Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 10:24

Airbnb: Πώς κινήθηκε η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα το 2109

Γράφτηκε από
Ad Slot

Σημειώθηκαν διπλάσιες διανυκτερεύσεις αλλά πτώση σε πληρότητες και έσοδα

Υπερδιπλάσια προσφορά σε διανυκτερεύσεις, αύξηση της προσφοράς σε καταλύματα, διπλάσιες κρατήσεις αλλά και πτώση σε έσοδα και πληρότητες.

Αυτά φαίνεται ότι ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων το 2019 για την Ελλάδα, όπως τα κατέγραψε η γνωστή πλατφόρμα AirDna, η οποία ενσωματώνει κι επεξεργάζεται στοιχεία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που φιλοξενούν καταλύματα βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, την Airbnb και την Homeaway.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία για την περυσινή χρονιά o αριθμός των διαθέσιμων καταχωρήσεων για ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες στις δύο πλατφόρμες αυξήθηκαν από τα 76.369 στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 στα 95 χιλ. περίπου (για την ακρίβεια στα 94.592), σε ποσοστό κοντά στο 24% στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο διαχωρισμός για «ολόκληρα διαμερίσματα- κατοικίες» γίνεται από την εταιρεία δεδομένου ότι υπάρχουν και καταχωρήσεις για μεμονωμένα δωμάτια, αν και στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των καταχωρήσεων- σε ποσοστό πάνω από 90%- αφορά ολόκληρες ιδιοκτησίες.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία σχετικά με τις κρατήσεις οι οποίες, μετρημένες σε καταχωρήσεις ολόκληρων διαμερισμάτων- κατοικιών. Από τις 24.397 του 2018 υπερδιπλασιάστηκαν στις 50.595 στο τέλος του 2019, ενώ αντίστοιχα συνέβη και με τις διανυκτερεύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν σε ποσοστό 95,1%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 11:32

Σχετικά Άρθρα

  • Αirbnb: Τι αλλάζει στη βραχυχρόνια μίσθωση με τους νέους κανόνες
    Αirbnb: Τι αλλάζει στη βραχυχρόνια μίσθωση με τους νέους κανόνες

    Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (airbnb) με τον νέο κανονισμό της Κομισιόν.

    Πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (airbnb) και για την παροχή βοήθειας στις δημόσιες αρχές ώστε να διασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού ενέκρινε η Κομισιόν.

    Παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων παρέχουν οφέλη στους εκμισθωτές και στους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για ορισμένες τοπικές κοινότητες που αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης.

    Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη συλλογή και την κοινοχρησία δεδομένων από τους εκμισθωτές και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικών και αναλογικών τοπικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

    Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες θα συμβάλουν στη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τον εντοπισμό και τη δραστηριότητα των εκμισθωτών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται, ενώ θα διευκολύνει την καταχώριση των εκμισθωτών.

    Θα αντιμετωπίσουν επίσης τον σημερινό κατακερματισμένο τρόπο με τον οποίο οι επιγραμμικές πλατφόρμες ανταλλάσσουν δεδομένα και, τελικά, θα συμβάλουν στην πρόληψη των παράνομων καταχωρίσεων. Συνολικά, αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας του τουριστικού οικοσυστήματος και θα στηρίξει την ψηφιακή του μετάβαση.

    Νέες απαιτήσεις για την κοινοχρησία δεδομένων για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

    Το νέο προτεινόμενο πλαίσιο:

    1. θα εναρμονίσει τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους εκμισθωτές και τα ακίνητα που προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση, όταν αυτές θεσπίζονται από τις εθνικές αρχές: τα συστήματα καταχώρισης θα πρέπει να είναι πλήρως επιγραμμικά και φιλικά προς τον χρήστη. Θα πρέπει να απαιτείται το ίδιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους εκμισθωτές και τα ακίνητά τους, δηλαδή το «ποιος», «τι» και «πού». Κατά τη συμπλήρωση της καταχώρισης, οι εκμισθωτές θα πρέπει να λαμβάνουν μοναδικό αριθμό καταχώρισης.
    2. θα αποσαφηνίσει τους κανόνες για τη διασφάλιση της προβολής και του ελέγχου των αριθμών καταχώρισης: οι επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκμισθωτές να προβάλλουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται κατά πόσον οι εκμισθωτές καταχωρίζουν και προβάλλουν τους σωστούς αριθμούς. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν τους αριθμούς καταχώρισης και να ζητούν από τις πλατφόρμες να διαγράψουν τους μη συμμορφούμενους εκμισθωτές.
    3. θα εξορθολογίσει την κοινοχρησία δεδομένων μεταξύ επιγραμμικών πλατφορμών και δημόσιων αρχών: οι επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να κοινοποιούν στις δημόσιες αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Για τις μικρές και τις πολύ μικρές πλατφόρμες προβλέπονται δυνατότητες απλούστερης κοινοποίησης. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν τα δεδομένα αυτά μέσω εθνικών «ενιαίων ψηφιακών σημείων εισόδου». Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί η χάραξη καλά στοχευμένης πολιτικής.
    4. θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση των δεδομένων, σε συγκεντρωτική μορφή: τα δεδομένα που παράγονται στο πλαίσιο της εν λόγω πρότασης θα συμβάλλουν, σε συγκεντρωτική μορφή, στις στατιστικές για τον τουρισμό που παράγει η Eurostat και θα τροφοδοτούν τον επικείμενο ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για τον τουρισμό. Οι πληροφορίες αυτές θα στηρίξουν την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό.
    5. θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εφαρμογής: τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του εν λόγω κανονισμού.

    Ποια είναι τα επόμενα βήματα

    Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί με σκοπό την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    Μετά την έκδοσή της και την έναρξη ισχύος της, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους διετή περίοδο προκειμένου να θεσπίσουν τους αναγκαίους μηχανισμούς για την ανταλλαγή δεδομένων.

    Τι έχει συμβεί με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

    Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς στην ΕΕ και ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομία των πλατφορμών. Αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ και ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ. Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID: ο αριθμός των κρατήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων το καλοκαίρι του 2020 και του 2021 ήταν υψηλότερος από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2018.

    Επιπλέον, ο αριθμός των κρατήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 138 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων έχουν αποκτήσει ζωτική σημασία για το τουριστικό οικοσύστημα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μισθωτών και των εκμισθωτών, καθώς και για πολλές κοινότητες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες και προκλήσεις.

    Η πρόταση κανονισμού για τη συλλογή και την κοινοχρησία δεδομένων σχετικά με τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων αποτελεί βασική δράση της οδού μετάβασης για τον τουρισμό, η οποία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Η πρόταση ανακοινώθηκε στη στρατηγική της Επιτροπής για τις ΜΜΕ του Μαρτίου 2020 με σκοπό την προώθηση της ισόρροπης και υπεύθυνης ανάπτυξης της συνεργατικής οικονομίας σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, με πλήρη σεβασμό των δημόσιων συμφερόντων.

    Θα συμπληρώσει επίσης τα υφιστάμενα μέσα, ιδίως την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες που ρυθμίζει τις επιγραμμικές πλατφόρμες, και τους κανόνες της οδηγίας σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Θέσπιση κανόνων για τα Air BnB ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ολυμπίας από το δήμαρχο
    Θέσπιση κανόνων για τα Air BnB ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ολυμπίας από το δήμαρχο

    Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών δήμων για την θέσπιση κανόνων σε ότι αφορά τα καταλύματα που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Αρχ. Ολυμπίας από το δήμο της περιοχής. Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde που αναδημοσίευσε η Καθημερινή, αποτέλεσε την αφορμή για τους ξενοδόχους της Ολυμπίας να ζητήσουν κάτι τέτοιο.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η επιβολή αυστηρών κανόνων από πολλούς δήμους οδήγησε ήδη σε σοβαρή μείωση των διαμερισμάτων που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η Airbnb απέσυρε από την πλατφόρμα της αγγελίες ακινήτων τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες δημοτικές αρχές σε δέκα τουριστικές πόλεις της Γαλλίας, απορρίπτοντας έτσι ποσοστό 10% με 40% των προσφερόμενων ακινήτων.

    Στις 9 Δεκεμβρίου, η Νέα Υόρκη υιοθέτησε κανόνα ο οποίος υποχρεώνει την πλατφόρμα να ελέγχει εάν τα προσφερόμενα ακίνητα είναι δηλωμένα στον δήμο. Στις 13, η Κομισιόν εγκαινίασε διαδικασία με στόχο την εκπόνηση ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ την ενίσχυση των κανόνων έχουν ήδη αποφασίσει το Παρίσι, η Ουάσιγκτον, η Βιέννη και η Οττάβα

    Σε επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων προς το δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο αναφέρει ότι “… σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα και θεσπίζονται, κυρίως σε επίπεδο δήμων, αυστηροί κανόνες για τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Σε όλες πλην της χώρας μας, που όχι μόνο τα συγκεκριμένα καταλύματα συνεχίζουν να λειτουργούν εν μέσω πανδημίας κανονικά, χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφαλείας, αλλά έχουμε ένα προδήλως ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο, που γίνεται μάλιστα εύκολα αντικείμενο κατάχρησης, καλύπτοντας τη λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων!

    Και όσο η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη το δημοσίου, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να χάνουν έσοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν, ως συνήθως, από την αύξηση των επιβαρύνσεων των νόμιμων επιχειρήσεων. Και συνεχίζουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα για πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ξενοδοχειακή πραγματικότητα. Και συνεχίζουμε να μιλάμε για φαινόμενα υπερτουρισμού, προσποιούμενοι πως δεν καταλαβαίνουμε που αυτά οφείλονται.

    Σας καλούμε να κάνετε ότι πράττουν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

    Να βάλετε μια τάξη στο χάος που επικρατεί.

    Να προστατεύσετε το τουριστικό μας προϊόν και τις επιχειρήσεις μας, που προσφέρουν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες” καταλήγει η επιστολή προς το δήμαρχο.

  • Airbnb: Συνεργασία με τον πρώην σχεδιαστή του δημιουργικού τμήματος της Apple για σχεδιασμό νέων προϊόντων
    Airbnb: Συνεργασία με τον πρώην σχεδιαστή του δημιουργικού τμήματος της Apple για σχεδιασμό νέων προϊόντων

    Η Airbnb ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον πρώην σχεδιαστή του δημιουργικού τμήματος της Apple Τζόνι Ιβ και την εταιρία του για το σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών

    Η εταιρία ενοικίασης και προσφοράς υπηρεσιών προσωρινής διαμονής Airbnb Inc ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι προσέλαβε τον πρώην σχεδιαστή της Apple Τζόνι Ιβ και την εταιρία του για το σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών Airbnb στο πλαίσιο πολυετούς συμβολαίου.

    Ο ίδιος ήταν στενός συνεργάτης του συνιδρυτή της Apple Inc Στιβ Τζομπς στο δημιουργικό τμήμα της εταιρίας. Ο Ιβ έχει εργαστεί περίπου για τρεις δεκαετίες στην Apple έχοντας την διοίκηση του τμήματος σχεδιασμού των προσωπικών υπολογιστών iMac.

    Ο Ιβ βοήθησε στη διάσωση της Apple στη δεκαετία του 1990, αλλά και στο σχεδιασμό του iPhone.

    Ο ίδιος έφυγε από την Apple το 2019.

    Ανακοινώνοντας τη νέα σχέση συνεργασίας μέσω μιας ανάρτησης σε μπλογκ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι δήλωσε ότι ο Ιβ θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη του εσωτερικού δημιουργικού τμήματος της εταιρίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Τα πάνω-κάτω στα ενοίκια λόγω πανδημίας: Κάθετη πτώση για το Airbnb, αύξηση μόνιμων μισθώσεων
    Τα πάνω-κάτω στα ενοίκια λόγω πανδημίας: Κάθετη πτώση για το Airbnb, αύξηση μόνιμων μισθώσεων

    Ταχύτατη "απόσυρση" ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.Ήδη δημιουργείται "πίεση" στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων.

    Ενώ οι ιδιοκτήτες επικεντρώνονται στο πώς θα δηλώσουν στις πλατφόρμες του Taxis τη "ζημιά" που έχει κάνει μέχρι τώρα η πανδημία στο εισόδημά τους προκειμένου να πάρουν πίσω ένα μικρό μέρος υπό μορφή επιστροφής φόρου, οι εξελίξεις στην αγορά των ενοικίων φαίνεται να είναι ταχύτατες.

    Οι ενοικιαστές κυρίως στις επαγγελματικές μισθώσεις, καταγράφουν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι και ήδη θέτουν ανοικτά ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων και μετά τη λήξη της περιόδου του υποχρεωτικού κουρέματος. Η εκτίμηση για μειωμένη προσέλευση τουριστικών έχει ήδη οδηγήσει σε ταχύτατη "απόσυρση" ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τον σχετικό αριθμό μόνο στην Αθήνα να έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 2.000 κτίσματα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

    Αύξηση της προσφοράς καταγράφεται στις μόνιμες μισθώσεις γεγονός που επίσης μπορεί να πιέσει το ύψος των ενοικίων. Οι πρώτοι που μπορούν να έχουν κάποιο όφελος από αυτή την τάση, είναι οι οικογένειες των φοιτητών καθώς θα αναζητήσουν φοιτητική στέγη υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

    Ειδικότερα

    1. Έχει μειωθεί ο αριθμός των κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας Airdna που "παρακολουθεί" τη συγκεκριμένη αγορά δείχνουν ότι τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν μειωθεί –μόνο στην περιοχή της Αθήνας- από τουλάχιστον 11.800 που ήταν πριν από τον κορωνοϊό σε περίπου 9.200. Ακόμη και το μέσο εισόδημα που απέφεραν αυτά τα ακίνητα έχει υποχωρήσει δραματικά αν και μετά τις 15 Ιουνίου που άνοιξε επίσημα η τουριστική σεζόν έχουν φανεί σημάδια ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και για το επόμενο 12μηνο, ήδη προκαλεί "στροφή" των ιδιοκτητών στις "μόνιμες" μισθώσεις.

    2. Όσο θα "απελευθερώνονται" ακίνητα από τις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο θα αυξάνεται η προσφορά για μόνιμου χαρακτήρα ενοίκια κάτι που θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές. Οι πρώτοι που έχουν πιθανότητες να βγουν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης φέτος θα γίνει υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο ιδιοκτήτης, υπό την αμφιβολία του αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα πανεπιστήμια και με ποιο τρόπο κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, θα σκεφτεί πάρα πολύ να σηκώσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του.

    3. Ήδη δημιουργείται "πίεση" στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής περιόδου "κουρέματος" των ενοικίων –αρκετές δεκάδες χιλιάδες ενοικιαστές εξακολουθούν να διατηρούν δικαίωμα στο -40% και για τον Ιούνιο- αναμένεται "κύμα" επαναδιαπραγμάτευσης των μισθώσεων το οποίο θα μεγαλώνει όσο θα μεγαλώνει και η ύφεση. Οι ενοικιαστές ήδη αξιώνουν για "μόνιμες" μειώσεις βλέποντας ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδά τους, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από το lockdown. Οι επαγγελματικές μειώσεις αναμένεται να πιεστούν αρκετά το επόμενο διάστημα καθώς όσο κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει από το φθινόπωρο, θα αναστέλλονται και τα νέα επενδυτικά σχέδια που οδηγούν σε νέες μισθώσεις.

    Πηγή: TheToc.gr

  • «Άλμα» στη ζήτηση για κοντινούς προορισμούς διακοπών καταγράφει η Airbnb
    «Άλμα» στη ζήτηση για κοντινούς προορισμούς διακοπών καταγράφει η Airbnb

    Άλμα στις κρατήσεις κοντινών εγχώριων διακοπών καταγράφουν οι εταιρείες του χώρου - Τα ταξίδια στον μετα-Covid κόσμο αλλάζει «από το αεροπλάνο στο αυτοκίνητο, από τη μεγάλη πόλη στην μικρό μέρος, από το ξενοδοχείο στο σπίτι», εκτιμά η Airbnb

    Σημεία ζωής καταγράφει η τουρισμός, μετά την ουσιαστική παύση του Μαρτίου, οι πολίτες όμως φαίνεται πως στρέφονται σε κοντινούς εγχώριους προορισμούς ολιγοήμερων διακοπών.

    «Οι άνθρωποι, αφού παρέμειναν κατ΄ οίκον για λίγους μήνες, θέλουν να βγουν από τα σπίτια τους, αυτό είναι πράγματι πολύ σαφές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι. «Εντούτοις δεν θέλουν απαραίτητα να πάνε με αεροπλάνο και δεν είναι ακόμα άνετοι να φύγουν από τις χώρες τους» πρόσθεσε.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Airbnb είδε περισσότερες κρατήσεις για διανυκερεύσεις στις ΗΠΑ μεταξύ 17 Μαΐου και 3 Ιουνίου από την ίδια περίοδο το 2019 και παρόμοια αύξηση στα εγχώρια ταξίδια παγκοσμίως. Η εταιρεία διαπιστώνει αύξηση της ζήτησης για εγχώριες κρατήσεις σε χώρες από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες.

    Άλλες εταιρείες, όπως η Vrbo της Expedia Group και η Booking Holdings, βλέπουν επίσης ένα άλμα στις κρατήσεις εγχώριων διακοπών.

    Οι αναζητήσεις καταλυμάτων στις ΗΠΑ μέσω Vrbo είναι πλέον σε συγκρίσιμα μεγέθη με πέρυσι, ενώ στο Airbnb μειώθηκαν μόνο κατά 10%. περίπου Ωστόσο, τα ξενοδοχεία και η Expedia δεν έχουν ακόμη ανακάμψει για το καλοκαίρι και οι αναζητήσεις παραμένουν κάτω από το 60%.

    Τα διεθνή ταξίδια, που συνήθως προγραμματίζονται μήνες νωρίτερα, αντικαθίστανται με παρορμητικά οδικά ταξίδια που έχουν κλείσει μια μέρα πριν και οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου μετατρέπονται σε εβδομαδιαία ανάπαυλα, δήλωσε ο Τσέσκι. «Η δουλειά από το σπίτι γίνεται δουλειά από οποιοδήποτε σπίτι», είπε.

    Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, το ποσοστό των κρατήσεων στο Airbnb εντός 200 μιλίων (322 χιλιόμετρα) -ένα ταξίδι μετ' επιστροφής που μπορούν να ολοκληρώσουν οι ταξιδιώτες με ένα ντεπόζιτο βενζίνης- αυξήθηκε από το ένα τρίτο το Φεβρουάριο σε περισσότερο από 50% τον Μάιο. Τα ταξίδια στον μετα-Covid κόσμο αλλάζει «από το αεροπλάνο στο αυτοκίνητο, από τη μεγάλη πόλη στην μικρό μέρος, από το ξενοδοχείο στο σπίτι», δήλωσε ο Τσέσκι.

    Η απροσδόκητη ταχύτητα της ανάκαμψης στη ζήτηση κράτησε ζωντανά τα σχέδια της Airbnb για εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2020. Ο Τσέσκι είχε αρχικά προγραμματίσει να υποβάλει την αίτηση για μια δημόσια προσφορά στις 31 Μαρτίου. Ο ίδιος δεν αποκλείει αυτό να γίνει φέτος «αν και δεν δεσμευόμαστε», είπε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ - Covid-19: Η Airbnb απολύει το 25% των εργαζομένων της
    ΗΠΑ - Covid-19: Η Airbnb απολύει το 25% των εργαζομένων της

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, η οποία έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού και των μέτρων απαγόρευσης, ανακοίνωσε σήμερα με επιστολή του προς τους εργαζομένους της εταιρείας την απόλυση σχεδόν του 25% από τα 7.500 μέλη του εργατικού δυναμικού της σε όλο τον κόσμο.

    «Περνάμε συλλογικά την πιο οδυνηρή κρίση της ζωής μας», έγραψε ο Μπράιαν Τσέσκι, ιδρυτής της πλατφόρμας ενοικίασης κατοικιών, που έχει ήδη συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

  • Κορωνοϊός: Έρχονται αποζημιώσεις για τα Airbnb
    Κορωνοϊός: Έρχονται αποζημιώσεις για τα Airbnb

    Δυσοίωνο προοιωνίζεται το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω κορωνοϊού, με τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων να ζητούν από την κυβέρνηση στήριξη της αγοράς.

    Αν και η μητρική εταιρεία Airbnb ανακοίνωσε ένα πρώτο κύμα αποζημιώσεων για τις ακυρωθείσες κρατήσεις, με σκέψεις για νέο, πιο γενναιόδωρο πακέτο κινήτρων, αυτό δεν είναι αρκετό.

    Η αβεβαιότητα της διάρκειας των περιοριστικών μέτρων τρομάζει την αγορά, ιδιαιτέρως τους επαγγελματίες μίσθωσης καταλυμάτων που έχουν επενδύσει σε χρήμα και σε χρόνο.

    Το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, επεξεργάζεται σχέδια για τη γενικότερη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

    Ήδη, έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση επιβίωση των επαγγελματικών κατοικιών, με προοπτική την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου στήριξης, ειδικά όταν ξεκινήσουν να λειτουργούν. Υπάρχουν περαιτέρω σκέψεις για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και για άλλα χρηματοδοτικά κίνητρα.

    Η προσοχή των παραγόντων της αγοράς είναι στο πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» να ανοίξουν τις πόρτες τους τα τουριστικά καταλύματα.

    Τα στοιχεία δείχνουν τάση αποχώρησης των διαμερισμάτων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, σηματοδοτώντας μείωση στις τιμές των ενοικίων, κυρίως μετά την καλοκαιρινή σεζόν.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ηλεκτρονικό δίκτυ από την ΑΑΔΕ στα εισοδήματα από Airbnb
    Ηλεκτρονικό δίκτυ από την ΑΑΔΕ στα εισοδήματα από Airbnb

    Ηλεκτρονικό κλοιό στα εισοδήματα των φορολογουμένων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

    Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αποκαλύπτει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες από τις οποίες ζητείται να αποστείλουν στοιχεία για τα έσοδα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2019.

    Τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπλοκάροντας έτσι όσους θέλουν να κρύψουν από την Εφορία τα εισοδήματα από ακίνητα.

    «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζήτηση με τις πλατφόρμες ώστε να λάβουμε πληροφορίες οπωσδήποτε για το 2019 και ει δυνατόν και πιο πίσω. Στην περίπτωση που κάποια πλατφόρμα δεν δώσει τα στοιχεία που ζητάμε τότε η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα και μπλοκάρισμα της σελίδας της. Πρακτικά, κανείς πλέον δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα της συγκεκριμένης πλατφόρμας για να εκμισθώσει ακίνητα στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής και προσέθεσε:

    «Στόχος μας είναι να επιτύχουμε την προσυμπλήρωση των εσόδων από βραχρυχρόνιες μισθώσεις. Σήμερα οι φορολογούμενοι δηλώνουν οι ίδιοι τα εισοδήματα από τις συναλλαγές αυτές. Θέλουμε να λαμβάνουμε εγκαίρως από τις πλατφόρμες τα στοιχεία για τα εισοδήματα αυτά, ώστε να προσυμπληρώνουμε τη φορολογική δήλωση των ιδιοκτητών ακινήτων».

    Σύμφωνα με το σχέδιο του Γιώργου Πιτσιλή, η ΑΑΔΕ αλλάζει το μείγμα των φορολογικών ελέγχων, δημιουργεί προφίλ συμπεριφοράς για κάθε φορολογούμενο, ενεργοποιεί νέα ελεγκτικά εργαλεία, δρομολογεί πάνω από 90.000 φοροελέγχους και προχωρά στη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

    «Για πρώτη χρονιά θα εφαρμόσουμε συστηματικά δύο νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις. Ζητούμενο είναι να εντοπίζουμε την πραγματική εικόνα της επιχείρησης, με ένα πιο σύγχρονο και πιο αντικειμενικό και δίκαιο εργαλείο, σε σχέση με το παλαιό σύστημα. Για παράδειγμα, από τις αγορές πρώτων υλών είναι εφικτό με τα δεδομένα της κοινής πείρας να υπολογιστεί ο κύκλος εργασιών μιας επιχείρησης, λ.χ. ένα μπουκάλι αλκοολούχου ποτού δίνει συγκεκριμένο αριθμό σερβιρισμάτων, μια συγκεκριμένη ποσότητα συσκευασιών κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό πωλήσεων, κ.ο.κ. Έμφαση δίνεται στις επιχειρήσεις που από τους προληπτικούς ελέγχους εντοπίζονται ως κατ’ επανάληψη παραβάτες», τόνισε σχετικά.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch