Οικονομία

Η ΑΑΔΕ ψάχνει στα social media celebrities για αδήλωτα "εξτραδάκια"

Η ΑΑΔΕ ψάχνει στα social media celebrities για αδήλωτα "εξτραδάκια"

Νέα εποχή στους φορολογικούς ελέγχους με ηθοποιούς, τραγουδιστές, τηλεπερσόνες και σταρ των social media να μπαίνουν στο "στόχαστρο". Επίκειται επέκταση του "μεγάλου αδερφού" και στους "κοινούς θνητούς".

Διάσημοι που κάνουν γκρίζα διαφήμιση επ' αμοιβή στο διαδίκτυο ή ακόμη όμορφες παρουσίες που πωλούν σε θαυμαστές φωτογραφίες, αναζητεί πλέον η εφορία εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στους φορολογικούς ελέγχους.

«Πεδίο δράσης» θα είναι τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα τα οποία εξελίσσονται σε ψηφιακές κοινωνίες με ό,τι καλό ή κακό μπορεί να σημαίνει αυτό. Σε αυτή την κοινωνία οι εφοριακοί του πληκτρολογίου θα αναζητήσουν κρυφά εισοδήματα κάθε είδους.

Μετά το κυνήγι των μη δηλωμένων βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω AirBNB, γίνεται πλέον ένα ακόμη βήμα ελέγχου της φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου. Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι celebrities πρώτης γραμμής (ηθοποιοί, τραγουδιστές, τηλεπερσόνες) αλλά και οι …λιγότερο celebrities που έχουν συστήσει διαδικτυακά «μαγαζιά» διαφημίζοντας ή και πουλώντας απευθείας αρώματα, καλλυντικά, κάθε είδους συμπληρώματα διατροφής, ρούχα, παπούτσια ή ακόμη πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια ή άλλα νυχτερινά κέντρα.

Έλεγχος θα γίνεται και σε celebrities που δεν είναι γνωστοί για τίποτε άλλο εκτός από την παρουσία τους στα social media ή πήραν κάποια στιγμή μέρος σε ένα reality show και είχαν παραπάνω από ένα τέταρτο δημοσιότητας. Πρόκειται για την κατηγορία που έγιναν διάσημοι είτε λόγω πιπεράτων φωτογραφιών που ανέβασαν σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο ειδικών, blog για ταξίδια, μόδα, ποιότητα ζωής, μαγειρική κτλ που έχουν διαφήμιση ή διαφημίζουν οι ίδιοι οι κάτοχοι και διαχειριστές έμμεσα ή άμεσα προϊόντα και υπηρεσίες.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολλοί από αυτούς βρίσκονται εδώ και καιρό να γίνονται διαφημιστές επώνυμων και λιγότερο επώνυμων προϊόντων και υπηρεσιών με αμοιβή η οποία καθότι «μαύρη» βρίσκεται εκτός του δόκανου της εφορίας.

Η βάση των ελέγχων της ΑΑΔΕ είναι ότι κάθε υπηρεσία προβολή συνεπάγεται εισόδημα που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς για να κάνει κανείς νόμιμα διαφήμιση θα πρέπει να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας και να έχει ανοίξει βιβλία. Θα πρέπει επίσης εκτός από το φόρο από το πρώτο ευρώ να αποδίδει και ΦΠΑ για τις υπηρεσίες του. Κοντολογίς όποιος συλληφθεί να εισπράττει χρήματα κάτω από το ραντάρ της εφορίας … κάηκε.

Από την ΑΑΔΕ αναγνωρίζουν ότι ο εντοπισμός για τους πλέον επώνυμους είναι μια δύσκολη άσκηση καθώς πολλοί τραγουδιστές και ηθοποιοί έχουν συστήσει εταιρίες στις οποίες εμφανίζονται ως υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται με μισθό. Συνεπώς το μόνο που χρειάζεται να εμφανίζεται στο καταστατικό της εταιρίας είναι δραστηριότητα που αφορά την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Πιο εύκολο είναι να εντοπιστούν αυτοί που κάνουν αυτήν δουλειά περισσότερο «ερασιτεχνικά» έχοντας δηλώσει κάποιο άσχετο κωδικό δραστηριότητας ή στην χειρότερη περίπτωση έχοντας δηλώσει εισοδήματα μόνο από μισθωτή εργασία. Αν αυτή η κατηγορία εντοπιστεί ότι έχει σημαντικά έσοδα από μη δηλωμένη δραστηριότητα τότε θα ελέγχονται για προσαύξηση περιουσίας που προβλέπει αναδρομική φορολογία 33% χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Έρχεται "μεγάλος αδελφός" για όλους

Η έρευνα μέσω των social media θα επεκταθεί και στους μη επώνυμους μετά την λειτουργία του περιουσιολογίου το οποίο έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο. Με την δήλωση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων θα μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα και πιο αυτόματα έλεγχοι για την πραγματική περιουσία του καθενός.

Κάποιος που εμφανίζεται ως φτωχός στην φορολογική του δήλωση αλλά θα ανήκει στο κλαμπ των ιδιοκτητών κάποιας πολυτελούς μάρκας αυτοκινήτων θα κινεί υποψίες. Φωτογραφίες σε πανάκριβα θέρετρα στις Κάννες ή τις Μαλδίβες σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο θα αποτελούν πλέον ενδείξεις άδηλων πόρων ή μαύρου χρήματος.

Βεβαίως η εκκίνηση ενός ελέγχου θα απαιτεί κάτι περισσότερο από μια ενδείξεις. Τούτο διότι και η ΑΑΔΕ είναι ενημερωμένη ότι πολλοί θέλουν να εμφανίζονται ως πλούσιοι χωρίς να είναι.

Συνεπώς όποιος κινεί υποψίες θα παρακολουθείται διακριτικά στην αρχή μέσω των τραπεζών για να διαπιστωθεί αν το επίπεδο ζωής του συμβαδίζει με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις τότε θα καλείται από τις αρμόδιες αρχές να αποδείξει αν είναι νόμιμα και φορολογημένα τα χρήματα τα οποία αποδεδειγμένα θα εμφανίζεται ότι δαπανά.

Πηγή: News247.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup