Περιβάλλον

Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα: Κίνδυνος απονέκρωσης λόγω ζέστης για το ζωντανό φυσικό μνημείο

Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα: Κίνδυνος απονέκρωσης λόγω ζέστης για το ζωντανό φυσικό μνημείο

Η αρμόδια αυστραλιανή αρχή καταγράφει «εκτεταμένο επεισόδιο αποχρωματισμού» των κοραλλιών, ένα βήμα πριν από την απονέκρωσή τους.

Λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα πλήττεται από μείζον επεισόδιο αποχρωματισμού των κοραλλιών, σύμπτωμα θερμικού στρες που μπορεί να οδηγήσει σε απονέκρωση των υφάλων.

«Εκτεταμένο επεισόδιο αποχρωματισμού βρίσκεται σε εξέλιξη» ανακοίνωσε την Παρασκευή η αυστραλιανή Αρχή παρακολούθησης του ζωντανού φυσικού μνημείου, του μεγαλύτερου συγκροτήματος κοραλλιογενών υφάλων που εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων και έχει έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας.

Οι πολύποδες που παράγουν τον ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με συμβιωτικά μονοκύτταρα φύκη που ονομάζονται ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία γίνεται έτσι άσπρη. Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.

Το φαινόμενο του αποχρωματισμού και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών είναι οι βασικοί λόγοι που οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, οι οποίοι είναι μακράν τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή.

«Αν και οι έρευνες από αέρες δείχνουν ότι ο αποχρωματισμός είναι εκτεταμένες σε περιοχές με ρηχά νερά, θα χρειαστούν υποβρύχιες αυτοψίες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σοβαρότητα της λεύκανσης και να προσδιοριστεί το εύρος βάθους» δήλωσε ο Ρότζερ Μπίντεν, επικεφαλής επιστήμονας της Αρχής Θαλάσσιου Πάρκου Μεγάλου Κοραλλιογενούς υφάλου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας των νερών λόγω της κλιματικής αλλαγής που συνδυάστηκε πέρυσι και φέτος με το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει αποχρωματισμό και σε άλλους κοραλλιογενείς υφάλους, επισήμανε ο Μπίντεν.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες αφότου η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προειδοποίησε για επικείμενο επεισόδιο μαζικού αποχρωματισμού των κοραλλιών σε όλο τον κόσμο, το τέταρτο τέτοιο επεισόδιο σε διάστημα οκτώ ετών.

Σχολιάζοντας την είδηση, το WWF Αυστραλίας επισήμανε ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος δέχεται τα τελευταία χρόνια «τεράστιες πιέσεις».

«Το WWF είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για το γεγονός ότι αυτό το συμβάν αποχρωματισμού εκτυλίσσεται σε μια περιοχή όπου τα κοράλλια δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες» ανακοίνωσε η οργάνωση.

«Εάν δεν δούμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες εβδομάδες. Ο κίνδυνος θανάτου των κοραλλιών είναι μεγάλος.

Ενδεχόμενη μαζική νέκρωση θα μπορούσε να οδηγήσει την UNESCO στην απόφαση να εντάξει το φράγμα στη λίστα των φυσικών μνημείων σε κίνδυνο, ένα ενδεχόμενο στο οποίο η Αυστραλία αντιδρά έντονα εδώ και χρόνια, φοβούμενη ότι θα χάσει τουριστικά έσοδα ύψους 4 δις. δολαρίων ΗΠΑ ανά έτος.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup