Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση και την ψήφιση του (δήθεν) νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει την ποινική εξουσία της πολιτείας και να εξορθολογίσει το σύστημα των προβλεπόμενων ποινών. Όπως μου εξήγησε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και νομικός Κώστας Τζαβάρας, μια τόσο σπουδαία νομοθετική μεταρρύθμιση, σε αυτή τη χρονική και πολιτική συγκυρία, θα μπορούσε να την αναλάβει μόνο μια κυβέρνηση που απολαύει της εμπιστοσύνης του λαού και του Κοινοβουλίου.
Ασφαλώς όχι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η οποία λόγω της συντριπτικής ήττας που υπέστη στις πρόσφατες ευρωεκλογές τελεί υπό παραίτηση, και φυσικά εάν δεν ήταν ψευδεπίγραφη και τόσο ιδιοτελής η προσπάθειά της αυτή: δεν καταργεί τον παλαιό Ποινικό Κώδικα, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει εν πολλοίς αυτούσιος, και μάλιστα με την ίδια ταξινόμηση στα ίδια κεφάλαια των εγκλημάτων, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει 190 διατάξεις λιγότερες, που έχουν απαλειφθεί. Η πλέον χαρακτηριστική διαγραφή εγκλήματος γίνεται στη διάταξη του άρθρου 151, η οποία μέχρι σήμερα προέβλεπε ότι «όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιον τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη» (κατάχρηση πληρεξουσιότητας).
Μετά την ψήφιση του «νέου» Ποινικού Κώδικα αυτό το έγκλημα δεν θα υπάρχει και οι σημερινοί κυβερνήτες θα μπορούν να είναι ήσυχοι, γιατί κανένας δεν θα μπορεί να ζητήσει την άσκηση εναντίον τους ποινικής δίωξης για τον τρόπο που διεξήγαγαν και διαπραγματεύθηκαν την υπόθεση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Πόσο «αδιάφθορη» στ’ αλήθεια είναι η Αριστερά του κ. Τσίπρα!
(Βηματοδότης – 06.06.2019)