Τεχνολογία

Η NASA έγραψε ιστορία: Παρήγαγε οξυγόνο στον Άρη, ικανό για να συντηρήσει άνθρωπο για μερικές ώρες

Η NASA έγραψε ιστορία: Παρήγαγε οξυγόνο στον Άρη, ικανό για να συντηρήσει άνθρωπο για μερικές ώρες

Ένα σπουδαίο επίτευγμα σημείωσε η NASA, που φέρνει τον άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στο να αποικήσει τον πλανήτη Άρη, καθώς κατάφερε να παραγάγει αρκετό οξυγόνο στον Κόκκινο Πλανήτη για να συντηρήσει έναν αστροναύτη για λίγες ώρες.

Και αυτό χάρη σε έναν... «μικρό, χρυσό κύβο», όπως γράφει χαρακτηριστικά η Daily Mail, που βρίσκεται στο ρόβερ Perseverance της NASA και παρήγαγε αρκετό οξυγόνο στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρόβερ Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, καίει περιοδικά το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και παράγει μικρές ποσότητες οξυγόνου για περισσότερα από δύο χρόνια.

Μια συσκευή όσο ένας φούρνος μικροκυμάτων παράγει οξυγόνο στον Άρη

Χρησιμοποιώντας μια συσκευή που δεν είναι μεγαλύτερη από έναν φούρνο μικροκυμάτων, πέτυχε την εξαγωγή συνολικά 122 γραμμαρίων οξυγόνου, το οποίο μπορεί να συντηρήσει έναν αστροναύτη για περίπου τρεις ώρες.

Περίπου 5g είναι αρκετά για έναν αστροναύτη για 10 λεπτά, δίνοντας την ελπίδα ότι η παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή και να παρέχει καύσιμα πυραύλων κατά τη διάρκεια μελλοντικών εξερευνήσεων.

Η συσκευή, που ονομάζεται MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), παρήγαγε οξυγόνο σε 16 διαφορετικές περιπτώσεις από την πρώτη προσπάθεια τον Απρίλιο του 2021 και το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους της NASA, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικητή, Pam Melroy.

«Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του MOXIE δείχνουν ότι είναι εφικτή η εξαγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη, οξυγόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή αναπνεύσιμου αέρα ή καυσίμου πυραύλων σε μελλοντικούς αστροναύτες», δήλωσε η ίδια.

«Η ανάπτυξη τεχνολογιών που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε τους πόρους στη Σελήνη και τον Άρη είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης σεληνιακής παρουσίας, τη δημιουργία μιας ισχυρής σεληνιακής οικονομίας, και μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε μια αρχική εκστρατεία ανθρώπινης εξερεύνησης στον Άρη».

Στο αποκορύφωμά του, το MOXIE δημιούργησε 12 γραμμάρια οξυγόνου σε μία ώρα, διπλάσιο του στόχου της NASA, και είχε καθαρότητα τουλάχιστον 98%.

Κατά την τελευταία του λειτουργία τον περασμένο μήνα, το όργανο παρήγαγε 9,8 g οξυγόνου.

Ο πρωταρχικός στόχος του ρόβερ Perseverance είναι να αναζητήσει σημεία μικροβιακής ζωής, αλλά το MOXIE επικεντρώθηκε στη διερεύνηση των συνθηκών για μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση.

Στην ίδια αποστολή πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση σε άλλον πλανήτη, με το μίνι ελικόπτερο Ingenuity να απογειώνεται με επιτυχία από τον Κόκκινο Πλανήτη τον Απρίλιο του 2021.

Το ελικόπτερο έχει πραγματοποιήσει 57 πτήσεις μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει η διαστημική υπηρεσία, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό του στόχο.

Πηγή: Iefimerida.gr - Με πληροφορίες από Sky News και Daily Mail

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup