Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 10:48

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου ο χρυσός

Γράφτηκε από τον

Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,4% ή 5 δολ., στα 1.312,30 δολ. ανά ουγγιά - το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου

Με κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός, καθώς στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη τροφοδότησαν τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας τους επενδυτές στα ασφαλή «καταφύγια».

Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης της IHS Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ διολίσθησε τον Μάρτιο του 2019 σε χαμηλό 21 μηνών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών αποδυναμώθηκε σε χαμηλό δύο μηνών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο ΡΜΙ διολίσθησε στις 52,5 μονάδες, από 53 τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,8 μονάδες, από 56 τον προηγούμενο μήνα.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, επιβράδυνση κατέγραψε και η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2019, εν μέσω ασθενέστερης ζήτησης στον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI επιβραδύνθηκε στις 51,3 μονάδες, από 51,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 52 μονάδες.

Ο ΡΜΙ για τον μεταποιητικό κλάδο κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση στις 47,6 μονάδες, έναντι 49,3 μονάδων του προηγούμενου μήνα, ενώ ο PMI για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, από 52,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία, που έδειξαν ότι υποχώρησε σε χαμηλά έξι ετών τον Μάρτιο, με τον σύνθετο PMI να υποχωρεί στις 51,5 μονάδες, έναντι των 52,8 μονάδων του Φεβρουαρίου.

Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,4% ή 5 δολ., στα 1.312,30 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 0,7%. Παράλληλα, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στις εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίν και τις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο, ώστε να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, με τις ΗΠΑ να στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

Πηγή: www.newmoney.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 11:53

Σχετικά Άρθρα

  • Ο χρυσός σημειώνει και πάλι νέα ρεκόρ - Tι σημαίνει αυτό για την οικονομία
    Ο χρυσός σημειώνει και πάλι νέα ρεκόρ - Tι σημαίνει αυτό για την οικονομία

    Κοντά στο 30% υπολογίζεται η άνοδος του χρυσού, που παραδοσιακά θεωρείται καταφύγιο, από τις αρχές του 2024, ξεπερνώντας την άνοδο 20% του δείκτη αναφοράς S&P 500, .

    Μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, το ράλι του χρυσού του 2024 δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει σύντομα, με το πιο πρόσφατο νέο ρεκόρ -στο πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού - να διαμορφώνεται στα 2.687,30 δολάρια, χθες Τρίτη 24/9.

    Αυτό έρχεται μετά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά μισή υπερμεγέθη μονάδα την περασμένη εβδομάδα.

    Τι δίνει ώθηση στον χρυσό

    Σύμφωνα με το CNN, το ράλι οφείλεται εν μέρει στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ άλλων στην Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία, οι οποίες αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό φέτος για να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ.

    Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι το ράλι του κίτρινου μετάλλου υποδηλώνει επίσης ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι ανήσυχες σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, παρά τα νέα υψηλά της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι έμποροι τείνουν να συρρέουν στον χρυσό σε περιόδους αβεβαιότητας, στοιχηματίζοντας ότι η αξία του θα αντέξει καλύτερα από άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, ομόλογα και νομίσματα, εάν η οικονομία αντιμετωπίσει ύφεση.

    Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της κεντρικής τράπεζας μετά τη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα ότι η τεράστια μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα είχε ως στόχο να προλάβει την περαιτέρω αδυναμία της εργασίας.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων, η οικονομία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας είναι δύσκολο να επιβραδυνθεί από τη στιγμή που αρχίζει να ανεβαίνει. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 4,2% τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι χαμηλό με βάση τα ιστορικά πρότυπα, αλλά είναι υψηλότερο από το 3,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα νέα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη την Τρίτη έδειξαν ότι οι Αμερικανοί αισθάνονται απαισιόδοξοι για την αμερικανική οικονομία και το μέλλον της αγοράς εργασίας. Ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης του Conference Board διολίσθησε σε χαμηλότερη του αναμενόμενου τιμή 98,7 τον Σεπτέμβριο, από το ανοδικά αναθεωρημένο 105,6 του Αυγούστου.

    «Υπάρχει μια έντονη ανησυχία από την πλευρά των επενδυτών ότι ίσως αυτή η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης να είναι πραγματικά μια μείωση κρίσης και ότι υπάρχει μεγαλύτερη αδυναμία στην αμερικανική οικονομία από ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής της Invesco για τις παγκόσμιες αγορές.

    Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τον χρυσό. Οι ερευνητές της JPMorgan Chase ανέφεραν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι αναμένουν ότι το κίτρινο μέταλλο θα συνεχίσει να τρέχει προς την τιμή-στόχο τους για το 2025, τα 2.850 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει μισή ποσοστιαία μονάδα επιπλέον μείωσης των επιτοκίων φέτος και μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαλάρωσης το 2025.

    Η εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων της Fed αυξάνει επίσης τη γοητεία του χρυσού έναντι των κρατικών ομολόγων, τα οποία ανταγωνίζονται ως καταφύγιο. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ήταν περίπου στο 3,7% στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Τρίτη, κάτω από την απόδοση άνω του 4% των ομολόγων που οι επενδυτές ήταν σε θέση να μαζέψουν μόλις πριν από δύο μήνες.

    «Πραγματικά, σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε για τον χρυσό παρά μόνο θετικά», δήλωσε ο Will Rhind, διευθύνων σύμβουλος της GraniteShares.

    Τι συμβαίνει με το ασήμι

    Το ασήμι, ένα άλλο πολύτιμο μέταλλο που τείνει να κινείται παράλληλα με τον χρυσό, έχει κάνει άλμα περίπου 34% φέτος, ξεπερνώντας το κίτρινο μέταλλο.

    Βέβαια, τα ράλι στο ασήμι τείνουν επίσης να αντανακλούν την αισιοδοξία ότι η οικονομία θα επιταχυνθεί εκ νέου, καθώς πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή υποδομών και προϊόντων όπως τα ηλεκτρονικά, τα κοσμήματα και τα μαχαιροπίρουνα.

    Το ασήμι είναι επίσης ένα κρίσιμο υλικό για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi έγραψαν σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένουν ότι η ζήτηση στην Κίνα, η οποία βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, θα συμβάλουν στην αύξηση των τιμών του αργύρου.

    Οι νέες κινήσεις από την Κίνα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της έχει επίσης τη δυνατότητα να ανεβάσει τα πολύτιμα μέταλλα, δήλωσε ο Rhind. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποκάλυψε την Τρίτη μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της και τη μείωση του ποσού των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό, γεγονός που θα απελευθερώσει χρήματα για δανεισμό.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του χρυσού - Άλμα 12% μέσα σε έναν μήνα
    Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του χρυσού - Άλμα 12% μέσα σε έναν μήνα

    Γιατί ο χρυσός ανεβαίνει.

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χρυσού σήμερα Πέμπτη (21/3), ξεπερνώντας τα 2.200 δολάρια/ουγγιά, με φόντο την προοπτική να γίνουν φέτος μειώσεις των επιτοκίων, όπως επιβεβαιώθηκε χθες από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED).

    Ειδικότερα, ο χρυσός έφθασε μέχρι τα 2.220 δολάρια η ουγγιά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ξεπερνώντας έτσι προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο.

    Χρυσός: Άλμα 12% μέσα σε έναν μήνα

    Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει κάνει άλμα σχεδόν κατά 12%.

    Τα ασιατικά χρηματιστήρια και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν σημαντική άνοδο και το δολάριο υποχώρησε αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά το 2024 παρά τον επίμονο πληθωρισμό.

    Αυτή η άνοδος της τιμής του χρυσού ενθαρρύνθηκε από ένα εξασθενημένο δολάριο, το οποίο καθιστά πιο ελκυστικό αυτό το πολύτιμο μέταλλο ως καταφύγιο σε ένα πλαίσιο όξυνσης των γεωπολιτικών κινδύνων, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

    Οι μειώσεις των επιτοκίων ευνοούν επίσης το κίτρινο μέταλλο, το οποίο δεν δημιουργεί έσοδα, καθώς καθιστούν τις άλλες τοποθετήσεις λιγότερο ελκυστικές.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Χρυσός και ασήμι ανεβαίνουν - Ποιο θα έχει την καλύτερη επίδοση;
    Χρυσός και ασήμι ανεβαίνουν - Ποιο θα έχει την καλύτερη επίδοση;

    Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1979 σκαρφάλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η τρέχουσα (spot) τιμή του χρυσού, με τους αναλυτές να «βλέπουν» συνέχεια του ανοδικού ράλι, καθώς τα σενάρια για μειώσεις των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2024, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

    Παράλληλα, μια σειρά από εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ενισχύουν τις πιθανότητες ανόδου, καθώς θεωρείται ένα περιουσιακό στοιχείο με τον χαρακτήρα του επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

    Εν μέρει, η ενίσχυση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να αποδοθεί στην υψηλή ζήτηση που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, κυρίως από στις Κεντρικές Τράπεζες που συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό, με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

    Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας είναι και η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, η οποία ενίσχυσε τα αποθέματα της σε χρυσό για 16ο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και το ασήμι, η τρέχουσα τιμή του οποίου καταγράφει αύξηση άνω του 5%.

    Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ασήμι μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με τον χρυσό.

    Γιατί ξεχωρίζει το ασήμι

    Νωρίτερα φέτος, το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φθάσει τα 1,2 δισ. ουγκιές το 2024, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Το Ινστιτούτο δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το ασήμι θα έχει μια «καταπληκτική χρονιά», ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση.

    Όπως σημειώνεται, πέρα από την αξία του ως πολύτιμο μέταλλο, το ασήμι έχει και βιομηχανική αξία, συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών. Μάλιστα, σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ασήμι προέρχεται από διάφορους τομείς της βιομηχανίας.

    «Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: Κινείται μαζί με τον χρυσό, αλλά αργότερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wh eaton Precious Metals.

    «Πρώτα θα εκτιναχθεί ο χρυσός και στη συνέχεια θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπεραποδίδει, απλά με καθυστέρηση», πρόσθεσε.

    *Προσοχή: Το παρόν δημοσιεύμα δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

    Πηγή: cnn.gr

  • Γιατί όλοι αγοράζουν χρυσό - Προβλέψεις για ασύλληπτο ρεκόρ το 2023
    Γιατί όλοι αγοράζουν χρυσό - Προβλέψεις για ασύλληπτο ρεκόρ το 2023

    Η περιφερειακή τραπεζική κρίση, τα αυξημένα επιτόκια, οι γεωπολιτικές εντάσεις και το ανώτατο όριο χρέους είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν το πολύτιμο μέταλλο ακόμη πιο ψηλά, σύμφωνα με αναλυτή

    Σε επίπεδα ρεκόρ έχει αυξηθεί η αξία του χρυσού, παρά την αστάθεια της αγοράς και το εξασθενημένο δολάριο των ΗΠΑ. «Το 2023, οι traders επιλέγουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις του χρυσού», δήλωσε στο FOX Business ο Joe Cavatoni, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

    «Η περιφερειακή τραπεζική κρίση, τα αυξημένα επιτόκια, οι γεωπολιτικές εντάσεις και το ανώτατο όριο χρέους είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν το πολύτιμο μέταλλο ακόμη πιο ψηλά», επισήμανε ο αναλυτής.

    Η τιμή του χρυσού έχει κερδίσει περίπου 12,4% από την αρχή του έτους, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 2.051,50 δολαρίων ανά ουγγιά που έφτασε τον Αύγουστο του 2020.

    Τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, σε 1.174 τόνους, το πρώτο τρίμηνο του 2023. Κατά την ίδια περίοδο, η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στους 302 τόνους.

    Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατανάλωση κοσμημάτων παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη, φτάνοντας τους 478 τόνους.

    Θα αυξηθεί η ζήτηση

    Το Συμβούλιο προβλέπει ότι η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων θα συνεχιστεί και φέτος, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή θα υπερκαλύψει την επιβράδυνση στην Ευρώπη. Η προσφορά χρυσού προβλέπεται επίσης να αυξηθεί από την παραγωγή ορυχείων και την ανακύκλωση.

    Ο Cavatoni δήλωσε ότι «Ακόμη και η ζήτηση του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνεται».

    «Είναι απλό, ο χρυσός είναι ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο. Το σπίτι μου, η γη μου, ο χρυσός μου», κατέληξε ο Cavatoni.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας υψηλό ορόσημο για την περίοδο.

    Πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της Kitco News έδειξε ότι οι επενδυτές μπορεί να δουν τον χρυσό να κορυφώνεται στο ρεκόρ των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά το 2023.

    Πηγή: imerisia.gr - Photo by Jingming Pan on Unsplash

  • Ληστεία αλά «Casa de papel» στον Καναδά: Έκλεψαν χρυσό αξίας σχεδόν 15 εκατ. από το αεροδρόμιο του Τορόντο
    Ληστεία αλά «Casa de papel» στον Καναδά: Έκλεψαν χρυσό αξίας σχεδόν 15 εκατ. από το αεροδρόμιο του Τορόντο

    Η καναδική αστυνομία ερευνά την μυστηριώδη κλοπή ενός φορτίου χρυσού και άλλων τιμαλφών αξίας 20 εκατ. δολαρίων Καναδά (14,84 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο εκλάπη από μια εγκατάσταση φύλαξης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο.

    Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ληστείες της δεκαετίας και αφορά κλοπή χρυσού και άλλων αντικειμένων, τα οποία κλάπηκαν από κοντέινερ που εκφορτώθηκε από αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Pearson του Τορόντο.

    Η ληστεία θυμίζει έντονα μνήμες από τη δημοφιλή σειρά La Casa De Papel.

    Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος «βλέπουν» πίσω από την κλοπή

    Το κοντέινερ υψηλής αξίας έφτασε στο αεροδρόμιο το βράδυ της 17ης Απριλίου και μεταφέρθηκε σε εγκατάσταση όπου συνήθως φυλάσσονται τιμαλφή. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Stephen Duivesteyn είπε ότι η ομάδα έρευνας εξετάζει όλα τα στοιχεία και χαρακτήρισε το περιστατικό της Δευτέρας ως μεμονωμένο. Επίσης τόνισε ότι το κοντέινερ ήταν περίπου 5 τετραγωνικά μέτρα σε μέγεθος, αλλά αρνήθηκε να πει πόσο ζύγιζε.

    Η Toronto Sun ανέφερε νωρίτερα ότι, η αστυνομία πιστεύει ότι στη ληστεία συμμετείχαν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού – Η χώρα που αγόρασε μυστικά 100 τόνους μέσα σε λίγες ημέρες
    Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού – Η χώρα που αγόρασε μυστικά 100 τόνους μέσα σε λίγες ημέρες

    Αγόρασε ποσότητες - ρεκόρ και ήδη τα συνολικά αποθέματά της σε χρυσό ξεπερνούν τους 2.000 τόνους - Σταθερά ανοδική πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου τους τελευταίους μήνες, έφθασε σε υψηλό 11 μηνών

    Σε ένα μπαράζ αγορών χρυσού επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία προσπαθεί να φτιάξει ένα γερό «απόθεμα», σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο.

    Οι αθρόες εισαγωγές από τη Λαϊκή Τράπεζα του Πεκίνου (PBOC) ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, όταν αγοράστηκαν 32 τόνοι χρυσού -επιπλέον των συνηθισμένων μηνιαίων αγορών. Ακόμη 30 τόνοι «έξτρα» χρυσού ακολούθησαν τον Δεκέμβριο, ενώ μόνο τις πρώτες ημέρες του 2023 αποκτήθηκαν 100 τόνοι.

    Αποτέλεσμα αυτών των έκτακτων προμηθειών ήταν τα συνολικά αποθέματα της Κίνας να φθάσουν τους 2.010 τόνους, ένα ποσό αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, όταν τα αποθέματα δεν ξεπερνούσαν τους 1.950 τόνους.

    Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αύξηση στο τελευταίο δίμηνο οδήγησε τις εισαγωγές για το σύνολο του 2022 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Κι αυτό, φυσικά, έχει συμβάλλει στη σταθερά ανοδική πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει αισίως φθάσει στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά (υψηλό 11 μηνών).

    Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά

    Όπως είναι εύλογο, αυτές οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει μια σειρά σεναρίων για τις προθέσεις της Κίνας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι αγορές επιπλέον χρυσού συνδέονται άρρηκτα με την πρόθεση του Πεκίνου να περιορίσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο, ενόσω οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται διαρκώς, εξαιτίας του τεχνολογικού «πολέμου».

    Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας απαρτίζονται κυρίως από δολάρια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να τεθούν στο επίκεντρο κυρώσεων της Δύσης (όπως συνέβη και στη Ρωσία), η κινεζική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης.

    Ως εκ τούτου, η Λαϊκή Τράπεζα επιχειρεί να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της, μειώνοντας το δολάριο και αυξάνοντας τον χρυσό. Σ’ αυτό συνδράμει και η ευρύτερη συγκυρία στις αγορές, καθώς το δολάριο βαίνει ολοένα και φθηνότερο, κάτι που βοηθάει την Κίνα να αγοράζει το πολύτιμο μέταλλο σε χαμηλότερες τιμές.

    Ο ρόλος της Covid

    Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Κίνα φοβάται τον κίνδυνο επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών από τις χώρες του εξωτερικού, εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορωνοϊού και της αιφνίδιας άρσης της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid.

    Εφόσον, λοιπόν, η Δύση επιβάλει περιοριστικά μέτρα ή εφόσον η Κίνα αναγκαστεί να επαναφέρει τα lockdowns, πολλοί κλάδοι της οικονομίας (τουρισμός, βιομηχανία, μεταποίηση) θα υποστούν σημαντική ζημιά. Και τα υψηλά αποθέματα χρυσού, οπωσδήποτε, μπορούν να καταστήσουν αυτή τη ζημιά… ηπιότερη.

    Πηγή: newmoney.gr

    Photo by Jingming Pan on Unsplash

  • G7: Στο στόχαστρο και ο ρωσικός χρυσός – Έρχεται εμπάργκο στις εισαγωγές
    G7: Στο στόχαστρο και ο ρωσικός χρυσός – Έρχεται εμπάργκο στις εισαγωγές

    Οι μεγάλες δυνάμεις της G7, οι οποίες επιδιώκουν να εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα αντιδρώντας στην εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής τους στη Γερμανία, την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι οποίες θα αποκοπούν από την σημαντική αγορά του Λονδίνου.

    «Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια"» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός. Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο σε πύργο στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία.

    Εν αναμονή μιας συλλογικής ανακοίνωσης κατά την ολοκλήρωση της συνόδου την Τρίτη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.

    «Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

    Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

    «Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού», πρόσθεσε ο Τζόνσον και τόνισε: «Οφείλουμε να 'στραγγίξουμε' τις χρηματοδοτήσεις του καθεστώτος του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας».

    Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.

    Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών, καθώς έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και επιδιώκουν, οι Ευρωπαίοι, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτραπεί η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής με την καταβολή στη Μόσχα δισεκατομμυρίων για τις εισαγωγές πόρων.

    Το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό «συνιστά ένα επιπλέον μέσο για να αποκλειστούν οι δεσμοί ανάμεσα στην ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξήγησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Οι συνέπειες των κυρώσεων «συσσωρεύονται με τον χρόνο και η ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να κάνει πόλεμο θα μειωθεί λόγω των συλλογικών μέτρων που λαμβάνει η G7», πρόσθεσε.

    Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.

    Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως «έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια", υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπόρεσαν να αγοράσουν χρυσό "για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

    Η Βρετανία βρίσκεται μεταξύ των δυτικών χωρών που έχουν επιβάλει πολύ σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχοθετώντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πετρέλαιο, δεκάδες ολιγάρχες. Οι βρετανικές κυρώσεις στη Ρωσία αφορούν συνολικά περισσότερες από 100 οντότητες και 1.000 προσωπικότητες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πόλεμος στην Ουκρανία - ΕΕ: Κρατάει ψηλά την πίεση στη Ρωσία - Σκέψεις να περιληφθεί ο χρυσός στις νέες κυρώσεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία - ΕΕ: Κρατάει ψηλά την πίεση στη Ρωσία - Σκέψεις να περιληφθεί ο χρυσός στις νέες κυρώσεις

    Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας - Συνεχίζεται η δουλειά για να εντοπιστούν τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την πίεση επί της Ρωσίας κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται η δουλειά με τις κυρώσεις, σύμφωνα με ένα σχέδιο των συμπερασμάτων τους, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο χρυσός στον επόμενο γύρο κυρώσεων. Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως αρκετοί τομείς, περιλαμβανομένου του αερίου, δεν έχουν θιγεί καθώς κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν επιμελώς να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από εκείνη της Ρωσίας.
    «Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», θα πουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τέλος της τακτικής συνοδου κορυφής τους στις 23 και τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων τους που φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου και το οποίο είδε το Reuters. Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο στη δήλωση της συνόδου κορυφής, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μάλλον, παρά να προσθέσει αμέσως και άλλα.
    Σε μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου, δεν υπήρχε αναφορά σε περισσότερη δουλειά πάνω σε κυρώσεις και το Reuters σημειώνει πως η αλλαγή αντιπροσωπεύει μια νίκη για τους ιέρακες. Ωστόσο το νέο κείμενο δεν αναφέρεται ρητά σε ένα έβδομο πακέτο, όπως επιθυμούσε το Βερολίνο. Μολονότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συνεχίζεται η δουλειά για να εντοπιστούν τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.
    Ο χρυσός είναι ένας από τους ενδεχόμενους νέους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των απεσταλμένων στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Δανία πρότεινε ότι οι επόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν το χρυσό, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δανού πρεσβευτή στην ΕΕ. Ένα πρόσωπο που έχει γνώση της δουλειάς που γίνεται για τις κυρώσεις, είπε στο Ρόιτερς πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να προστεθεί ο χρυσός σε έναν ενδεχόμενο επόμενο γύρο κυρώσεων, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές αν με το μέτρο θα μπορούσαν να απαγορευθούν οι εξαγωγές στη Ρωσία, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο.
    Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.
    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ