Το οικονομικό επιτελείο ανέλυσε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ένα πλέγμα εναλλακτικών προσεγγίσεων που περνά και από τον εξορθολογισμό των δαπανών χωρίς νέα μέτρα προκειμένου να μεγαλώσει ο δημοσιονομικός χώρος για το υπόλοιπο του 2019 και κυρίως το 2020. Στόχος οι προσεγγίσεις τους να πάρουν και την έγκριση των δανειστών.
Και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 αλλά και την πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών για φορολογικές ελαφρύνσεις βάζει στόχο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα και των υφυπουργών Απόστολου Βεσυρόπουλου, Γιώργου Ζαββού και Θόδωρου Σκυλακάκη.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».
Στις δυόμιση ώρες που διήρκεσε η σύσκεψη αναλύθηκαν ένα προς ένα τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να πάει στην Βουλή μέχρι και το τέλος του μήνα αλλά και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι και το τέλος του χρόνου. Επίσης συζητήθηκε και η δημοσιονομική πορεία και ειδικότερα το κλείσιμο το προϋπολογισμού του 2019 και η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 και κυρίως το 2020, οπότε θα υπάρχουν επιπλέον φορολογικές δαπάνες από ελαφρύνσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το οικονομικό επιτελείο ανέλυσε στον πρωθυπουργό ένα πλέγμα εναλλακτικών προσεγγίσεων που περνά και από τον εξορθολογισμό των δαπανών χωρίς νέα μέτρα προκειμένου να μεγαλώσει ο δημοσιονομικός χώρος για το υπόλοιπο του 2019 και κυρίως το 2020 και τα μέτρα να πάρουν και την έγκριση των δανειστών.
Ένα δεύτερο επιχείρημα θα είναι ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα αυξήσουν το εισόδημα επιχειρήσεων και ιδιωτών και σε συνδυασμό και με την αύξηση της ρευστότητας της οικονομίας θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της ανάπτυξης και άρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.
Στην κατεύθυνση αυτή κομβικό σημείο για τις περαιτέρω εξελίξεις θα αποτελέσουν οι συναντήσεις που θα έχουν οι νέοι οικονομικοί υπουργοί με τους εκπροσώπους της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο, του ΔΝΤ κ. Πήτερ Ντόλαν και του ESM κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι, οι οποίοι θα βρεθούν από τη Δευτέρα με την ευκαιρία ενός οικονομικού συνεδρίου του Economist
Μεγαλύτερη σημασία δόθηκε στην συνάντηση που θα γίνει μάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ που θα γίνει μάλλον το απόγευμα της Δευτέρας με παρόν και το οικονομικό επιτελείο.
Ως γνωστό ο επικεφαλής του ESM έχει ήδη προειδοποιήσει για απόκλιση από τον φετινό δημοσιονομικό στόχο λόγω των μέτρων του Μάιου. Επίσης έχε ζητήσει εξηγήσεις και για την ψήφιση της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου. Όλα αυτά χωρίς να έχει δει και κοστολογήσει τις ελαφρύνσεις από το φορολογικό νομοσχέδιο.
Πηγή: News247.gr