Δήλωση του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα για το ΠΔ που προβλέπει τις αλλαγές στη δομή του Πανεπιστημίου Πατρών:
Πολλά από τα σημεία του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη του ιδρύματος, είναι αντισυνταγματικά. Αξίζει να αναφερθούν μεταξύ άλλων η έλλειψη ειδικής αιτιολογίας στηριζόμενη στο νόμο 4485/2017, η υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 10 παρ. 2 του ως άνω νόμου - στην έκταση που με το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται ζητήματα αλλαγής έδρας Πανεπιστημιακών Τμημάτων, τα οποία μόνο με υπουργική απόφαση μπορούν να ρυθμιστούν κ.α.
Περαιτέρω, οι ασάφειες, οι ασυνταξίες και οι ασυναρτησίες που έχουν εμφιλοχωρήσει στο κείμενο του σχεδίου του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος, προδίδουν βιασύνη, έλλειψη προετοιμασίας και απουσία στοχευμένων αλλαγών ενταγμένων σε ένα γενικότερο πλαίσιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το μόνο σαφές και βέβαιο νόημα που προκύπτει από το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει τα Τμήματα Μουσειολογίας του Πύργου και Γεωπονίας της Αμαλιάδας. Για όλες τις άλλες μεταβολές, δηλαδή τη μεταφορά της Σχολής Ιστορίας & Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο στην Πάτρα και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, προβλέπεται απλή «δυνατότητα».
Αυτό σημαίνει ότι οι μεταβολές αυτές αναφέρονται σε ένα ακαθόριστο μέλλον που μπορεί να μην έρθει ποτέ και δε δημιουργούν καμία οριστική και δεδομένη υποχρέωση για το Υπουργείο. Με τον τρόπο αυτό δικαιώνονται οι «εκσυγχρονιστές» βουλευτές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας (πρ. Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κ.α.) που υπερασπίστηκαν με αμείωτο «αντιπελατειακό» σθένος «τα τοπικά συμφέροντα εστιατόρων και σοβατζήδων» του Αιγίου και του Αγρινίου (κατά τις εκτιμήσεις διάφορων «έγκριτων» δημοσιογράφων ειδικευμένων στα εκπαιδευτικά θέματα).
Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι προβλέπονται γεωπονικά τμήματα σε δύο διαφορετικές πόλεις του ίδιου νομού, δύο στο Μεσολόγγι (που αναφέρονται στην παραδοσιακή γεωπονία) και δύο στο Αγρίνιο (που αναφέρονται στην αειφορική γεωπονία), όταν ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας έχει χαρακτηρίσει υπερβολή το ότι έχουμε 23 τμήματα Γεωπονίας στη χώρα.
Οι «αχόρταγοι» Αιτωλοί και Ακαρνάνες εκμεταλλευόμενοι την εκπροσώπησή τους στην Κυβέρνηση εξαφάνισαν την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας υπό τα «ορθολογικά» βλέμματα του Υπουργείου Παιδείας. Κρίμα που στην Ηλεία συνεχίζουμε να καθεύδουμε τον νήδυμο. Θα επανέλθω όμως για όλα αυτά λίαν προσεχώς.
(Δελτίο Τύπου)