Προτείνει τον χαρακτηρισμό της Ηλείας ως περιοχής Α’ Κατηγορίας
Τον χαρακτηρισμό της Ηλείας σε «άγονη» περιοχή Α΄ Κατηγορίας και την παροχή επιπλέον κινήτρων στο ιατρικό προσωπικό ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε κομβικές ειδικότητες για τη λειτουργία των νοσοκομείων του νομού.
Ο Κώστας Τζαβάρας υπογραμμίζει στην ερώτησή του την αναγκαιότητα επαναχαρακτηρισμού των περιοχών του νομού ως «άγονων και προβληματικών», καθώς τόσο η δεκαετής οικονομική κρίση όσο και η πρόσφατη υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έχουν μεταβάλει άρδην τα δεδομένα, με συνέπεια να αποβαίνουν άκαρπες οι προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις ιατρών, ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπως οι Παθολόγοι.
Επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότι ο νομός δεν είναι ελκυστικός προορισμός εργασίας για το ιατρικό προσωπικό, καθώς απέχει 360 χλμ από την Αθήνα και δεν συνδέεται με σύγχρονο ασφαλές οδικό δίκτυο με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ενώ και οι επαρχιακοί δρόμοι ήταν και είναι επί σειρά ετών προβληματικοί λόγω αδυναμίας των περιφερειακών αρχών να τους συντηρήσουν. Σημειώνει δε ότι λόγω του απαρχαιωμένου και αποσαθρωμένου οδικού δικτύου, κυρίως από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο, η πρωτεύουσα του νομού Ηλείας είναι από τις πιο απομακρυσμένες συγκοινωνιακά πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας (διάρκεια ταξιδίου Αθήνα-Πύργος τουλάχιστον 4 ώρες).
Οι πρόσφατες προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη εντατικολόγων ιατρών προς αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, εξασθένισαν την ήδη επιβαρυμένη δυναμικότητα του Νοσοκομείου, καθώς αποχώρησαν πέντε μόνιμοι ιατροί για να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι σε προκηρύξεις άλλων νοσοκομείων χωρίς να προκύψει ενδιαφέρον για τις προκηρυχθείσες θέσεις του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.
Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει επίσης ότι ο Πύργος και η Αμαλιάδα, παρότι δεν είναι ορεινές πόλεις, εντούτοις εξυπηρετούν ασθενείς ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, όπως η Πηνεία, ορεινή Ηλεία και ορεινή Ολυμπία (Ανδρίτσαινα), λόγω της ευρείας γεωγραφικής διασποράς του ηλειακού πληθυσμού. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 131/1987 έλαβε υπόψη δεδομένα και συνθήκες που έχουν μεταβληθεί ριζικά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Καλαμάτας, η οποία εξακολουθεί να είναι ενταγμένη στην κατηγορία Α’, παρά το ότι έχει ήδη αποκτήσει σύγχρονη και ασφαλή συγκοινωνιακή σύνδεση με όλη την Ελλάδα τόσο μέσω αυτοκινητοδρόμου (Μορέας) όσο και μέσω αεροπορικής σύνδεσης.
«Οι πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ηλείας, σε συνδυασμό με την οικονομική και εσχάτως την υγειονομική κρίση, έχουν δημιουργήσει αίσθημα απροθυμίας στο ιατρικό δυναμικό της χώρας να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να επαναχαρακτηριστεί ο νομός ως “άγονη” περιοχή Α ΄Κατηγορίας ώστε να δοθούν πρόσθετα κίνητρα στους ιατρούς της χώρας και να τερματιστεί το φαινόμενο των άκαρπων προκηρύξεων μόνιμων θέσεων ιατρών στο ΓΝ Ηλείας», δήλωσε.
(Δελτίο Τύπου)