Τις έγκυες να κάνουν εμβόλιο κατά του κοκκύτη προέτρεψε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν βρέφη.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ εξήγησε ότι ο κοκκύτης «είναι βακτήριο, δεν είναι ιός. Το βακτήριο αυτό, μάλιστα, δεν επιβιώνει εκτός του σώματος. Μεταδίδεται με σταγονίδια όταν κάποιος έχει μολυνθεί ειδικά στην πιο μολυσματική περίοδο όταν είναι στο συνάχι. Ο κοκκύτης προκαλεί έναν έντονο βήχα που ακούγεται σαν να ουρλιάζει κάποιο, μπορεί κάποιος από αυτόν τον βήxα να κάνει και εμετό».
Σε ποια εβδομάδα της κύησης πρέπει να γίνει το εμβόλιο
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη ο κοκκύτης «προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό που ξεκινάει από τον δεύτερο μήνα. Ωστόσο, τα βρέφη δεν προστατεύονται επαρκώς μέχρι τον 3ο-4ο εμβολιασμό και γι αυτό συνιστάται οι έγκυες να έχουν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό στο διάστημα μεταξύ 26ης και 36ης εβδομάδας».
Τα συμπτώματα
Μιλώντας για τα συμπτώματα εξήγησε πως «ξεκινά με συνάχι και έναν ήπιο πυρετό» και πρόσθεσε πως μπορούν να διαρκέσουν 2 εβδομάδες.
Ο ίδιος επεσήμανε πως η «διάγνωση μπορεί να γίνει με μοριακή μέθοδο PCR αν υπάρχει υπόνοια και καλό θα είναι αυτό να γίνεται όσο πιο νωρίς αν υπάρχει αυτή η υπόνοια γιατί τότε είναι πιο αποτελεσματίκή η αντιμετώπιση».
«Οι πιο ευάλωτοι είναι τα μωρά και οι έφηβοι γιατί στην εφηβεία έχει πέσει η κάλυψη από τα πρώτα εμβόλια καθώς συνήθως δεν γίνεται η ενισχυτική δόση», συνέχισε.
«Το πιο σημαντικό είναι οι έγκυες να κάνουν το εμβόλιο σε αυτή την περίοδο της έξαρσης γιατί οι θάνατοι αφορούν κυρίως τα βρέφη και ο μόνος τρόπος να το προλάβουμε είναι αυτός» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.