Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 10:56

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Ποια σενάρια εξετάζονται και πότε θα «κλειδώσει»

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος το 2018 εμφανίζεται η κυβέρνηση και ήδη εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει αυτό, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει έως το τέλος του έτους.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το ζήτημα ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται πως έως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα έχει υπάρξει μια καθαρή εικόνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, προ 40ημέρου, εμφανίσθηκε φειδωλός για το συγκεκριμένο ζήτημα, πως το εάν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα θα κριθεί στο τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση με το 2019 να είναι εκλογικό έτος, ο ίδιος «επενδύει» στα πολιτικά οφέλη από την εν λόγω πολιτική.

Δεδομένου ότι μέσα στο Νοέμβριο θα δοθούν τα αναδρομικά των ένστολων και τα αναδρομικά των ιατρών του ΕΣΥ και θα προσδιοριστεί το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, θα απομείνει ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό για να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Το φετινό υπερπλεόνασμα εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019, κάτι που οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση για να εγκρίνουν οποιασδήποτε άλλης μορφής δημοσιονομικές παραχωρήσεις.

Έτσι, θα απομείνουν 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης.

Αυτό σημαίνει πως το εφετινό κοινωνικό μέρισμα θα ανέρχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 65% του περυσινού, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 720 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό από μόνο του καθιστά πιο περίπλοκη την χορήγηση του μερίσματος. Αν και είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι -αφού ο προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό διάθεσης- πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχουν πέσει δύο διαφορετικά σενάρια για το πώς θα κατανεμηθούν τα 450 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος μέσα στο Δεκέμβριο.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά. Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Το δε μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η ίδια λογική, τότε θα υπάρξει μια μείωση των προαναφερομένων μερισμάτων κατά 65%. Έτσι, το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 877 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική λογική από την προαναφερόμενη και προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (παρά το ότι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2018, αλλά και από τις προβολές για το πώς η διανομή μερίσματος θα στηρίξει την ανάπτυξη και την κατανάλωση, βελτιώνοντας τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 12:43

Σχετικά Άρθρα

  • Κοινωνικό μέρισμα: Η εισβολή στην Ουκρανία θολώνει το επίδομα
    Κοινωνικό μέρισμα: Η εισβολή στην Ουκρανία θολώνει το επίδομα

    Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει πλέον στην Ελλάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος τρώει το κοινωνικό μέρισμα για το Πάσχα 2022.

    Άδοξο τέλος φαίνεται ότι θα έχει η κουβέντα για το κοινωνικό μέρισμα, το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα 2022. Η ενεργειακή φτώχεια που χτύπησε την πόρτα των νοικοκυριών γίνεται ακόμη πιο έντονη από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

    Υπήρχαν κάποια στελέχη μέσα στην κυβέρνηση που σχεδίαζαν το συγκεκριμένο επίδομα για να ενισχυθούν ορισμένα νοικοκυριά απέναντι στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας στους λογαριασμούς του ρεύματος, της ΔΕΗ, το σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα. Όπως φαίνεται τα νοικοκυριά χρειάζονται έως και δύο βασικούς μισθούς για να καλύψουν τις απώλειες των εισοδημάτων τους από την ενεργειακή ακρίβεια.

    Αυτή η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος.

    Το κοινωνικό μέρισμα το Πάσχα 2022

    Ο σχεδιασμός ήταν να υπάρξει ένα έκτακτο επίδομα για το Πάσχα 2022 σε ορισμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι δικαιούχοι θα ήταν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 5.500 ευρώ έως 7.500 ευρώ. Δηλαδή όσοι ζουν με ελάχιστα χρήματα το μήνα (500 ευρώ περίπου). Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μία πηγή εισοδήματος και προτεραιότητα θα έχουν οι συνταξιούχοι, όσοι παίρνουν προνιακά επιδόματα και χαμηλούς μισθούς.

    Από το κοινωνικό μέρισμα, όμως, αυτή τη φορά θα αποκλείονται ακόμη περισσότερα νοικοκυριά εξαιτίας περιουσιακών στοιχείων. Αυτή τη στιγμή όμως το συγκεκριμένο επίδομα είναι στον αέρα και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν τελικά θα πληρωθεί.

    Πριν από λίγες μέρες το iEidiseis.gr έγραφε για το κοινωνικό μέρισμα: «Ανάλογη ανησυχία επικρατεί και στα κυβερνητικά κλιμάκια. Τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία, τα οποία ήλπιζαν σε μία σχετική και σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερέψει. Και αυτό, ελοχεύει τον κίνδυνο να ανατρέψει όχι μόνο τους σχεδιασμούς για νέα μέτρα στήριξης, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο και τη συνολική προσπάθεια της οικονομίας για έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση.

    Ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση τουλάχιστον 2% του πληθωρισμού των ευρωπαϊκών χωρών, η κατάσταση που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ήδη να εννοηθεί ότι με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι πλέον υπαρκτό το σενάριο ο όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει από τα έσοδα του Μαρτίου και του Απριλίου, να αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και όχι για έκτακτο κοινωνικό επίδομα».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Θολό τοπίο με το κοινωνικό μέρισμα 2022 για το Πάσχα - Τα νεότερα
    Θολό τοπίο με το κοινωνικό μέρισμα 2022 για το Πάσχα - Τα νεότερα

    Μπρος - πίσω για το κοινωνικό μέρισμα 2022. Δεν έχει «κλειδώσει» το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας που έχει «χτυπήσει» ρεκόρ.

    Νέες διαβεβαιώσεις έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να δοθεί στους ευάλωτους κοινωνικό μέρισμα 2022.

    Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε ξανά για το έκτακτο επίδομα που φέρεται να δοθεί πριν από το Πάσχα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που δίνει ο προϋπολογισμός για να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τους ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από τους υπόλοιπους».

    Το εξωφρενικό κύμα ακρίβειας που έχει γίνει «θηλιά» στον λαιμό των νοικοκυριών -κυρίως στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και στα καταναλωτικά αγαθά- αναμένεται να δώσει μια μικρή μονάχα ανάσα, όμως φαίνεται ότι ακόμα εξετάζεται αν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο.

    Τίθεται εν αμφιβόλω το κοινωνικό μέρισμα;

    «Η εξετάζει και μετρά τον τρόπο, το εύρος και το μέγεθος των παρεμβάσεων και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, πάντως σε χρόνο έγκαιρο, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει τι έχει να περιμένει και ποιος κόσμος» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Και πρόσθεσε:

    «Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που έχει ο προϋπολογισμός. Καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κόσμος που τα βγάζει πέρα πάρα πολύ δύσκολα, δοκιμάζονται οι αντοχές του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη, η κυβέρνηση οφείλει με σοβαρότητα, αξιοπιστία να αξιοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της».

    Τα σενάρια για κριτήρια και δικαιούχους

    Σύμφωνα, πάντως, με όσα έχουν διαρρεύσει, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που θα περιορίσει τους δικαιούχους.

    Αν και εφόσον δοθεί, ενδεχομένως να είναι πιο αυξημένο από το αντίστοιχο των Χριστουγέννων που ήταν 250 ευρώ και θα φτάσει τα 300 ευρώ και θα το πάρουν, όπως και στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άνεργοι.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κοινωνικό μέρισμα 100 ευρώ το Πάσχα
    Κοινωνικό μέρισμα 100 ευρώ το Πάσχα

    Κοινωνικό μέρισμα λίγο πριν το Πάσχα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ορισμένα νοικοκυριά, καθώς η ακρίβεια σαρώνει το καλάθι της νοικοκυράς και τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

    Να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε ορισμένα νοικοκυριά πριν το Πάσχα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αν η ονομασία θα είναι κοινωνικό μέρισμα ή κουπόνι 100 ευρώ για τρόφιμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ωστόσο η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη λύση του επιδόματος, καθώς η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ωστόσο το σενάριο ενός έκτακτου επιδόματος στα ευάλωτα νοικοκυριά παραμένει στο τραπέζι.

    Το πιθανότερο σενάριο είναι για κουπόνι 100 ευρώ, ενώ μετριέται το κόστος με διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία προβλέπουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

    Ο χρόνος εκδήλωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι το Πάσχα του 2019 είχε επανέλθει η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.

    Το μοντέλο εφαρμόστηκε διαφορετικό τα Χριστούγεννα, και προέβλεπε έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» 250 ευρώ σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Ανεξέλεγκτα κινούνται οι τιμές

    Ανεξέλεγκτα κινούνται οι τιμές στην εγχώρια αγορά και οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, αλλά και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Καταγράφεται έκρηξη του κόστους για φυσικό αέριο 154,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2021. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανατιμηθεί κατά 36%, καύσιμα και λιπαντικά κατά 21,6%.

    Ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 56,7%. Αυξήσεις άνω του 15% καταγράφονται σε αρνί κατσίκι (17,6%), ελαιόλαδα (15,4%), πατάτες 12,3%.

    Αναλυτικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

    Η εξέλιξη των τιμών τον Γενάρη του 2022 έναντι του Γενάρη του 2021 προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

    Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

    5,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.

    7,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    22,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

    3,0% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

    11,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

    0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    1,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κοινωνικό μέρισμα: Δυσάρεστη έκπληξη με την πληρωμή - Βγήκαν εκτός 200.000 συνταξιούχοι
    Κοινωνικό μέρισμα: Δυσάρεστη έκπληξη με την πληρωμή - Βγήκαν εκτός 200.000 συνταξιούχοι

    Μια δυσάρεστη έκπληξη φέρνει η επίσημη ανακοίνωση για το κοινωνικό μέρισμα και την πληρωμή την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι μειώθηκαν κατά 200.000 περίπου.

    Το κοινωνικό μέρισμα 2021 πληρώνεται την Τετάρτη στους συνταξιούχους, όμως η πληρωμή κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη. Όλες οι πληροφορίες μέχρι και χθες έκαναν λόγο για 800.000 δικαιούχους συνταξιούχους. Όμως η επίσημη ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι τα 150 ευρώ θα πάρουν 634.000 συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι έμειναν εκτός, προφανώς από τους κόφτες.

    Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ και κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

    Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

    Η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου τονίζει ότι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα 200.000 συνταξιούχοι. «Οι δικαιούχοι τού έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ είναι 634.028 και όχι 800.000-830.000, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η κυβέρνηση.

    Οι τρεις σκληρές προϋποθέσεις για σύνταξη (ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά) απέκλεισαν 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από το μικρό έκτακτο επίδομα.

    Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να χορηγήσει το έκτακτο επίδομα σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς αποκλεισμούς», σημειώνει.

    Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται ότι:

    Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

    Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

    Προσυνταξιοδοτική παροχή.

    Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).

    Περιλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).

    Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

    Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ

    Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

    Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

    Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

    Η ανακοίνωση:

    Η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιανουάριο, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Δεκέμβριο περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στον προγραμματισμό των καταβολών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων Οργανισμών για την εβδομάδα 27-31 Δεκεμβρίου. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 645,4 εκατ. ευρώ σε 2,6 εκατ. δικαιούχους.

    Πιο αναλυτικά:

    1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

    Τακτικές πληρωμές

    18,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 620 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    51.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 80 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

    Έκτακτες Πληρωμές

    Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 10,6 εκατ. ευρώ σε 26.051 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου, στη βάση του ν. 4778/2021

    Την ίδια ημέρα (Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου) προβλέπεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε 634.027 χαμηλοσυνταξιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Χωρίς κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα - Πότε πληρώνονται τα 250 ευρώ
     Χωρίς κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα - Πότε πληρώνονται τα 250 ευρώ

    Χωρίς κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ φαίνεται ότι θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι - Πότε αναμένεται η πληρωμή.

    Με καθυστέρηση και στο τέλος του χρόνου, μετά τα Χριστούγεννα, αναμένεται να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα για τους συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ. Όπως φαίνεται η πληρωμή πάει για μετά τα Χριστούγεννα.

    Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

    Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε όσους το Νοέμβριο του 2021 έλαβαν:

    α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

    β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

    γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),

    Η έκτακτη οικονομική χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης.

    β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

    γ) Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

    Η πρώτη πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα έγινε ήδη στις 15 Δεκεμβρίου για τους πρώτους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

    Το κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κοινωνικό μέρισμα 2021: Ανατροπή με την ημερομηνία πληρωμής τα Χριστούγεννα
    Κοινωνικό μέρισμα 2021: Ανατροπή με την ημερομηνία πληρωμής τα Χριστούγεννα

    Νέα πληροφορία για πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος 2021 πριν τα Χριστούγεννα -Τα σενάρια.

    Φτάνει η ώρα της πληρωμής για το κοινωνικό μέρισμα 2021. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, τα 250 ευρώ θα καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου, εκτός, όπως τονίστηκε, συγκλονιστικού απροόπτου.

    Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες είχε διαρρεύσει ότι η πληρωμή θα γίνει την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Το έκτακτο βοήθημα θα πάρουν όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

    • οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
    • προσυνταξιοδοτική παροχή,
    • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),
    • καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

    Οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν τις εξής προϋποθέσεις:

    • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ.
    • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.
    • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
    • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.
    • Εάν ένας συνταξιούχος καταστεί δικαιούχος από τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα λαμβάνει κάποια αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ και άρα καταστεί δικαιούχος της προσαύξησης των 250 ευρώ από αυτήν την αιτία, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κοινωνικό μέρισμα: Επίδομα 250 ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους - Ποιους αφορά
    Κοινωνικό μέρισμα: Επίδομα 250 ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους - Ποιους αφορά

    Η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN, ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη

    Η πρώτη πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα έγινε στις 15 Δεκεμβρίου για τους πρώτους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σειρά παίρνει η δεύτερη δόση.

    Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται φέτος ως επίδομα ύψους 250 ευρώ και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων έκτακτης ενίσχυσης, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι ΑμεΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

    Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το εισοδηματικό κριτήριο των 7.200 ευρώ ανά έτος αφορά στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν της σύνταξής τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

    Αν ξεπερνούν τα 7.200 ευρώ είτε από σύνταξη είτε από άλλο εισόδημα (π.χ. ενοίκια) δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ. Για ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων το κριτήριο για να πάρουν και οι δύο την ενίσχυση των 250 ευρώ είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 7.200 ευρώ.

    Αν, δηλαδή, ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει συνολικό εισόδημα 13.500 ευρώ, εκ των οποίων ο ένας έχει 7.500 ευρώ και ο άλλος 6.000 ευρώ, την ενίσχυση θα την πάρει ο ένας με το εισόδημα των 6.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στο επίδομα για τους υγειονομικούς, θα καταβληθεί μόνο στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

    Εξαιρούνται από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στους υγειονομικούς «όσοι εκ του προσωπικού απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, και
    όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων».

    Οι πληρωμές σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς προγραμματίζονται να γίνουν έως την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβληθεί αρχές Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

    Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Η πληρωμή στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα, χωρίς δήλωση IBAN, ενώ θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

    Τριπλή πληρωμή σε συνταξιούχους

    Τριπλό πακέτο πληρωμών στις συντάξεις φέρνει ο τελευταίος μήνας του 2021, καθώς εκτός από την τακτική καταβολή των αποδοχών Ιανουαρίου που θα γίνει νωρίτερα λόγω εορτών, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πληρωθούν χρωστούμενα αναδρομικά και αυξήσεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, ενώ άλλοι 850.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν το «Δώρο» των 250 ευρώ.

    Αναλυτικά, στις 20 με 23 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου 2022.

    Μετά τα Χριστούγεννα, 27 με 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα χρωστούμενα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε περίπου 17.000 συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρι τώρα την επιπλέον διαφορά στις συντάξεις τους με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

    Αλλοι 12.170 συνταξιούχοι από την ίδια κατηγορία (μετά το 2016 με επανυπολογισμό σύνταξης), οι οποίοι πληρώθηκαν τα αναδρομικά από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού στις 26 Νοεμβρίου, θα πληρωθούν μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου την αύξηση του νέου νόμου, η οποία θα είναι μόνιμη κάθε μήνα.

    Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ώστε τα 250 ευρώ από την έκτακτη ενίσχυση που ψήφισε η κυβέρνηση να πληρωθούν σε 850.000 χαμηλοσυνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

    Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως από αρμόδια στελέχη που μίλησαν στον «Ελεύθερος Τύπος» δίνουν «μικρή πιθανότητα» για πληρωμή του «Δώρου» των 250 ευρώ πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, και λόγω της τεχνικής διαδικασίας που απαιτείται για τη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων, η πληρωμή είναι πιο σίγουρο ότι θα γίνει μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου.

    Ανά Ταμείο

    Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ έχει ως εξής:

    • Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
    • Στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
    • Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
    • Στις 23 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

    Επιστροφές

    Θα ακολουθήσουν μετά τα Χριστούγεννα (27-31 Δεκεμβρίου) οι πληρωμές αναδρομικών από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού συντάξεων σε νέους, από Μάιο του 2016 και μετά, συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

    Τα αναδρομικά θα τα πάρουν περίπου 17.000 συνταξιούχοι. Τα ποσά που θα λάβουν είναι πάνω και από 2.500 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν τις αυξήσεις 26 μηνών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί στις συντάξεις τους από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, που ισχύει ο νόμος 4670/2020 με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού των συντάξεων από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Στα αναδρομικά επιβάλλεται φόρος 20%.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μέρισμα 2021: Πότε η πληρωμή - Ποιοι οι δικαιούχοι
    Μέρισμα 2021: Πότε η πληρωμή - Ποιοι οι δικαιούχοι

    Η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του έκτακτου επιδόματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, του κοινωνικού μερίσματος, ξεκίνησε. Φέτος θα το λάβουν περί τα 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι και συγκεκριμένα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι υγειονομικοί, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα ΑμΕΑ που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

    Ήδη, η αρχή με τις πληρωμές έγινε με τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος -πρώην ΚΕΑ-, στους οποίους πιστώθηκαν την Τρίτη 14/12, τα πρώτα χρήματα από την έκτακτη διπλή πληρωμή.

    Το έκτακτο επίδομα αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος.
    Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Open μέχρι 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί και η δεύτερη δόση του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους.

    Όπως ανέφερε ο εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος στο Open εκκρεμεί η ενημέρωση για το πότε θα λάβουν το «μπόνους» (μισό μισθό) οι υγειονομικοί. Αυτό σύμφωνα με τον εργατολόγο θα συμβεί από μέρα σε μέρα αφού ψηφίστηκε ο νόμος και αναμένεται η εγκύκλιος.

    Συνοπτικά ποιο θα λάβουν το μέρισμα:

    • 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι
    • 100.000 υγειονομικοί
    • 173.000 ΑμΕΑ του ΟΠΕΚΑ (λαμβάνουν επίδομα)
    • 230.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
    • 40.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο