Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 10:53

Κάρτα και στο περίπτερο χρησιμοποιούν οι Έλληνες

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Αλλαγή συνηθειών για τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν πλέον τις κάρτες τους ακόμη και για συναλλαγές αξίας κάτω από τα 2 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι αγοράζουν με κάρτα ακόμη και όταν βρίσκονται στο περίπτερο ή στο φούρνο!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Cardlink, τις οποίες παρουσίασε χθες στο πλαίσιο του 6ου Digital Banking Forum, το οποίο διοργάνωσε η Ethos Media, ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Αντίγονος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι συναλλαγές με κάρτες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και το 2018, όμως, εκεί που παρατηρείται μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι στις συναλλαγές μικρής αξίας δεδομένου ότι 3 στις 10 συναλλαγές αφορούν ποσά κάτω από 10 ευρώ και το 5% επί του συνόλου των συναλλαγών είναι κάτω από τα 2 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Cardlink εκτιμά πως στο τέλος του 2018 υπήρχαν περίπου 700 χιλιάδες τερματικά έναντι 650 χιλιάδων στο τέλος του 2017 και 305 χιλιάδων στο τέλος του 2016. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες έφθασε το 2018 στα 31,5 δισ. ευρώ έναντι 26,5 δισ. ευρώ το 2017, ήτοι η αύξηση είναι της τάξεως του 18%, ενώ ανοδικά ξεκίνησε και το 2019.

Ο αριθμός των συναλλαγών ήταν περίπου στα 900 εκατ. πέρσι έναντι 620 εκατ. το 2017 (αύξηση 41%). Το α’ τρίμηνο του 2019 η αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών είναι της τάξεως του 24%. Οι κάρτες των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν πλέον το 85% των συναλλαγών (από 82% το 2017) και το 70% της αξίας (στα ίδια επίπεδα).

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία έχουν να κάνουν με τη στροφή των καταναλωτών προς τη χρήση καρτών για μικρότερης αξίας συναλλαγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cardlink, η μέση αξία των συναλλαγών με κάρτες έχει πέσει τον Μάρτιο του 2019 στα 38 ευρώ από 45 ευρώ που ήταν το 2018 και τα 53 ευρώ του 2017.

Οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν το 2018 στο 84% των συναλλαγών, ενώ αντιπροσωπεύουν το 70% της αξίας των συναλλαγών. Τα αντίστοιχα νούμερα το 2017 ήταν στο 80% και στο 67% αντίστοιχα, κάτι που δείχνει ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις χρεωστικές κάρτες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cardlink, το α’ δίμηνο το ποσοστό των συναλλαγών αξίας κάτω από 10 ευρώ έφθασε στο 34% (από 30% το 2018 και 21% το 2017), ενώ οι συναλλαγές αξίας 10-20 ευρώ αντιστοιχούν στο 25% (από 24% το 2018 και 23% το 2017) και εκείνες πάνω από 20 ευρώ στο 41% (από 46% το 2018 και 56% το 2017).

Εκεί που αρχίζει να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το α’ δίμηνο του 2019, το 5% των συναλλαγών αφορούν πληρωμές κάτω από 2 ευρώ (από 4% το 2018 και 2% το 2017), το 12% πληρωμές 2- 5 ευρώ (από 10% το 2018 και 6% το 217) και το 17% συναλλαγές 5-10 ευρώ (από 16% το 2018 και 13% το 2017).

Οι ανέπαφες συναλλαγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 55% των συναλλαγών με κάρτες, νούμερο που είναι εξαιρετικά υψηλό σε διεθνές επίπεδο, ενώ η μέση αξία της συναλλαγής σε αυτή την κατηγορία ήταν το 2018 στα 20 ευρώ (από 21 ευρώ το 2017). Σημειωτέον πως στις συναλλαγές μέχρι 25 ευρώ το 70% πραγματοποιείται ανέπαφα.

Πάντως, όσοι περιμένουν νέες υπηρεσίες πληρωμών όπως είναι το Apple Pay και το Google Pay, όπως αναφέρθηκε σε άλλες παρουσιάσεις στο Digital Banking Forum, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν. Το Apple Pay αναμένεται να είναι από φέτος διαθέσιμο, όμως, το Google Pay θα καθυστερήσει λόγω της αλλαγής στρατηγικής του αμερικανικού κολοσσού.

Τέλος, όσον αφορά τα τερματικά τα οποία εγκαταστάθηκαν τη διετία 2017/2018 λόγω της υποχρέωσης που προέκυψε από τη σχετική νομοθεσία, το 25% εκτιμάται ότι παραμένει ουσιαστικά ανενεργό.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 11:05

Σχετικά Άρθρα

  • Τουρισμός: Την... πλάτη της Τουρκίας βλέπει η Ελλάδα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
    Τουρισμός: Την... πλάτη της Τουρκίας βλέπει η Ελλάδα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

    Ενας στους πέντε βγαίνει από το σπίτι με μετρητά αλλά το 19% πληρώνει με κάρτα για να συμβάλει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 39%, βρίσκεται γενικώς η διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται πως έως το 2027 η χρήση κάρτας, πιστωτικής ή χρεωστικής, καθώς και άλλων ψηφιακών μέσων πληρωμής θα ξεπεράσει για πρώτη φορά την χρήση μετρητών στην χώρα μας.

    Πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στον κλάδο του τουρισμού, όπου ειδικώς η διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα υπολείπεται έναντι άλλων ανταγωνιστικών της Ελλάδας χωρών, όπως η Τουρκία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αυτό αποκάλυψαν χθες στελέχη της VISA στο περιθώριο της παρουσίασης της έρευνας του INEMY – ΕΣΕΕ για τις ψηφιακές πληρωμές, έρευνα που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την VISA.

    Όπως εξήγησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ για τη Visa, η Ελλάδα υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των τουριστών, οι οποίοι πληρώνουν τελικά περισσότερο με μετρητά στην Ελλάδα και λιγότερο με κάρτα από ότι σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Κροατία…

    Η αξία των συναλλαγών με κάρτες

    Η μέση αξία της συναλλαγής με ψηφιακά μέσα ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για συναλλαγές που διεκπεραιώνονται στον ψηφιακό κόσμο (e-shop κλπ) η μέση αξία των συναλλαγών είναι 35 ευρώ, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa για την Ελλάδα. Ο ίδιος επεσήμανε πως οι ψηφιακές πληρωμές έχουν αποτρέψει παγκοσμίως απάτες ύψους 27 δις. δολαρίων.

    Το 65% συχνά πληρώνει πια με κάρτα

    Τα capital controls και η πανδημία άλλαξαν σημαντικά τις συνήθειες πληρωμών στην Ελλάδα και τη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπογράμμισε η κ. Βάλια Αρανίτου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ και διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ, καθώς η εικόνα πριν και μετά την πανδημία είναι εντελώς διαφορετική.

    Πριν την πανδημία το 44% των καταναλωτών χρησιμοποιούσε συχνά ή πολύ τα ψηφιακά μέσα πληρωμής, ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό έχει αυξηθεί σε 65%. Δηλαδή 2 στους 3 χρησιμοποιούν συχνά ή πολύ κάρτες και ψηφιακά μέσα πληρωμής. Αντίθετη ροή έχει η χρήση μετρητών: Πριν την πανδημία το 48% χρησιμοποιούσε πολύ ή συχνά μετρητά για τις συναλλαγές του (σχεδόν ένας στους δυο δηλαδή) ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό έχει μειωθεί σε 30%.

    Πάντως υπάρχει ακόμη ένα 18% - δηλαδή ένας στους 5 – που φεύγει από το σπίτι του μόνο με μετρητά, χωρίς κάρτες και ψηφιακό πορτοφόλι. Ο συνδυασμός μετρητών και καρτών είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής (46%) ενώ ένας στους τέσσερις (24%) φεύγει από το σπίτι μόνο με κάρτες. Πολύ περιορισμένο είναι το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ψηφιακό πορτοφόλι (3%).

    Για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    Εντυπωσιακό είναι πως ένας στους πέντε (19%) απαντάει πως πληρώνει με κάρτες και ψηφιακά μέσα διότι έτσι νιώθει πως συμβάλει στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής! Ένας στους τρεις απαντά πως έτσι νιώθει πιο ασφαλής, ενώ το 58% το κάνουν για ευκολία.

    Πού πληρώνουμε με κάρτες

    Φυσικά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και τα ψηφιακά μέσα πληρωμής στο σούπερ μάρκετ, τις αγορές ρούχων, καλλυντικών και ηλεκτρικών ειδών, όπως επίσης και στα πρατήρια καυσίμων, τις τηλεπικοινωνίες, τα εστιατόρια και τα καφέ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους φόρους.

    Αντίθετα, οι καταναλωτές αποφεύγουν τα ψηφιακά μέσα πληρωμής και καταφεύγουν στα μετρητά όταν πρέπει να πληρώσουν babysitter, υπηρεσίες καθαρισμού σπιτιών, φροντιστές ηλικιωμένων κλπ, τεχνίτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, αλλά και ταξίδια (ξενοδοχεία και εισιτήρια).

    Μικροποσά μόνο με μετρητά

    Γιατί χρησιμοποιούμε μετρητά; Το 39% λέει πως χρησιμοποιεί μετρητά όταν η συναλλαγή είναι μικρού ποσού, για παράδειγμα έως 5 ευρώ (π.χ. περίπτερο). Υπάρχει μάλιστα και ένα 53% που λέει πως η πληρωμή μικροποσών με κάρτα τον κάνει να νιώθει «άβολα».

    Το 30% πληρώνει με μετρητά για ευκολία, αλλά υπάρχει και ένα 18% που πληρώνει με μετρητά επειδή η επιχείρηση δεν έχει POS. Το εν λόγω ποσοστό, μάλιστα, φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλο – ένας στους 5 δεν βρίσκει POS στις επιχειρήσεις – δεδομένου ότι πλέον όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν POS.

    Δεν ξεφεύγει της προσοχής πως ένα 15% απαντά πως πληρώνει με μετρητά επειδή πιστεύει πως το περιθώριο κέρδους του εμπόρου είναι μικρό…

    Online shopping

    Όσον αφορά στο online shopping το 43% ψωνίζει ψηφιακά τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ενώ το ίδιο ποσοστό αυξάνεται σε 57% στιθς ηλικίες 18 – 34 ετών. Πολύ λιγότερες έως και μηδαμινές είναι οι αγορές μέσω social media, καθώς μόνο το 12% αγοράζει μέσω social media τουλάχιστον μια φορά το μήνα (20% στους νέους 18-34 ετών).

    Πηγή: imerisia.gr

  • Καλαμάτα: Βρήκε χαμένο πορτοφόλι και «αξιοποίησε» τις κάρτες σε αγορές, αλλά τον έπιασαν
    Καλαμάτα: Βρήκε χαμένο πορτοφόλι και «αξιοποίησε» τις κάρτες σε αγορές, αλλά τον έπιασαν

    Πώς κατάφεραν να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν τον 33χρονο

    Το πορτοφόλι που είχε χάσει ένας συχγωριανός του σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας βρήκε ένας 33χρονος Έλληνας, ο οποίος έσπευσε να χρησιμοποιήσει την τραπεζική κάρτα που υπήρχε μέσα κάνοντας αγορές με ανέπαφες συναλλαγές από διάφορα καταστήματα.

    Όταν το θύμα ενημερώθηκε για τις αγορές που γίνονταν εν αγνοία του, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πήγαν στα καταστήματα που είχε επισκεφθεί ο δράστης και εξακρίβωσαν την ταυτότητά του. Αμέσως εντοπίστηκε και στην κατοχή του βρέθηκε το πορτοφόλι, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Πλαστικό και ψηφιακό «χρήμα»: Πώς οι κάρτες και τα κινητά αντικατέστησαν τα μετρητά
    Πλαστικό και ψηφιακό «χρήμα»: Πώς οι κάρτες και τα κινητά αντικατέστησαν τα μετρητά

    Το πλαστικό χρήμα «σκοτώνει» τα μετρητά

    Πριν από την πανδημία οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν μετρητά για τις συναλλαγές τους, αλλά όχι πια. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ακόμη και ψηφιακού, μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

    «Ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που χρησιμοποιούν μετρητά για τις αγορές τους, ακόμη και εάν πρόκειται για μερικά αναψυκτικά ή και ένα μπουκαλάκι νερό. Οι περισσότεροι πλέον Έλληνες και επισκέπτες από κάθε μεριά του κόσμου, χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες. Την ίδια στιγμή αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων και γενικότερα κινητών συσκευών που έχουν ενσωματώσει τις κάρτες, δηλαδή μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών», αναφέρει διαχειριστής μικρού σούπερ μάρκετ στη Σαντορίνη.

    «Ελάχιστα καταστήματα πλέον δεν διαθέτουν POS. Το πλαστικό και ψηφιακό χρήμα κυριαρχεί», προσθέτει.

    Τα νούμερα τον επιβεβαιώνουν καθώς περισσότερα από 650.000 POS βρίσκονται πλέον σχεδόν παντού σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, από μόλις 150.000 πριν μερικά χρόνια: σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο μετρό, στα πλοία, σε ταξί και σε κάθε είδους επιχείρηση κάθε μεγέθους από περίπτερα μέχρι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και λιανεμπορίου. Συνοδεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα.

    Την ίδια στιγμή ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στην χώρα μας στο τέλος του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ανήλθε σε 19,7 εκατ., αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2020. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες. Αύξηση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ., αυξημένες κατά 13%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 2% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες.

    Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1.658 εκατ., από 1.150 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 44% σε σχέση με το 2020. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 83 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 25% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

    «Το πλαστικό χρήμα έχει μεγάλη ζήτηση. Αρκετοί είναι αυτοί που πληρώνουν ακόμη και με το κινητό τους», αναφέρει υπάλληλος καφετέριας στο Θέρμο. Πρόκειται για τα ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, χρησιμοποιούνται από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών και στην χώρα μας.

    Τα ψηφιακά πορτοφόλια ή απλά «wallets» παρέχουν τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών με χρήση φορητής συσκευής (έξυπνο κινητό ή έξυπνο ρολόι), αντικαθιστώντας το πλαστικό της φυσικής κάρτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία υιοθετούνται περισσότερο από τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, που έχουν μια ανεπτυγμένη σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία και τις έξυπνες φορητές συσκευές. Ικανοποιητικός όμως βαθμός διείσδυσης σε μεγαλύτερους ηλικιακά καταναλωτές (45 ετών και άνω) κάτι που αποδεικνύει ότι σημειώνεται πρόοδος στην ευρύτερη διάχυση της τεχνολογίας και στην ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας, στην κατεύθυνση μιας κουλτούρας ανέπαφων συναλλαγών στη χώρα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη της Juniper Research που έχει δει το φως της δημοσιότητας περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια μέχρι το 2026 καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τις πλαστικές κάρτες και ωριμάζουν ψηφιακά. Μεταξύ 2022 και 2026 οι χρήστες των ψηφιακών πορτοφολιών θα αυξηθούν κατά 53% με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 5,2 δισ. άτομα, ενώ το 2022 αναμένεται να φτάσει στα 3,4 δισ. χρήστες .

    Οι καταναλωτές όμως αρχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλες μορφές ψηφιακών πληρωμών, όπως μεταξύ άλλων το IRIS Payments που προωθεί η ΔΙΑΣ με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ καταναλωτών να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αύξηση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Tι αλλάζει στις συναλλαγές με χρεωστική κάρτα - Ανέπαφες πάνω από το 90% των πληρωμών
    Tι αλλάζει στις συναλλαγές με χρεωστική κάρτα - Ανέπαφες πάνω από το 90% των πληρωμών

    Πάνω από το 90% των συναλλαγών είναι ανέπαφες

    Αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής. Ακόμα και για αγορές κάτω των δύο ευρώ, οι πολίτες χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες.

    «Ο αριθμός των καταναλωτών που πληρώνει τον καφέ του με χρεωστική κάρτα είναι πλέον μεγαλύτερος από εκείνους που πληρώνουν με μετρητά», αναφέρει ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι που συμβαίνει πλέον σχεδόν παντού από τα μεγάλα σουπέρ μάρκετ μέχρι τα περίπτερα που έχουν τοποθετήσει ΑΤΜ.

    Γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας: Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 19,7 εκατ., αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2020. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες.

    Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ., αυξημένες κατά 13%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 2% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες. Οι εικονικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 7% στις 107 χιλ. κάρτες. Η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο στην συνεχιζόμενη αύξηση της έκδοσης προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών.

    Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1,6 δισ, από 1,1 δις το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 44% σε σχέση με το 2020. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,5 δις. από 1 δισ το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 48%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.

    Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 135 εκατ., από 121 εκατ. το 2020, αυξημένος κατά 11%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 83 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 25% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος

    Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 93% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 7%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 35% σε 84 συναλλαγές, από 62 συναλλαγές το προηγούμενο έτος. Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 18% σε 4.186 ευρώ, από 3.550 ευρώ το προηγούμενο έτος.

    Η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται κυρίως στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου του μεγαλύτερου όγκου τους.

    Συναλλαγές κάτω το 2 ευρώ με πλαστικό χρήμα

    Σύμφωνα με στοιχεία της cardlink, πάνω από το 90% των συναλλαγών είναι ανέπαφες, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση για πληρωμές με τη χρήση των έξυπνων κινητών. Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ακόμη και για μικρής αξίας συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίκτυο της Cardlink, το 39% (από 37% το 2020) των συνολικών συναλλαγών αφορούσε πληρωμές κάτω των 10 ευρώ, το 22% (από 20%) πληρωμές έως 5 ευρώ και το 7% (από 6%) ήταν συναλλαγές αξίας κάτω των 2 ευρώ.

    'Αλλες μέθοδοι πληρωμών

    Οι καταναλωτές όμως αρχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλες μορφές ψηφιακών πληρωμών, όπως το IRIS Payments που προωθεί η ΔΙΑΣ με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ καταναλωτών να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αύξηση.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ η χρήση της υπηρεσίας IRIS P2P (Person to Person) πενταπλασιάστηκε (+550%) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα. Όπως εξήγησε η κ. Καμπουρίδου, μια παρέα μπορεί πλέον να μοιράζεται τον λογαριασμό (π.χ. στο εστιατόριο) μεταφέροντας χρήματα ο ένας στον άλλο μέσα από την επιλογή IRIS που διαθέτουν στο mobile app τους οι συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς).

    Προέκταση αυτής της υπηρεσίας είναι και το IRIS P2B (Person to Business), δηλαδή άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/μικρές επιχειρήσεις, υπηρεσία στην οποία οι εγγεγραμμένοι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αγγίζουν σήμερα τους 69.000. Τα οφέλη της υπηρεσίας είναι, για τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες, ότι εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους. Για τους πελάτες, ότι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ. Το μόνο που χρειάζεται είναι και τα δύο μέρη να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση από το mobile banking app του πελάτη.

    Πληρωμή οφειλών με QR code

    Η πληρωμή με κωδικό RF/QR είναι μια επιπλέον δυνατότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, είτε για πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ή του e-paravolou προς το Δημόσιο, είτε για εξόφληση λογαριασμών Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών κ.α. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ, 8 στους 10 οργανισμούς/επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΙΑΣ έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πληρωμών, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, «έως τον Νοέμβριο του 2023 θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα (new normal)».

    'Αμεσες πληρωμές

    Επιπλέον, μετά τη σύνδεση στο σύστημα TIPS τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των 27 χωρών του ευρωπαϊκού χώρου SEPA που μπορούν να στείλουν και να δεχθούν άμεσες πληρωμές εντός 10 δευτερολέπτων. Το τελευταίο έτος, σημειώθηκε αύξηση 100% στις άμεσες πληρωμές (intant payments) στη χώρα μας, τόνισε η κ. Καμπουρίδου.

    Κερδίζουν μερίδιο τα e-shops - Οι διεθνείς τάσεις

    Εντυπωσιακή αύξηση 235% κατέγραψε και η χρήση της υπηρεσίας IRIS για ηλεκτρονικές αγορές (IRIS eCommerce) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα. Με το πάτημα του κουμπιού IRIS, οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν στα e-shops απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, χωρίς τη χρήση κάρτας. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν σήμερα στους πελάτες τους οι συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, και Viva wallet).

    Αυτό που παρατηρήσαμε την τελευταία διετία, λόγω της πανδημίας, είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των καταναλωτών που ψωνίζει ηλεκτρονικά. Οι περισσότεροι, μάλιστα, χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο αντί για τον φορητό ή τον σταθερό τους υπολογιστή. Σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται διεθνώς, το 56% των καταναλωτών προτιμά τις ανέπαφες συναλλαγές, ενώ το 61% αποφεύγει να έχει μαζί του φυσικό πορτοφόλι. Η τάση σήμερα είναι να κάνουμε τις πληρωμές μας από το ψηφιακό πορτοφόλι που έχουμε στο κινητό μας, εξασφαλίζοντας ευκολία, αμεσότητα και ασφάλεια

    Πράγματι, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για τις πληρωμές διεθνώς, επιταχύνοντας τη στροφή των πολιτών στα ψηφιακά μέσα πληρωμής εις βάρος των συναλλαγών με μετρητά, σημείωσε η κ. Καμπουρίδου. Πλέον, λιγότεροι από τους μισούς καταναλωτές (46%) χρησιμοποιούν μετρητά σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 67% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί περισσότερο το κινητό για πληρωμές σήμερα σε σύγκριση με δύο έτη νωρίτερα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διατραπεζικές συναλλαγές που διενεργούνται μέσω των συστημάτων της ΔΙΑΣ ενισχύθηκαν κατά 17% το 2021 έναντι του 2020, ανέφερε η κ. Καμπουρίδου. Σημείωσε επίσης ότι από τα 330 εκατ. συναλλαγές που διακανόνισε η ΔΙΑΣ πέρυσι, το διατραπεζικό ΑΤΜ ήταν μόνο 6,4εκ συναλλαγές (δηλαδή <2% του συνόλου).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κατακόρυφη η αύξηση του πλαστικού χρήματος - Πληρώνουν με κάρτα ακόμα και τον καφέ τους
    Κατακόρυφη η αύξηση του πλαστικού χρήματος - Πληρώνουν με κάρτα ακόμα και τον καφέ τους

    «Ο αριθμός των καταναλωτών που πληρώνει τον καφέ του με χρεωστική κάρτα είναι πλέον μεγαλύτερος από εκείνους που πληρώνουν με μετρητά», αναφέρει ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Κάτι που συμβαίνει πλέον σχεδόν παντού από τα μεγάλα σουπέρ μάρκετ μέχρι τα περίπτερα που έχουν τοποθετήσει ΑΤΜ.

    Γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας: Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 19,7 εκατ., αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2020. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες.

    Αύξηση και στις προπληρωμένες κάρτες

    Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ., αυξημένες κατά 13%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 2% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες. Οι εικονικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 7% στις 107 χιλ. κάρτες. Η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο στην συνεχιζόμενη αύξηση της έκδοσης προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών.

    Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1,6 δισ, από 1,1 δισ το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 44% σε σχέση με το 2020. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,5 δις. από 1 δισ το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 48%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.

    Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 135 εκατ., από 121 εκατ. το 2020, αυξημένος κατά 11%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 83 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 25% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος

    Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 93% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 7%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 35% σε 84 συναλλαγές, από 62 συναλλαγές το προηγούμενο έτος. Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 18% σε 4.186 ευρώ, από 3.550 ευρώ το προηγούμενο έτος

    Η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται κυρίως στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου του μεγαλύτερου όγκου τους.

    Ακόμα και συναλλαγές κάτω των 2 ευρώ με πλαστικό χρήμα

    Σύμφωνα με στοιχεία της cardlink, πάνω από το 90% των συναλλαγών είναι ανέπαφες, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση για πληρωμές με τη χρήση των έξυπνων κινητών.

    Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ακόμη και για μικρής αξίας συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίκτυο της Cardlink, το 39% (από 37% το 2020) των συνολικών συναλλαγών αφορούσε πληρωμές κάτω των 10 ευρώ, το 22% (από 20%) πληρωμές έως 5 ευρώ και το 7% (από 6%) ήταν συναλλαγές αξίας κάτω των 2 ευρώ.

    Και άλλες μέθοδοι ψηφιακών πληρωμών

    Οι καταναλωτές όμως αρχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλες μορφές ψηφιακών πληρωμών, όπως το IRIS Payments που προωθεί η ΔΙΑΣ με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ καταναλωτών να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αύξηση

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ η χρήση της υπηρεσίας IRIS P2P (Person to Person) πενταπλασιάστηκε (+550%) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα. Όπως εξήγησε η κ. Καμπουρίδου, μια παρέα μπορεί πλέον να μοιράζεται τον λογαριασμό (π.χ. στο εστιατόριο) μεταφέροντας χρήματα ο ένας στον άλλο μέσα από την επιλογή IRIS που διαθέτουν στο mobile app τους οι συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς).

    Προέκταση αυτής της υπηρεσίας είναι και το IRIS P2B (Person to Business), δηλαδή άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/μικρές επιχειρήσεις, υπηρεσία στην οποία οι εγγεγραμμένοι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αγγίζουν σήμερα τους 69.000. Τα οφέλη της υπηρεσίας είναι, για τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες, ότι εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους. Για τους πελάτες, ότι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ. Το μόνο που χρειάζεται είναι και τα δύο μέρη να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση από το mobile banking app του πελάτη.

    Οφειλές με QR code

    Η πληρωμή με κωδικό RF/QR είναι μια επιπλέον δυνατότητα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, είτε για πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ή του e-paravolou προς το Δημόσιο, είτε για εξόφληση λογαριασμών Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών κ.α. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ, 8 στους 10 οργανισμούς/επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΙΑΣ έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πληρωμών, το οποίο, σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, «έως τον Νοέμβριο του 2023 θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα (new normal)».

    Άμεσες πληρωμές

    Επιπλέον, μετά τη σύνδεση στο σύστημα TIPS τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των 27 χωρών του ευρωπαϊκού χώρου SEPA που μπορούν να στείλουν και να δεχθούν άμεσες πληρωμές εντός 10 δευτερολέπτων. Το τελευταίο έτος, σημειώθηκε αύξηση 100% στις άμεσες πληρωμές (intant payments) στη χώρα μας, τόνισε η κ. Καμπουρίδου.

    Εντυπωσιακή αύξηση 235% κατέγραψε και η χρήση της υπηρεσίας IRIS για ηλεκτρονικές αγορές (IRIS eCommerce) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα. Με το πάτημα του κουμπιού IRIS, οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν στα e-shops απευθείας από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, χωρίς τη χρήση κάρτας. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν σήμερα στους πελάτες τους οι συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, και Viva wallet).

    Αυτό που παρατηρήσαμε την τελευταία διετία, λόγω της πανδημίας, είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των καταναλωτών που ψωνίζει ηλεκτρονικά. Οι περισσότεροι, μάλιστα, χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο αντί για τον φορητό ή τον σταθερό τους υπολογιστή. Σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται διεθνώς, το 56% των καταναλωτών προτιμά τις ανέπαφες συναλλαγές, ενώ το 61% αποφεύγει να έχει μαζί του φυσικό πορτοφόλι. Η τάση σήμερα είναι να κάνουμε τις πληρωμές μας από το ψηφιακό πορτοφόλι που έχουμε στο κινητό μας, εξασφαλίζοντας ευκολία, αμεσότητα και ασφάλεια.

    Καταλύτης η πανδημία

    Πράγματι, η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για τις πληρωμές διεθνώς, επιταχύνοντας τη στροφή των πολιτών στα ψηφιακά μέσα πληρωμής εις βάρος των συναλλαγών με μετρητά, σημείωσε η κ. Καμπουρίδου. Πλέον, λιγότεροι από τους μισούς καταναλωτές (46%) χρησιμοποιούν μετρητά σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 67% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί περισσότερο το κινητό για πληρωμές σήμερα σε σύγκριση με δύο έτη νωρίτερα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διατραπεζικές συναλλαγές που διενεργούνται μέσω των συστημάτων της ΔΙΑΣ ενισχύθηκαν κατά 17% το 2021 έναντι του 2020, ανέφερε η κ. Καμπουρίδου. Σημείωσε επίσης ότι από τα 330 εκατ. συναλλαγές που διακανόνισε η ΔΙΑΣ πέρυσι, το διατραπεζικό ΑΤΜ ήταν μόνο 6,4εκ συναλλαγές (δηλαδή <2% p="">

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αυξήθηκαν τα ποσά αναλήψεων από τα ΑΤΜ - Οι συναλλαγές με κάρτα εκτοξεύθηκαν
    Αυξήθηκαν τα ποσά αναλήψεων από τα ΑΤΜ - Οι συναλλαγές με κάρτα εκτοξεύθηκαν

    Η συχνότερη χρήση των συναλλαγών με κάρτα επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία των πληρωμών

    Μπορεί εν μέσω πανδημίας οι ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές να έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο όταν οι πολίτες επισκέπτονται τα ΑΤΜ των τραπεζών οι αναλήψεις μετρητών είναι μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες του παρελθόντος.

    Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά στη ζήτηση μετρητών από τους καταναλωτές, δείχνουν πως η αξία των μετρητών που αναλήφθηκαν μέσω ΑΤΜ στην Ελλάδα υποχώρησε το 2020 σε 38,8 δισ. ευρώ από 41,5 δισ. ευρώ το 2019.

    Εντούτοις η μέση αξία ανάληψης παρουσίασε σημαντική αύξηση μετά από πολλά έτη. Από 180 ευρώ περίπου το 2019, σημειώθηκε αύξηση στα 210 ευρώ το 2020, ήτοι άνοδος κατά 15%.

    Το γεγονός αυτό συνδέεται με τους περιορισμούς στην κινητικότητα και υποδηλώνει ενίσχυση της ζήτησης ρευστότητας για λόγους πρόνοιας.

    Η συχνότερη χρήση των συναλλαγών με κάρτα επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία των πληρωμών, σύμφωνα με τα οποία η αξία των εγχώριων πληρωμών με κάρτα διαμορφώθηκε το 2020 σε 35 δισ. ευρώ, έναντι 24 δισ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 44% (ή 39% με βάση τον αριθμό των πληρωμών αυτών).

    Κατά την ΤτΕ η χρήση των πληρωμών με –χρεωστικές κυρίως– κάρτες είχε επεκταθεί γρήγορα τη διετία 2015-2016 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς τον Ιούνιο του 2015 και της θεσμοθέτησης στη συνέχεια σχετικών κινήτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Ειδικότερα, το 2016 η αξία των εγχώριων πληρωμών με κάρτα είχε σημειώσει ρυθμό αύξησης 82% (ή 128% με βάση τον αριθμό πληρωμών), αλλά στη συνέχεια μέχρι το 2018 και το 2019 ο ρυθμός αυτός είχε σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (της τάξεως του 10% σε όρους αξίας και 25% σε αριθμό).

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι πληρωμές με κάρτα που πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία σε φυσικό τερματικό ανήλθαν το 2020 σε 28,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αντίστοιχη αξία εκείνων που πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως ανήλθε σε 6,8 δισ. ευρώ το 2020, αυξημένη κατά 71% έναντι του προηγούμενου έτους.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αύξηση στα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) στην Ελλάδα - Αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020
    Αύξηση στα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) στην Ελλάδα - Αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020

    Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών με κάρτα ή άλλων εναλλακτικών μεθόδων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) έχει αυξηθεί κατά 20% (κατά περίπου 376.000 τερματικά) από το 2018 έως το 2020, σε σειρά χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με την αντίστοιχη αύξηση στην Ελλάδα να φτάνει το 17% (κατά περίπου 116.000).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας τεχνολογίας Printec, η οποία διεξήχθη σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται, η κατανομή των POSs έχει διαμορφωθεί σε περίπου 18.142 μονάδες ανά εκατομμύριο κατοίκων για το 2020 από περίπου 14.800 που ήταν το 2018. Για το σύνολο των χωρών, ο αριθμός POS από το 2018 έως το 2020 έχει αυξηθεί με την Τσεχία (49%), την Αλβανία (40%), την Ουκρανία (31%) και τη Ρουμανία (25%) να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση. Η Ελλάδα αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020, η οποία υπολογίζεται σε 76.132 ανά εκατομμύριο κατοίκων.

    Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως τα τερματικά POS που χρησιμοποιούνται για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών έχουν καταγράψει σημαντική ζήτηση τα τελευταία χρόνια λόγω της ευκολίας χρήσης τους, της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, της βελτιωμένης απόδοσης επένδυσης και σε κάποιες περιπτώσεις λόγω νομοθετικών υποχρεώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,7% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 101,6 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2020 - σε σύγκριση με το 2019, ενώ η έκδοση καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 6,5% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε 609 εκατομμύρια κάρτες.

    Οι λειτουργίες των τερματικών POS σήμερα επεκτείνονται και μπορούν πλέον να κάνουν πολλά περισσότερα από την απλή λήψη πληρωμών, όπως εκτύπωση λογαριασμών, διαχείριση αποθέματος, φιλοδωρήματος και επιστροφής μετρητών καθώς και υλοποίηση προγραμμάτων επιβράβευσης πελατών. Παράλληλα, οι αυξανόμενες οικονομικές απάτες σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεάσει τους κυβερνητικούς φορείς, οδηγώντας σε μια συνεχή εξέλιξη των ρυθμιστικών πλαισίων για την περαιτέρω ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών, οι οποίες ολοένα και περισσότερο γίνονται ηλεκτρονικά και ανέπαφα. Έπειτα, τα συστήματα Mobile POS (mPOS) και SoftPOS επεκτείνουν τις δυνατότητές τους, καθώς επιτρέπουν στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές σχεδόν οπουδήποτε με ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών και απελευθερώνοντας τις επιχειρήσεις από το όρια του ταμείου ή και του φυσικού καταστήματος.

    Σταθερά παραμένουν τα ATMs την περίοδο 2018-2020

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο συνολικός αριθμός των ΑΤΜs που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Printec παρέμεινε σχεδόν σταθερός, περίπου στις 60.000 μονάδες κατά την περίοδο 2018-2020, σημειώνοντας μια πολύ μικρή πτώση (-0,4%) από το 2018 έως το 2020. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ATMs την περίοδο 2018-2020 αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας τα 5.740 ATMs το 2020.

    Η κατά μέσο όρο κατανομή των ΑΤΜs στις χώρες της Printec το 2020 υπολογίζεται στις 505 μονάδες ανά εκατομμύριο κατοίκων, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο (551 ATMs ανά εκατομμύριο κατοίκων), ενώ στο πιο χαμηλό μέρος της κλίμακας βρίσκεται η Αλβανία (257 ATMs ανά εκατομμύριο κατοίκων) και στο υψηλότερο η Κροατία (1.193 ATMs ανά εκατομμύριο κατοίκων). Αυτές οι διαφορές μπορούν εύκολα να εξηγηθούν αν ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές αλλά και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

    Φαίνεται πως, παρόλο που η αγορά των ΑΤΜs είναι σταθερή τα τελευταία 3 χρόνια, τα ίδια τα ΑΤΜs εξελίσσονται, κυρίως ως προς τις υπηρεσίες που προσφέρουν, τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν και τον σχεδιασμό τους. Καθώς οι πελάτες αναμένουν από τα ΑΤΜs να έχουν απόδοση όπως οι άλλες τεχνολογίες και συσκευές που έχουν συνηθίσει, η λειτουργικότητα και η μορφή των ΑΤΜs έχουν αλλάξει προς μια πιο διαισθητική εμπειρία για τον χρήστη. Από τις οθόνες αφής, το ζουμ με το δάχτυλο έως και τις ανέπαφες συναλλαγές και τον έλεγχο ταυτότητας μέσω κινητού, οι τραπεζικοί πελάτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν παρόμοια εμπειρία στο ΑΤΜ, όπως σε άλλες σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης.

    Ο ρόλος των ATMs στα τραπεζικά καταστήματα του μέλλοντος

    Η πανδημία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2020, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα. Το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα lockdowns έχουν ωθήσει τόσο τους πελάτες όσο και τους οργανισμούς να βρουν νέους ψηφιακούς τρόπους συναλλαγής, με τους καταναλωτές να έχουν πλέον εκπαιδευτεί και εξοικειωθεί με τις ψηφιακές υπηρεσίες και τα self-service κανάλια.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Printec, όπως όλα δείχνουν, τα τραπεζικά καταστήματα τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν και θα έχουν μια εντελώς διαφορετική μορφή. Συνήθως, στα τραπεζικά καταστήματα συναντούμε 4 «ζώνες» εξυπηρέτησης πελατών - τη ζώνη 24ωρης self-service λειτουργίας όπου βρίσκονται και τα ATMs και η οποία είναι συνδεδεμένη με το τραπεζικό κατάστημα, αλλά φυσικά αποκομμένη, την υποβοηθούμενη ζώνη self-service, η οποία βρίσκεται μέσα στο κατάστημα και οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν μόνοι τους συναλλαγές σε μηχανήματα και να ζητούν βοήθεια από υπαλλήλους σε περίπτωση που χρειάζεται, η ζώνη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και η ζώνη για συναλλαγές στο ταμείο. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι υπηρεσίες που παλαιότερα εκτελούνταν στο κατάστημα, ενώ πλέον μπορούν να ολοκληρωθούν απομακρυσμένα, μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν οι οργανισμοί στους πελάτες τους, απομακρύνοντας τους πελάτες από τα καταστήματα. Έτσι, στα τραπεζικά καταστήματα των επόμενων χρόνων, στόχος είναι να πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές ρουτίνας στις ζώνες 24ωρης self-service λειτουργίας, υποβοηθούμενης self-service λειτουργίας, ενώ οι συναλλαγές που προσδίδουν υψηλή αξία στις τράπεζες να πραγματοποιούνται στη ζώνη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 1981, η Alpha Bank έφερε για πρώτη στην Ελλάδα τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές γνωστές ως ATM ενώ το 1988 επίσης η Alpha Bank κυκλοφόρησε την Cashcard Visa, την πρώτη τραπεζική και πιστωτική κάρτα στην Ελλάδα που αποτελούσε συνδυασμό πιστωτικής κάρτας και κάρτας αναλήψεων και καταθέσεων μετρητών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Ανέπαφες συναλλαγές: Παραμένει το όριο των 50 ευρώ χωρίς PIN
    Ανέπαφες συναλλαγές: Παραμένει το όριο των 50 ευρώ χωρίς PIN

    Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

    Διατηρείται στα 50 ευρώ και μετά την 1η Ιουλίου το όριο για ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες πληρωμών χωρίς χρήση PIN.

    Τη διατήρηση του ορίου ποσού των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στα 50 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της από 23 Μαρτίου 2021 ανακοίνωσης της ΕΕΤ, οι τράπεζες - μέλη της, στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για διαρκή συνδρομή τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορoνοϊού, στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική καθημερινότητα, θα διατηρήσουν το όριο ποσού των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στα 50 ευρώ, από την 1η Ιουλίου 2021 και εφεξής.

    Από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του τερματικού (POS).

    Ως εκ τούτου, όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, μπορούν να πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος όπου διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές, πέραν του ποσού των 50 ευρώ, θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη και να ζητείται η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS, από τον κάτοχο της κάρτας, αναφέρει η ΕΕΤ.

    Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν οι συναλλασσόμενοι στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο