επέκταση και η υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σήμερα μία χώρα για να εφαρμόσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση πρέπει να ζητήσει από την Ε.Ε. να παρεκκλίνει από τους όρους που προβλέπονται σε κοινοτικό επίπεδο. Με τη νέα οδηγία που θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας δεν θα απαιτείται προηγούμενη άδεια καθώς θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Τα υπόλοιπα μέτρα για περιορισμό της φοροδιαφυγής:
- Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. H ολοκλήρωση της διασύνδεσης 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων, αποτελεί κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2024.
- Tαυτόχρονα εξετάζεται η υποχρεωτική πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες κλάδων με ροπή προς υψηλή φοροδιαφυγή, όπως είναι οι γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί. Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν βασικό όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αξιοποιήσει το πολύτιμο εργαλείο προκειμένου να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή περιορίζοντας την χρήση μετρητών. Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει περιορίσει τις απώλειες από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ στα 2-3 δισ. ευρώ από 5-6 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
- Θέσπιση νέου πλαισίου για την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα, δηλαδή μέσω τράπεζας ή κάρτας. Μετά την αποτυχία του μέτρου της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις, το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.
- Υποχρέωση ηλεκτρονικής έκδοσης του δελτίου αποστολής. Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για νέες μειώσεις φόρων. Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται ένα αγαθό, θα πρέπει να συνοδεύεται από on line δελτίο αποστολής, ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μην μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια, καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο. Οι νέες διατάξεις για την ψηφιακή έκδοση παραστατικών διακίνησης αγαθών ορίζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σημάνσεις, αλλά και απευθείας διαβίβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, εξαιρέσεις και έναρξη ισχύος των νέων κανόνων έχουν παραπεμφθεί σε κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
- Επανεξέταση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις. Το ποινολόγιο θα εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην είναι εξοντωτικό και οδηγεί σε διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
- Κλείδωμα των στοιχείων που δηλώνονται στο Mydata για τις δηλώσεις Ε3 και ΦΠΑ. Εξετάζεται να κλειδωθούν οι κωδικοί εσόδων και εξόδων για να μην τροποποιούνται από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
- Aξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης οι αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής και να διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων, να έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση ακόμα και να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εφαρμόσει το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο της φορολογίας εντοπίζοντας περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές συναλλαγές κ.λ.π. Ο σχεδιασμός του νέου « Taxis» θα στηρίζεται στην ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να «σκανάρουν» σε λίγα κλικ τη φορολογική ταυτότητα του πολίτη και να ελέγχουν εντός ελαχίστων δευτερολέπτων τις κινήσεις των φορολογουμένων σε σχέση με την ύπαρξη «κρυφών» περιουσιακών στοιχείων.
- Τα τιμολόγια και οι αποδείξεις θα αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία, ώστε να γίνονται αποδεκτά από την εφορία.
Πηγή: imerisia.gr