Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 17:41

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στην ίδια σελίδα βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το νόμο Κατσέλη. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και οι οποίες ήταν εν πολλοίς ταυτόσημες με εκείνες που έκανε χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι, μιλώντας στο συνέδριο της Capital+Vision στην Αθήνα.

Ο Φραντσέσκο Ντρούντι είχε χθες εκφράσει την απροθυμία των θεσμών στο ενδεχόμενοι παράτασης του νόμου Κατσέλη και έδειξε πως οι θεσμοί θεωρούν κρίσιμη την οριστική διευθέτηση των 135.000 υποθέσεων που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη και εκκρεμούν.

Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Eurogroup του Ιουνίου σε ένα σχέδιο δράσης για να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη έως το 2021.

Σήμερα ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε να εννοηθεί πως έρχεται το τέλος του νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα αντικατασταθεί με ένα ποιο γενικό πλαίσιο προστασίας που θα λαμβάνει πρόνοια για την πρώτη κατοικία.

«Θα υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, θα το δούμε. Ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε και προσέθεσε πως το Δεκέμβριο θα εξετασθεί η πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα υπάρξουν οι ανάλογες αποφάσεις.

Και ο κ. Δραγασάκη, όπως και ο Φραντσέσκο Ντρούντι ανέφερε πως υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί. Ενθάρρυνε δε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες λέγοντας ότι στις περιπτώσεις που εκτιμούν για μια υπόθεση ότι θα υπάρξει γενναία ρύθμιση του δανείου με τη δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να τελειώνουν με τις εκκρεμότητες.

Βέβαια αυτή η παρότρυνση δεν είναι πάντα συμβατή με το εταιρικό δίκαιο, και μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες τα τραπεζικά στελέχη που προτιμούν να επικαλούνται τις δικαστικές αποφάσεις για να μην κατηγορηθούν για απιστία.

Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφιά:EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 17:44

Σχετικά Άρθρα

  • Κεχαγιά για Δραγασάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να υπερασπιστεί τις πολιτικές του
    Κεχαγιά για Δραγασάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να υπερασπιστεί τις πολιτικές του

    Χαμηλώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Βούλα Κεχαγιά επισήμανε πως κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συμφωνήθηκε με πλειοψηφία 90% ότι δεν αφήνεται καμία σκιά σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος των προηγούμενων ετών.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, πάντως, επανάλαβε με νόημα πως η σχέση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αμιγώς πολιτική.

    Σε ερώτηση του CNN Greece για τον Γιάννη Δραγασάκη, η κυρία Κεχαγιά επισήμανε πως τίμησε το ΣΥΡΙΖΑ και τιμήθηκε από αυτόν, αλλά δικαιολόγησε τη σκληρή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βάρος του αποδίδοντάς την στην «απολύτως αποδομητική» κριτική που άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να υπερασπιστεί τις πολιτικές του», ανάφερε χαρακτηριστικά.

    Σε σχέση με τα κομματικά ΜΜΕ, η εκπρόσωπος επανάλαβε την πρόσκληση στις διοικήσεις τους και στους εργαζόμενους μέχρι τέλος του μήνα να καταθέσουν τις προτάσεις τους με βάση το ότι μόνο το 45% της κρατικής χρηματοδότησης θα κατευθύνεται πλέον σε αυτά.

    «Οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλύτερα από το κόμμα. Να βρουν βιώσιμη λύση και να μας την παρουσιάσουν», υπογράμμισε.

    Όσον αφορά την πρόσκληση Κασσελάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη για κοινή πρωτοβουλία στο ζήτημα των Κύπριων αγνοούμενων, η κυρία Κεχαγιά τη συμπεριέλαβε στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, ευτυχές το ότι ανταποκρίθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

    «Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά στους κοινούς τόπους δεν υπάρχει θέμα να χάνουμε χρόνο», πρόσθεσε η κυρία Κεχαγιά.

    Με αφορμή, εξάλλου, την επίσκεψη Κασσελάκη στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται στον κυπριακό λαό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση του κεκτημένου του Κραν Μοντανά, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς και για στήριξη στην προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ και την ανάδειξη του Κυπριακού ως αναπόσπαστου κομματιού των ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Παραλλήλως, η κυρία Κεχαγιά χαρακτήρισε χλιαρή την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, κάνοντας μάλιστα λόγο με νόημα για διαχείριση συζητήσεων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου κι αναρωτήθηκε αν πνέει ακόμα ούριος άνεμος στα ελληνοτουρκικά.

    Επιπλέον, η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε καταστροφική την κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια, την κατηγόρησε πως δεν έχει λάβει κανένα μέτρο πρόληψης κι επανάλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους και για φορολόγηση των υπερκερδών στο 90%.

    Η κυρία Κεχαγιά μίλησε, επίσης, για εξαπάτηση και λαθροχειρία της κυβέρνησης ως προς την εξαήμερη εργασία- «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό»-, ενώ στηλίτευσε και την προμήθεια νέων συσκευών παρακολούθησης στη σκιά του σκανδάλου Predator.

    Παραλλήλως, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Γιάννης Δραγασάκης: Η πορεία, οι κρίσιμες αποφάσεις και το «αύριο» ενός «Νέστορα» της Αριστεράς
    Γιάννης Δραγασάκης: Η πορεία, οι κρίσιμες αποφάσεις και το «αύριο» ενός «Νέστορα» της Αριστεράς

    Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ βάζει τελεία σε μια μεγάλη ιστορία. Από την δεκαετία του ’60 ήταν αδιαλείπτως ενταγμένος αποκλειστικά σε κόμματα της Αριστεράς, στα οποία θήτευσε σε κορυφαίες θέσεις. Και τα κόμματα της Αριστεράς αντλούσαν από εκείνον πολιτική υπεραξία, καθώς θεωρείτο ανέκαθεν ένας νηφάλιος και πραγματιστής πολιτικός της. Την Πέμπτη επέλεξε να ενδυθεί έναν καινούριο ρόλο, πρωτόγνωρο για τον ίδιο μετά από τόσα χρόνια πολιτικής πορείας: αυτόν του «ανένταχτου αριστερού». Πρωτόγνωρο όμως είναι και το πολιτικό πεδίο, γι αυτό και ο ίδιος επέμεινε στην ανακοίνωσή του πως υπάρχει ανάγκη για ένα «νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς».

    Ο παραλίγο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ

    «Λαμπράκηδες», αντιδικτατορικές οργανώσεις, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ. Για έξι δεκαετίες ο Γιάννης Δραγασάκης παρέμεινε σταθερά ταγμένος στην Αριστερά, την περιπέτεια της οποίας έζησε από κοντά και σε κορυφαίες θέσεις. Οι σπουδές του σε Ελλάδα και Βρετανία πάνω στα οικονομικά τον έφεραν στη δεκαετία του ’80 στη θέση του επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο περίφημο 13ο Συνέδριο της διάσπασης του ΚΚΕ έπαιξε κομβικό ρόλο.

    Κορυφαίος των λεγόμενων «ανανεωτικών», ανήκε στη γενιά των πολλά υποσχόμενων νεότερων στελεχών του ΚΚΕ στα οποία ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Γρηγόρης Φαράκος έβλεπαν το μέλλον του Κόμματος. Το 1989 είχε άλλωστε εκλεγεί βουλευτής Χανίων, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Στις αρχαιρεσίες του ιστορικού 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ εξελέγη τέταρτος, πίσω από τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Γιώργο Χουρμουζιάδη και τη Μαρία Δαμανάκη. Οι συνοδοιπόροι του, ανάμεσά τους ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Θανάσης Καρτερός και ο Αλέκος Αλαβάνος, τον θέλουν για γραμματέα του ΚΚΕ. Ωστόσο στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, ύστερα και από την μεταστροφή του Χαρίλαου Φλωράκη, κέρδισε η Αλέκα Παπαρήγα με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων.

    Εν μέσω κατακλυσμιαίων ανακατατάξεων, που επέφερε η διαφαινόμενη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι «ανανεωτικοί» επέλεξαν τους επόμενους μήνες να συμμετέχουν στις εργασίες του Συνασπισμού. Ο Γιάννης Δραγασάκης εξοβελίζεται από το Πολιτικό Γραφείο μαζί με τους υπόλοιπους «ανανεωτές» και έπειτα διαγράφεται από το ΚΚΕ.

    Από τον ΣΥΝ στη βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ

    Η πορεία του Συνασπισμού κάθε άλλο παρά ανέφελη ήταν. Ωστόσο ο Γιάννης Δραγασάκης δεν παρέκκλινε της πορείας του, ακόμα και όταν η αποτυχία να εισέλθει ο ΣΥΝ στη Βουλή το 1993 ή όταν κορυφαία στελέχη του αποχώρησαν για να συνεργαστούν τελικά με το ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας υπουργικές ή ευρωπαϊκές θέσεις. Αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του «Αριστερού Ρεύματος», που ζητούσε αριστερή στροφή του ΣΥΝ και εξελέγη βουλευτής το 1996, όταν το κόμμα επανήλθε στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

    Η νηφαλιότητα στις αναλύσεις του επί των πολιτικών και οικονομικών θεμάτων, για την οποία μιλούν ακόμα και σήμερα παλαιότεροι και νεότεροι σύντροφοί του, αποτελούσε συστατικό στοιχείο της διαδρομής του. Υποστήριξε τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου εξελέγη βουλευτής σε όλες τις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις. Συνέγραψε ή/και συντόνισε τις ομάδες παραγωγής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η νηφαλιότητά του τον έκανε αγαπητό στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οργανώσεις του οποίου σε κρίσιμες περιόδους διοργάνωναν εκδηλώσεις με ομιλητή τον ίδιο, ώστε να εκλαϊκευτούν οι δύσκολες έννοιες της περιόδου της οικονομικής κρίσης, να αποσαφηνιστούν οι όροι της σύγκρουσης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τον εμπιστευόταν σε τέτοιο βαθμό που στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης κατείχε χωρίς διακοπή την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με κρίσιμη αρμοδιότητα τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, ενώ έπειτα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης. Η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου ύστερα από δραματικές διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίστηκε από τον Γιάννη Δραγασάκη ως «περίοδος βίαιης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ρόλος του δε θεωρήθηκε κομβικός σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κατάφερε να οριοθετήσει πριν αυτές ξεσπάσουν ουκ ολίγες «πυρκαγιές» στο γεμάτο νάρκες πεδίο της οικονομίας. Το 2017, δε, συγκέντρωσε νέους επιστήμονες υπό τη σκέπη του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» με στόχο την παραγωγή προοδευτικής πολιτικής.

    Η εκλογική ήττα και η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν εκείνος που ανέλαβε να συντονίσει το έργο της σύνταξης του Απολογισμού των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία του μαζί με το ήπιο στυλ πολιτικής τον έφερε να συγκατελέγεται στους «Νέστορες» του κόμματος, αν και ο ίδιος φαίνεται να αποστρέφεται τον όρο. Εξελέγη βουλευτής σε όλες τις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση την τελευταία του Ιουνίου του 2023, ως απόρροια της μεγάλης μείωσης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο σε άρθρο του στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιούσε πως δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τα κομματικά όργανα. Στο ίδιο κείμενο, όμως, ανέφερε: «Ο Απολογισμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν και υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή, δεν αξιοποιήθηκε, ούτε για την ενιαία προβολή του θετικού κυβερνητικού έργου ούτε για την αναγκαία αυτοκριτική και την εξήγηση ελλείψεων και λαθών». Σημείωνε, δε, πως «το κυβερνητικό έργο αντιμετωπίσθηκε με όρους εσωκομματικού ανταγωνισμού κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας σύγχυση, και στρεβλώνοντας την πρόσληψή του από την κοινωνία, παράδειγμα το “μαξιλάρι”, η φορολογική πολιτική, οι τράπεζες κλπ».

    Η αναφορά του στο «μαξιλάρι» και τις τράπεζες δεν ήταν τυχαία. Αποτελούσαν σημεία πάνω στα οποία πρώην συντροφοί του, όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Νίκος Παππάς έχτιζαν την κριτική τους προς το έργο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Τσίπρα. Και την Πέμπτη, όταν ο Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία Κασσελάκη εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του με πρωτοφανή υπονοούμενα για τις ενέργειές του στο πλαίσιο της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναμενόμενο, θα πει κανείς, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχει από καιρό βάλει στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου ’15-’19, ενώ υποστηρίζεται από πρώην υπουργούς που χρησιμοποιούσαν τα ίδια επιχειρήματα.

    Ο Δραγασάκης μετά τον ΣΥΡΙΖΑ

    Την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης την συζήτησε με ελάχιστους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, χωρίς όμως να τη διαπραγματευτεί. Ο ίδιος άλλωστε ανέφερε στο κείμενο αποχώρησής του πως την απόφασή του αυτή «οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό».

    Όταν αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να αποχωρήσει από τα κομματικά όργανα, ουκ ολίγα στελέχη που -εν αντιθέσει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν με θετικά λόγια για το πρώην κορυφαίο στέλεχος, του ζήτησαν να αλλάξει άποψη. Ανέμενε να παρέλθει η κρίσιμη περίοδος των ευρωεκλογών, ώστε να λάβει την τελική του απόφαση να αποχωρήσει από το κόμμα του οποίου ήταν μέλος από τη ίδρυσή του μέχρι την Πέμπτη.

    Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν συχνή επαφή και συνομιλούν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός λέει σε όλους τους συνομιλητές του πως διαφωνεί με την τακτική της αποχώρησης από το κόμμα του οποίου ηγήθηκε, ωστόσο αναγνωρίζει πως οι εσωκομματικές διαμάχες έχουν και σημαντικές απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Γιάννης Δραγασάκης στο κείμενό του επισήμανε πως χρειάζεται ένα «μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία». Έναν σχηματισμό δηλαδή, που θα έχει θεμέλια στην Αριστερά, αλλά θα έχει και εκείνους τους μηχανισμούς και τις ικανότητες να εμπνεύσει και να συσπειρώσει ευρύτερες ομάδες, μέσα από μια πειστική εναλλακτική διακυβέρνησης. Τέτοιο σχήμα δεν αποτελεί για τον ίδιο ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, που «από-αριστεροποιείται», όπως εξήγησε και στην ανακοίνωσή του.

    Μαγική συνταγή, όμως, για την δημιουργία του νέου κόμματος δεν υπάρχει. Και οι σημερινοί θραυσματικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να φέρουν μόνοι τους εις πέρας την μεγάλη αυτή αποστολή. Η εμπειρία που είχε από τη διάσπαση του ΚΚΕ τον έχει κάνει να κατανοήσει πως κάθε διάσπαση κατά το κοινώς λεγόμενο «στέλνει τον κόσμο στο σπίτι του», πως δεν υπάρχουν πια τα παλιά «εμείς». Θεωρεί, ωστόσο, απαραίτητη την ανάληψη πρωτοβουλιών στο κοινωνικό επίπεδο, να γίνει η κοινωνία πραγματικά πρωταγωνίστρια, «μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες και κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή».

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση Δραγασάκη, η κοινή γραμμή Κασσελάκη - Πολάκη και οι αντιδράσεις των παλαιότερων στελεχών
    ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση Δραγασάκη, η κοινή γραμμή Κασσελάκη - Πολάκη και οι αντιδράσεις των παλαιότερων στελεχών

    Στην χορογραφία της πολιτικής, όταν ένα νηφάλιο ιστορικό στέλεχος αποχωρεί κατά μόνας από το κόμμα του, οι κανόνες επιβάλλουν η ηγεσία να κρατά νηφάλια στάση, όποιο κι αν είναι το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του. Στο κόμμα Κασσελάκη, όμως, φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτούς τους άτυπους κανόνες ως περιττές ευγένειες. Τουναντίον, η ηγεσία της Κουμουνδούρου εξαπέλυσε χθες πρωτοφανή επίθεση με σοβαρές αιχμές κατά του άλλοτε «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

    Η ανακοίνωση Δραγασάκη

    «Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί» επισήμανε στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στην παραίτησή του τον περασμένο Δεκέμβριο από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε μάλιστα πως είναι «εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας και της Αριστεράς, αλλά και η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται και μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη και ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού».

    Στο πλαίσιο της κριτικής του προς την ηγεσία του κόμματος, ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως «συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε πως «η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για “μαύρα ταμεία” αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος» και πως αποτέλεσε «ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά και όλους όσους υποστηρίζουν ότι “όλοι είναι το ίδιο”».

    Kαταλόγισε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι «παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και “παραδίδει” πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης». Εκτίμησε, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται «σε μια κρίση διαρκείας» και κάλεσε τους πολίτες «να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία», αλλά και για «μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας».

    Οι αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ και η αποσαφήνιση Πολάκη

    Η Κουμουνδούρου επέλεξε όχι μόνο να σηκώσει το γάντι, αλλά να αφήσει σοβαρές υπόνοιες για το άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του και των κυβερνήσεων Τσίπρα. Απαντώντας στα βέλη του για «από-αριστεροποίηση» του κόμματος, το Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κι ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης παραμένουν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η αριστερά, επί της ουσίας κι όχι για τους… τύπους».

    Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Αριστερά σημαίνει η σύγκρουση με τα συμφέροντα και η υπεράσπιση των πολλών και των αδυνάτων με όλες μας τις δυνάμεις», επανέφερε τις αιτιάσεις Κασσελάκη για την Attica Bank και επισήμανε πως «Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου». Καταλόγισε στον Γιάννη Δραγασάκη πως προχώρησε σε «κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου».

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν όμως και το υστερόγραφο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δια του περιβάλλοντός του έθεσε ξανά μόνος του το ζήτημα της αμφισβήτησης της προεδρίας του. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη φορά ο κ. Δραγασάκης δεν έθεσε θέμα ηγεσίας όπως είχε προϊδεάσει πριν μήνες».

    Για να μην υπάρξει, πάντως, παρερμηνεία των όσων θέλησε να καταλογίσει τον Γιάννη Δραγασάκη, η Κουμουνδούρου, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να κάνει ανάρτηση αμέσως μετά. Αναπαρήγαγε την ανακοίνωσή Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανήρτησε φωτογραφία από δημοσίευμα για την αποχώρηση Δραγασάκη και έγραψε σε ειρωνικό τόνο: «Μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας σήμερα».

    Αντίδραση από τρία κορυφαία στελέχη των «87»

    Οι αιχμές της ηγεσίας Κασσελάκη κατά του Γιάννη Δραγασάκη προκάλεσαν τη δημόσια τοποθέτηση τριών εκ των κορυφαίων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιώργος Βασιλειάδης επισήμαναν μεν την πολιτική τους διαφωνία με την αποχώρηση του πρώην κορυφαίου στελέχους, ωστόσο άφησαν αιχμές για την αντιμετώπιση του θέματος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν με βρίσκει σύμφωνη. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνά τη μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή του στην Αριστερά και την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική μας πορεία» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής. Όλγα Γεροβασίλη.

    «Ο Γιάννης Δραγασάκης έχει μια λαμπρή πορεία στην Αριστερά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες. Τον ευχαριστούμε για όλα» ανάφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης και επισήμανε πως «η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών».

    Την ανάρτηση Ζαχαριάδη αναπαρήγαγε ο Γιώργος Βασιλειάδης, επισημαίνοντας παράλληλα: «Προσυπογράφω κάθε λέξη. Οι διαφωνίες μας, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές. Ο σεβασμός δεδομένος».

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση σε Δραγασάκη με αιχμές για τράπεζες
    ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση σε Δραγασάκη με αιχμές για τράπεζες

    Απάντηση με αιχμές στον Γιάννη Δραγασάκη έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι αποχωρεί από το κόμμα.

    «Αριστερά σημαίνει να διατηρείς ξεκάθαρη στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών»

    Ανάμεσα σε άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τις πανίσχυρες εταιρείες ενέργειας. Σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Όπως έγινε στην περίπτωση της Attica Bank που ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Πρόεδρος του έφεραν στην δημοσιότητα, αδιαφορώντας για όσους ενδεχομένως «ενοχληθούν» επειδή δεν διατηρήθηκε το «σιωπητήριο» μπροστά στην λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου».

    Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κι ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης παραμένουν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η αριστερά, επί τους ουσίας κι όχι για τους… τύπους.

    Αριστερά σημαίνει η σύγκρουση με τα συμφέρονται και η υπεράσπιση των πολλών και των αδυνάτων με όλες μας τις δυνάμεις. Όπως ακριβώς δηλαδή κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις προτάσεις Νόμου που έχει καταθέσει, για ακρίβεια και φορολογικό, όσο και γι’ αυτές που ετοιμάζει για τη Στέγαση και την στήριξη των Μικρομεσαίων. Αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τις πανίσχυρες εταιρείες ενέργειας. Σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Όπως έγινε στην περίπτωση της Attica Bank που ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Πρόεδρος του έφεραν στην δημοσιότητα, αδιαφορώντας για όσους ενδεχομένως «ενοχληθούν» επειδή δεν διατηρήθηκε το «σιωπητήριο» μπροστά στην λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου.

    Η αριστερά είναι τρόπος ζωής. Και εκφράζεται πάντα με πράξεις κι όχι με κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου.

    Υ.Γ. Αυτή τη φορά ο κ. Δραγασάκης δεν έθεσε θέμα ηγεσίας όπως είχε προϊδεάσει πριν μήνες...

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιάννης Δραγασάκης: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμά του
    Γιάννης Δραγασάκης: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – Το μήνυμά του

    Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, με μια μακροσκελή ανάρτησή του. Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως «δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό»

    «Δεν ήθελα να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ»

    Το μήνυμα του Γιάννη Δραγασάκη:

    Οι εξελίξεις κάνουν αναγκαίο ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς

    Στους παράξενους καιρούς που ζούμε, δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, & είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του. Θέλω να δηλώσω λοιπόν, ότι παραιτούμαι από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια απόφαση που δεν θα ήθελα να χρειαστεί να λάβω, αλλά οι εξελίξεις την έχουν καταστήσει αναγκαία από καιρό.

    Θυμίζω ότι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ έχω παραιτηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι φόβοι που εξέφραζα τότε για εκφυλιστικές εξελίξεις έχουν, δυστυχώς, πλήρως επιβεβαιωθεί. Δεν χρειάζονται, επομένως, πρόσθετα επιχειρήματα. Μπορείς να παραμένεις σε ένα κόμμα, ακόμη & αν διαφωνείς με την τρέχουσα πολιτική του, αρκεί στο κόμμα αυτό να τηρούνται κάποιοι σταθεροί κανόνες και να υπάρχουν δημοκρατικές εγγυήσεις σεβασμού της αξιοπρέπειας και των απόψεων όλων. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή σε ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας & της Αριστεράς, αλλά & η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται & μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού.

    Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η Αριστερά θα κληθεί από το λαό, ξανά, να κυβερνήσει, γιατί συσσωρεύονται μεγάλα προβλήματα που απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για τη συνεχιζόμενη φυγή στο εξωτερικό νέου επιστημονικού & εργατικού δυναμικού, είναι άκρως ανησυχητικά. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι, αν δεν υπάρξει σχέδιο & στρατηγική για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου & της άνισης αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα & η κοινωνία σε νέα φτωχοποίηση. Η Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά υπό την προϋπόθεση, ότι εργάζεται & η ίδια γι’ αυτό, δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο της εργασίας, έχει επεξεργασμένες λύσεις στα προβλήματα & διαμορφώνει αξιόπιστες προϋποθέσεις προοδευτικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

    Ορισμένοι είχαν προσδοκίες από τη νέα ηγεσία. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, συντελείται μια διαδικασία φθοράς, και όχι δημιουργίας, με πρώτο θύμα την ιστορία του, το έργο του, την ηθικό-πολιτική ακεραιότητά του. Η συζήτηση που άνοιξε, με πρωτοβουλία της ηγεσίας, για «μαύρα ταμεία» αποτελεί τεράστια προσβολή για τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσέφεραν ανιδιοτελώς & με το υστέρημα τους, κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα όρθιο & τα γραφεία του ανοιχτά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο στη Δεξιά & όλους όσους υποστηρίζουν ότι «όλοι είναι το ίδιο».

    Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα & «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα ηγεσία, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα ταυτότητας, στρατηγικής & δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετώπιζε & από πριν. Θα είναι, για το λόγο αυτόν, σε μια κρίση διαρκείας.

    Οι εξελίξεις μάς θέτουν μπροστά σε δυο αλληλένδετα καθήκοντα. Πρώτον, να αγωνιστούμε για να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία & δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας. Ας ανταποκριθεί ο καθένας & η καθεμία σε αυτό το διπλό καθήκον με όποιο τρόπο & από όποια θέση επιλέξει.

    Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνική Αριστερά, το «αριστερό ημισφαίριο» της κοινωνίας, υπάρχει, & αναζητά μια κατά το δυνατόν ενιαία, ισχυρή & αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση. Οι εξελίξεις, στον κόσμο, την Ευρώπη & την Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

    Η ιστορία, πάντως, δείχνει ότι η συσπείρωση & ανασύνθεση της Αριστεράς έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να πετύχει αν γίνει υπόθεση της κοινωνίας, των νέων, του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς & της οικολογίας, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες & κινήσεις, που πρέπει να υπάρξουν παντού, με κάθε πρόσφορη μορφή.

    Καλή αντάμωση, λοιπόν, στους γνωστούς χώρους, για τους γνωστούς λόγους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σοβαρή καταγγελία: Πήρε δάνειο, μπήκε στο νόμο Κατσέλη και του βγάζουν το σπίτι στον πλειστηριασμό
    Σοβαρή καταγγελία: Πήρε δάνειο, μπήκε στο νόμο Κατσέλη και του βγάζουν το σπίτι στον πλειστηριασμό

    Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN έγινε καταγγελία από πολίτη, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό, παρότι είχε υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη.

    Ο κ. Φώτης πήρε ένα κατασκευαστικό δάνειο με εγγυήτρια την μητέρα του και, παρότι μπήκε στον νόμο Κατσέλη, το σπίτι του βγαίνει σε πλειστηριασμό. «Αυτό ήταν ένα δάνειο του 2008 επισκευαστικό. Εγώ τότε δούλευα σε πολεμική βιομηχανία, έπαιρνα καλά λεφτά, μπορούσα να το πληρώνω, ήταν γύρω στα 85.000 ευρώ και πλήρωνα τη δόση μου κανονικά Είχα βάλει εγγυήτρια τη μητέρα μου γιατί είχε την επικαρπία του σπιτιού. Από το 2011, όμως, που άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα, ενιαία μισθολόγια και τέτοια, ο μισθός μου, από 1.500 – 1.600 ευρώ που έπαιρνα, εκείνη την εποχή, πήγε στα 800€. Συν αυτό, άρχισαν και προβλήματα στην εταιρεία, δε μας πληρώνανε σταθερά και τέτοια. Με αποτέλεσμα, να μην μπορώ να πληρώνω, μπήκα στον νόμο Κατσέλη, δεν μπόρεσα να πληρώνω τότε ακόμα και τον νόμο Κατσέλη γιατί μάς κάνανε τρίμηνα και τετράμηνα απληρωσιάς. Με αποτέλεσμα, το 2020, να θεωρηθώ έκπτωτος. Τώρα το ποσό είναι γύρω στα 103.000€. Η μητέρα μου είναι 95 χρονών με κινητικά προβλήματα. Μένει αυτή μέσα στο σπίτι εγώ μένω με ενοίκιο με τη γυναίκα μου. Το θέμα είναι ότι το δικαστήριο έκανε δεκτή την επάνοδό μου στον νόμο Κατσέλη και τώρα, η εταιρεία που έχει γίνει ο πλειστηριασμός ζητάει να εκκενωθεί το σπίτι. Θα πεθάνουν τη μητέρα μου πριν την ώρα της. Αυτό το δάνειο ήταν στην Εθνική Τράπεζα και, επί έναν χρόνο, σχεδόν τους παρακαλούσα να μού κάνουν κάποια ρύθμιση, το 2020 – 21, και ενώ μού λέγαν από τη μία μέρα στην άλλη ότι θα γίνει, τελικά με ενημέρωσαν ότι πουλήθηκε σε fund», είπε.

    Έχει δικαιωθεί δικαστικά, αλλά το fund ζητάει το σπίτι του

    Ο δικηγόρος του καταγγέλλοντα, Κώστας Τσουκαλάς, εξήγησε ότι, στην περίπτωση του κ. Φώτη, ο πλειστηριασμός στο ακίνητο έγινε καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Στη συνέχεια, κάνανε μαζί αίτηση να επανέλθει στον νόμο Κατσέλη, που έγινε και δεκτή. Το δικαστήριο έκρινε και τού χορήγησε προσωρινή διαταγή που τού λέει ότι πληρώνει 180 ευρώ τον μήνα και διατηρεί το ακίνητο. Ο πελάτης του έστειλε mail στο fund στο οποίο σημείωσε ότι επιθυμεί να πληρώνει τις δόσεις του, ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση και, ταυτόχρονα, απέστειλαν εξώδικο να παραδώσει το ακίνητο. Ενώ, δηλαδή, υπάρχει δικαστική απόφαση παράτασης χρόνου, το fund έχει κάνει τον πλειστηριασμό και συνεχίζει να διεκδικεί το ακίνητο. Ο κ. Φώτης έχει προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα, έχει δικαστική απόφαση η οποία τον καλύπτει, όμως, το fund, επειδή έχει γίνει ο πλειστηριασμός, προχωράει. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι απαγορεύεται κάθε μεταβολή στην περιουσία του, μέχρι να δικαστεί η έκπτωση.,

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πύργος: “Διπλό χτύπημα” στα funds - Μια οριστική διαγραφή χρεών και ένα “κούρεμα” οφειλών
    Πύργος: “Διπλό χτύπημα” στα funds - Μια οριστική διαγραφή χρεών και ένα “κούρεμα” οφειλών

    Ακόμα δύο μεγάλες νίκες κόντρα στα funds πέτυχαν οι δικηγόροι Πύργου Δώρα Καλάκου και Θεοδώρα Βασιλακοπούλου. Σε δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πύργου, πέτυχαν την οριστική διαγραφή οφειλών στην πρώτη περίπτωση και το “κούρεμα” οφειλών σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη δεύτερη.

    Και στις δύο υποθέσεις οι οφειλέτες κατάφεραν να απαλλαγούν από πολύ μεγάλα βάρη χάρη στους ευεργετικούς όρους που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη (Ν.3869/2010).

    Οριστική διαγραφή χρεών

    Στην πρώτη περίπτωση η αιτούσα είχε συμβληθεί ως εγγυήτρια σε δάνεια που είχε αναλάβει ο πρώην σύζυγός της. Οι συνολικές οφειλές της, ανήρχοντο στο ποσό των 115.000 ευρώ περίπου. Η αιτούσα εργαζόταν περιστασιακά και τα εισοδήματα της δεν ξεπερνούσαν μηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ. Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Πύργου επιβλήθηκε η υποχρέωση στην αιτούσα, στα πλαίσια του Νόμου Κατσέλη, να καταβάλλει το ποσό των 57.000 ευρώ σε διάστημα 20 ετών. Κατά της απόφασης αυτής, ασκήθηκε έφεση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηλείας, από τις δύο δικηγόρους, η οποία έγινε δεκτή και διαγράφησαν οριστικά οι οφειλές της αιτούσας, καθώς αποδείχθηκε ότι η αιτούσα δεν αξιοποίησε κανένα ποσό από τα δάνεια για τα οποία συμβλήθηκε ως εγγυήτρια, ενώ αξιολογήθηκε σωστά η οικονομική της κατάσταση.

    “Κούρεμα” σε ποσοστό 90%

    Στην δεύτερη περίπτωση κατατέθηκε κοινή αίτηση για ρύθμιση οφειλών με το Ν.3869/2010 - Οι σύζυγοι είχαν αναλάβει από κοινού δανειακές υποχρεώσεις ύψους 750.000 ευρώ περίπου. Σε πρώτο βαθμό η αίτηση των οφειλετών απερρίφθη λόγου δόλου. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείο Ηλείας, που αποφάσισε το “κούρεμα” των οφειλών. Ειδικότερα, ο αιτών θα καταβάλλει περίπου το ποσό των 48.000 ευρώ σε διάστημα 12 ετών και η αιτούσα το ποσό των 38.000 ευρώ, ομοίως σε διάστημα 12 ετών. Σημειωτέον ότι προστατεύτηκε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία των οφειλετών, παρόλο που εκκρεμούσε πλειστηριασμός σε βάρος περιουσιακού στοιχείου της αιτούσας, ο οποίος τελούσε σε αναστολή μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εφέσεως.

    Οι δύο δικηγόροι Πύργου Δώρα Καλάκου και Θεοδώρα Βασιλακόπουλου σημείωσαν για άλλη μια φορά το πόσο σημαντικός ήταν για την ζωή ευάλωτων οφειλετών ο νόμος Κατσέλη, σε σχέση με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού που τον αντικατέστησε. Οι δύο περιπτώσεις και στο επίπεδο έφεσης, το αποδεικνύουν αυτό, δίνοντας μεγάλη ανάσα στους οφειλέτες.

  • Ο Δραγασάκης στηρίζει Αχτσιόγλου: Μπορεί να προχωρήσει στην απαραίτητη σύνθεση και ανασύνθεση
    Ο Δραγασάκης στηρίζει Αχτσιόγλου: Μπορεί να προχωρήσει στην απαραίτητη σύνθεση και ανασύνθεση

    «Θεωρώ την πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου συνολικότερη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής.

    Τη στήριξη του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου έκανε γνωστή ο Γιάννης Δραγασάκης, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ευκλείδη για το κόμμα. Και κρατώ την έμφαση του Νίκου στη διεύρυνση. Όπως και την προτροπή του Σ. Τζουμάκα για επιστροφή της πολιτικής. Θεωρώ όμως την πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου συνολικότερη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μεταξύ των υποψήφιων Προέδρων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όχι ανταγωνιστικές. Απόψεις που έχουν ακουστεί και από τους 4 υποψήφιους και τη 1 υποψήφια είναι συνθέσιμες. Και θεωρώ ότι η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να προχωρήσει στην απαραίτητη σύνθεση και ανασύνθεση στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch