Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 14:08

Με αυτές τις επενδύσεις θα δίνεται η «Golden Visa»

Γράφτηκε από
Ad Slot

Οι περιπτώσεις χορήγησης εθνικής θεώρησης εισόδου και άδειας διαμονής

Τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες που αφορούν στη χορήγηση άδειας εισόδου και διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών, για επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση, ξεκαθαρίζει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση περιλαμβάνει τις περιπτώσεις χορήγησης εθνικής θεώρησης εισόδου για «επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση», χορήγησης άδειας διαμονής για «επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση» και ορισμένες «Ειδικές Περιπτώσεις».

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών για τη χορήγηση 5ετούς άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε όποιον πραγματοποιεί άυλη επένδυση, εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται και από πρόσφατη πιστοποίηση, όχι προγενέστερη του διμήνου, από τη διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά, ο πολίτης τρίτης χώρας θα πρέπει να επενδύσει τα εξής για να λάβει «Golden Visa»:

– Εισφορά κεφαλαίου, τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα (εξαιρουμένων των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας) για την απόκτηση μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων κατά την έκδοση ομολογιακού δανείου.

– Εισφορά κεφαλαίου, τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για την απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

– Εισφορά κεφαλαίου, τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για απόκτηση μετοχών ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) για απόκτηση μεριδίων, εφόσον οι παραπάνω Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) έχουν ως σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

– Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με αξία κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια, κατά τον χρόνο αγοράς, τουλάχιστον 3 έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί και τον θεματοφύλακά τους.

– Προθεσμιακή κατάθεση ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ημεδαπό πιστωτικό ίδρυμα, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.

– Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα.

– Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο, και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα.

– Αγορά μεριδίων ή μετοχών αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η ελάχιστη αξία επένδυσης για την αγορά ακινήτου έχει ορισθεί στα 250.000 ευρώ.

Νομικά πρόσωπα

Σε περίπτωση πραγματοποίησης επένδυσης από νομικό πρόσωπο επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή πολιτών τρίτων χωρών ως έξης:

α) για επένδυση που υλοποιείται από ημεδαπό νομικό πρόσωπο ποσού τουλάχιστον ίσου με 400.000 ευρώ, επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στη Ελλάδα σε πολίτη τρίτης χώρας ο οποίος κατέχει το σύνολο των εταιρικών του μεριδίων, το οποίο πρέπει να διαπιστώνεται εκ της νομικής μορφής ή και του τύπου των εταιρικών μεριδίων.

β) για επένδυση που υλοποιείται από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα μέχρι 3 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι μέτοχοι ή στελέχη αυτού. Ο ανώτατος αριθμός αδειών εισόδου και διαμονής στην Ελλάδα αναλόγως του ύψους της επένδυσης που πραγματοποίησε το νομικό πρόσωπο, προβλέπει τα εξής:

– τουλάχιστον 800.000 ευρώ για μια άδεια, 1,6 εκατ. ευρώ για 2 άδειες και 2,4 εκατ. ευρώ για 3 άδειες.

– Το ποσό αυτό αυξάνει στα 1,6 εκατ. ευρώ, 3,2 εκατ. ευρώ και 4,8 εκατ. ευρώ για 1, 2 ή 3 άδειες αντίστοιχα στην περίπτωση αγοράς μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης.

Πηγή: Newmoney.gr - Φωτογραφία: Unsplash.com - Alex Robert

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 11:36

Σχετικά Άρθρα

  • Golden Visa: Αλλάζουν όλα στο πρόγραμμα – Το νέο τοπίο και από πότε μπαίνει σε εφαρμογή
    Golden Visa: Αλλάζουν όλα στο πρόγραμμα – Το νέο τοπίο και από πότε μπαίνει σε εφαρμογή

    Σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς golden visa φέρνουν οι νέοι κανόνες η ισχύς των οποίων ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσο ισχύει ακόμα το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου και την απόκτηση της Golden Visa από ξένους υπηκόους, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες κυρίως για ξεχασμένα ακίνητα, μισοτελειωμένες οικοδομές, παλαιές μονοκατοικίες, αλλά και για μεγαλύτερα ακίνητα που θέλουν να τα αποσύρουν από τις μισθώσεις λόγω παλαιότητας.

    «Φωτιά» στις αγοραπωλησίες πριν το νέο καθεστώς

    Από αρχές Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα της Golden Visa, ακριβαίνει καθώς το όριο για την απόκτηση ακινήτου σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων τουριστικών νησιών, πάει στις 800.000 ευρώ.

    Το «παιχνίδι» της μεταβατικής περιόδου κινήθηκε και κινείται σε δύο μέτωπα:

    1. Όσοι είχαν ή διαθέτουν ακόμα, έτοιμα προς αξιοποίηση, ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ, προσπαθούν να πουλήσουν υψηλότερα μέσω κυρίως μεσιτικών γραφείων, σε ενδιαφερόμενους Κινέζους, Τούρκους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και άλλους. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που μένουν στην Ελλάδα ή έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής μέσω Golden Visa και ασχολούνται με την αναζήτηση σχεδόν έτοιμων ακινήτων για να τα μεταπουλήσουν σε τρίτους που θέλουν τη «χρυσή βίζα».
    2. Η δεύτερη περίπτωση αφορά μισοτελειωμένα ακίνητα ή άλλα που χρειάζονται εργασίες και ανακαίνιση, και οι ιδιοκτήτες ψάχνουν κατασκευαστικές εταιρείες να τα αποπερατώσουν και στη συνέχεια οι ίδιες να τα διαθέσουν μέσω Golden Visa. Εδώ οι διαδικασίες είναι περισσότερο σύνθετες και κοστοβόρες, καθώς ναι μεν ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει πάνω από το όριο των 250.000 ευρώ, αλλά οι κατασκευαστές αποφεύγουν τα συγκεκριμένα ακίνητα λόγω των επιβαρύνσεων που προκύπτουν πέρα από την αγορά (εργασίες αποπεράτωσης, προμήθεια του ξένου μεσίτη με τον οποίο συνεργάζονται (στην περίπτωση της Κίνας φτάνει το 20%), ΦΠΑ, άλλοι φόροι κλπ).

    Τι φέρνει το νέο καθεστώς

    Όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές αποφάσεις, σύμφωνα με το νέο καθεστώς:

    • Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
    • Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
    • Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
    • Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από π.χ. βιομηχανική σε οικιστική κ.λπ., όπως και για τα διατηρητέα, δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.
    • Το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» αναμένεται φέτος να σημειώσει νέο ρεκόρ, με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Πέρυσι τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ το 2022, με τις υποβληθείσες αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις τελικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 1.802.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πόλος έλξης επενδύσεων το ελληνικό ελαιόλαδο
    Πόλος έλξης επενδύσεων το ελληνικό ελαιόλαδο

    Οι πρόσφατες κινήσεις στον εγχώριο κλάδο του ελαιολάδου, δείχνουν πως το προϊόν που συνεχίζει στη χώρα μας να οδηγεί την «κούρσα» των ακρίβειας στα τρόφιμα, βρίσκεται την ίδια στιγμή και στο επενδυτικό «ραντάρ», επιχειρήσεων και funds.

    Άλλωστε εν μέσω μίας περιόδου μεγάλης διεθνούς αναταραχής στην παραγωγή του, από τη μία πλευρά, εντείνονται οι προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέες ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων «παικτών» και σχημάτων. Ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα η οποία έχει σημαντική, σταθερή και μακροχρόνια παρουσία στη διεθνή αγορά ελαιολάδου.

    «Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και χρειάζεται μεγαλύτερες, πιο ισχυρές και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις» δήλωνε ο Πρόεδρος του SMERemediumCap, κ. Νίκος Καραμούζης, μετά την ανακοίνωση, τον Ιούλιο, της συμφωνίας του fund Smerc με την εταιρεία Inspiring Earth, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ομίλου στον κλάδο.

    Το deal προβλέπει τη σύσταση μιας κοινής εταιρείας που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.» με κύριο στόχο την επέκταση της επώνυμης ετικέτας τόσο στην εγχώρια, όσο και στη ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, ο νέος όμιλος, εστιάζοντας στην εξαγωγική του δραστηριότητα, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή του σε αγορές όπως των ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλίας, Ιαπωνίας και γενικότερα στις περιοχές με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ελαιολάδου, παγκοσμίως. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκατ, ευρώ ενώ η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων αναμένεται να υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου, όπως επισημαίνεται.

    Νέα είσοδο στην κλάδο του ελαιολάδου κάνει και η εταιρεία Βενέτης, η οποία διαθέτει την αλυσίδα «Φούρνοι Βενέτη». Συγκεκριμένα στο τέλος του Ιουλίου, ιδρύθηκε η εταιρεία «Ολυμπία Αρχαίων Ελαίων Ι.Κ.Ε.», στην οποία η «Βενέτης έχει ποσοστό συμμετοχής 55% ενώ το υπόλοιπο 45% κατέχει ο κ. Γεώργιος Μαντάς. Με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, σκοπός της εταιρείας, όπως επισημαίνεται, είναι μεταξύ άλλων, η αγορά και/ή μίσθωση και εκμίσθωση αγροτικών/γεωργικών και αστικών γεωτεμαχίων, η αγορά ή και δημιουργία ελαιώνων, η παραγωγή ελαιολάδου και προϊόντων ελαιών, όπως επίσης και η τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία ελαιολάδου και προϊόντων ελαιών.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μπαράζ επενδύσεων στον τουρισμό - Τα νέα ξενοδοχεία που αλλάζουν τον «χάρτη»
    Μπαράζ επενδύσεων στον τουρισμό - Τα νέα ξενοδοχεία που αλλάζουν τον «χάρτη»

    «Μαγνήτη» επενδύσεων συνεχίζει να αποτελεί ο ελληνικός τουρισμός, αποδεικνύοντας τη δυναμική του, με τη διαρκώς ανοδική πορεία του να προσελκύει σταθερά το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό.

    Στις μεγάλες επενδύσεις των προηγούμενων ετών που άλλαξαν τον ξενοδοχειακό «χάρτη», έρχονται να προστεθούν οι νέες κινήσεις που δρομολογούνται από πλευράς εγχώριων ομίλων, διεθνών αλυσίδων αλλά και funds, οι οποίες όταν υλοποιηθούν αναμένεται να αναδιαμορφώσουν ξανά το τοπίο. Χαρακτηριστικό, είναι πως περισσότερα από 60 ξενοδοχειακά πρότζεκτ εκτιμάται πως θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τον οδηγό «Greek Market Report | Hotel Investments 2024 – 2027» της Travelworks Public Relations ενώ 4 στα 10 νέα ξενοδοχεία, θα λειτουργούν υπό την σκέπη διεθνών brands.

    Νέες επενδύσεις στα ελληνικά νησιά

    Συνεχίζοντας να παρέχει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας, η Η.Ι.G Capital, η οποία ως διαχειρίστρια κεφαλαίων έχει επενδύσει συνολικά στην Ελλάδα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, με τα 750 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στον τουρισμό, ανακοίνωσε την υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
    Σημειώνεται πως ο κλάδος της φιλοξενίας (το fund δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους βιομηχανίας, logistics, ακίνητων) λειτουργεί υπό την Ella Resorts, όπου έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα, με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος της «H.I.G.», όσον αφορά στην εντός Ελλάδος δραστηριότητά της, είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο τα 10.000 δωμάτια.

    Τα τρία βασικά επενδυτικά κριτήρια, όπως περιέγραψε στο πλαίσιο παρουσίασης στη Ρόδο το περασμένος Σάββατο, ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO του Inventio Group, το οποίο εποπτεύει την υλοποίηση και διαχείριση των επενδύσεων της H.I.G. Capital Advisors LLC στην Ελλάδα και δρα ως αποκλειστικός λειτουργικός εταίρος του Fund, είναι η αναζήτηση μονάδων που έχουν απόσταση μιάμισης ώρας από διεθνές αεροδρόμιο, με πάνω από 200 δωμάτια και βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή.

    Νέες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ στο νησί της Ίου, όπου δραστηριοποιείται ήδη δραστηριοποιείται από το 2012 σχεδιάζει από την πλευρά του, ο Όμιλος Calilo. Το πλάνο ανάπτυξης που περιέγραψε η διοίκησή του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες, για τις τρεις στρατηγικές επενδύσεις που δρομολογεί, περιλαμβάνει τις περιοχές, Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά-Παπά.

    Συγκεκριμένα, στην περιοχή Κουμπάρα – Δικοφτό, η επένδυση αφορά σε μια έκταση 600 στρεμμάτων, όπου θα υλοποιηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα περιλαμβάνει 5* ξενοδοχείο 93 κλινών και 23 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Στην περιοχή Πικρί Νερό, σε μία έκταση 930 στρεμμάτων, θα αναπτυχθεί επίσης σύνθετο Τουριστικό κατάλυμα, το οποίο περιλαμβάνει 5* ξενοδοχείο 84 κλινων και 16 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, καθώς και παραθεριστικό χωριό με 37 κατοικίες. Στην περιοχή Πάπας Λουκάς σχεδιάζεται, τέλος, επένδυση σε έκταση 7.500 στρεμμάτων, για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, 280 κλινών και 80 επιπλωμένων κατοικιών.

    Εκτιμάται πως με την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου το τουριστικό προϊόν της Ίου θα ενισχυθεί με επιπλέον 1,000 κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο ενώ θα δημιουργηθούν περισσότερες από 418 άμεσες και περίπου 1.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις
    Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις

    «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα. Θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις», δήλωσε σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει για δεύτερη μέρα σήμερα, Παρασκευή 19/1 στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός.

    «Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών στην Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε «Η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις».

    «Είναι εφικτό να συνεχίσουμε να παράγουμε πλεόνασμα με βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.

    «Όλα είναι αισιόδοξα για τις ελληνικές τράπεζες χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα», είπε στη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως πρέπει «Να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε του πιο ευάλωτους».

    Εξέφρασε σημαντική ανησυχία για την γεωπολιτική κατάσταση, τονίζοντας πως «Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μην κλιμακωθεί η ένταση».

    Όπως είπε στη συνέχεια, το επόμενο διάστημα συζητηθεί το θέμα της ισότητας του γάμου. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως χρειαζόμαστε περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπισή του.

    Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CNNi και στον δημοσιογράφο Richard Quest, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό λέγοντας πως «Η Ελλάδα διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    «Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μίας συγκεκριμένης πολιτικής που είναι γνωστή. Προστατεύουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και νομικές οδούς για όσους θέλουν να έρθουν. Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες κι αυτό θέλουμε να κάνουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι «η Ελλάδα το διαχειρίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και δεν ήταν σημαντικό θέμα στις εκλογές μας. Το αντιμετωπίσαμε με σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Golden visa: Πώς το επενδυτικό «τέχνασμα» προσέλκυσε 1 δις ευρώ
    Golden visa: Πώς το επενδυτικό «τέχνασμα» προσέλκυσε 1 δις ευρώ

    Το πρόγραμμα χορήγησης «golden visa» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Ενώ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες, τελικά αντιστράφηκε το επενδυτικό κλίμα καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα με ουρά επενδύσεων ύψους 1 δις €.

    Οι «απώλειες» του πρώτου 6μηνου του 2022

    Το πρώτο 6μηνο του 2022 αποτέλεσε τη πρώτη χρονιά που το ισοζύγιο αφίξεωναποχωρήσεων ήταν αρνητικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, το σύνολο των εκδοθέντων αδειών πενταετούς παραμονής σε επενδυτές ακινήτων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αλλά και σε επενδυτές πλέον σε άυλους τίτλους (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 5,66%. Δηλαδή, από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος έως και 31/12/2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών είναι μειωμένες κατά 539, αριθμώντας πλέον τις 9.074.

    Όσον αφορά όμως τα απόλυτα νούμερα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 αποχώρησαν συνολικά 678 επενδυτές, έναντι 143 επενδυτών που μέσω του προγράμματος golden visa απέκτησαν άδεια πενταετούς διαμονής.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ακόμη και εν μέσω covid-19, δεν καταγράφηκαν απώλειες των ενεργών αδειών, αντιθέτως, καταγράφηκαν εκδόσεις νέων αδειών σε επενδυτές, αλλά, είχαν περιοριστεί σημαντικά λόγω των μέτρων που ίσχυαν ενάντια στη πανδημία.

    Ουδέποτε από την έναρξη του φιλόδοξου προγράμματος προσέλκυσης επενδυτών δεν καταγράφηκε αριθμητική υποχώρηση των συνολικών αδειών, όπως αυτή που καταγράφηκε το πρώτο 6μηνο του έτους.

    Πώς «αντιστράφηκε» το επενδυτικό κλίμα

    Τον περασμένο Δεκέμβριο οι αιτήσεις άγγιξαν τις 1.218, ενώ οι αιτήσεις για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ήταν πολλαπλάσιες του 2022. Φτάσαμε σχεδόν στο 50% των συνολικών περσινών αιτήσεων με τη ζήτηση να εξακολουθεί να έχει θετικό πρόσημο και η ουρά επενδύσεων να ξεπερνά το 1δις €.

    Τα άνωθεν θετικά αποτελέσματα προήλθαν μετά την ανακοίνωση από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022 για αύξηση του ορίου της επένδυσης στο πρόγραμμα golden visa, από τις 250.000€ στις 500.000€ για αγορά ακινήτων στη χώρα μας από πολίτες τρίτων χωρών.

    Μέσω αρθρογραφία μας στις 14 Αυγούστου του 2022 με τίτλο ‘’ Golden visa: Εγκαταλείπουν οι επενδυτές - Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ’’ είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής της δυνατότητας που δίνετε μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων να διαφοροποιείτε το ύψος επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές της επικράτειας, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία, όπως η αναπτυξιακή στόχευση, η τουριστική ανάπτυξη και η γεωγραφική θέση.

    Αναφέροντας παράλληλα, ότι θα πρέπει άμεσα να ανακοινώσουμε αύξηση του ορίου επένδυσης στο Ν.Αττικής ή σε συγκεκριμένα προάστια από τις αρχές του 2023 και παράλληλα τη διατήρηση των 250.000€ ή/και τη μείωση του νέου ορίου επένδυσης κατά πχ. 25%-30%, σε Περιφέρειες που πρέπει να στηριχτεί η οικονομία τους.

    Οι αρχικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφέρονταν σε καθολική αύξηση του ορίου στις 500.000€ στο σύνολο της χώρας και όχι σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες. Η μη διαφοροποίηση του ύψους επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές της επικράτειας, ελλόχευε τον κίνδυνο «ταφόπλακας» στο επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και να ευεργετηθούν αποκλειστικά τα ακριβά προάστια της Αττικής και τα κοσμοπολίτικα νησιά.

    Δεδομένα, που παρουσιάσαμε μέσω αρθρογραφίας μας στις 13 Οκτωβρίου του 2022 με τίτλο ‘’Golden Visa: «Ταφόπλακα» ή επενδυτικό «τέχνασμα» η αύξηση του ορίου επένδυσης στις €500.000’’, αναφέροντας ότι, αν η εξαγγελία για την αύξηση του ορίου επένδυσης στις 500.000€ αποτελεί «τέχνασμα» της κυβέρνησης για την επίσπευση των επενδυτών μέχρι την νομοθετική αλλαγή του ορίου, τότε, πολύ άμεσα το ελληνικό επενδυτικό πρόγραμμα Golden Visa θα πρέπει να καταγράψει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Τελικά, το όριο επένδυσης στις 500.000€ θα ισχύσει αποκλειστικά για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών και τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

    Όλα τα άνωθεν επιβεβαιώθηκαν, το ελληνικό πρόγραμμα «golden visa» καταγράφει υπερτριπλάσια ζήτηση από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Μάιο. Τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή αυξήθηκαν σε 3.900 από 1.400 το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2023, δηλαδή ήταν κατά 170% περισσότερα.

    «Δεδομένη» η παράταση διπλασιασμού του ορίου επένδυσης

    Στην υλοποίηση της δέσμευσής της για τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου για την απόκτηση της «golden visa» από 250.000€ σε 500.000€, η κυβέρνηση μέσω στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης ανάφεραν ότι η εφαρμογή της νέας διάταξης θα έχει ημερομηνία εφαρμογής την 1 Ιανουαρίου 2023.

    Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές που θα είχαν καταβάλει ή θα κατέβαλλαν έως την 31.12.2022, το 25% του τιμήματος με τον τρόπο που ορίζει ο σχετικός νόμος και δεν είχαν προλάβει να υπογράψουν το οριστικό συμβόλαιο έως την αλλαγή της διάταξης, θα είχαν την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να υπαχθούν στο παλαιό καθεστώς του ορίου των 250.000€, αν υπογράψουν το οριστικό συμβόλαιο για την απόκτηση ενός η περισσοτέρων ακινήτων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

    Επειδή η ζήτηση εξακολουθούσε να έχει θετικό πρόσημο, η αύξηση του ορίου παρατάθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που ήθελαν να εξασφαλίσουν ακίνητο με το υφιστάμενο όριο των 250.000€ στις περιοχές, όπου θα ισχύσει ο διπλασιασμός, θα έπρεπε να είχαν συνάψει προσύμφωνο αγοράς έως 30 Απριλίου, ημερομηνία που παρατάθηκε για τις 31 Ιουλίου με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στη συνέχεια, η συναλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί

    Η ζήτηση εξακολουθεί να έχει θετικό πρόσημο και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, καταγράφουν γεωμετρική αύξηση, θεωρούμε δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει και τρίτη παράταση διπλασιασμού του ορίου.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα «golden visa» προσαρμόστηκε στις διεθνείς τάσεις, στα διεθνή δεδομένα και βάσει του ανταγωνισμού. Η τακτική της κυβέρνησης θυμίζει τα επενδυτικά «τεχνάσματα» της Πορτογαλίας για να προσέλκυση επενδύσεων.

    Σε αναμονή ο έλεγχος της αξίας του ακινήτου

    Από το 2020, το Υπουργείο Ανάπτυξης μελετά αλλαγές που θα βάλουν τέλος στις υπερτιμολογήσεις ακινήτων και στη δράση κυκλωμάτων που δυσφημίζουν τη χώρα και στρεβλώνουν την εγχώρια κτηματαγορά και τις αξίες των ακινήτων.

    Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι αλλαγές θα σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής που στο πλαίσιο του προγράμματος αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000€ ή των 500.000€ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ότι, δηλαδή, όντως ανέρχεται στο παραπάνω ποσό, ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις που ακίνητο αντικειμενικής αξίας 45.000€ φτάνει να πωλείται έναντι 270.000€, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του παρελθόντος.

    Ο έλεγχος της αξίας του ακινήτου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένο εκτιμητή εγγεγραμμένο στο μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Μπαράζ από επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων και το 2023
    Μπαράζ από επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων και το 2023

    Έντονη κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων με επενδύσεις αλλά και εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων καταγράφεται τους πρώτους μήνες του 2023.

    Στο μέτωπο των εξαγορών πρωταγωνιστεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ με αρκετούς από τους «μεγάλους» παίκτες να προχωρούν σε κινήσεις προκειμένου να διευρύνουν το δίκτυο τους αλλά και να αποκτήσουν παρουσία σε περιοχές που δεν έχουν.

    Το πιο πρόσφατο deal στον κλάδο αποτελεί το προσύμφωνο που υπεγράφη για την απόκτηση από τον πλευρά του Σκλαβενίτη, της αλυσίδας AS Αγορά με έδρα τη Λάρισα. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται εντός των επόμενων μηνών με τα συνολικά εννέα καταστήματα της αλυσίδας να περνούν στον Όμιλο ο οποίος ηγείται στον κλάδο σε επίπεδο τζίρου.

    Η Μασούτης από την πλευρά της συνέχισε και το τρέχον έτος τις κινήσεις στο πεδίο των εξαγορών στο οποίο είχε έντονη δραστηριότητα το 2022. Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα απέκτησε τους πρώτους μήνες του 2023, δύο καταστήματα της Γέγος, σε Αργυρούπολη και Κερατέα. Υπενθυμίζεται ότι τα 4 υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας είχε αποκτήσει νωρίτερα η Σκλαβενίτης.

    Τα σούπερ μάρκετ «Katerina’s Market» εξαγόρασε μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 η αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός επεκτείνοντας πλέον την παρουσία της και στη Μεσσηνιακή Μάνη. Η εξαγορά περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων, στις περιοχές σε

    Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο.

    Nέο deal είχαμε και στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να μεταβιβάζει τα ακίνητα της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στο fund Sterner Stenhus Greece. Το fund αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Premia Properties στην κυριότητα της οποίας περιέρχονται πλέον οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τμ που βρίσκονται σε αυτό. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece.

    Συγχωνεύσεις και συμφωνίες

    Μια νέα ενιαία εταιρεία στην κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών και Beverages, προκύπτει μετά τη συγχώνευση της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ με τη Green Cola που ανακοινώθηκε μέσα στον Απρίλιο.

    Η νέα εταιρεία τίθεται κάτω από την ενιαία ομπρέλα του Ομίλου «Green Beverages» ο οποίος είχε ιδρυθεί το καλοκαίρι του 2022 με έδρα το Λονδίνο, από τις δύο εταιρείες, για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Πλέον με βάση το σχέδιο συγχώνευσης που ενέκριναν τα Δ.Σ των δύο εταιρειών, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απορροφά τη Green Cola Ελλάς καθώς και τη Green Cola Operations, αποτελώντας στο εξής θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου GREEN BEVERAGES (ο οποίος διαθέτει επιπλέον θυγατρικές στις Η.Π.Α και το Ντουμπάι).

    Ανάμεσα στα σήματα που θα διαθέτει νέα ενοποιημένη πλέον εταιρία είναι: ΖΑΓΟΡΙ, ΖΑΓΟΡΙ SPARKLING, ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, GREEN COLA, GREEN FLAVORS, GREEN MOCKTAILS, ΖΗΡΕΙΑ, καθώς και την αποκλειστική διανομή των σημάτων EVIAN και EVIAN SPARKLING για την ελληνική αγορά.

    Παράλληλα κινητικότητα καταγράφεται και στον κλάδο των αρτοποιημάτων και κατεψυγμένων ζυμών. Προς ώρας, ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες μέρες η επένδυση της εταιρείας ΑΛΦΑ Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ που δραστηριοποιείται στον κλάδο προϊόντων ζύμης, στην Panini Αρτοποιήματα, εταιρεία με δραστηριότητα στην παραγωγή και διάθεση συσκευασμένων φρέσκων σάντουιτς, κρουασάν και αρτοσκευασμάτων. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, συμμετέχει με ποσοστό 36,49% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Panini Αρτοποιήματα ΑΕ. Η οικογένεια Βούλγαρη, ιδρυτές της εταιρείας Panini, με έδρα τη Βέροια, θα παραμείνουν ως επικεφαλής του νέου εγχειρήματος, διατηρώντας τη διοίκηση της εταιρείας.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αυγερινοπούλου: Επενδύσεις για τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία
    Αυγερινοπούλου: Επενδύσεις για τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα στην Ηλεία

    Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ανταποκρινόμενη στον πρωταρχικό στόχο και την μεγάλη σύγχρονη πρόκληση για την χώρα μας και την Ηλεία, που δεν είναι άλλη από την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων καθώς και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω μεταρρυθμίσεων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

    Σε αυτό το πλαίσιο και για την βέλτιστη υποδοχή επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης στην Ηλεία, η κα. Αυγερινοπούλου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίων και Ιδιωτικού Τομέα κ. Ορέστη Καβαλάκη, ώστε με ταχύτητα, ευελιξία και επιμονή για να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο της συνάντησης, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Νόμων, των Στρατηγικών Επενδύσεων και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για τη διευκόλυνση και ενίσχυση των ιδιωτικών, εθνικών και ξένων επενδύσεων και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προς τόνωση της εθνικής οικονομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έρχεται δύσκολη Σύνοδος Κορυφής των Μάρτιο: Χρέος και «πράσινες» επενδύσεις σε πρώτο πλάνο
    Έρχεται δύσκολη Σύνοδος Κορυφής των Μάρτιο: Χρέος και «πράσινες» επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

    Διπλή οικονομική πρόκληση θα απασχολήσει τους ηγέτες των 27 στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί το διήμερο 23 και 24 Μαρτίου.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να είναι για «γερά νεύρα» καθώς θα συζητηθούν καίρια θέματα οικονομίας και επενδύσεων.

    Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη μία πλευρά τους Ευρωπαίους ηγέτες θα απασχολήσει η διαμόρφωση νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αύξηση των επιπέδων του την περίοδο της πανδημίας και τις υψηλές ανάγκες για επενδύσεις στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

    Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το ζήτημα της στήριξης των πράσινων επενδύσεων με κρατικές επιδοτήσεις, ώστε να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μετά το τεράστιο πακέτο ενισχύσεων, ύψους 369 δις. δολαρίων, που έχουν ψηφίσει οι ΗΠΑ για την παραγωγή πράσινων προϊόντων, από ηλιακά πάνελ έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη

    Και τα δύο αυτά θέματα έχουν συζητηθεί ήδη στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά οι διαφορές απόψεων είναι σημαντικές μεταξύ των χωρών - μελών. Το γεγονός, όμως, ότι θα συζητηθούν και τα δύο από τους Ευρωπαίους ηγέτες προσφέρει, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, τη δυνατότητα συμβιβαστικών λύσεων ώστε να μπορούν όλες οι χώρες να επιτύχουν κάποιες από τις θέσεις τους.

    Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 9/10 Φεβρουαρίου, συζητήθηκε κατ' αρχή το θέμα της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Φεβρουαρίου. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν χαλάρωση των κανόνων κρατικής βοήθειας αναφορικά με τις πράσινες επενδύσεις, δηλαδή τη δυνατότητα να στηρίζουν οι κυβερνήσεις τις επιχειρήσεις που θα τις υλοποιήσουν, ενώ η Κομισιόν προανήγγειλε ότι θα προτείνει σε λίγους μήνες και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου (European sovereign fund) για τη χρηματοδότησή τους.

    Στη χαλάρωση των κανόνων κρατικής βοήθειας έχουν αντιδράσει 11 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθεί κυρίως η Γερμανία που έχει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για παροχή επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις της, με αποτέλεσμα να διασαλευθεί ο ανταγωνισμός στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

    Για να ξεπερασθεί το πρόβλημα αυτό, μία λύση θα ήταν να υπάρξει κοινός δανεισμός της ΕΕ, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια και για τις χώρες που δεν έχουν σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια. Ωστόσο, η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά διαφωνούν, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αδιάθετα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε από το Ελσίνκι ότι δεν έχουν δεσμευθεί ακόμη 252 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ως πρόσθετα επιχειρήματα κατά μίας νέας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ανέφερε ότι αυτή δεν θα γινόταν δεκτή θετικά από τις αγορές και επιπλέον θα αντιστρατευόταν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση του πληθωρισμού.

    Οι ηγέτες της ΕΕ παρέπεμψαν έτσι για τον Μάρτιο την απάντηση στο ερώτημα πώς θα αυξηθεί η ευελιξία στην κρατική χρηματοδότηση χωρίς να υπονομευθεί ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη, περιμένοντας και νέες πιο συγκεκριμένες προτάσεις από την Κομισιόν.

    Το θέμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων, δηλαδή της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι επίσης επείγον καθώς η ρήτρα διαφυγής από τους συγκεκριμένους κανόνες, που ξεκίνησε με την πανδημία το 2020 και συνεχίσθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λήγει φέτος. Επομένως, θα πρέπει οι νέοι κανόνες να συμφωνηθούν πριν καταρτισθούν οι προϋπολογισμοί για το 2024. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα έπρεπε να ισχύσουν για το επόμενο έτος οι παλαιοί κανόνες, κάτι που πολιτικά δεν θεωρείται ότι αποτελεί επιλογή.

    Το θέμα του νέου συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης συζητήθηκε στο Ecofin της περασμένης Τρίτης, με βάση την πρόταση που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν το φθινόπωρο. Η πρότασή της διατηρεί τους ποσοτικούς δείκτες της συνθήκης του Μάαστριχτ - έλλειμμα που δεν θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος έως το 60% του ΑΕΠ - αλλά προβλέπει μία μεγάλη ευελιξία αναφορικά με την προσαρμογή των χωρών στο όριο του χρέους, μέσα από συμφωνία που θα έκανε η Κομισιόν με κάθε μία αυτές στη βάση τετραετών δημοσιονομικών και οικονομικών προγραμμάτων τους, στο οποία θα περιλαμβάνονταν και οι επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν.

    Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, η μείωση του χρέους με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο του 60% του ΑΕΠ θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σε μία επταετία, εφόσον υπάρχουν ανάγκες πολύ μεγάλων επενδύσεων. Η βασική φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η μείωση του χρέους θα πρέπει να γίνεται με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη.

    Με τις θέσεις της Κομισιόν συμφωνούν κατ΄ αρχή οι χώρες του Νότου, που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και επομένως θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πανδημία υπάρχει μία σειρά χωρών που έχουν χρέος υψηλότερο από το 100% του ΑΕΠ - μεταξύ των οποίων η Ιταλία που έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία.

    Όπως φάνηκε, όμως, από τη συζήτηση που έγινε στο Ecofin, οι χώρες του Βορρά διαφωνούν με τις διμερείς συμφωνίες για το χρέος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε μάλιστα μετά το Ecofin επισκέψεις στην Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία για να στείλει το μήνυμα της αντίθεσης προς τις προτάσεις της Κομισιόν.

    Ο Λίντνερ δεν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετος σε κάποιας μορφής ευελιξία όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, για παράδειγμα δέχεται να καταργηθεί η υφιστάμενη διάταξη για μείωση του υπερβάλλοντος χρέους, του πέραν δηλαδή του 60% του ΑΕΠ, κατά 5% κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια, φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί μικρότερη ετήσια προσαρμογή που σημαίνει και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Ωστόσο, δεν θέλει να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διακριτική ευχέρεια να εγκρίνει διμερή προγράμματα, επειδή θεωρεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε υπερβολική ευελιξία και τελικά στο να μην υπάρχει η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης, για τον ίσο λόγο, διαφωνεί με το να υπάρχει δυνατότητα μίας 7ετούς περιόδου για να τεθεί σε βιώσιμη καθοδική τροχιά το χρέος, θεωρώντας ότι αυτή είναι πολύ μεγάλη.

    Όπως σημείωσε, ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, αν δεν λαμβάνεται υπόψη η διαφορετική οικονομική κατάσταση των χωρών θα γίνει το ίδιο λάθος που υπήρχε και στους προηγούμενους δημοσιονομικούς κανόνες.

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι περιμένει από τη σύνοδο κορυφής να δώσει κατευθύνσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έως τις αρχές Απριλίου μία νομοθετική πρόταση.

    Πηγή: ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς