Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 16:10

IOBE: Σε ανοδική πορεία τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας, η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρέμεινε σε ανοδική πορεία τον Σεπτέμβριο, διαμορφούμενος στις 107,2 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο, σημειώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας που δημοσίευσε για την Βιομηχανία.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές, ενώ στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές είναι ήπια θετικές. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. Είναι φανερό ότι διατηρείται η θετική επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων. Άλλωστε συνεχίζουν να αξιολογούνται ευνοϊκά, οι δηλώσεις (προγραμματικές περισσότερο) και διαθέσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς ακόμα οι νομοθετικές παρεμβάσεις είναι σε αρχικό στάδιο. Παρόλα αυτά όμως φαίνεται ότι ακόμα και αυτές (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ, επέκταση ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις) επηρεάζουν θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών. Ωστόσο, φαίνεται να παραμένουν ανοικτά ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως η διαμόρφωση του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα επηρεάσουν τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με τον προϋπολογισμό του 2020 και το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει από τις εφαρμοζόμενες και προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, ενώ επηρεάζονται και από σημαντικές εστίες αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον.

Σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, στις 106,8 (από 104,4 τον Ιούλιο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (104,5 μον.). Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, καθώς και γενικότερα στην αναπτυξιακή δυναμική που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες.

Οι φοροελαφρύνσεις, οι ανακοινώσεις για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ. target model, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια) και το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση, φαίνεται να δημιουργούν θετικές προσδοκίες για την εγχώρια οικονομία. Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο έχει ως στόχο την ενίσχυση του επιχειρείν και τη βελτίωση της οικονομίας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που δυσχεραίνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων, τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, την απλοποίηση της αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν στα επιχειρηματικά πάρκα. Από την άλλη πλευρά, η διεθνής παρουσία μεγάλων εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων σε ένα ευρύ πλήθος χωρών, με την ανάληψη μεγάλων επενδυτικών έργων, αλλά και τη διάθεση εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων αναδεικνύει μια βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα που δε φαίνεται να επηρεάζεται ακόμα από τις αβεβαιότητες στις εμπορικές σχέσεις μεγάλων παγκόσμιων παικτών (ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 19:31

Σχετικά Άρθρα

  • Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία
    Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία

    Διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με τη συμμετοχή Ελλήνων καθηγητών από το εξωτερικό

    Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και την καθημερινότητα που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα για μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα ένα χρόνο μετά. Το κοινό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από την διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με θέμα την επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης.

    Με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνων Νίκο Βέττα, στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια χωρών που επλήγησαν από την πανδημία και συγκεκριμένα ο Αλεξάντερ Κριτικός, διευθυντής έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Berlin, ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής Δημοσίων Οικονομικών, Polytechnic University of Milan, η Βίκι Πράις, επικεφαλής οικονομική σύμβουλος, Centre for Econοmics and Business Research, London.

    Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση της πανδημίας με υποδειγματικό τρόπο, κάτι που αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα. Επισήμαναν μάλιστα, ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση και εκφράζεται η επιθυμία μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών πολιτών να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, κάτι όμως που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την χώρα μας, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις. Για να ανοίξουν τα σύνορα στην Ευρώπη, χρειάζεται πρόγραμμα και συντονισμός είπαν. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρχει τουρισμός.

    Κοινή επίσης ήταν η διαπίστωση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

    Οι αλλαγές σε κλάδους της οικονομίας και όχι μόνον, θα είναι μεγάλες και ουσιαστικές σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετα το τέλος της πανδημίας, συμφώνησαν οι ομιλητές. Η ραγδαία ψηφιοποίηση κλάδων της οικονομίας, υπηρεσιών του Δημοσίου θα αλλάξει οριστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο εργασιακές σχέσεις και θα επανακαθορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα ξανασκεφτούμε τον τρόπο που εργαζόμαστε μέχρι σήμερα, επισημάνθηκε. Αναφέρθηκαν επίσης στην ύφεση που θα χτυπησει τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και τη διεθνή οικονομία, την αύξηση της ανεργίας που θα είμαι μεγάλη καθώς και στο ρόλο των τραπεζών στην ανάκαμψη των οικονομιών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΙΟΒΕ: Αρνητικές και θετικές εξελίξεις στην επιχειρηματικότητα το 2017-2018

    Η έκθεση δημοσιεύεται από το ΙΟΒΕ για 15η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Global EntrepreneurshipMonitor (GEM).

    Στην έκθεση, που παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ και επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας, καταγράφεται υποχώρηση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων για το 2017 στη χαμηλότερη διαχρονικά επίδοση του δείκτη.

    Συγκεκριμένα, το 2017, το 4,8% του πληθυσμού 18-64 ετών της χώρας (περίπου 320 χιλιάδες άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης από 5,7% το 2016.

    Ταυτόχρονα, διευρύνεται στο 4,7% του πληθυσμού (310 χιλιάδες άτομα) το ποσοστό ατόμων που διέκοψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (έναντι 3,8% το 2016), κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας.

    Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει πολύ μικρή εισροή νέας επιχειρηματικότητας στην χώρα. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό μόνο αν «έκλειναν» εγχειρήματα χαμηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και «άνοιγαν» εγχειρήματα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, καθώς θα σήμαινε ότι αναβαθμίζεται το επιχειρηματικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, από τα ευρήματα της έρευνας δεν σημειώνεται ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση, καθώς οι περισσότερο σχετικοί δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι.

    Από την άλλη πλευρά όμως, διαφαίνεται μικρή ενίσχυση του μέσου μεγέθους των νέων εγχειρημάτων, καθώς τα εγχειρήματα που δημιουργούνται απασχολούν κατά τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας τους περισσότερα άτομα σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 82% αυτών απασχολεί τουλάχιστον ακόμα ένα άτομο (επιπλέον των ιδρυτών), αν και η ευρεία πλειονότητα αυτών δεν απασχολεί πάνω από 5 άτομα. Επιπρόσθετα, προσδοκούν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου, καθώς το 85% των επιχειρηματιών (από 75% το 2016) εκτιμούν ότι την επόμενη πενταετία θα προσλάβουν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

    Στα λοιπά σημεία της έκθεσης, θα πρέπει να σημειωθούν οι ακόλουθες αρνητικές εξελίξεις:

    - Η υψηλή επιχειρηματικότητα ανάγκης, καθώς το 29% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δήλωσε ως βασικό κίνητρο δραστηριοποίησης την ανάγκη βιοπορισμού

    - Το γεγονός ότι δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων εγχειρημάτων σε όρους καινοτομίας, εισόδου σε νέες αγορές, τεχνολογική αναβάθμιση: α) το 64,5% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι κανένας πελάτης δε θα θεωρήσει τα προϊόντα ή υπηρεσίες τους νέα και πρωτοποριακά (έναντι 50,1% στις χώρες καινοτομίας), β) το 54% αξιοποιούν ήδη γνωστές τεχνολογίες για την παραγωγή των προϊόντων τους και γ) οι μισοί επιχειρηματίες εισέρχονται σε αγορές με ήδη ισχυρό ανταγωνισμό.

    -Ο σταθερά υψηλός φόβος της αποτυχίας, από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.

    - Η χαμηλή γυναικεία επιχειρηματικότητα (μόλις 3,9% των γυναικών 18-64 ετών), αν και οι γυναίκες αποτελούν το 40% των επιχειρηματιών το 2017 (29% το 2013).

    - Μόλις το 13,7% του πληθυσμού διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα, μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στις θετικές εξελίξεις, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει επίσης να σημειωθούν:

    - Η ενίσχυση της συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα ατόμων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, καθώς πάνω από τους μισούς διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

    - Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας για 4η χρονιά: 37% των επιχειρηματιών ξεκίνησαν το εγχείρημά τους αξιοποιώντας μια ευκαιρία που διέκριναν στην αγορά.

    - Η σταθερή συνεισφορά άτυπων επενδυτών στη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων, αν και οι περισσότεροι είναι μέλη της ευρύτερης οικογένειας του επιχειρηματία.

    - Η ενίσχυση μεταποιητικών εγχειρημάτων στο 25% του συνόλου, με μικρή υποχώρηση των εγχειρημάτων λιανικής στο 55%.

    - Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς το 80% των νέων εγχειρημάτων απευθύνεται και σε ξένες αγορές, ενώ το 30% εξάγει πάνω από το ¼ του κύκλου εργασιών του, παρόλο που τα περισσότερα σχετίζονται με το χώρο του τουρισμού.

    - Η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της αυτοπεποίθησης για τις ικανότητες, τις γνώσεις και εμπειρία των ατόμων για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    - Η σχετικά καλή εικόνα της επιχειρηματικότητας ως επιλογής επαγγελματικής σταδιοδρομίας, και κοινωνικής καταξίωσης.

    Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα για το 2018, δείχνουν σημαντική αύξηση του ποσοστού της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων, σε 6,4%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΙΟΒΕ: Τέταρτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στους φόρους ακινήτων

    Σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στους φόρους ακίνητης περιουσίας και ειδικά στους επαναλαμβανόμενους φόρους κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

    Ειδικότερα στους φόρους ακινήτων η Ελλάδα έρχεται τέταρτη στην Ε.Ε., μετά από χώρες με πολύ ακριβές αγορές ακινήτων. Η Ελλάδα συγκεντρώνει 3,2% του ΑΕΠ στους φόρους ακίνητης περιουσίας. Πρώτη είναι η Γαλλία με 4,7% του ΑΕΠ και ακολουθούν η Βρετανία με 4,3% και το Βέλγιο με 3,6%.

    Στους επαναλαμβανόμενους φόρους η Ελλάδα έρχεται τρίτη με ποσοστό 2,8% του ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 3,3% του ΑΕΠ και ακολουθεί η Βρετανία με 3,1%

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα οι ετήσιες επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν κατά 95,4% και διαμορφώθηκαν το 2017 σε 1,1 δισ., έναντι €24,8 δισ. το 2007. Σχεδόν το σύνολο της πτώσης των συνολικών επενδύσεων για κατασκευαστικά έργα οφείλεται στη συρρίκνωση των επενδύσεων σε κατοικίες

    Οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούσαν το 2017 στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 10,8% το 2007, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές διαμορφώθηκαν κοντά στο 2,0% το 2017

    Η πτώση στις επενδύσεις σε κατοικίες περιόρισε το μερίδιό τους στις συνολικές επενδύσεις από 41,6% το 2007 σε μόλις 4,6% το 2017

    Οι επενδύσεις σε κατοικίες λειτουργούσαν ενισχυτικά στο ΑΕΠ τα περισσότερα έτη πριν το 2007, ωστόσο μετά το 2008 η μείωσή τους συνέβαλε αρνητικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, επιταχύνοντας την πτώση του

    Η ύφεση επηρέασε τις επενδύσεις σε κατοικίες σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο η πτώση τους στην Ελλάδα ήταν τριπλάσια

    Η οικοδομική δραστηριότητα – παρά τις διακυμάνσεις του σχετικού δείκτη – είναι στάσιμη σε πολύ χαμηλό επίπεδο

    Ο αριθμός συναλλαγών ακινήτων συγκριτικά με το απόθεμα κατοικιών έχει υποχωρήσει δραματικά (στο 8‰), 4,5 φόρες κάτω από τα επίπεδα του 2005

    Ο δραστικός περιορισμός της ζήτησης για ακίνητα οδήγησε – μεταξύ άλλων – σε μείωση των τιμών των διαμερισμάτων κατά 41% μεταξύ 2007 και 2017 (2η μεγαλύτερη στην ΕΕ-28)

    Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα υποχώρησαν ταχύτερα από το κόστος κατασκευής, καθιστώντας λιγότερο αποδοτική την κατασκευή κτηρίων

    Η γενικευμένη τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, όπως αυτή που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – με δεδομένο το κόστος κατασκευής – αποδυναμώνει τα κίνητρα κατασκευής νέων κτηρίων και περιορίζει την οικοδομική δραστηριότητα

    Η φορολογία ακινήτων αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή φορολόγησης της περιουσίας

    Οι φόροι περιουσίας συμβάλουν σε μικρότερο ποσοστό στα συνολικά φορολογικά έσοδα συγκριτικά με τους φόρους στο εισόδημα και την κατανάλωση

    Οι επαναλαμβανόμενοι φόροι στην ακίνητη περιουσία συνιστούν το μεγαλύτερο τμήμα των φόρων περιουσίας στην Ελλάδα και επιβάλλονται κυρίως από την κεντρική κυβέρνηση

    Μεγάλος αριθμός φόρων και τελών στην Ελλάδα έχει ως φορολογική βάση την ακίνητη περιουσία

    Η Ελλάδα κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις στους φόρους ακίνητης περιουσίας στην ΕΕ, και ειδικά στους επαναλαμβανόμενους

    Η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών στην Ελλάδα αποτελείται από πραγματικά στοιχεία και το διάμεσο νοικοκυριό έχει εξαιρετικά περιορισμένα ρευστά στοιχεία

    Η αξία των ακινήτων αποτελεί το 82% της αξίας του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του διάμεσου νοικοκυριού στην Ελλάδα – Η υψηλότερη τιμή στην Ευρωζώνη Η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων αντανακλά τη διαχρονική προτίμηση για τοποθέτηση των αποταμιεύσεων των ελληνικών νοικοκυριών σε ακίνητα

    ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

    Reuters: Ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων συνέχισε να σημειώνει άνοδο το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ η ενίσχυση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών στην Ελλάδα, η οποία κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη -80%- έναντι ενός μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 70%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στεγαστικών Δανείων.

    Οι τιμές των διαμερισμάτων στα οποία ζουν οι περισσότεροι Έλληνες αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την ανάκαμψη να επιταχύνεται σε σύγκριση με την ήδη αναθεωρημένη ανοδική αύξηση 1,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση στην Αθήνα, ενώ οι πλατφόρμες διαμοιρασμού κατοικιών όπως η Airbnb αλλά και το πρόγραμμα των «golden visa» έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. «Η τάση που διαφάνηκε από την αρχή του έτους ενδυναμώθηκε περαιτέρω και αντανακλά βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», σχολίασε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Ν. Μαγγίνας.

    «Η Airbnb οδήγησε σε αύξηση των ενοικίων και δημιούργησε θετικές προοπτικές για την αγορά των ακινήτων αλλά και αισιοδοξία για συνέχιση της ανοδικής τάσης, κυρίως στην Αθήνα», υπογράμμισε. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας βελτιώθηκαν μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ύψους 86 δισ. ευρώ τρία χρόνια πριν. Η οικονομία της χώρας σημείωσε άνοδο για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο αλλά με πιο αργούς ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας της μείωσης των επενδυτικών δαπανών.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς