Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 20:47

Στουρνάρας: Σημαντική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια το σχέδιο «Ηρακλής»

Γράφτηκε από
Ad Slot

«Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς με το συγκεκριμένο Σχέδιο διευθετούνται δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ συνολικά» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μια σημαντική συστημική λύση προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς με το συγκεκριμένο Σχέδιο διευθετούνται δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ συνολικά. Παραμένουν άλλα 40 δισ. ευρώ, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται και για άλλες συστημικές λύσεις που θα εξετάζουν και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών που βοήθησε στην εποχή της κρίσης και σήμερα εμποδίζει την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τώρα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, επισημαίνοντας όμως ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τα προβλήματα που έχει αφήσει η κρίση». Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που θα μας οδηγήσουν σε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 20:06

Σχετικά Άρθρα

  • Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 49 ετών - Τα νέα κριτήρια για το «Σπίτι μου 2»
    Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 49 ετών - Τα νέα κριτήρια για το «Σπίτι μου 2»

    Χαμηλά επιτόκια, προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και μια σειρά από νέα κριτήρια θα περιλαμβάνει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, δια στόματος πρωθυπουργού.

    Πρόκειται για ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση στην μάχη έναντι της στεγαστικής κρίσης και ακριβώς για αυτό τον λόγο αποφάσισε να διευρύνει ταα κριτήρια που επιτρέπουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι στον πρώτο κύκλο.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο πρόγραμμα θα έχε προϋπολογισμό έως 2 δισ. ευρώ, χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και νέα δεδομένα στα ηλικιακά όρια, καθώς πλέον θα μπορούν να κάνουν αίτηση ενδιαφερόμενοι έως 49 ετών.

    Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, αλλαγή θα υπάρχει και στο όριο ηλικίας του ακινήτου, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και πιο καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, αυξάνοντας τις επιλογές.

    Τα νέα κριτήρια

    • Εισοδηματικά κριτήρια

    Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.

    Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.

    • Κριτήρια ακινήτου

    Αναμένεται να ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

    • Επιτόκιο δανεισμού

    Περίπου 50% χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

    • Όροι δανείου

    Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

    • Ηλικιακά κριτήρια

    Ανεβαίνει το ηλικιακό όριο και πλέον οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι έως 49 ετών. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου (7/9).

    Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κασσελάκης σε Στουρνάρα: Πρέπει να είμαι ο πρώτος πρώην τραπεζίτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συναντάτε
    Κασσελάκης σε Στουρνάρα: Πρέπει να είμαι ο πρώτος πρώην τραπεζίτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συναντάτε

    Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Η συζήτηση, στο γραφείο του διοικητή της ΤτΕ, διήρκεσε πάνω από μια ώρα και ξεκίνησε με μια ερώτηση του κ. Κασσελάκη προς τον κ. Στουρνάρα: «Πρέπει να είμαι μόνος πρώην τραπεζίτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σας συναντά» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά χαμογελώντας «ναι, γεγονός είναι αυτό, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σίγουρα».

    Ο κ. Κασσελάκης δεν έκανε δηλώσεις βγαίνοντας από το γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ομοίως και ο Γιάννης Στουρνάρας δεν τοποθετήθηκε για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

  • Ποιοι δανειολήπτες κερδίζουν άμεσα
    Ποιοι δανειολήπτες κερδίζουν άμεσα

    Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα περάσει πρώτα από τα στεγαστικά και άλλα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως τα καταναλωτικά

    Μειώσεις στις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους αναμένεται να δουν πολλοί δανειολήπτες μετά την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Η επίπτωση της απόφασης της ΕΚΤ είναι έμμεση, καθώς από τα επιτόκια της Φρανκφούρτης θα επηρεαστούν τα επιτόκια που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως βάση για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Σημαντικότερο εξ αυτών είναι το Euribor 3 μηνών, το οποίο αποτελεί τη βάση για το 80% των κυμαινόμενων επιτοκίων της ελληνικής αγοράς.

    Ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα υφιστάμενα και νέα δάνεια, καθώς η διαφορά στη μηνιαία δόση αποπληρωμής θα επηρεαστεί από μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η διάρκεια και η ωρίμαση του δανείου, αλλά και το ύψος του τελικού επιτοκίου. Ετσι, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του δανείου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επίπτωση της μείωσης του επιτοκίου βάσης.

    Επιπλέον, τα νέα δάνεια και αυτά που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής τους θα δουν μεγαλύτερες αλλαγές, ενώ αυτά που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους θα επηρεαστούν ελάχιστα. Τέλος, οι δανειολήπτες που έχουν δανειστεί με μεγαλύτερο επιτόκιο θα δουν και μεγαλύτερη μείωση στη μηνιαία δόση τους.

    Άμεσες επιπτώσεις

    Συνεπώς, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν συμφωνηθεί από την 1η/1/2023 και έπειτα, στα επιχειρηματικά, στα καταναλωτικά (ειδικά τα μικρότερα) και στις πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα, τα επιτόκια βάσης αναμένεται να απορροφήσουν τη μείωση της ΕΚΤ (-0,25%) και άρα η μείωση να περάσει απευθείας στον καταναλωτή. Επιπλέον, αυτόματα θα επηρεαστούν και όλα τα νέα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που θα συμφωνηθούν κατά το επόμενο διάστημα.

    Ομως, δεν θα συμβεί το ίδιο με τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά που έχουν συμφωνηθεί πριν από την 1η/1/2023, καθώς τα επιτόκια βάσης τους έχουν μπει στον πάγο, και μάλιστα κατά 20 μονάδες βάσης κάτω από τις τιμές τους στις 31 Μαρτίου 2023. Για το Euribor 3 μηνών, το επιτόκιο έχει παγώσει στο 2,838%, ενώ το ύψος του σήμερα κινείται στο 3,752%.

    Τι θα γίνει αν πέσουν τα επιτόκια

    Επομένως, οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο πριν από την 1η/1/2023 δεν πρόκειται να δουν άμεση μείωση στη μηνιαία τους δόση, παρά μόνο όταν το Εuribοr πέσει περισσότερο από 1 μονάδα.

    Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι τράπεζες, εάν επικρατήσει περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων, θα επηρεαστούν ανάλογα όλες οι κατηγορίες – ακόμα και του σταθερού επιτοκίου για νέες συμβάσεις –, αλλά αυτό δεν αναμένεται άμεσα, καθώς η αγορά δυσκολεύεται να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις ΕΚΤ, βασιζόμενη στις χθεσινές δηλώσεις.

    Επίσης, στη διαμόρφωση του επιτοκίου παίζουν ρόλο ο ανταγωνισμός, η ζήτηση για στεγαστικά, οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενο νέο πληθωριστικό κύκλο κ.ά. Πάντως, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν είναι θετική για τους καταθέτες και για τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών.

    Premium Έκδοση Τα Νέα

  • Πότε και πώς θα μειωθούν οι δόσεις στα δάνεια
    Πότε και πώς θα μειωθούν οι δόσεις στα δάνεια
    Μετά από μήνες που τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρέμειναν σταθερά σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ, φτάνει επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου για να συζητηθεί η μείωσή τους

    Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης 11 Απριλίου πρόκειται να συζητηθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - κίνηση που πρόκειται να ελαφρύνει χιλιάδες δανειολήπτες και στην Ελλάδα.

    Αν και το κυρίαρχο σενάριο στο 26μελές διοικητικό συμβούλιο - το οποίο παίρνει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική - παραμένει η πρώτη μείωση να γίνει τον Ιούνιο, υπάρχει μία μειοψηφική άποψη που θα έβλεπε θετικά να γίνει άμεσα η κίνηση αυτή.

    Μια τέτοια εξέλιξη πρακτικά σημαίνει τη σημαντική ελάφρυνση των δανειοληπτών, καθώς μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ συνέπαγεται και μείωση του κόστους δάνεισμου - τουλάχιστον για όσους βρίσκονται ακόμη στη φάση αποπληρωμής των τόκων κι όχι αποκλειστικά του κεφαλαίου.

    Οι συνεχείς αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - από 0% τον Ιούλιο του 2022 σε 4% σήμερα - έχουν οδηγήσει στα ύψη το μέσο κόστος δανεισμού σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ειδικά στην Ελλάδα.

    «Κλειδί» ο πληθωρισμός

    Υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο έχει ταχθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος δεν βλέπει κάποιον ουσιαστικό κίνδυνο μη επανόδου του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στον στόχο του 2%.

    Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός συνέχισε τη σταθερή πορεία μείωσής του και τον Μάρτιο υποχωρώντας στο 2,4%, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε και η μείωση του δομικού πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο.

    «Αγκάθι» παραμένουν μόνο οι τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τις αυξήσεις μισθών, οι οποίες παρέμειναν σταθερά στο 4% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός πράγματι κινείται προς τον στόχο του 2%, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, αλλά θέλουν να έχουν μία μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι αυτό πράγματι θα συμβεί και προτιμούν να περιμένουν τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οπότε θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τις αυξήσεις μισθών. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αποκλιμάκωση των μισθολογικών αυξήσεων, η οποία έχει αρχίσει να φαίνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και παράλληλα συνεχισθεί η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο.

    Το ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από χρόνια φαίνεται και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τον Μάρτιο, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη. «Αν και θα ήταν συνετή η αναμονή νέων στοιχείων και ενδείξεων, έχουν ενισχυθεί τα επιχειρήματα για να εξετασθούν μειώσεις επιτοκίων», σημειώνεται στα πρακτικά, ενώ σε άλλο σημείο τους αναφέρεται ότι ο χρόνος για την πρώτη μείωση «γίνεται ξεκάθαρα πιο ορατός».

    Τέσσερις διαδοχικές μειώσεις «βλέπει» ο Στουρνάρας

    Στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί επίσης εύλογο να υπάρξουν συνολικά τέσσερις μειώσεις φέτος, της τάξης των 25 μονάδων βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) η κάθε μία.

    Οι προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες προσγειώθηκαν από την αρχή του έτους, είναι επίσης ότι τον Ιούνιο θα αρχίσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ προεξοφλούν συνολικά τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και πολύ πιθανόν και μία τέταρτη.

    Σημειώνεται πως η ΕΚΤ φέρεται αποφασισμένη να κινηθεί για τη μείωση των επιτοκίων, ανεξάρτητα από το αν η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του δικού της επιτοκίου τον Ιούνιο. Και αυτό, γιατί η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία είναι διαφορετική, με την ανάπτυξη να δείχνει ισχυρή ανθεκτικότητα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες λίγο υψηλότερα από το αναμενόμενο.

    Πηγή: dnews.gr

  • Μικρά δάνεια έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις - Συμφωνίες με επτά τράπεζες
    Μικρά δάνεια έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις - Συμφωνίες με επτά τράπεζες

    Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο, με συνολικούς πλέον δημόσιους πόρους 61,5 εκατ. ευρώ, διαμορφώνει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 107 εκατ. ευρώ. Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.

    Όπως επισημαίνεται, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υπογραφών των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις 7 συνεργαζόμενες Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Παγκρήτια, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) επομένως το Ταμείο είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά για υποβολή αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KYC - Know Your Customer της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.

    Δάνεια με ευνοϊκούς όρους

    Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια προκειμένου να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

    Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, επεσήμανε ότι ο αγροτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

    Πηγή: cnn.gr

  • «Mικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ για αγρότες - Ποιους αφορά
    «Mικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ για αγρότες - Ποιους αφορά

    Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα νέα «μικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ, τα οποία αναμένεται να «τρέξουν» από τον Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, το 50% των οποίων θα είναι άτοκα, για να μπορέσει ο αγρότης να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα και να κάνει κάποιες μικρές επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Επεσήμανε πως «έχει ξαναγίνει αυτό απλά το φέρνουμε πολύ πιο ενισχυμένο, πιο μπροστά το αυτό και πιο μπροστά».

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη στήριξη των αγροτών, ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα για τα νέα δάνεια που θα είναι κατά ένα μέρος άτοκα και το υπόλοιπο τους με χαμηλά επιτόκια.

    Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

    Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο και χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) (κλικ εδώ).

    Συγκεκριμένα, μέσα από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν:

    Α. 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, εφόσον κατά την επιδοτούμενη περίοδο δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, μεγαλύτερες των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από την συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον χρόνο εκτοκισμού της δόσης του δανείου σύμφωνα με την δανειακή σύμβαση. Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, επιτυγχάνεται 50% μείωση του επιτοκίου λόγω της άτοκης συνεισφοράς των κεφαλαίων του Ταμείου στο σχήμα της συγχρηματοδότησης (Η Εισφορά Ν.128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας δεν επιδοτούνται).

    Β. Επιχορήγηση 300 ευρώ ανά ΑΦΜ για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring) μέσω συμβουλευτικών εταιρειών οι οποίες θα συνεργάζονται με τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η εν λόγω παροχή είναι προαιρετική για την επιχείρηση.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Mικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ για αγρότες - Ποιους αφορά
    «Mικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ για αγρότες - Ποιους αφορά

    Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα νέα «μικροδάνεια» έως 25.000 ευρώ, τα οποία αναμένεται να «τρέξουν» από τον Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, το 50% των οποίων θα είναι άτοκα, για να μπορέσει ο αγρότης να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα και να κάνει κάποιες μικρές επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Επεσήμανε πως «έχει ξαναγίνει αυτό απλά το φέρνουμε πολύ πιο ενισχυμένο, πιο μπροστά το αυτό και πιο μπροστά».

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη στήριξη των αγροτών, ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα για τα νέα δάνεια που θα είναι κατά ένα μέρος άτοκα και το υπόλοιπο τους με χαμηλά επιτόκια.

    Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

    Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο και χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) (κλικ εδώ).

    Συγκεκριμένα, μέσα από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν:

    Α. 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, εφόσον κατά την επιδοτούμενη περίοδο δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, μεγαλύτερες των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από την συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον χρόνο εκτοκισμού της δόσης του δανείου σύμφωνα με την δανειακή σύμβαση. Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, επιτυγχάνεται 50% μείωση του επιτοκίου λόγω της άτοκης συνεισφοράς των κεφαλαίων του Ταμείου στο σχήμα της συγχρηματοδότησης (Η Εισφορά Ν.128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας δεν επιδοτούνται).

    Β. Επιχορήγηση 300 ευρώ ανά ΑΦΜ για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring) μέσω συμβουλευτικών εταιρειών οι οποίες θα συνεργάζονται με τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η εν λόγω παροχή είναι προαιρετική για την επιχείρηση.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αυγερινοπούλου - Λαμπρόπουλος: Κοινή ερώτηση για τα δάνεια των πυροπλήκτων
    Αυγερινοπούλου - Λαμπρόπουλος: Κοινή ερώτηση για τα δάνεια των πυροπλήκτων

    Να εξεταστεί η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης ζητούν από το ΥΠΟΙΚ οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

    Ενημέρωση για τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει στους πυρόπληκτους δανειολήπτες της Ηλείας και της Μεσσηνίας το δικαίωμα να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα τραπεζικά δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, ζητούν με κοινή τους ερώτηση οι βουλευτές Μεσσηνίας και Ηλείας, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Διονυσία Αυγερινοπούλου.

    Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησής τους, παραθέτοντας όλο το ιστορικό της χορήγησης αυτών των δανείων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οικονομική κρίση που ακολούθησε στην Ελλάδα, δεν επέτρεψε στους πυρόπληκτους δανειολήπτες να ανταποκριθούν στην έγκαιρη αποπληρωμή τους.

    Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα σήμερα οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες των δύο νομών να μην μπορούν να ρυθμίσουν τις δανειακές οφειλές τους, αλλά να επέρχεται συνήθως η κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων και οι οφειλές να μεταφέρονται στην Εφορία, δημιουργώντας ζητήματα φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας στους πυρόπληκτους οφειλέτες, παρά τις σωστές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τη δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις αυτών των οφειλών.

    Παράλληλα, οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι η μαζική κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου έχει αυξήσει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις του κράτους, αφού οι συσσωρευμένες απαιτήσεις των τραπεζών έναντι του Δημοσίου για «κόκκινα» δάνεια με κρατική εγγύηση, πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ.

    Για τον λόγο αυτό, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει τη δυνατότητα θέσπισης μιας ειδικής νομοθετικής ρύθμισης που θα περιορίζει τις μαζικές καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια των πυροπλήκτων της Ηλείας, της Μεσσηνίας και άλλων περιοχών που είχαν πληγεί (Αρκαδία, Αχαΐα, Λακωνία κλπ), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους και να αποφύγουν τη μετατροπή τους σε οφειλές προς την Εφορία.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch