Τα τελευταία χρόνια τα οικιακά φίλτρα νερού γίνονται όλο και περισσότερο διαδεδομένα, καθώς αποτελούν μία πολύ καλή λύση για καθαρό και ποιοτικό νερό στο σπίτι. Εάν το σκέφτεστε, καλό θα είναι να κάνετε μία έρευνα πρώτα, προκειμένου να καταλήξετε σε ποιο φίλτρο να βάλετε στο χώρο σας. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη παράλληλα και την περιοχή στην οποία κατοικείτε, καθώς κάποιες περιοχές έχουν λιγότερο καθαρό νερό από άλλες και έτσι η εγκατάσταση ενός φίλτρου νερού καθίσταται απαραίτητη.
Στην περίπτωση που αποκτήσετε το κατάλληλο φίλτρο νερού για εσάς, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες συντήρησης, και να αντικαθιστάτε το ανταλλακτικό του όταν πρέπει, συνήθως κάθε έξι ή δώδεκα μήνες. Ακόμα, μπορείτε να έχετε υπόψη ότι εκτός από την κουζίνα, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσετε φίλτρο νερού και στη βρύση του μπάνιου σας, έχοντας και εκεί καθαρό νερό απαλλαγμένο από βλαβερά συστατικά τα οποία εισχωρούν στον οργανισμό μέσω των πόρων του δέρματος κατά τη διάρκεια του μπάνιου.
Οπωσδήποτε αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψη ώστε να βρείτε το κατάλληλο φίλτρο νερού για εσάς είναι ότι υπάρχουν δύο γενικοί τύποι φίλτρων: τα μικροβιολογικά και τα ‘χημικά’. Όσα ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, βελτιώνουν τη μικροβιολογική ποιότητα του νερού, μην επιτρέποντας στα βακτηρίδια και στα διάφορα αιωρούμενα στερεά συστατικά, όπως το χώμα και η σκουριά, να εισχωρήσουν σε αυτό. Ακόμα, τα φίλτρα αυτά έχουν τη δυνατότητα να συγκρατούν και το χλώριο το οποίο βρίσκεται μέσα στο νερό, προκειμένου να το προστατεύσει από τη μεταφορά του μέσα στους σωλήνες. Εάν κατά τη μεταφορά του νερού μέσα στους σωλήνες κάποιος από αυτούς σπάσει, για παράδειγμα, το νερό πρόκειται να μολυνθεί περαιτέρω. Όσον αφορά στα ‘χημικά’ φίλτρα, αυτά έχουν την ιδιότητα να αφαιρούν διάφορα χημικά στοιχεία από το νερό, όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Εάν επιλέξετε ένα τέτοιο φίλτρο, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς και να έχετε διαπιστώσει ότι το νερό της περιοχής σας περιέχει αυξημένα άλατα. Ακόμα, εάν το νερό που πίνετε προέρχεται από υδατοπρομήθεια και συνδυαστεί με ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης, τότε όλα τα άλατα του νερού θα αφαιρεθούν και δε θα είναι κατάλληλο για πόση. Στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε φίλτρο αντίστροφης όσμωσης (κατά την οποία μία ειδική μεμβράνη κατακρατεί όλα τα βλαβερά συστατικά)θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη ρύθμιση ώστε να μην αφαιρεθούν τελείως τα άλατα από το νερό.
Πριν λοιπόν προχωρήσετε στην αγορά ενός φίλτρου νερού για το χώρο σας, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό –όπως την εταιρεία ύδρευσης της περιοχής σας ή έναν χημικό τροφίμων- προκειμένου να σας ενημερώσει για τη σύσταση του νερού στην περιοχή σας και να αποκτήσετε το κατάλληλο φίλτρο για εσάς και την οικογένειά σας.
Άρθρο από φίλτρα νερού OASIS https://www.psyktes.gr/filtra-nerou