Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας για τους γείτονές της -κάτι που οφείλεται κυρίως την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης και τη στρατηγική στον τομέα του φυσικού αερίου- έστειλε το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
«Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε τις νέες υποδομές που έχουν υλοποιηθεί ή κατασκευάζονται και οι οποίες επιτρέπουν την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα που αύξησε την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65 %, καθώς και το νέο πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που αναμένεται να λειτουργήσει ως τις αρχές του 2024, τον αγωγό ΤΑΡ που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική κατασκευής αγωγού εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας.
«Σε λίγα χρόνια μπορεί να έχουμε 2, 3 ή και 4 πλωτούς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους προμήθειες και να βελτιώσουν την σταθερότητα που συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών τόνισε ότι η άνοδος πιέζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που προηγήθηκε και συνεχίζεται, επιτρέπει την ενίσχυση των καταναλωτών.
Σημείωσε τέλος ότι η Ευρώπη, όπως ήδη κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καθώς το φυσικό αέριο όπως είπε, θα είναι κοντά μας για ένα διάστημα και πρέπει να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε λογικό κόστος χωρίς να επηρεάζεται η ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη οικονομία.
Πηγή: Cnn.gr