Υγεία

Μαγιορκίνης: Θερινό κύμα covid-19 λόγω μεταλλάξεων που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα - Τι πρέπει να προσέχουμε

Μαγιορκίνης: Θερινό κύμα covid-19 λόγω μεταλλάξεων που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα - Τι πρέπει να προσέχουμε

«Έχουμε μπει για τα καλά στη θερινή έξαρση της Covid-19, ήδη ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια», δηλώνει στο iefimerida.gr ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας σημειώνει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσούντων που προσέρχονται στα νοσοκομεία.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις σε έναν μήνα - από τον Μάιο στον Ιούνιο - διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες των πολιτών στα νοσοκομεία που έχουν προσβληθεί από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού.

Την ίδια στιγμή, και ερμηνεύοντας τα στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό, το φετινό θερινό κύμα συνδέεται με την έλευση κάποιων μεταλλάξεων που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Ανοδική η επιδημιολογική καμπύλη της Covid-19

«Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν ονομαστεί με τον κωδικό FLiRT, από τα αρχικά των αμινοξέων που έχουν μεταλλαχτεί στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Με απλά λόγια πρόκειται για πιο μεταδοτικά στελέχη σε σχέση με αυτά που είχαμε πιο πριν και αυτό έχει οδηγήσει στην πρόωρη έξαρση της Covid-19. Σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο η επιδημιολογική καμπύλη ήταν καθοδική, ενώ φέτος έχει μπει σε ανοδική πορεία. Η αντίστοιχη περίοδος που ήταν ανοδική η πορεία το καλοκαίρι του 2023 ήταν 4 με 5 εβδομάδες αργότερα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία μετατόπιση της έξαρσης νωρίτερα», λέει ο κ. Μαγιορκίνης.

Ποια αναμένεται να είναι η πορεία του ιού;

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας τονίζει ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης, δηλαδή να δούμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές, όμως δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, το οποίο θα πιέσει το σύστημα υγείας.

Λήψη μέτρων μόνο από τις ευπαθείς ομάδες

Τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί αφορούν τις ευπαθείς ομάδες και όχι τον γενικό πληθυσμό. «Αν κάποιος π.χ. είναι άνω των 75 ετών ή έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας καλό θα είναι να φοράει μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και στους χώρους που έχει συνωστισμό. Και όταν έχει κάποια συμπτώματα να κάνει ένα self- test. Σε περίπτωση που βγει θετικός θα πρέπει να αναζητά την αντιική θεραπεία που μπορεί και πρέπει να πάρει σχετικά νωρίς, εντός των πέντε πρώτων ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων», αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.
Όσον αφορά την προστασία από τα εμβόλια τονίζει ότι αυτή είναι έως ένα βαθμό και αφορά στις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, δηλαδή από μια βαριά πνευμονία. «Ο ρόλος των εμβολίων είναι κυρίως αυτός. Δυστυχώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρουν αποστειρωτικό ανοσία, δηλαδή να μην κολλήσουμε καθόλου», σημειώνει.

Στο 50-60% φτάνει η κάλυψη από τα εμβόλια για τα υπάρχοντα στελέχη του ιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη FLiRT, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι «δεν καλύπτουν 100% ωστόσο μία δόση εμβολίου το Σεπτέμβριο, αυξάνει την ανοσία και προσφέρει καλύτερη προφύλαξη από το να μην έχει εμβολιαστεί κάποιος. Η αποτελεσματικότητα φαίνεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 50-60% που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό για ένα προληπτικό εμβόλιο».

Σε ότι αφορά, τέλος, στην αναμνηστική δόση για Covid19 και το ποιοι πρέπει να την κάνουν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60-65. Ωστόσο, κάποιοι πολύ ευπαθείς μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους. Για άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν υπάρχουν συστάσεις για αναμνηστική δόση.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις