Δύο σαφή μηνύματα εστάλησαν χθες στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το εσωτερικό του κόμματος και την πλευρά εκείνων των δυνάμεων που αναμετρήθηκαν με τον Στέφανο Κασσελάκη στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής.
Το ευγενικό μεν αλλά ξεκάθαρο «όχι» της Έφης Αχτσιόγλου στην πρότασή του να ενεργοποιηθεί από μία θέση ευθύνης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ραντεβού που έδωσε στο Συνέδριο -πιθανότατα ακόμη και για ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα- ο Νίκος Φίλης αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική ακόμη κι αποχωρήσεων από τα στελέχη της Ομπρέλας εάν όπως είπε «υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής».
Δύσκολος δρόμος
Γίνεται σαφές ότι ο εσωτερικός δρόμος για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και η ευχή του Αλέξη Τσίπρα να είναι «σιδηροκέφαλος» αποδεικνύεται περισσότερο ως πρόβλεψη για τα εμπόδια που θα συναντήσει ο διάδοχός του δεδομένου ότι τα καμπανάκια του πολέμου έχουν αρχίσει ήδη να ηχούν στην Κουμουνδούρου.
Τι κρύβει το «όχι» της Αχτσιόγλου στον Κασσελάκη
Η άρνηση της Έφης Αχτσιόγλου να αναλάβει κάποια θέση ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη υποδηλώνει παρά τη δήλωσή της ίδιας ότι δεν διαθέτει ενέργεια μία έλλειψη επιθυμίας να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Ή για ορισμένους μία άρνηση να ταυτιστεί πολιτικά με την νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πριν από την πρώτη κρίσιμη πολιτική μάχη των ευρωεκλογών. Από τις αντιδράσεις και τις τοποθετήσεις των στενών της συνεργατών το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο ευδιάκριτο εάν η συγκεκριμένη επιλογή να μην αναλάβει θέση ευθύνης είναι μία προσωπική ή πιο συλλογική απόφαση.
Την ίδια ώρα η χθεσινή «πολεμική» κατά πολλούς παρέμβαση του Νίκου Φίλη, η πρώτη μετά την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία έδωσε και το στίγμα των στελεχών της «Ομπρέλας». Μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που διείδε δύσκολες ημέρες για την Αριστερά τη νύχτα των εκλογών, ο πρώην υπουργός κατέστησε σαφές ότι στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το οποίο η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητεί να γίνει τον Νοέμβριο θα επιδιωχθεί να αλλάξουν τουλάχιστον οι εσωτερικές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου. Κι αν αυτό δεν επισυμβεί τότε «ο καθένας θα επιλέξει τί θα κάνει».
Οι δηλώσεις του κ. Φίλη προϊδεάζουν για μία σκληρή πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση της «Ομπρέλας» με τη νέα ηγεσία. Δεν είναι μόνο οι αναφορές του στον Μπέπε Γκρίλο και τον Ντόναλντ Τραμπ (παραλληλισμός με Κασσελάκη) που το καταδεικνύουν. Είναι το γεγονός πως η χθεσινή του παρέμβαση δείχνει πως υπάρχει «αμφισβήτηση» του ίδιου του Στ. Κασσελάκη ως νέου ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της «ετυμηγορίας» των 150.000 μελών που ψήφισαν. Μάλιστα επικαλέστηκε και το γεγονός πως ο Γιώργος Παπανδρέου που εκλέχτηκε πρόεδρος από 1 εκατομμύριο μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ έχασε αργότερα τις εκλογές για να υποβαθμίσει τη σημασία της μαζικότητας της διαδικασίας.
Κατά τη χθεσινή ημέρα επιβεβαιώθηκε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Όπως επίσης και η ενόχληση πολλών στελεχών για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε (χωρίς να υπάρξει ενημέρωση) η αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τον Γιώργο Τσίπρα από τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Στέργιου Καλπάκη από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου από τη Δώρα Αυγέρη. Κάποιοι σημείωναν πως τα δύο στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα της κυρίας Αχτσιόγλου.