Ωστόσο οι αποφάσεις για την αξιοποίηση των επόμενων δόσεων σε επενδύσεις θα ληφθούν από τη νέα χρονιά
«Το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά είναι σύνθετο και θα χρειαστούν μερικοί μήνες συζητήσεων», ανέφερε κοινοτική πηγή στο newmoney.gr. Αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε χθες ότι η όποια συζήτηση για πιθανή αλλαγή χρήσης των επιστροφών κερδών που αποκόμισαν από ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα διεξαχθεί τη νέα χρονιά και θα αφορά μελλοντικές εκταμιεύσεις, και όχι αυτή που θα εγκριθεί αύριο σε επίπεδο Eurogroup και τις επόμενες εβδομάδες σε έξι κοινοβούλια της ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων και το γερμανικό). «Παρότι η ίδια η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή, θα χρειαστούν ακόμα πολλές τεχνικές συζητήσεις προετοιμασίας», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων, που φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, για επενδύσεις θα τονώσει την ανάπτυξη και έτσι θα επιτρέψει την ισόποση έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ο στόχος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Όπως εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή στο newmoney.gr την περασμένη εβδομάδα, «η συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 προέβλεπε ότι τα ANFAs και τα SMPs θα χρησιμοποιούνται για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση συμφωνημένων επενδύσεων. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι να προσδιοριστεί ποιες θα είναι οι επενδύσεις αυτές. Στις άτυπες διαβουλεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα ορισμένοι Ευρωπαίοι έχουν υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει πρόταση με συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση, τα οποία θα βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης».
Διπλωματικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι οι διαβουλεύσεις για τη χρήση των κερδών των ομολόγων ενδέχεται να καθυστερήσουν και να περιπλακούν μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) όχι μόνο αποδυνάμωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχασε στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, αλλά και κατέστησε αβέβαιο το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU)-Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με τον «αέρα» της ιδιαιτέρως θετικής 4ης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η χώρα μας και η έγκριση της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.