Τον «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας, την σταφίδα, τίμησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», στην διοργάνωση της 10ης Γιορτής Τρύγου, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο, του δημοτικού σχολείου της Ώλενας. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πλέον αποτελεί θεσμό για την περιοχή και που τυγχάνει της απόλυτης στήριξης όλων των κατοίκων.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ο κόσμος που παρευρέθηκε είχε τη δυνατότητα να γευτεί παραδοσιακά γλυκίσματα από σταφίδα, αλλά και άλλα εδέσματα, όπως επίσης και να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων «Εν χορώ» από την Ζαχάρω, «Το γαϊτανάκι» από την Γαστούνη, «Η Έλισσα» από την Αμαλιάδα, αλλά και του διοργανωτή «Η Ωλένη».
Ήταν μια πλούσια βραδιά με ομιλίες σχετικά με τον «θησαυρό» αυτό που παράγει ο τόπος μας, όπως επίσης και άλλα σχετικά δρώμενα.
Η Αγγελική Δημητρακάκη, πρόεδρος του πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου, που διοργάνωσε την εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η γιορτή είναι αφιερωμένη στην σταφίδα μας, στον μαύρο χρυσό. Στην περιοχή εδώ, όλα τα χωριά έχουν σταφίδα και γι’ αυτό θέλαμε να τιμήσουμε αυτό το προϊόν. Φυσικά προβάλλουμε και τα λαογραφικά μας αντικείμενα που ήδη αρχίζουν και χάνονται και στόχος του συλλόγου μας είναι να μπορέσει να διατηρήσει και αυτά τα λαογραφικά στοιχεία.».
Για το μέλλον που έχει ως προϊόν η σταφίδα μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Βιοκαλλιεργητών νομού Ηλείας και μέλος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας, Ανδρέας Βαρώτσος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «... έχουμε ξεκινήσει την λειτουργία του Ομίλου προκειμένου να αναδείξουμε την άξια της σταφίδας, κάνοντας παράλληλα προτάσεις για την αξιοποίηση της. Αφού υπάρχει αυτό το μοναδικό προϊόν θεωρούμε πως πρέπει να γίνει γνωστό στους έλληνες καταναλωτές αλλά και στο εξωτερικό. Μια από τις προτάσεις μας είναι να γίνει διαφήμιση της σταφίδας αλλά και να ενταχθεί στον κανονισμό υγείας. Μια άλλη πρωτοβουλία μας είναι η ίδρυση μουσείου για την σταφίδα...».