Οικονομία

«Αστερίσκοι» από Κομισιόν για 3ετή αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και θετικά σχόλια για τις αλλαγές στις αντικειμενικές

«Αστερίσκοι» από Κομισιόν για 3ετή αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και θετικά σχόλια για τις αλλαγές στις αντικειμενικές

Τα μηνύματα που περιλαμβάνει για τα ακίνητα η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που δημοσιοποιείται αύριο

Διπλό «αστερίσκο» στην τριετή αναστολή του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από αποσπάσματα της 4ης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα real.gr. Παράλληλα, όμως, η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία της αναπροσαρμογής και επέκτασης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, επικροτώντας το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ένταξη 7.500 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με το απόσπασμα από την έκθεση που δημοσιοποιείται αύριο, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντοπίζουν δύο αδυναμίες στο μέτρο του τριετούς «παγώματος» του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές: (α) «δημιουργεί κίνδυνο αύξησης του μεριδίου της μαύρης οικονομίας» και (β) «βρίσκεται υπό διερεύνηση σε σχέση με τη συμβατότητά του με το δίκαιο της Ε.Ε.». Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται πως «οι ευρωπαϊκές αρχές ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του οικοδομικού κλάδου στην Ελλάδα και να καταπολεμήσουν τη μαύρη οικονομία».
Ο ΦΠΑ αποτελεί κοινοτικό φόρο και οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζεται να γίνονται σε συνεννόηση με τα κοινοτικά όργανα. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η κυβέρνηση ενημέρωσε για την πρόθεσή της να λάβει το συγκεκριμένο μέτρο από το 2020 και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση, αλλά για προσωρινή αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, χωρίς ωστόσο να άρει τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων. Το μέτρο έχει, πάντως, ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος κατατίθεται μεθαύριο, Πέμπτη στη Βουλή, και έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να οδεύσει προς τη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα. Ακόμα και αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του και οι Βρυξέλλες κινήσουν σε βάρος της Αθήνας διαδικασίες για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου είτε με τη μορφή συστάσεων είτε με τη μορφή της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτιμάται ότι θα έχει παρέλθει η τριετής περίοδος του «παγώματος».

Από τα ίδια αποσπάσματα αναδεικνύεται η σημασία της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών και της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές αξίες έως τα μέσα του 2020. Η Κομισιόν διαμηνύει ουσιαστικά ότι δεν θα δεχθεί άλλη αναβολή στην εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταμνημονιακής δέσμευσης, η οποία έπρεπε να είχε καλυφθεί μέχρι τα μέσα της φετινής χρονιάς. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν να χορηγήσουν αυτή την παράταση ενός έτους, προκειμένου να υλοποιηθεί μια «ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών». Τονίζεται ακόμα πως η νέα κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ κατά περισσότερο από 20% και «να βελτιώσει τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας».

Ακριβώς αυτή είναι και η κατευθυντήρια γραμμή που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το καλοκαίρι στα στελέχη του υπουργείου και τις ομάδες εργασίας που «τρέχουν» την άσκηση για την αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως από την άσκηση αυτή θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να γίνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, η οποία πιθανόν να συμπεριλαμβάνει και το συμπληρωματικό σκέλος του φόρου, το οποίο επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

«Εκτιμούμε ότι με την αναμόρφωση αυτή, θα έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, από το 2020», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας σε προχθεσινή συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και εξήγησε: «Η αρχική μας δέσμευση ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας και κλιμακωτά, ξεκινώντας με 10%. Προχωρήσαμε, όμως, από φέτος, σε υψηλότερη, από την αναμενόμενη, μείωση, και μας μένει σε εκκρεμότητα ένα ακόμη 10%. Αυτό πράγματι δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, γιατί επεξεργαζόμαστε και θα ολοκληρώσουμε, πριν το καλοκαίρι του 2020, την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Ο υπουργός Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει προ μηνός, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ότι «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά, αλλά δεν θα πληρώσουν παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φτωχότερες περιοχές».
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup