Στόχος του υπουργείου Οικονομικών να δώσει περισσότερα σε περισσότερους - Αρχές Νοεμβρίου οι αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για αλλαγές θα ληφθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου με μειωμένο φόρο 0,28 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερο ανάγκη την επιδότηση, θα πρέπει να περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα ή να ποντάρουν πως θα βελτιωθούν τα ήδη ισχύοντα.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πολλούς λόγους που τους κάνουν να θέλουν να αλλάξουν από φέτος το σύστημα επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης:
– μέχρι το 2014, όταν η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως έφτανε ή ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας είχε εξασφαλίσει ένα κονδύλι 210 εκατ. ευρώ το χρόνο για να επιδοτούνται (και προκαταβολικώς) οι δικαιούχοι που τα είχαν ανάγκη.
– εν έτει 2019 και ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, οι κρατικοί φόροι παραμένουν στα ύψη, αλλά αυξάνονται και οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αν δεν αναχαιτισθούν οι ανατιμητικές τάσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί στον κίνδυνο να υποστεί ξανά την αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια» που … άναψε στην Οικονομία τα προηγούμενα χρόνια με την υπερφορολόγηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τα χθεσινά δεδομένα πάντως, μετά την επίθεση σε πετρελαιοπηγές στη Σαουδική Αραβία, οι ανατιμητικές πιέσεις δεν αναμένεται να εκδηλωθούν στις λιανικές τιμές πώλησης στη χώρα μας, πριν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα. Εκτιμάται συνεπώς πως υπάρχει περιθώριο χρόνου για αποφάσεις, αλλά στην κυβέρνηση βιάζονται γιατί θέλουν να σπάσει η «παράδοση» των τελευταίων ετών με τις καθυστερήσεις που έφταναν να χορηγείται …τον Ιούνιο (!) η β΄ δόση εξόφλησης του φόρου για πετρέλαιο που αγοράστηκε το χειμώνα.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να λάβουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης τα νοικοκυριά, θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
- Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ
- Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
- Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
- Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
- Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ
- Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.
Παρά τη μείωση του κονδυλίου όμως, όχι μόνον δεν αυξανόταν το ποσόν, αλλά παρέμεναν αδιάθετα και κάποια εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία περίσσευαν κάθε χρόνο …ελλείψει δικαιούχων!
Για περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney